جراحی کودکانکودکان

جراحی کیست کودکان + دانسته‌هایی برای والدین

کیست‌ها کپسول‌های بسته یا ساختارهای کیسه‌مانندی هستند که معمولا از مواد مایع، نیمه جامد یا گازی پر شده‌اند و تقریبا شکلی شبیه تاول دارند. انواع کیست می‌تواند در تمامی سنین به وجود بیاید. پس اگر زمانی از جراحی کیست کودکان صحبتی به میان آمد، نباید تعجب کنیم.

اندازه کیست‌ها از میکروسکوپی تا بسیار بزرگ متفاوت است. کیست‌های بسیار بزرگ می‌توانند اندام‌های داخلی را جابه‌جا کنند. اکثر آن‌ها خوش خیم هستند، اما برخی از کیست‌ها می‌توانند سرطانی یا زمینه‌ای برای پیدایش سرطان باشند. کیست قسمت طبیعی از بافتی که در آن قرار دارد نیست. غشاء متمایزی دارد و از بافت مجاور جدا می‌شود. قسمت بیرونی (کپسولی) کیست را دیواره کیست می‌نامند. اگر کیسه پر از چرک باشد، کیست عفونی شده و به چیزی تبدیل می‌شود که آبسه نامیده می‌شود.

تعدای از انواع کیست

1.کیست شکاف شاخه‌ای

در کنار گردن یافت می‌شود و دارای ترشح مخاطی است.

2.کیست درموئید

معمولا در سر، گردن و کشاله ران یافت می‌شود و ممکن است حاوی چربی باشد.

3.کیست مجرای تیروگلوس

در وسط گردن یافت می‌شود و حاوی مخاط است.

درمان کیست

درمان مستلزم حذف کامل کیست‌ها در صورت عدم وجود التهاب است. جراحی ممکن است زمانی انجام شود که کیست برای اولین بار دیده شود. یعنی این اتفاق ممکن است قبل از ایجاد عفونت اتفاق رخ دهد. اگر کیست در زمانی که عفونت وجود دارد پیدا شود، قبل از عمل آنتی بیوتیک تجویز می‌شود.

بیشتر بخوانید : جراحی لب شکری + سایر راه‌های درمان

عمل جراحی کیست کودکان

برداشتن کیست، یک عمل جراحی است. کودک به اتاق عمل منتقل می‌شود و داروهای بیهوشی دریافت می‌کند. این روش معمولا نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارد، مگر اینکه کودک شرایط دیگری داشته باشد که نیاز به مراقبت‌های بعد از عمل دارد.

کودکان نمی‌توانند قبل از عمل غذا یا نوشیدنی بخورند، اما به محض بیدار شدن از خواب به آن‌ها غذا و مایعات داده می‌شود. یک باند و نوارهای جراحی کوچک در محل جراحی وجود خواهد داشت و تنها مراقبت مورد نیاز خشک نگه داشتن ناحیه پس از تمیز کردن محل برش است.

چند کیست متداول در میان کودکان

در ادامه به بررسی چند کیست متداول در میان کودکان می‌پردازیم که برای درمان به جراحی کیست کودکان ختم می‌شود. البته توجه داشته باشید که این موارد برای همه کودکان رخ نمی‌دهند.

1.درمان کیست ریه در کودکان

کیست‌های برونکوژنیک

از آنجا که ممکن است کیست راه هوایی کودک را فشرده کند، مهم است جراحی کیست کودک به صورت دقیق و کنترل شده انجام شود. بسته به سن، علائم و محل کیست کودک، ممکن است امکان برداشتن آن از طریق جراحی توراکوسکوپی با حداقل تهاجم وجود داشته باشد.

برای کمک به کودک در طول عمل جراحی، جراح ممکن است تهویه دقیق داشته باشد یا حتی از اکسیژن رسانی غشای خارج بدن (ECMO) استفاده کند. این دستگاه به عنوان کمک ریه‌ها عمل می‌کند و اکسیژن و پشتیبانی تنفسی را تامین خواهد کرد.

حتی اگر کودک علائم کیست برونکوژنیک را تجربه نکرده باشد، باید برای جلوگیری از عوارض طولانی مدت از جمله عفونت، خونریزی یا دژنراسیون بدخیم آن را برداشت.

درمان CCAMها

روش‌های مختلفی برای درمان CCAMهای علامت‌دار وجود دارد که شامل موارد زیر می‌شود.

  • آسپیراسیون جراحی (مکش مایع) یک ضایعه کیستیک
  • برداشتن یک توده جامد یا لوب آسیب دیده در بدن جنین

در مورد ضایعاتی که به نظر می‌رسد علائم بیشتری ایجاد نمی‌کنند، پزشکان پیگیری‌های ساده بعد از زایمان را انجام می‌دهند که شامل تصویربرداری دقیق قفسه سینه و برداشتن احتمالی ریه می‌شود.

اگرچه این شیوه عمل قابل بحث است، اما برخی از افراد به دلیل موارد نادر گزارش شده از انحطاط بدخیم در این ضایعات با بزرگ شدن نوزادان، حذف آن‌ها را انتخاب می‌کنند.

CCAM ممکن است ناراحتی تنفسی نوزادان را که با فشار خون ریوی پیچیده شده، ایجاد کند. چنین نوزادانی ممکن است نیاز به عمل جراحی فوری نوزادان یا مدیریت تهاجمی نارسایی حاد تنفسی داشته باشند. مانند استفاده از اکسیژناسیون غشای خارج بدن (ECMO)، دستگاهی که وظیفه کنترل ریه‌ها را بر عهده دارد و ارائه اکسیژن و پشتیبانی تنفسی می‌دهد.

آمفیزم لوبار و ترشح ریه

در این شرایط، جراحی تقریبا برای برداشتن لوب آسیب دیده که لوبکتومی نامیده می‌شود لازم است تا از آسیب بیشتر به کل ریه جلوگیری شود. اگر به موقع انجام شود، درمان جراحی کیست کودک تقریبا همیشه موفقیت‌آمیز است و در تنفس کمی اختلال دائمی ایجاد می‌کند.

چشم انداز بلند مدت کودک مبتلا به بیماری کیستیک ریوی چیست؟

خوشبختانه، کودکان معمولا پاسخ مناسبی به درمان بیماری کیستیک ریه می‌دهند. اگر آن‌ها دارای ناهنجاری‌های شدید باشند یا رشد طبیعی ریه به خطر بیفتد، ممکن است نتایج محدودتری دریافت شود.

بیشتر بخوانید: پماد هیدروکورتیزون نوزادان از فواید تا جایگزین آن

2.درمان کیست مویی در کودکان

یکی دیگر از موارد بیماری کیستی در کودکان، کیست مویی است. این بیماری به ندرت در این گروه سنی رخ می‌دهد. اما نمی‌توان آن را نادیده گرفت. این مشکل هم مانند بسیاری از موارد دیگر کیست، قابل درمان است. البته مدت زمان لازم برای بهبودی کودک به چگونگی عمل او بستگی دارد. عمل جراحی کیست کودکان در این مورد خاص به شیوه‌ای است که به احتمال زیاد پس از آن کودک مقداری درد و خستگی دارد. همچنین اگر برش جای عمل بخیه شود، در بازه زمانی چند هفته تا چند ماه زمان لازم دارد تا بهبود یابد.

در حال حاضر کمتر از روش‌های جراحی کیست کودکان استفاده می‌شود. امروزه برای آنکه بیماران، به ویژه کودکان مشکلات کمتری را تحمل کنند از روش لیزر کیست مویی سود می‌برند. در این شیوه در کنار کمتر اذیت شدن کودک، سرعت بهبود بیشتری دارد.

عوارض جراحی کیست کودکان با لیزر

این روش در بسیاری از کودکان هیچ عوارضی ندارد. اما در مواردی کودکان شاهد حالت تهوع، استفراغ یا احساس خواب‌آلودگی بوده‌اند. البته امکان دارد پزشک بعد از چنین عملی برای کودک، آرام‌بخش تجویز کند. این تجویز برای استراحت بیشتر کودکان انجام می‌شود. کودکان در چنین موقعیتی برای بهبود سریع‌تر و بهتر به استراحت و آرامش نیازمند هستند.

کارهای لازم برای مراقبت از کودک

  • حرکت سریع و حمل وسایل سنگین ممنوع است
  • به محض احساس خستگی در کودک، او را بخوابانید
  • کودک نباید روی اجسام سخت بنشیند
  • قسمتی که مورد جراحی قرار گرفته، پس از هر بار دستشویی رفتن کودک، باید خشک و تمیز شود

توجه داشته باشید که کودک اجازه دوش گرفتن دارد. اما باید پس از این کار محل جراحی را با حوله نرم، خشک کند. اگر محل جراحی کودک را برای نشستن آزار می‌دهد، برای او یک بالشتک تهیه کنید. بیشتر کودکان پس از دوره زمانی 2 تا 4 هفته‌ای می‌توانند به مدرسه و مهدکودک بازگردند. پس بهتر است تا قبل از بهبود کامل از انجام هرگونه فعالیت سنگین و ورزشی او جلوگیری کنید. همچنین نشستن برای زمان‌های طولانی مناسب بهبود او نیست.

رژیم غذایی بعد از جراحی کیست کودکان

تصویر کیست در کودک |جراحی کیست کودکان

این احتمال وجود دارد که روده کودک بعد از انجام عمل به شکل درستی عمل نکند. برای آنکه بتوانید از یبوست کودک جلوگیری کنید از کودک بخواهید مقدار آب بیشتری بنوشد. در این مواقع غذاهای پرفیبر یا در شرایط خاص استفاده از ملین مورد تجویز پزشک به کمک کودک می‌آید.

بیشتر بخوانید : کیست تخمدان چیست و در چه صورتی خطرناک می‌شود؟

3.درمان کیست دندان کودکان

آشنایی با انواع کیست دندان و لثه

1.کیست ریشه‌ای (رادیکولار)

یک نوع کیست مزمن که به دلیل التهاب‌های بافتی در اطراف دندان کودک به وجود می‌آید.

2.کیست فولیکولار

این مشکل بر اثر وجود جوانه دندانی است که توانایی رویش ندارد. در این زمان دچار عفونت شده و در نهایت کیست ایجاد می‌کند. همچنین گاهی چنین اتفاقی به دلیل جوانه دندان اضافی می‌افتد.

3.کیست اولیه (کراتوسیست)

برای ایجاد این مشکل کافی است که دندان به شکل کامل رشد نکند.

4.کیست پارادنتال (رترومولار)

هرگاه فرایند رشد دندان آسیاب در کودک بیشتر از حد معقول طول بکشد و التهاب ایجاد کند، این کیست به وجود می‌آید. جالب است بدانید که چنین مشکلی اصولا در فک پایین رخ می‌دهد.

5.کیست ریشه‌ای (رزیجوال)

گاهی پس از آنکه ریشه دندان را برمی‌دارند، کیستی در استخوان باقی می‌ماند.

6.کیست رویشی

این مورد در سنین هفت تا 10 سال برای کودکان رخ می‌دهد. دقیقا در زمانی که دندان کودک شروع به درآمدن می‌کند.

7.علائم کیست دندان کودکان

فرایند پیدایش یک کیست دندان در چند هفته اتفاق می‌افتد و به صورت لحظه‌ای پدیدار نمی‌شود. اما بهتر است ما با علایم پیدایش آن آشنا شویم تا در سریع‌ترین زمان بتوانیم از چنین مشکلی آگاهی پیدا کنیم.

  • پیدایش حسی ناخوشایند در زمان خوردن و جویدن غذا
  • احساس سنگینی در حوالی دندانی که قبلاً آسیب دیده است
  • احساس درد و ناراحتی
  • تبدیل درد ضعیف و مقطعی به درد بیشتر و ثابت
  • پیدایش زائده در لثه و حجیم‌تر شدن آن
  • بی‌قراری، ضعف عمومی و افزایش دمای بدن

بیشتر بخوانید: علت بی خوابی کودکان چیست؟

درمان کیست لثه کودکان

نوع درمان یا جراحی کیست کودکان با توجه به خود بیماری و میزان شدت آن برنامه‌ریزی می‌شود. در این مقال روش‌هایی را مورد ارزیابی قرار می‌دهیم.

درمان کیست رویشی

اصولا این نوع از کیست‌ها درمان خاصی را طلب نمی‌کنند. به این علت که در فرایند رشد دندان در طی چند روز، تحت فشار رویش دندان کیست می‌شکند و از بین می‌رود. اما گاهی این اتفاق نیفتاده و وجود کیست برای چند هفته حس ‌می‌شود که در این مورد نیاز به دندانپزشک دارید. او برای رشد دندان برشی را روی لثه ایجاد می‌کند و مشکل برطرف می‌شود.

عمل جراحی سیستکتومی

اگر کودک دارای کیستی در ریشه دندان باشد که حداکثر فقط دو دندان را درگیر کرده از این روش استفاده می‌کنند. در این فرایند قسمتی از ریشه به همراه کیست از محل خارج می‌شود.

این جراحی کیست کودکان با ایجاد یک برش در لثه انجام می‌شود و دارای این برتری است که آسیبی به دندان وارد نخواهد شد.

عمل جراحی همی سکشن

این نوع از عمل در مقایسه با سیستکتومی تهاجمی‌تر است. در این روش تمامی قسمت‌‌های آسیب دیده ریشه به همراه بخش‌های آسیب دیده تاج دندان که در کنار آن قرار دارند به طور کامل خارج می‌شوند.

بیشتر بخوانید: غذای مناسب برای رشد کودک

4.جراحی کیست بیضه کودکان

به لوله‌های کوچک و پیچ‌خورده‌ای که در قسمت بالایی بیضه قرار دارند و انتقال اسپرم بر عهده آنان است، اپیدیدیم می‌گویند. هرگاه یک توده غیرطبیعی در لوله‌ها به وجود بیاید به آن کیست بیضه گفته می‌شود. این توده‌ها خوش خیم هستند و در بیشتر موارد، فرد دردی حس نمی‌کند.

علائم کیست بیضه

بیضه دارای کیست سیو طب

اصولا کیست بیضه علائم خاصی ندارد و می‌توان آن را با لمس یا نگاه کردن مورد بررسی قرار داد. اما در مواردی که بتوان علائمی برای آن ذکر کرد، موارد زیر باید مورد توجه قرار بگیرد.

  • بزرگ‌تر شدن یک بیضه از دیگری خارج از مقیاس همیشگی
  • درد
  • قرمزی پوست
  • ورم
  • احساس فشار در قسمت ابتدایی آلت

بیشتر بخوانید: کم خوابی کودکان، مشکلی غم‌انگیز که کودکان را آزار می‌دهد

درمان کیست بیضه کودکان

در بیشتر مواقع این مورد نیازی به درمان یا جراحی ندارد. همچنین مشکل خاصی برای فرد ایجاد نمی‌کند. فرد می‌تواند تا زمانی که کیست برای او ایجاد ناراحتی و درد نکرده است از جراحی آن چشم‌پوشی کند. اما در صورتی که کیست بیضه بیش از حد بزرگ شود و ناراحتی‌هایی برای فرد ایجاد کند، با عمل جراحی کیست کودکان، توده برداشته می‌شود. این عمل بسیار ساده است و مشکل خاصی برای فرد ایجاد نمی‌کند.

منبع
childrenshospital

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا