آبله میمون چیست؟ بررسی 4 راه انتقال این بیماری ویروسی
آبله میمون چیست؟ این روزها افراد زیادی در مورد این بیماری آزاردهنده ویروسی صحبت میکنند و از آن به شدت میترسند. باید گفت که نیازی به وحشت نیست؛ زیرا با راهکارهای بهداشتی و احتیاطی میتوان خیلی راحت از ابتلا به آن پیشگیری کرد.
آبله میمون مانند دیگر بیماریهای ویروسی از طریق تماس و ارتباط با فرد آلوده منتقل میشود. این تماس شامل رابطه جنسی، صحبت طولانی مدت، استفاده از لوازم شخصی فرد مبتلا و برخورد با ملحفه و لباس آلوده بیمار است. در این مطلب از مجله علمی پزشکی سیوطب به بررسی اینکه آبله میمون چیست؟ خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
نگاهی کلی به موضوع آبله میمون در ایران و جهان
- آبله میمون نوعی بیماری نادر عفونی است.
- بیماری تا زمانی که علائم پوستی و تنفسی بیمار بهبود پیدا نکرده باشند، قابل سرایت است.
- انتقال بیماری از طریق ارتباط نزدیک، رابطه جنسی، صحبت طولانی مدت و تماس با مایعات پوستی فرد بیمار امکانپذیر است.
- هیچ درمان خاصی برای عفونت ویروس آبله میمون وجود ندارد.
بیشتر بخوانید: درمان خانگی ابله مرغان و ۱۰ راهکار عالی برای تسریع بهبودی کودکتان
بیماری آبله میمون از کجا شروع شد؟
آبله میمون یک بیماری نادر است که در اثر عفونت با ویروس آبله میمون ایجاد میشود. ویروس آبله میمون بخشی از همان خانواده ویروسهای واریولا (variola) است؛ ویروسی که باعث آبله میشود. علائم آبله میمون شبیه علائم آبله، اما خفیفتر و به ندرت کشنده است. توجه داشته باشید که این آبله با آبله مرغان هیچ ارتباطی ندارد.
آبله میمون در سال 1958 زمان شیوع یک بیماری آبله مانند در کلنیهای میمونهایی که برای تحقیق نگهداری میشدند، کشف شد. با وجود نامگذاری آبله میمون، منبع بیماری، ناشناخته باقیمانده است، پس نمیتوان گفت که آبله میمون از چه حیوانی است. با این حال جوندگان آفریقایی و دسته میمونها ممکن است حامل ویروس باشند و افراد را آلوده کنند.
اولین مورد انسانی آبله میمون در سال 1970 ثبت شد. قبل از شیوع سال 2022 آبله میمون در بسیاری از کشورهای آفریقای مرکزی و غربی گزارش شده بود و این موارد بیشتر برای افرادی ایجاد میشد که برای سفر به آفریقا رفته بودند یا با حیوانات وارداتی این کشورها در ارتباط بودند.
بیشتر بخوانید: نوروبیون چیست؟ آمپول نوروبیون برای کرونا
آمار مربوط به آبله میمون ایران و جهان
در سال 2020 سازمان بهداشت جهانی 4594مورد مشکوک به آبله میمون را گزارش کرد که 171 مورد مرگ و میر (نسبت مرگ و میر موارد 3.7٪) بود. این آمار مشکوک توصیف میشدند، زیرا تایید آنها نیاز به آزمایش PCR داشت که به راحتی در مناطق توسعه نیافته در دسترس نیست.
همچنین طبق گزارشات وزارت بهداشت ایران این بیماری در کشور نیز دیده شده و البته بیمار درمان شده است. برای اطلاع از اخبار آبله میمون معتبر، سایت خبری وزارت بهداشت را دنبال کنید.
بیشتر بخوانید: علائم امیکرون در مقایسه با سایر انواع ویروس کرونا
علائم آبله میمون؛ آشنایی با علائم برای تشخیص بهتر
علائم آبله میمون چیست؟ این روزها اکثر افراد در مورد این موضوع صحبت میکنند. افراد مبتلا به آبله میمون بثوراتی دارند که ممکن است روی یا نزدیک اندام تناسلی (آلت تناسلی، بیضهها، لابیا و واژن) یا مقعد قرار داشته باشد. همچنین احتمال دارد که این بثورات در نواحی دیگر مانند دستها، پاها، قفسه سینه، صورت یا دهان نیز ایجاد میشوند.
روند تغییرات علائم آبله میمون به صورت زیر است:
- بثورات قبل از بهبودی مراحل مختلفی از جمله ایجاد تاول خواهند داشت.
- بثورات در ابتدا مانند جوش یا تاول هستند و امکان دارد دردناک یا خارشدار شوند.
سایر علائم آبله میمون شامل موارد زیر هستند:
- تب
- لرز
- سردرد
- تورم غدد لنفاوی
- خستگی و بیحالی
- دردهای عضلانی و کمردرد
- علائم تنفسی (مانند گلودرد، احتقان بینی یا سرفه)
- گاهی قبل از ایجاد بثورات پوستی، بیمار علائمی شبیه به آنفولانزا خواهد داشت.
- برخی افراد تنها راش پوستی را تجربه میکنند.
احتمال دارد که برخی بیماران همه یا فقط چند علامت را تجربه کنند. همچنین در مواردی افراد ابتدا دچار بثورات پوستی میشوند و به دنبال آن علائم دیگری بروز میکند.
بیشتر بخوانید: راه های انتقال امیکرون و جلوگیری از سرایت جهش جدید کرونا
علائم آبله میمون چقدر طول میکشد؟ آیا آبله میمون خوب میشود؟
علائم آبله میمون معمولا در عرض 3 هفته پس از قرار گرفتن در معرض ویروس شروع میشوند؛ اما دوره کمون یا نهفتگی در فردی به فرد دیگر متفاوت خواهد بود. اگر فردی علائمی شبیه آنفولانزا داشته باشد، معمولا 1 تا 4 روز بعد دچار بثورات پوستی خواهد شد.
توجه داشته باشید که آبله میمون از زمانی که علائم شروع میشود تا زمانی که جوشها بهبود مییابد، تاولها از بین میروند و لایهای از پوست ایجاد میشود، پخش خواهد شد.
به طور کلی باید گفت که این بیماری معمولا 2 تا 4 هفته طول میکشد و اگر میپرسید که آیا آبله میمون کشنده است؟ باید گفت که موارد اندکی فوت به دلیل این بیماری گزارش شده است.
بیشتر بخوانید: امیکرون در کودکان و چگونگی مقابله با کرونای جهش یافته جدید
عوامل خطر در ابتلا به آبله میمون چیست؟
افرادی بیشتر در خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند که بدن ضعیفتری دارند. این افراد در صورت ابتلا باید سریعا درمان شوند. از این افراد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افراد مسن
- کودکان
- افرادی با بیماریهای زمینهای مانند دیابت
- افراد مبتلا به بیماریهای نقص ایمنی
- افرادی که روابط جنسی پرخطر دارند
افراد در گروه حساس همیشه برای ابتلا به بیماریهای ویروسی و واگیردار در خطر هستند. به همین دلیل در هنگام شیوه این نوع از بیماریها بیشتر نیاز به مراقبت دارند.
آبله میمون چگونه منتقل میشود؟
در جواب به سوال اینکه آبله میمون از چه طریقی منتقل می شود؟ باید گفت که راههای انتقال این بیماری به صورت زیر است. آشنایی با روشهای انتقال راهی برای جلوگیری از ابتلا به این و موضوع آبله میمون چیست؟ است.
1. تماس نزدیک یا صمیمی
آبله میمون از طریق تماس نزدیک، شخصی و اغلب پوست به پوست از فرد مبتلا به افراد دیگر سرایت پیدا میکند، از جمله:
- تماس مستقیم با بثورات آبله میمون، تاولها یا مایعات بدن فرد مبتلا به بیماری
- لمس کردن اشیا، پارچهها (لباس، ملافه یا حوله) و سطوحی که توسط فرد مبتلا به آبله میمون استفاده شده است
- تماس با ترشحات تنفسی
از جمله راههای انتقال این بیماری هستند که برخی افراد برای شناخت اینکه آبله میمون چیست؟ باید با آنها آشنا شوند.
بیشتر بخوانید: دست درد بعد واکسن کرونا و ۵ روش خانگی تسکین درد
2. رابطه جنسی نزدیک با بیمار یا شخص ناقل
تماس مستقیم و رابطه جنسی با فردی که به این بیماری مبتلا شده یا ناقل است باعث ابتلا فرد دیگر میشود. از جمله راههای انتقال عبارتند از:
- رابطه جنسی دهانی، مقعدی و واژینال یا لمس اندام تناسلی (آلت تناسلی، بیضهها، لابیا و واژن) یا مقعد فرد مبتلا به آبله میمون
- در آغوش گرفتن، ماساژ و بوسیدن
- تماس چهره به چهره طولانی مدت
- دست زدن به پارچهها و اشیایی که توسط فرد مبتلا به آبله میمون استفاده شده و ضدعفونی نشدهاند، مانند ملافه، حوله و غیره
ارتباط با فرد مبتلا تا زمانی که به طور کامل علائم آنها بهبود پیدا کند خطرناک است. در این حالت باید تا زمانی که بثورات التیام پیدا میکنند و لایه پوستی جدید تشکیل میشود منتظر ماند. این دوره معمولا 2 تا 4 هفته زمان میبرد.
بیشتر بخوانید: تب کریمه کنگو با ۵ عوارض عدم درمان این تب خونریزی دهنده
3. انتقال آبله میمون از مادر به جنین در دوران بارداری
زنان باردار مبتلا یا ناقل آبله میمون میتوانند از طریق جفت این ویروس را به جنین خود منتقل کنند. در این حالت جنین به بیماری مبتلا میشود. به همین دلیل زنان باردار باید در زمان شیوع این بیماری ویروسی و همچنین دیگر بیماریهای واگیردار مراقب سلامتی خود و کودکشان باشند.
4. تماس با حیوانات آلوده
همچنین ممکن است که افراد این بیماری را از طریق تماس با حیوانات آلوده بگیرند. در این حالت انتقال بیماری از طریق موارد زیر امکانپذیر است:
- تماس با حیوان
- گاز گرفتن یا خراشیده شدن توسط حیوان آلوده
- تهیه غذا با گوشت حیوان آلوده
- مصرف دیگر محصولات حیوان آلوده
با رعایت نکات بهداشتی میتوان از ابتلا به این بیماری جلوگیری کرد.
بیشتر بخوانید: عفونت در خون با ۵ روش درمانی برای جلوگیری از ابتلا به سپسیس
آیا آبله میمون از فردی که علائم ندارد منتقل میشود؟
در جواب به این سوال باید گفت: بله. زیرا این فرد ناقل بیماری است و ویروس از طریق ترشحات تنفسی آن در محیط پخش میشود. باید اشاره کرد که در این موارد شیوع بیماری به صورت خطرناکی افزایش پیدا میکند؛ زیرا فرد ناقل از وضعیت خود خبر نداشته و به همین دلیل فاصله خود را با دیگران رعایت نکرده یا خودش را قرنطینه پزشکی نمیکند.
نحوه تشخیص آبله میمون به چه صورتی است؟
در صورتی که بثورات پوستی ایجاد شده باشند، تشخیص این بیماری بسیار راحت است؛ اما پزشکان برای اطمینان میتوانند تست آبله میمون یا همان تست PCR را تجویز کنند.
لازم به ذکر است که آزمایشهای مبتنی بر آنتیژن و آنتیبادی برای تشخیص این ویروس کارساز نیستند. پس نمیتوان از طریق آزمایش خون راهی برای شناسایی این بیماری پیدا کرد.
بیشتر بخوانید: خارش ناف؛ ۶ علت و روشهای درمان خارش که در مواقع ضروری به کار میآیند
چگونه از آبله میمون پیشگیری کنیم؟
تنها راه پیشگیری از ابتلا به آبله میمون، رعایت فاصله و رابطه با دیگران است. در زمانی که شیوع این بیماری گزارش میشود تا جایی که میتوانید روابط خود را با دیگران محدود کرده و از افرادی که علائم دارند، فاصله بگیرید.
همچنین در صورت بروز کوچکترین علائم آبله میمون، ارتباط خود را با دیگران قطع کرده و به پزشک مراجعه کنید.
نحوه درمان آبله میمون به چه صورتی است؟
هیچ درمان خاصی برای عفونت ویروس آبله میمون وجود ندارد. با این حال ویروسهای آبله میمون و آبله معمولی از نظر ژنتیکی مشابه هستند، به این معنی که داروهای ضدویروسی و واکسنهایی که برای محافظت در برابر آبله ساخته شدهاند ممکن است برای پیشگیری و درمان آبله میمون استفاده شوند.
در مواردی که بیمار سیستم ایمنی ضعیف داشته باشد یا پزشک احتمال دهد که آبله میمون در آن فرد به صورت شدید ایجاد میشود، از داروهای ضدویوروسی مانند tecovirimat (TPOXX) استفاده میکند.
به طور معمول اکثر افراد مبتلا به آبله میمون ظرف 2 تا 4 هفته بدون نیاز به درمان پزشکی به طور کامل بهبود مییابند.
بیشتر بخوانید: مونونوکلئوز عفونتی مسری و ۳ مورد از عوارض بیماری بوسه
یادداشت پایانی در مورد اینکه آبله میمون چیست؟
این بیماری یک نمونه از بیماری های عفونی ویروسی است که باعث ایجاد بثورات پوستی میشود. دوره این بیماری معمولا بین 2 تا 4 هفته است و تا زمانی که بثورات به طور کامل بهبود نیابند و پوست زیرین ایجاد نشود، قابل انتقال به افراد دیگر است. در این مطلب به بررسی اینکه آبله میمون چیست؟ پرداختیم. اگر نظر، سوال یا پیشنهادی در این مورد دارید، با ما در ارتباط باشید.
سوالات متداول در مورد آبله میمون چیست؟
راه های انتقال آبله میمون به چه صورتی است؟
این بیماری از طریق تماس نزدیک، رابطه جنسی، تماس با مایعات تنفسی و لوازم شخصی آلوده بیمار منتقل میشود.
آیا آبله میمون کشنده است؟
این بیمای در اکثر افراد بدون درمان بعد از 2 تا 4 هفته خود به خود بهبود مییابد؛ اما برای افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند یا کودکان و افراد مسن خطرناک است.
علائم آبله میمون چیست؟
بثورات پوستی، سردرد، تب، لرز، تورم غدد لنفاوی، ضعیف شدن شدید بدن و دردهای عضلانی و بدنی. برای اطلاع بیشتر از این بیماری این مطلب را بخوانید.
آبله میمون تا چند روز واگیر دارد؟
این بیماری تا زمانی که کلیه علائم بهبود پیدا نکنند و بثورات پوستی خوب و لایه پوستی زیرین ایجاد شود، واگیردار است.