ورم پا نشانه چیست؟ 10 علت تورم پاها که تهدیدکننده برای زندگی هستند
ورم پا نشانه چیست و چه زمانی رخ میدهد؟ هنگامیکه مایعات بیش از حد در بافتهای بدن به ویژه پوست به دام افتاده باشد ورم شکل میگیرد. ورم پا معمولا به آرامی شروع و بروز آن میتواند ناگهانی باشد. اما ورم و درد مچ پا نشانه چیست؟ این یک بیماری شایع است، اما میتواند نشانه یک بیماری جدی نیز باشد.
وقتی سخن از اینکه ورم پا نشانه چیست به میان میآید عواملی زیادی در ایجاد آن دخیل هستند. آسیب، مفاصل یا بافتهای ملتهب، تجمع مایعات، ایستادن یا نشستن طولانی مدت میتواند به ما بگوید ورم کف پا نشانه چیست. تعیین علت تورم پا در پیشگیری از ابتلا به بیماریهای جدیتر نقش بسیار مهمی دارد. در این مقاله از مجله سلامت سیوطب توضیح خواهیم داد که ورم پا نشانه چیست و چگونه آن را بشناسیم.
بیشتر بخوانید: زانو درد را بهتر بشناسیم؛ ۱۱ علت و ۷ راه خلاص شدن از زانودرد
ورم پا نشانه چیست ؟ 10 علت و درمان تورم پاها و مچ پا
ممکن است فرد به دلایل مختلفی دچار تورم در پاها و مچ پا شود. چون با پی بردن به علت میتوان گفت ورم پای راست نشانه چیست و همچنین ورم پای چپ نشانه چیست.
بیشتر بخوانید: کمر درد؛ ۵ درمان قطعی با شناسایی ۹ علت مهم درد کمر در زنان و مردان
1.نارسایی قلبی یکی از شایعترین دلایل ورم پاها و مچ پا
اگر قلب نتواند خون را به طور موثر در بدن پمپاژ کند، خون تجمع پیدا کرده و باعث تورم خواهد شد که به آن ادم میگویند. برای افراد مبتلا به نارسایی قلبی، تورم در قسمت پایین پاها، مچ پا و پاها شایع است. با این تفاسیر میتوان گفت ورم قوزک پا نشانه چیست. اما سوالی که ذهن بسیاری از بیماران را اغلب درگیر میسازد اینکه ورم مچ پای راست نشانه چیست و چگونه درمان میشود؟ خطا نیست که بگوییم در اکثر مواقع (غیر از حوادث) ورم پا برخاسته از نارسایی قلبی است.
بیشتر بخوانید:درمان زانو درد ؛ روشهایی نوین برای درمان قطعی درد زانو
درمان ورم پا ناشی از نارسایی قلبی
نارسایی قلبی تا به امروز هیچ درمان قطعی ندارد. اما استراتژیهای خودمراقبتی و راهکارهای مداوم میتوانند به کنترل و مدیریت این بیماری کمک کنند. گزینههای درمانی نارسایی قلبی عبارتند از:
- تغییرات سبک زندگی، مانند افزایش سطح فعالیت بدنی و داشتن رژیم غذایی کم سدیم
- داروها، مانند بتا بلوکرها
- روشهای جراحی، مانند بایپس عروق کرونر
- دستگاههای قابل کاشت مانند دستگاه کمکی بطن چپ
- پیوند قلب
بیشتر بخوانید: درمان آب آوردن زانو با ورزش؛ ۶ تمرین برای کاهش درد و کنترل تورم زانو
2. ورم پا نشانه چیست بیماری کبدی را جدی بگیرید
کبد آلبومین تولید میکند، پروتئینی که از نشت مایع در رگهای خونی و بافتهای اطراف جلوگیری میکند. وقتی کبد بیمار آلبومین کافی تولید نکند مایعات در مچ پاها و پاها جمع میشوند و اینجاست که باید گفت ورم پاشنه پا نشانه چیست. اکثر افراد مبتلا به بیماری کبد تا زمانی که آسیب شدید کبدی یا سیروز ایجاد نشود، هیچ علامتی ندارند.
چگونه ورم پا ناشی از بیماری کبدی را درمان کنیم
تنها راه درمان سیروز مزمن پیوند کبد است. اما با رویکردهای دیگر، هدف پزشکان مدیریت بیماری، تسکین علائم و جلوگیری از عوارض و دستیابی به اینکه ورم پا نشانه چیست.
اگر پاهای متورم ناشی از سیروز باشد، قرص برای درمان ورم پا وجود دارد. پزشک با تجویز داروهای ادرارآور مانند اسپیرونولاکتون یا فوروزماید ورم پا را هدف قرار میدهد. همچنین ممکن است یک رژیم غذایی کم سدیم را توصیه کنند که میتواند به کاهش احتباس مایعات کمک کند.
بیشتر بخوانید: برای ورم پا به چه پزشکی مراجعه کنیم؟ ارتباط تورم به ۳ متخصص
3. ورم پا نشانه چیست؟ بیماری کلیوی عاملی خطرناک برای تورم مچ پا و پا
نقش اصلی کلیه تنظیم میزان آب در بدن، متعادل کـردن سطح نمک و سایر مواد معدنی در خون است. بیماریها میتوانند به شدت به کلیهها آسیب بزنند تا از فیلتر خون، دفع مایعات و سایر مواد زائد از طریق ادرار جلوگیری کنند. این میتواند منجر به تجمع مواد زائد در ساق پا و مچ پا شود. با مطالعه روی بیماریهای کلیوی میتوان فهمید که ورم روی پا از چیست. برخی از علائم و نشانههای اولیه بیماری کلیوی عبارتند از:
- دستها یا پاهای متورم
- پف مداوم اطراف چشم
- تکرر ادرار به خصوص در شب
- فشار خون بالا
- خون یا پروتئین در ادرار
بیشتر بخوانید: ورم پا در سالمندان؛ مهمترین علل ابتلا و ۷ درمان خانگی این بیماری خطرناک
درمان ورم پا ناشی از بیماریهای کلیوی
درمان بیماری کلیوی به علت آن بستگی دارد. این آسیب ممکن است ناشی از یک وضعیت پزشکی مانند فشار خون بالا یا دیابت باشد. پزشکان داروهایی را برای مدیریت این شرایط و کاهش سرعت بیماری کلیوی تجویز میکنند. در برخی موارد، بیماری مزمن کلیه به نارسایی کلیه تبدیل میشود. در این مرحله فرد نیاز به دیالیز یا پیوند کلیه دارد.
بیشتر بخوانید: خرید زانوبند زاپیامکس معجزهای غیر قابل انکار برای دردهای زانو
4. آسیب به پا یا مچ پا علتی شایع برای ورم پا
آسیب به پا یا مچ پا میتواند باعث تورم در مچ پا و ساق پا شود. یکی از شایعترین آسیبها در این ناحیه، پیچخوردگی مچ پا است.
پیچخوردگی میتواند ناشی از یک اشتباه ساده در هنگام راه رفتن یا ورزش باشد. زمانی اتفاق میافتد که رباطهایی که مچ پا را به پا و ساق متصل میکنند از تراز خارج شوند.
درمان ورم پا ناشی از آسیبهای پا و مچ پا
رایجترین روش برای آسیبهای پا یا مچ پا، روش RICE است. RICE مخفف:
- استراحت: استراحت دادن به مچ پا از آسیب بیشتر جلوگیری میکند.
- یخ: قرار دادن یخ به بی حس شدن درد و کاهش تورم کمک میکند. حداقل سه بار در روز آن را به مدت 15 تا 20 دقیقه استفاده کنید.
- فشرده سازی: پوشیدن باند فشاری به کاهش تورم کمک میکند.
- ارتفاع: بالا بردن پا یا مچ پا بالاتر از سطح قلب به کاهش تورم کمک خواهد کرد.
بیشتر بخوانید: پلاتینر درمان کمردرد با تکنولوژی UIC در خانه
5. عفونت نشانهای برای ورم پا، مچ و ساق پا
عفونت در پاها، مچ پا یا ساق پا میتواند باعث تورم در ناحیه شود. سلولیت یکی از انواع عفونتهای پوستی است که معمولا اندامهای تحتانی را درگیر میکند. افراد مبتلا به دیابت بیشتر در معرض خطر عفونت در پاهای خود هستند. مهم است که پاها را به طور مرتب از نظر کبودی، بریدگی و خراش بررسی کنید.
فرد مبتلا به دیابت و عفونت درمان نشده در پا یا ساق پا ممکن است دچار قانقاریا شود. گانگرن شامل مرگ بافتها در نتیجه عفونت شدید یا کاهش خون رسانی میشود که میتوان پی برد به اینکه ورم پا نشانه چیست.
درمان ورم پا ناشی از عفونت مچ و ساق پا
درمان عفونت پا، مچ پا یا ساق پا به نوع و شدت آن بستگی دارد. اگر عفونت باکتریایی باشد، پزشک تمایل به تجویز آنتی بیوتیک دارد. اگر عفونت منجر به قانقاریا شده باشد، جراحی برای برداشتن ناحیه آسیب دیده ممکن است ضروری باشد.
بیشتر بخوانید: درمان دیسک کمر با ۵ درمان گیاهی،۸ درمان غیرجراحی،۳روش تکمیلی
6. ورم پا ناشی از آسیب به غدد لنفاوی
هنگام صدمه به غدد لنف باید به این مورد که ورم پا نشانه چیست پی برد. لنف شامل تجمع مایع اضافی در بافتها و ایجاد تورم میشود. زمانی اتفاق میافتد که غدد لنفاوی آسیبدیده یا برداشته شـده باشند. غدد لنفاوی بخشی از سیستم ایمنی بدن هستند و به حذف مایع کمک میکنند. اگر غدد لنفاوی در لگن آسیبدیده یا وجود نداشته باشند، میتواند باعث تجمع مایع در پاها شود.
درمان ورم پا ناشی از آسیب به غدد لنفاوی
- بانداژ کردن پای آسیبدیده
- پوشیدن جورابهای فشاری
- ماساژ غدد لنفاوی برای تشویق تخلیه
- انجام تمرینات ملایم برای تشویق زهکشی
- مراقبت از پوست برای کاهش خطر عفونت
بیشتر بخوانید: درمان کمردرد چیست؟ روش های معالجه درد کمر
7. نارسایی وریدی از مهمترین علل ورم پا
سیاهرگهای پا حاوی دریچههایی هستند که از جریان خون به عقب جلوگیری میکنند. نارسایی وریدی به دلیل عدم عملکرد این دریچهها است. در نتیجه، سیاهرگها دیگر خون کافی را به قلب منتقل نمیکنند و باید گفت که میتوان فهمید ورم پا نشانه چیست.
زمانی که فرد دچار نارسایی وریدی میشود، خون در بافت نرم ساق پا و مچ پا گیر میکند. یک فرد همچنین ممکن است بعد از اینکه فهمید ورم پا نشانه چیست علائم زیر هم داشته باشد:
- زخمهای پوستی
- تغییر رنگ پوست
- عفونت
درمان ورم پا ناشی از نارسایی وریدی
هدف درمان نارسایی وریدی بازگرداندن جریان خون سالم است.
- هنگام نشستن یا دراز کشیدن پاها را روی هم نکشید
- بالا بردن پاها
- ورزش منظم
- پوشیدن جورابهای فشاری
بیشتر بخوانید: رگ به رگ شدن پا و کمر خطرناک است؟ در اسرع وقت آن را درمان کنید!
8. لخته خون از دلایل ثانویه ورم پا
لخته شدن خون در پا میتواند باعث تورم مچ پا و ساق پا شود. این ممکن است فقط در یک طرف اندام اتفاق بیفتد. پس میتوان گفت ورم پای چپ نشانه چیست.
دو نوع اصلی لخته خون وجود دارد. لختههای خون سطحی در ورید نزدیک به سطح پوست ایجاد میشود. ترومبوز ورید عمقی (DVT) در رگهای عمیقتر بدن رخ میدهد.
در صورت داشتن هر یک از علائم لخته شدن خون، فرد به مراقبت فوری پزشکی نیاز دارد:
- تورم و درد در یک پا
- درد شدید در ساق پا
- ناحیهای از پوست گرم روی ساق پا
- ناحیهای از پوست قرمز یا برافروخته پشت و زیر زانو
- تغییر در رنگ پا
- تب کم
گاهی اوقات، یک تکه از لخته شل و به قلب، ریهها یا مغز میرود. این میتواند بدون درمان تهدیدکننده زندگی باشد.
ورم پا ناشی از لخته خون را چگونه باید درمان کرد
داروهای ضد انعقاد خوراکی، درمان اولیه برای لخته شدن خون هستند. این داروها به جلوگیری از بزرگ شدن لختهها و جلوگیری از تشکیل لختههای جدید کمک میکنند.
- داروهای ضد انعقاد خوراکی
- وارفارین رایجترین ضد انعقاد خوراکی است
- ریواروکسابان
- ادوکسابان
- دابیگاتران (پراداکسا)
با این حال، هزینه بالای این داروها میتواند دسترسی به آنها را محدود کند.
9. عوارض دارویی که به ورم پا و مچ پا منتهی میشوند
برخی از داروها میتوانند باعث تورم مچ پا یا پاهای فرد شوند. نمونههایی از این موارد عبارتند از:
- هورمونهایی مانند استروژن
- استروئیدها
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی که به نام NSAID نیز شناخته میشوند
- داروهای ضد افسردگی
- داروهای دیابت
- مسدود کنندههای کانال کلسیم
10. بارداری یکی از شایعترین دلایل ورم پاها و مچ پا
در دوران بارداری ورم پا و مچ پا شایع است و این برای افرادی که زمان زیادی را روی پاهای خود میگذرانند میتواند بدتر باشد. پی بردن به اینکه ورم پا نشانه چیست در دوران بارداری مشخص است.
تورم ناگهانی یا شدید در پاها و قوزکها میتواند نشانه پره اکلامپسی باشد. افزایش ناگهانی فشار خون که میتواند برای فرد باردار و جنین او خطرناک باشد.
علائم ورم پاها چیست؟ 10 نشانهای که باید آنها را جدی گرفت
داشتن ورم پاها خود یک علامت است، اما پاها میتوانند به روشهای مختلفی متورم شوند. سرنخ علت ممکن است در نوع تورم باشد. تورم میتواند:
- یک طرفه یا دو طرفه: ورم پا ناشی از شرایط سیستم عمومی بدن معمولا در دو طرف و متقارن است (مثلا اگر به دلیل نارسایی قلبی یا بارداری یا مشکلات کلیوی باشد.) تورم یک طرفه بیشتر به دلیل مشکل در قسمت خاصی از بدن است.
- در یک منطقه خاص یا تعمیم یافته است: تورم اطراف مفاصل معمولا در اثر آسیب یا نوعی آرتریت ایجاد میشود. تورم در نواحی خاصی از پوست ممکن است در اثر آلرژی یا عفونت ایجاد شود. تورم پشت پاشنه نشان دهنده مشکل تاندون آشیل و غیره است. هنگام رویارویی با این پدیده میتوان پی برد که ورم پاشنه پا نشانه چیست.
- دردناک یا بدون درد: شرایط دردناک شامل عفونت، ترومبوز ورید عمقی، صدمات و مشکلات مفصلی است. البته ورم پا معمولا دردناک نیست.
- همراه با رنگ پوست قرمز (التهاب) یا معمولی: اگر پوست قرمز شـده باشد، ممکن است به دلیل عفونت (سلولیت)، یا التهاب (نقرس، آرتریت روماتوئید یا ترومبوز) باشد و میتوان فهمید که ورم پا نشانه چیست. اگر هر دو پا قرمز هستند، عفونت به عنوان یک علت ورم پا بسیار بعید به نظر میرسد.
- سوراخ کردن یا نه: سوراخ شدن به این معنی که اگر نوک انگشت خود را به ناحیه متورم فشار دهید و سپس نوک انگشت خود را بردارید، یک فرورفتگی در پوست باقی میماند.
- تنگی نفس: که همزمان با تورم پا شروع شود ممکن است نشاندهنده نارسایی قلبی (اگر هر دو پا) یا DVT (در یک پا) به ریهها (آمبولی ریه) گسترش یابد.
- تب بالا نشان دهنده عفونت است.
- خستگی: ممکن است گویای یک بیماری عمومیتر مانند کم خونی یا مشکلات کلیوی باشد.
- اسهال: بیانگر یک مشکل روده باشد که بر میزان پروتئین جذب شده در روده تاثیر میگذارد.
- زرد بودن پوست گویای یک مشکل کبدی مانند سیروز است.
چکیدهای نهایی درباره ورم پا نشانه چیست
دو دلیل اصلی برای ورم پا وجود دارد: التهاب و احتباس مایعات.
التهاب پاسخ طبیعی بدن به آسیب و درد اغلب همراه با تورم است. برخی از علل التهاب عبارتند از صدمات حاد مانند شکستگی استخوان یا رگ به رگ شدن مچ پا و برخی بیماریها مانند آرتریت.
ورم ناشی از احتباس مایعات از نظر پزشکی به عنوان تورم محیطی شناخته میشود. زمانی رخ میدهد که مایع بیش از حد در بافتهای پا جمع شود. احتباس مایعات میتواند موجب ورم پاها و تغییر رنگ آن شود. ورم محیطی میتواند نشانهای از یک مشکل وریدی، یک مشکل سیستم لنفاوی یا یک مشکل کلیوی باشد.
این سیستمها مایعات را در سراسر بدن حرکت میدهند. اما برخی از مشکلات سلامتی میتواند این جریان را مختل و باعث شود خون یا مایعات دیگر در پاها جمع شود. این اختلال سلامتی گویای این نکته است که ورم پا نشانه چیست. همیشه نمیتوان از تورم در پاها و مچ پا جلوگیری کرد. با این حال، ورزش منظم، داشتن یک رژیم غذایی سالم و محافظت از پاها در برابر آسیب میتواند کمککننده باشد.
سولالات متداول درباره ورم پا نشانه چیست
1.ورم پا نشانه چیست ؟
صدمات حاد مانند شکستگی استخوان یا رگ به رگ شدن مچ پا و برخی بیماریها مانند آرتریت گویای این است که ورم پا نشانه چیست. مشکلات وریدی، نارسایی قلبی، مشکل در سیستم لنفاوی، بیماری کبد یا مشکلات کلیوی از دلایل اصلی ورم پا بدون سانحه هستند. وریدهای واریسی و بارداری نیز از علل شایع تورم در پا به حساب میآیند.
2. داروهایی که باعث تورم پاها میشوند؟
- آملودیپین
- نیفدیپین
- آسپرین
- ایبوپروفن
- ناپروکسن
- سلکوکسیب (سلبرکس)
- برخی از داروهای دیابت، از جمله متفورمین
- داروهای هورمونی حاوی استروژن یا پروژسترون
- برخی از داروهای ضد افسردگی
3. چه کسانی بیشتر به ورم پا مبتلا میشوند؟
زنان بیشتر از مردان مستعد احتباس مایعات و ورم پا هستند. هورمونهای زنانه (پروژسترون) باعث احتباس مایعات میشوند، بنابراین برخی از زنان دقیقا قبل از پریود متوجه پفکردن مچ پا میشوند. اگر واکنش آلرژیک یا کم خونی داشته باشید، ممکن است برای اولین بار در هر سنی ورم پا را تجربه کنید. افراد مسن نیز ممکن است دچار ورم پا شوند، زیرا آنها برای مدت طولانی مینشینند. همچنین احتمال ابتلا به بیماریهای زمینهای قلبی یا کلیوی که ممکن است باعث ورم شوند، بیشتر است.
4. برای ورم پا به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
درمان ورم پا بیشتر در زمینه فعالیت پزشکان قلب و عروق قرار دارد