آنچه باید در مورد غذای کودک شش ماهه بدانید
والدین به آهستگی میتوانند برخی از مواد غذایی را به عنوان خوراکی کمکی در غذای کودک شش ماهه قرار دهند اما با احتیاط و آگاهی نسبت به وضعیت جسمی کودک زیرا هر خوراکی توصیه شده پس از شش ماه جهت تمامی نوزادان مجاز نیست. اما اصلا غذای کودک شش ماهه چه اهمیتی دارد؟ تغذیه صحیح خردسالان موجب رشد بهتر شده و اختلال در تغذیه میتواند به رشد جسمی و روحی کودک لطمه وارد کند.
اهمیت غذای کودک شش ماهه
هرچند شیر مادر از حیث مقدار آهن به اندازه کافی غنی نیست اما سرشار از کلسیم است. به دلیل کمبود آهن در شیر مادر، مکمل آهن تا 2 سالگی باید ادامه پیدا کند و اگر این کار انجام نپذیرد، خردسالان بیاشتها و پرخاشجو میگردند. پدر و مادرها در این مقطع باید بدانند که فرزندشان به چه خوراکیهایی نیاز دارد و غذای کودک شش ماهه را با بیشتر شدن سن او عوض کنند.
شیر مادر و شیر خشک
شیر مادر یا شیر خشک در 6 ماهگی مهم ترین غذا باقی میماند. سادهترین راه برای اطمینان از تغذیه کافی نوزاد این است که وقتی علائم گرسنگی را نشان میدهد، از او بخواهید تا در صورت نیاز از شیر مادر تغذیه کند.
لزوم تغییر عادات غذایی در شش ماهگی
وقتی فرزند شما شش ماهه میشود، عادات غذایی باید تغییر کند زیرا نوزاد از نظر جسمی آماده مصرف مواد جامد است. در 6 ماهگی، هنگامی که یک نوزاد ممکن است نیاز به مواد جامد داشته باشد، والدین میتوانند این کار را فقط یک بار در روز انجام دهند. دادن 1-2 قاشق غذاخوری غلات غنی شده با آهن یا پوره میوه یا سبزیجات در هر وعده غذایی میتواند شروع خوبی باشد. با افزایش علاقه و اشتهای نوزاد، به تدریج این میزان را افزایش دهید.
به گفته متخصصان پزشکی، کودک در این سن آنزیمهای گوارشی ایجاد میکند که به هضم مواد جامد کمک میکند. برای اطمینان از اینکه کودک غذای کافی میخورد، والدین میتوانند قبل از ارائه غذای جامد به نوزاد شیر بدهند، میتوان با شیشه به کودک شیر داد تا بهتر مشخص شود که چقدر شیر خورده است. والدین میتوانند هر بار که به نوزاد شیر میدهند غذای جامد را به عنوان مکمل بدهند یا میتوانند با دادن غذای جامد در زمان غذا، کودک را در وعدههای غذایی خانواده شریک کنند.
بیشتر بخوانید : غذای کودکان یک ساله |لیست غذای کودک یک ساله
بهترین زمان ممکن برای تغذیه با غذای جامد چه زمانی است؟
والدین باید در انتخاب غذای کودک شش ماهه بسیار محتاط باشند. نکاتی وجود دارد که باید رعایت کنید و برای غذاهای سالم اولیه برای کودک شش ماهه خود در نظر بگیرید. نوزادان معمولاً باید هر 2-3 ساعت یعنی بیش از پنج تا شش بار در طول روز غذا بخورند. با این حال، نوزادان بسیار متفاوت هستند و هر 3-4 ساعت معمول است، که می تواند تا هشت بار در 24 ساعت برسد. طبیعی است که برنامه کودک تنوع داشته باشد یا اینکه نوزادان مقدار متفاوتی از غذا را در روز بخورند.
اگر نوزاد شیر خشک دارد، دادن 682-909 میلی لیتر شیر خشک غنی شده با آهن در پنج یا شش وعده غذایی در روز معمولی است. در حالی که برخی از نوزادان در 6 ماهگی شب میخوابند اما برخی دیگر هنوز بیدار میشوند و میخواهند غذا بخورند. انتخاب ساعتی از روز که کودک آرامش داشته باشد، تحت فشار قرار نگیرد و بیش از حد گرسنه، بازیگوش یا خسته نباشد، اغلب بهترین زمان ممکن است.
چه زمانی وعده های جامد را در غذای کودک شش ماهه افزایش دهیم؟
هنگامی که نوزاد از خوراکی جامد یک بار در روز لذت برد، تعداد آن میتواند به دو و سپس سه بار در روز افزایش یابد. هیچ برنامه ثابت و مشخص عمومی وجود ندارد اما والدین باید برنامهای برای افزایش تدریجی تعداد وعدههای جامد داشته باشند. در 6 ماهگی هدف، معرفی غذاها و عادات غذایی جدید نیست. در صورتی که کودک نشان داد که بیشتر میخواهد می توان تعداد وعدههای جامد را افزود.
بازی با غذا طبیعی است
نوزادان صرف نظر از میزان و عادات غذایی، نیاز به دسترسی به انواع مختلف غذاهای جامد دارند. نیازی به اجبار کودک به خوردن خوراکیهای جامد یا محدود کردن کودک به خوردن غذای جدید نیست. نوزادان باید چندین بار غذاهای جدید را امتحان کنند، باید به کودک اجازه دهیم با سرعت دلخواه خودش به روشی که برای او مناسب است، غذا بخورد. بازی با غذا در این سن برای کودک قابل قبول است زیرا این راهی برای کشف چیزهای جدید است.
در صورت امکان شیردهی نباید متوقف شود
حتی اگر کودک مصرف مواد جامد را شروع کند، شیر مادر باید طبق معمول هر 2-3 ساعت یکبار تغذیه شود. مواد جامد باید بین برنامه تغذیه با شیر مادر تغذیه شوند.
بیشتر بخوانید: علت بی خوابی نوزاد را برطرف و زندگی خود را زیباتر کنید!
چه موقع خوراکی جامد را غذای کودک شش ماهه بگنجانیم؟
نوزاد ممکن است در شش ماهگی آماده مواد جامد باشد اگر:
- کنترل سر خود را داشته باشد
- بتواند سر خود را برای مدت طولانی نگه دارند
- بتواند بدون کمک یا با کمی کمک بنشیند
- غذا را با زبان از دهانش بیرون نیاورد
- هنگام غذا خوردن علاقه نشان دهد و خود متمایل به خوردن غذا باشد
بیشتر بخوانید : پماد هیدروکورتیزون نوزادان از فواید تا جایگزین آن
برنامه غذایی شش ماهه کودک
به کودک شش ماهه خود چه چیزی بخورانیم؟ هنگامی که نوزاد شش ماهه میشود، آماده مصرف غذای جامد است با این حال، والدین باید در انتخاب غذای مناسب برای تغذیه نوزاد بسیار محتاط باشند. یک نوزاد شش ماهه در حال رشد دندان است. بنابراین حتی اگر از نظر فیزیکی آمادگی مصرف مواد جامد را داشته باشد، غذا باید به خوبی له شود یا به صورت نیمه جامد درآید. مواد غذایی مانند پوره، فرنی، کباب و سوپ رقیق توصیه میشود. غذای انتخاب شده باید به راحتی هضم شود.
کودک با مواد غذایی جامد معمولا یک بار در روز تغذیه شود و تغذیه شیر مادر یا شیر خشک باید در بقیه روز ادامه یابد. بنابراین در اینجا لیستی از غذاهای سالم برای تغذیه کودک شش ماهه را به شما معرفی می کنیم:
- پوره میوه ها
همه میوهها نمی توانند برای نوزاد بیخطر باشند، میوههایی که انتخاب میکنید باید سالم بوده و به راحتی هضم شوند. بنابراین میتوانید از پوره میوههایی مانند سیب، آووکادو، موز، گلابی و هلو تغذیه کنید. از این میوهها پوره جداگانه تهیه کنید و به مدت سه روز از یک پوره میوه تغذیه کنید. پورههای توصیه شده عبارتند از پوره موز، پوره سیب و پوره پاپایا.
- پوره سبزیجات
سبزیجات توصیه شده برای نوزاد هویج، کدو و سیب زمینی است، میتوانید سبزیجات را پوره کرده یا له کنید و به مدت سه روز از یک سبزی تغذیه کنید.
- غلات یا غلات
کودک میتواند از غلات مانند برنج، سوجی، جو دوسر، راگی، جو، سبودانا، ماخانا و کینوا تغذیه کند. میتوانید از این غلات تهیه کرده و سه روز در هفته غذا دهید. اقلام غذایی توصیه شده عبارتند از: برنج، فرنی برنج، فرنی سوجی و فرنی راگی.
شیر مادر یا شیر خشک باید طبق معمول به کودک داده شود، کودک میتواند مواد جامد را بین وعدههای شیر خوردن، مصرف کند. با این حال، سایر محصولات لبنی از جمله روغن گیاهی و کره را میتوان در حد اعتدال مصرف کرد.
پودر میوه برای فرزند شما عالی است، میوهها سرشار از ویتامینها و مواد مغذی هستند و همچنین خوشمزه هستند. آنها حاوی قندهای طبیعی هستند که تجربه خوردن پوره یا غذا را بسیار لذتبخش میکند. روشهای مختلفی برای استفاده از میوه وجود دارد. برخی از افراد دوست دارند میوه را به آرامی بخورند و سپس آن را پوره کنند. مادران زیادی هستند که ترجیح میدهند از طریق ریختن میوههای پوست کنده در مخلوطکن، ترکیبی روان و نرم را درست کنند در حالی که پوست میوه حاوی مواد مغذی است.
بنابراین نباید بچهها را از رسیدن این مواد مغذی به بدنشان محروم کرد. در عین حال باید حواسمان باشد که پوست یا قسمتهای محکم میوه اگر به قسمتهای کوچک و نرم تبدیل نشوند، ممکن است در گلوی کودک شش ماهه گیر کند.
بیشتر بخوانید: آموزش شنای کودکان، از چه سنی و با چه شرایطی؟
چه میوه ای برای غذای کودک شش ماهه مناسب است؟
برخی از میوههایی که نباید آنها را له کنید یا به کودکان شش ماهه بدهید شامل انگور، خرما، میوههای خشک، انواع توتها و انار است. میوههایی که یک خمیر عالی به ما میدهند عبارتند از موز، پاپایا، گلابی و سیب.
مواد غیر گیاهی و ترکیب شیر و میوه ها ممنوع
بسیاری از پزشکان معتقدند که نوزاد نباید با محصولات غذایی غیرگیاهی تغذیه شود. علاوه بر این، توصیه میشود هنگام تهیه پوره، به یاد داشته باشید که از مخلوط میوه و شیر استفاده نکنید زیرا این میتواند باعث اختلال در بلع غذا، کاهش اشتها، افزایش وزن و تجمع سموم شود.
نمک یا شکر؟
تا زمانی که کودک 1 ساله نشده، نمک یا شکر به غذای او اضافه نکنید، توصیه میشود که برای مدت طولانی شکر سفید را در غذاهای کودکان قرار ندهید و در زمان تغذیه از کاسههای استریل استفاده کنید.
قانون انتظار سه روزه
به عنوان مثال، اگر از پورههای میوه تغذیه میکنید، قبل از دادن سبزیجات، آن را به مدت یک هفته ادامه دهید. از مخلوط کردن مواد غذایی در عرض یک هفته خودداری کنید. با این حال اگر از فرنی میوه تغذیه میکنید، میتوانید میوهها را هر سه روز یکبار عوض کنید. به عنوان مثال میتوانید قبل از تبدیل به پوره موز، 3 روز از پوره سیب تغذیه کنید. قانون انتظار سه روزه به شناسایی و کنترل هرگونه واکنش آلرژیک کمک میکند.
مراقب علائم واکنش های آلرژیک باشید
اغلب نوزادان نسبت به مواد غذایی واکنشهای آلرژیک نشان میدهند زیرا بدن آنها برای اولین بار با آنها آشنا شده است. بنابراین مراقب علائم غیرمعمول مانند آبریزش بینی، ضایعههای پوستی، آبریزش چشم، قولنج و غیره باشید و با پزشک مشورت کنید.
کودک چه موقع تغذیه شود؟
غذای جامد باید در صبحانه یا ناهار به کودک داده شود به این معنی که یک کودک شش ماهه باید فقط یکبار در روز مواد جامد بخورد و نه در ساعات عصر یا شب.
بیشتر بخوانید: کم خوابی کودکان، مشکلی غمانگیز که کودکان را آزار میدهد
از این محصولات در غذای کودک شش ماهه استفاده کنید
از آنجا که کودک شش ماهه برای اولین بار در حال خوردن غذای جامد است، آنهایی را انتخاب کنید که ایمن، سالم، مغذی، هضم آسان و حساسیت زایی کمتری دارند. میتوانید از میوههایی مانند سیب، آووکادو، موز، گلابی و هلو پوره تهیه کنید. در حالی که سبزیجات باید شامل هویج، کدو و سیب زمینی باشند. دانههای غلات مانند برنج، سوجی، راگی، جو، سبودانا، ماخانا و کینوا از جمله موارد دیگر برای نوزاد مفید است.
توجه داشته باشید اینها را فقط به صورت پوره بدهید، حبوبات و محصولات شیر مانند کره نیز میتوانند در حد اعتدال تغذیه شوند و برای سلامتی نوزادان مفید هستند. والدین نیازی ندارند که در زمان غذا خوردن خود، به کودک هم خوراکی بدهند زیرا او قبلاً غذا خورده است. همه بچههای 6 ماهه آماده خوردن مواد جامد نیستند، اگر نوزاد علاقهای نشان نمیدهد والدین میتوانند چند هفته منتظر بمانند و دوباره تلاش کنند.
بیشتر بخوانید : اتل متل توتوله، گاو حسن و چند موضوع دیگر!
مایعات دیگر
نوزادان در 6 ماهگی به آب میوه نیاز ندارند، کالری اضافی میتواند اشتهای نوزاد را کاهش دهد و قند ممکن است به دندانهای در حال رشد کودک آسیب برساند. نوشابه و سایر نوشیدنیها برای نوزادان مفید نیستند اما از 6 ماهگی میتوان به آنها آب داد. تغذیه زودتر از زمان مناسب و زیاد نوزاد با آب، هنگامی که دستگاه گوارشش آمادگی کامل ندارد میتواند عارضههای مختلفی به وجود بیاورد.
نوزادان تا هنگامی که از شیرمادر تغذیه میکنند نیازی به نوشیدن آب ندارند چون شیر مادر غذای کاملی میباشد که تمامی مایعها و مادههای مغذی مورد نیاز بدن او را تامین مینماید. پس چنانچه فرزندتان همچنان از شیر مادر تغذیه مینماید نبایستی نگران تشنگیاش باشید. در ارتباط با نوزادانی که با شیرخشک تغذیه میگردند هم نگران نباشید و نیازی به دادن آب اضافی به نوزاد نمیباشد.
روی اغلب شیرهای فرموله شده جهت شیرخواران مقدار آب مورد نیاز درج شده و در حالتی که نوزاد تغذیه خوبی دارد و در زمان های مناسب به او شیر داده میشود نباید نگران کم آبی بدنش بود.