درمان بی حسی پا، بی حس شدن پای چپ نشانه چیست؟
نشستن طولانیمدت فشار زیادی به اعصاب پا وارد میکند و باعث كاهش جریان خون و بیحسی در پاها میشود. در این مقاله به درمان بی حسی پا بخصوص بی حسی پای چپ و سوزش پا و گزگز پا خواهیم پرداخت.
بی حسی طولانیمدت یا احساس سوزن سوزن شدن پا ممكن است به دلیل شرایطی مانند مولتیپل اسکلروزیس (ام اس)، دیابت، بیماری شریان محیطی یا فیبرومیالژیا باشد و این احساس ممکن است در کل پا، زیر زانو یا در نواحی مختلف پا احساس شود.
بی حسی پا معمولاً مشكل جدي نيست اما در صورت طولاني شدن به مشكل جدي تبديل شود. معمولاً میتوان بی حسی ساده در عرض چند دقیقه خوب میشود؛ اما اگر بی حسی بیش از یک ساعت ادامه داشته باشد بايد به پزشک مراجعه كنيد تا تعیین علت و درمان آن را تشخيص دهد.
بیشتر بخوانید: 12علت ورم پا |10درمان خانگی ورم پا|خواص بالا نگه داشتن پاها
بی حسی چیست؟
بی حسی حالتی است که فرد در آن احساس خود را در قسمتهای خاصی از بدن خود از دست میدهد. احساسات ممکن است بر روی یک قسمت بدن متمرکزشده باشد، یا ممکن است احساس خستگی در همهجا داشته باشید، گویی با سوزنهای کوچک زیادی در حال سوزن شدن هستید.
بیشتر بخوانید: زانوبند طبی مناسب زانودرد شما کدام است؟
علت بی حسی پا
حالت بدنی
عادتهای بدني که به اعصاب فشار وارد میکنند یا جریان خون را در اندامها کاهش میدهند، شایعترین علت بی حسی در پاها و به اصطلاح «به خواب رفتن پا» گفته میشود.
بیشتر بخوانید: درمان پارگی مینیسک زانو با روشهای خانگی، ورزشی و جراحی
حالات بدنی که باعث خواب رفتن پا میشوند عبارتاند از
- ايستادن طولانیمدت
- نشستن یا زانو زدن برای مدت طولانی
- نشستن روی پاها
- پوشیدن شلوار، جوراب یا کفشهای خیلی تنگ
- جراحت
- صدمات ناحیه ستون فقرات، پهلوها، پاها، مچ پا
- بیحسی پا و دیابت
برخی از افراد دیابتی دچار نوعی آسیب عصبی به نام نوروپاتی دیابتی میشوند. نوروپاتی دیابتی باعث بیحسی، سوزن سوزن شدن و درد در پاها نیز میشود.
بیشتربخوانید: همه چیز در مورد سرگیجه
بیحسی پا و مشکلات کمر و سیاتیک
آسيب در ناحیه کمر، مانند شکستگی یا فتق دیسکهای ستون فقرات باعث تحريك اعصاب پا و منجر به بیحسی یا اختلالات حسی میشود. سیاتیک نام تحریک عصبي است که از کمر به پاها منتهی میشود و اگر این عصب تحریک یا فشرده شود فرد بیحسی یا گزگز در پاهای خود تجربه میکند.
بیشتر بخوانید: رباط زانو نقشی اساسی در کارکرد مفصل دارد، پس مراقب آن باشید
سندرم تونل تارسال
اين سندرم زمانی اتفاق میافتد که عصبی که از پشت ساق پا تا امتداد مچ ادامه دارد و باعث آسیب پا میشود. تونل تارسال فضای باریک در داخل مچ پا است. افراد مبتلابه سندرم تونل احساس بیحسی، سوزش، سوزن سوزن شدن و درد در مچ و پاشنه پادارند.
بیشتر بخوانید: چرا پی آر پی زانو یکی از بهترین روشهای درمان زانودرد است؟
بیماری شریانی
بیماری شرياني (PAD) باعث تنگ شدن عروق خون در پاها، بازوها و معده میشود و درنتیجه باعث کاهش میزان جریان خون میشود. پاها یکی از رایجترین قسمتهای بدن است که تحت تأثیر PAD قرار میگیرد. بیشتر افراد مبتلابه PAD هنگام راه رفتن یا بالا رفتن از پلهها دچار درد و گرفتگی میشوند. علائم PAD معمولاً پس از چند دقیقه استراحت از بین میرود.
بیشتر بخوانید: گلودرد کودکان را جدی بگیرید |سرماخوردگی یا کووید 19
تومورها یا سایر موارد غیرطبیعی بدن
تومورها، کیستها و رشد خوشخیم (غیر سرطانی) به مغز، نخاع یا هر قسمت از پاها فشار وارد میکند. این فشار جریان خون در پاها را محدود کرده و باعث بیحسی میشود.
مصرف الکل
سموم موجود در الکل باعث آسیب عصبی و بیحسی در پا میشود. مصرف مزمن یا زیاد الکل منجر به آسیب عصبی و بیحسی میشود. این نوع آسیب عصبی باعث کاهش سطح ویتامینهای گروه B میشود.
بیشتر بخوانید: درمان کمردرد چیست؟ روش های معالجه درد کمر
نمایش خانگی بیحسی پا ها
یخ: یخ به کاهش تورم كه باعث فشار به اعصاب میشود کمک کند. کمپرس سرد یا کیسههای یخی به مدت 15 دقیقه در چند بار در روز و استفاده از کمپرسهای سرد یا یخهای بستهبندیشده گزينه عالي است.
حرارت: گرمابه شل شدن عضلات سفت کمک میکند و باعث بیحسی میشود و از گرم شدن بیشازحد پاها خودداری شود اما توجه داشته باشيد ممكن است التهاب را بدتر کرده و باعث درد و بیحسی شود.
ماساژ: ماساژ پاهای بی حس به بهبود جریان خون کمک میکند و علائم را کاهش میدهد.
ورزش: عدم ورزش مناسب باعث ضعف قلب و رگهای خونی میشود و توانایی پمپاژ خون به اندام تحتانی را کاهش میدهد. فعالیتهایی مانند یوگا، پیلاتس و تای چی جریان خون را تقویت کرده و التهاب یا درد مزمن را کاهش دهند.
كفش مناسب: بریس ها و کفشهایی که مخصوص طراحیشده به کاهش فشار عصبی ناشی از شرایطی مانند آسیب، سندرم تونل تارس یا صافی کف پا کمک میکنند.
حمام نمکی اپسوم: نمکهای اپسوم حاوی منیزیم هستند، ترکیبی که باعث افزایش جریان خون میشود. نمکهای Epsom قابل خريداري هستند.
خواب: بسیاری از بیماریهای مزمن همراه با بیحسی پا با کمبود خواب بدتر میشوند.
رژیم غذایی سالم و متعادل: سوء تغذیه، بهویژه کمبود ویتامین B، میتواند باعث آسیب عصبی منجر به بیحسی شود. دریافت ویتامینها و سایر مواد مغذی کافی نیز میتواند التهاب و درد مزمن را که باعث بیحسی میشود را کاهش دهد.
کاهش یا اجتناب از الکل: الکل حاوی سمومی است که میتواند باعث آسیب عصبی و بیحسی شود.
بیشتر بخوانید: درمان زانودرد، معالجه درد زانو با روش های موثر خانگی و دارویی
علائم بی حسی پا
بسیاری از افراد با بیحسی در پاهای خود علائم دیگری را همزمان یا متناوب تجربه میکنند مانند:
- احساس مور مور شدن پا
- سوزش پاها
- احساس قلقلک
- خارش پاها
- احساس خزیدن چیزی زیر پوست (منبع)
بیشتر بخوانید: تعویض مفصل زانو؛ جراحی سخت با نتیجه ایدهآل با اطمینان گام بردار!
درمان بی حسی پا
برخی درمان های خانگی وجود دارد که میتواند به بی حسی پا بخصوص عضلات پشت پا کمک کند. بسیاری از شرایطی که باعث بی حسی پا می شود ، مانند فشار عصبی ، با استراحت بهبود می یابد.
- استفاده از یخ
- حوله گرم یا آب گرم
- ماساژ
- استفاده از دستگاه های تسکین دهنده
- حمام نمکی
- تکنیک های ذهنی کاهش دهنده استرس (منبع)
بیشتر بخوانید: درمان آرتروز زانو ، موثر ترین روش های معالجه آرتروز زانو
جمع بندی
بی حسی پا و بخصوص ساق پا یک اختلال شایع است و درصورتی که مزمن شود میتواند نشانه ای از یک بیماری زمینه ای باشد.هرکسی که بیحسی بیدلیل، مداوم، مکرر، دردناک، ناتوانکننده یا همراه با سایر علائم مزمن را تجربه میکند، باید برای تشخیص و بررسی گزینههای درمانی به پزشک مراجعه کند.