جراحی زاویه فک، چگونه با کمک پروتز خط فک داشته باشیم؟
جراحی زاویه فک (orthognathic) و کاشت فک یک عمل جراحی پلاستیک سرپایی است که با قرار دادن ایمپلنت زیر گوش یا چانه ظاهر فک را زیباتر میکنند. جراحی ارتوگناتیک شامل حرکت دادن استخوانهای فک بالا یا پایین یا هر دو است. فکها بلند یا کوتاه میشوند، به سمت بالا یا پایین، داخل یا خارج حرکت میکنند و در نتیجه ظاهر صورت هماهنگتر خواهد شد.
جراحی زاویه فک که گاهی اوقات جراحی ارتوگناتیک نیز نامیده میشود، میتواند فک و چانه را تغییر دهد. میتوان از آن برای تقویت و مشخص کردن فک یا کاهش اندازه استخوان استفاده کرد تا ظاهری باریکتر به چانه بدهد. در برخی موارد، اگر دندانها و فکها به درستی کار نمیکنند، میتوان از جراحی برای تنظیم مجدد دندانها سود برد.
زمانی که فکها و دندانها به درستی به هم نمیرسند به جراحی زاویه فک نیاز است. تغییر موقعیت فکها به طوری که دندانها به درستی به هم برسند عملکرد مفصل فک و توانایی جویدن را بهبود میبخشد. همچنین میتواند گفتار، تنفس، آپنه خواب، سلامت پریودنتال (لثه) و زیبایی صورت را بهبود دهد.
بیشتر بخوانید: جراحی فک بالا و پایین و شرایط لازم برای عمل ارتوگناتیک
اگر از ظاهر فک خود ناراضی هستید یا از ظاهر بوتاکس روی خط فک راضی نیستید، ممکن است کاندیدای خوبی برای جراحی زاویه فک باشید. همچنین اگر هنوز به طور کامل رشد نکردهاید، باید منتظر بمانید تا این روش را در نظر بگیرید، زیرا فک میتواند با رشد تغییر کند.
جراحی زاویه فک فقط باید توسط یک جراح پلاستیک آموزش دیده و دارای مجوز انجام شود. این روش به طور کلی بی خطر است، اما مانند تمام جراحیهای زیبایی و دیگر جراحیها میتواند با عوارضی همراه باشد. عوارض جانبی جراحی زاویه فک ممکن است شامل واکنش آلرژیک به ایمپلنت، خونریزی جای زخم و موارد دیگر باشد.
اکثر بیماران پس از هفت روز بهبودی قادر خواهند بود بیشتر فعالیتهای عادی روزانه خود را از سر بگیرند. جراحی زاویه فک تحت بیهوشی انجام میشود.
بیشتر بخوانید: کربوکسی تراپی راهی برای رهایی از چروکهای پوستی
اثر جراحی زاویه فک بر زیبایی
ایمپلنت فک به چانه و فک ظاهر مشخصتری میبخشد و نسبت متعادلتری برای صورت فراهم میکند. کاشت فک اگر به درستی توسط یک جراح آموزش دیده انجام شود و اگر به طور دائمی نباشد، باید سالها دوام بیاورد.
بیشتر بخوانید: درمان صدا دادن فک با ۶ ترفند خانگی که بیشترین تاثیر را دارند
ایمپلنت فک چیست؟
ایمپلنت فک یک روش جراحی است که در آن یک ایمپلنت در امتداد خط فک قرار میگیرد تا ظاهری برجستهتر به چانه و فک بدهد. جراحی زاویه فک هم برای آقایان و هم برای خانمهایی که احساس میکنند چانهشان عقبرفته یا کوچکتر از بقیه قسمتهای صورتشان است یا فکشان مشخص نیست، گزینه خوبی خواهد بود.
زمانی که ایمپلنت فک توسط یک جراح پلاستیک با تجربه انجام شود، میتواند به متعادل کردن نسبت تمام ویژگیهای صورت کمک کند. چنین ایمپلنتهایی اغلب با جراحی زیبایی بینی یا عمل جراحی بینی ترکیب میشوند، زیرا بینی و چانه از نظر تناسب صورت مکمل در نظر گرفته میشوند.
بیشتر بخوانید: علت کج شدن بینی بعد از عمل و علائم جابهجایی غضروف بینی
ایمپلنت فک در جراحی زاویه فک چگونه کار میکند؟
ایمپلنتهای فک یا چانه معمولا از سیلیکون یا پلی اتیلن معروف به MedportTrusted Source ساخته میشوند. ایمپلنتها به گونهای طراحی شدهاند که بهطور خاص با فرم صورت فرد مطابقت داشته باشند. ایمپلنت ظاهر فک را معمولا از طریق چانه، کشیده میکند تا به صورت زاویهای واضحتر و خط فک برجستهتر بدهد.
بیشتر بخوانید: عوارض جراحی بینی؛ از مشکلات تنفسی تا نیاز به جراحی ترمیمی
چه کسانی به جراحی زاویه فک نیاز دارند؟
افرادی میتوانند از جراحی ارتوگناتیک بهره ببرند که بایت نامناسب دارند (یعنی در زمان بستن فکهای بالا و پایین، دندانها به درستی تراز نمیشوند و در حالت عادی قرار نمیگیرند) یا فکهایی که در موقعیت نادرست قرار گرفتهاند. رشد فک یک فرآیند تدریجی است و در برخی موارد، فک بالا و پایین ممکن است در پایان رشد با هم مطابقت نداشته باشند. این حالت به صورت مستقیم بر زیبایی چهره افراد تاثیر میگذارد.
آسیب به فک در طول رشد امکان دارد دلیلی برای رشد نامتجانس فکها باشد. در نتیجه میتواند مشکلات زیادی را ایجاد کند که بر عملکرد جویدن، گفتار، سلامت دهان و دندان و ظاهر تاثیر بگذارد. برخی از مشکلات بایت را میتوان تنها با ارتودنسی اصلاح کرد. اما برای موارد زیبایی و زاویهدار کردن فک میتوان از جراحی زاویه فک سود برد.
بیشتر بخوانید: عوارض بوتاکس چیست؟
برای نیاز احتمالی به جراحی فک اصلاحی، دشواری در زمینههای زیر باید ارزیابی شود:
- مشکل در جویدن، گاز گرفتن یا بلعیدن
- مشکلات گفتاری
- درد مزمن فک یا TMJ
- اپن بایت (دندانها به هم نمیرسند)
- فک بیرونزده
- مشکلات تنفسی
- آندربایت
- اوربایت
- چانه کوچک/فک عقب افتاده
- آپنه انسدادی خواب
- خرناس
- فک، چانه و بینی نامرتب است
هر یک از این علائم میتواند در بدو تولد وجود داشته باشد، همچنین پس از تولد در نتیجه تاثیرات ارثی یا محیطی یا در نتیجه ضربه به صورت ایجاد شود.
بیشتر بخوانید: پروتز چیست؟ انواع پروتز سینه، صورت، لب بر اساس جنس و ظاهر
روش جراحی زاویه فک
کاشت ایمپلنت فک معمولا یک روش سرپایی است که کمتر از یک ساعت طول میکشد. بسته به میزان استخوان طبیعی شما، چند نوع مختلف ایمپلنت وجود دارد. یک روش معمولی به شرح زیر است:
- شما به قرار ملاقات خود با پزشک میروید، مدارک مربوطه را پر میکنید و سپس به اتاقی هدایت میشوید که در آن عمل انجام میشود
- یک پرستار یا جراح به شما بیهوشی عمومی میدهد
- یک برش معمولا داخل دهان برای کاهش جای زخم ایجاد میشود
- ایمپلنت داخل فضای ایجاد شده توسط برش در امتداد استخوان فک قرار میگیرد
- پس از کاشت ایمپلنت فک، برش با استفاده از بخیه بسته میشود و ممکن است ناحیه فک و چانه بانداژ شود
- خود عمل کاشت فک حدود یک ساعت طول میکشد
- باید ترتیبی دهید که شخص دیگری شما را به خانه برساند، زیرا بیهوشی میتواند رانندگی را خطرناک کند
بیشتر بخوانید: لیفت صورت با ۶ روش و فواید و عوارض هر کدام
مناطق مورد نظر برای جراحی زاویه فک
اگرچه میتوانید در بسیاری از نقاط بدن ایمپلنت انجام دهید، ایمپلنتهای فک به طور خاص نیمه پایینی صورت را با تاکید بر ناحیه فک و چانه هدف قرار میدهند.
بیشتر بخوانید: لیپوساکشن و لاغری، فواید جراحی و عوارض احتمالی
خطرات یا عوارض جانبی
تمام جراحیهای زیبایی حداقل خطراتی را به همراه دارند. خطرات کاشت ایمپلنت در جراحی زیبایی فک عبارتند از:
- ورم
- عفونت که میتواند منجر به برداشتن ایمپلنت شود
- عوارض ناشی از بیهوشی
- جای زخم طولانی مدت
- خونریزی بیش از حد
- یک ایمپلنت جابهجا شده که میتواند منجر به نیاز برای جراحی اصلاحی شود
- واکنش آلرژیک به ایمپلنت
- آسیب عصبی
آسیب عصبی به طور خاص میتواند شامل بی حسی لب پایین و آسیب به عصبی باشد که ماهیچههای اطراف دهان را کنترل میکند. این آسیب قابلیت دارد باعث لبخند نامتقارن و آبریزش آب دهان شود. این عوارض معمولا موقتی هستند و طی چند هفته تا چند ماه بهبود مییابند.
بیشتر بخوانید: جراحی پلک یا بلفاروپلاستی چه عوارضی دارند؟
بعد از کاشت فک چه انتظاری باید داشت
جراحی کاشت فک یک روش نسبتا سریع است، اما شما باید برای بهبودی خود برنامهریزی کنید. بلافاصله نتایج را مشاهده خواهید کرد، اگرچه ناحیه جراحی حداقل برای یک هفته متورم و احتمالا کبود خواهد شد. میتوانید تورم را با مسکنهای توصیه شده توسط پزشک و استفاده از کمپرس سرد کنترل کنید.
ایمپلنتهای ساخته شده از موادی مانند سیلیکون یا تیتانیوم دائمی هستند، اگرچه پتانسیل کمی برای جابهجایی یا عفونی شدن آنها وجود دارد. شما باید برای حداقل چند هفته پس از جراحی از مصرف سیگار و الکل خودداری کنید.
برای خوابیدن با سر بالا برنامهریزی کرده و مانع رو به پایین خوابیدن خود شوید. احتمالا باید حدود یک هفته بعد برگردید تا بخیههای خود را بردارید و پزشک بتواند نحوه بهبودی شما را ببیند.
بیشتر بخوانید: بوتاکس چقدر ماندگار است و چه عوارضی دارد؟
آمادهسازی برای جراحی زاویه فک
مراحلی وجود دارد که میتوانید قبل از عمل کاشت فک خود انجام دهید تا مطمئن شوید که تا حد امکان یکپارچه انجام میشود. در اینجا مواردی وجود دارد که میتوانید برای آمادهسازی انجام دهید:
- در هفتههای منتهی به جراحی زاویه فک، سیگار را متوقف کنید و در هفتههای بعد هم بهتر است از آن دور بمانید
- از مصرف داروهای رقیق کننده خون از جمله ایبوپروفن و برخی مکملهای گیاهی خودداری کنید
- مطمئن شوید که برای قرار ملاقات خود و برگشتن برنامهریزی کردهاید و اگر تنها زندگی میکنید، ببینید آیا کسی هست که بتواند در طول دوران نقاهت به شما رسیدگی کند
- این کار میتواند هوشمندانه باشد که قبل از جراحی زاویه فک به پزشک عمومی خود مراجعه کنید تا مطمئن شوید که از سلامت خوبی برخوردار هستید و بدن شما میتواند جراحی را تحمل کند
- از قبل با جراح خود صحبت کنید و به تصاویر قبل و بعد از عمل نگاه کنید تا مطمئن شوید که انتظارات واقعی از جراحی دارید
بیشتر بخوانید: قبل از جراحی بینی، این مطلب را بخوانید
جراحی زاویه فک در کنار موارد درمانی یکی از گزینههای پرمصرف در زیبایی به شمار میرود. این جراحی زیبایی روند سادهای دارد، اما باید توسط یک پزشک متخصص انجام شود. چراکه میتواند مانند تمامی جراحیهای دیگر عوارضی را برای افراد به همراه داشته باشد.