اختلال خواندن یا دیسلکسیا؛ درمان با 9 روش ساده و بدون نیاز به دارو
اختلال خواندن یا دیسلکسیا یک مشکل پردازش اطلاعات است که فرد را از یادگیری یک مهارت و استفاده موثر از آن باز میدارد. اختلال خواندن زمانی رخ میدهد که فرد در خواندن کلمات یا درک مطالبی که میخواند مشکل داشته باشد.
نارساخوانی یکی از انواع اختلال خواندن است. در بیشتر مواقع اختلال خواندن ناشی از تفاوتهای خاص در نحوه پردازش کلمات و متن نوشته شده توسط مغز خواهد بود. معمولا این تفاوتها در سنین پایین ایجاد شده و امکان دارد به دلیل آسیب به مغز، فرد در هر سنی دچار اختلال خواندن شود.
مشکل افراد مبتلا به اختلال خواندن اغلب در تشخیص کلماتی که قبلا میدانستند و درک متنی که خواندهاند به نظر میرسد. مبتلایان به دیسلکسیا عمدتا مجموعه علائم را ندارند برای مثال املای برخی از آنها ضعیف است. اختلال خواندن جزء اختلالات رشدی به شمار نمیرود و نشانهای از هوش پایین یا عدم تمایل به یادگیری نیست.
بیشتر بخوانید : اختلال نوشتن؛ تشخیص دیسگرافیا چرا مهم است؟+تمرینات موثر
انواع اختلال خواندن
ناتوانیهای خواندن به عنوان اختلال خواندن یا دیسلکسیا (Dyslexia) شناخته میشود و خواندن را به چالش میکشد. شناخته شدهترین نوع ناتوانی در خواندن، نارساخوانی است؛ اما همه ناتوانیهای خواندن، نارساخوانی نیستند.
افراد دارای دیسلکسیا معمولا در یک، دو یا هر سه حوزه زیر با چالشهایی روبرو هستند:
1. مشکل در دقت خواندن کلمات
افرادی که مشکل در دقیق خواندن کلمات دارند، برای شکستن صداهای زبان گفتاری مشکل دارند. برای حل این مشکل، تطبیق صداها با نوشتار آنها راهکار مناسبی به نظر میرسد. این به عنوان آگاهی واجی شناخته میشود. وقتی صحبت از نارساخوانی به میان میآید اغلب افراد به مشکل در دقیق خواندن کلمات میاندیشند.
بیشتر بخوانید : اختلال یادگیری ریاضی یا Dyscalculia با ضریب هوشی مرتبط است؟
2. مشکل در درک مطلب
درک مطلب به معنای فهمیدن مطالب خوانده شده است. افرادی که با درک مطلب مشکل دارند امکان دارد در موارد زیر نیز دچار اشکال باشند:
- معانی کلمات
- گره زدن اطلاعات به هم
- استنباط کردن
- به یاد آوردن آنچه میخوانند
چالشهای مربوط به دقیق خواندن کلمات اغلب با مسائل درک مطلب همپوشانی دارند؛ اما برخی از افرادی که در درک مطلب مشکل دارند در رمزگشایی کلمات مشکلی ندارند، در واقع آنها فقط آنچه را که خواندهاند نمیفهمند.
بیشتر بخوانید : بیماری ویلسون؛ از زرد شدن پوست و تورم پاها تا کبودی و خونریزی طولانی
3. مشکل در روان خواندن
روانخوانی یعنی خواندن با سرعت، دقت و بیان درست. سرعت خواندن که به آن نرخ خواندن نیز میگویند، تعداد کلماتی است که یک فرد میتواند در دقیقه به درستی بخواند. خوانندگان مسلط قادر به خواندن دقیق با سرعت خوب هستند. وقتی با صدای بلند میخوانند، این کار را به گونهای انجام میدهند که نشان میدهد ساختار جمله و علائم نگارشی را درک میکنند.
افرادی که با تسلط مشکل دارند بیشتر از دیگران طول میکشد تا کلمات را دقیق بخوانند و معنی آنها را بفهمند. بسیاری از افراد مبتلا به اختلال خواندن با روانخوانی مشکل دارند. مشکل روان خواندن نیز میتواند به سرعت پایین پردازش مربوط باشد.
اختلال خواندن بر یادگیری تاثیر میگذارد، اما مشکل هوش نیست. افراد دارای دیسلکسیا بهاندازه همسالان خود باهوش هستند. همه مشکلات اختلال خواندن ناشی از ناتوانی در خواندن نیست. به عنوان مثال، عدم تمرکز و مشکلات بینایی، ردیابی کلمات را سخت و روان خوانی را مختل میسازد.
بیشتر بخوانید: فلج مغزی یا سی پی؛ انواع فلج مغزی کدام است و علائم هر یک چیست؟
علل اختلال خواندن
نارساخوانی معمولا در افراد یک خانواده دیده میشود. به نظر میرسد که با ژنهای خاصی مرتبط است که بر نحوه پردازش خواندن و زبان مغز و همچنین عوامل خطر در محیط تاثیر میگذارد.
- سابقه خانوادگی اختلال خواندن یا سایر ناتوانیهای یادگیری
- زایمان زودرس یا وزن کم هنگام تولد
- قرار گرفتن در معرض نیکوتین، مواد مخدر، الکل یا عفونت در دوران بارداری که رشد مغز جنین را تغییر دهد
- تفاوتهای فردی در بخشهایی از مغز که خواندن را قادر میسازد
بیشتر بخوانید: درمان تشنج، انواع، عوارض و ۴ علت اصلی این اختلال
علائم اختلال خواندن یا دیسلکسیا
تشخیص علائم نارساخوانی قبل از ورود کودک به مدرسه دشوار است، اما برخی سرنخهای اولیه نشان دهنده وجود مشکل خواهد بود. با ورود کودکان به مدرسه، معلم اولین کسی است که متوجه اختلال خواندن در کودکان میشود. شدت دیسلکسیا متفاوت و با شروع یادگیری خواندن، بروز مییابد.
بیشتر بخوانید: درمان لکنت زبان در کودکان و بزرگسالان با روشها و تکنیکها استاندارد
نشانههای اختلال خواندن کودک قبل از مدرسه
- دیر صحبت کردن
- یادگیری کلمات جدید به آرامی
- مشکلات در تشکیل صحیح کلمات، مانند معکوس کردن صداها در کلمات یا گیج کردن کلماتی که شبیه هم هستند
- مشکل در به خاطر سپردن یا نامگذاری حروف، اعداد و رنگها
- مشکل در یادگیری قافیههای مهد کودک یا انجام بازیهای قافیه
بیشتر بخوانید: آزمایش اوتیسم چیست و چرایی نیاز به انجام تست غربالگری
نشانههای اختلال خواندن کودک در مدرسه
- خواندن بسیار کمتر از سطح مورد انتظار برای سن
- مشکل در پردازش و درک آنچه میشنود
- مشکل در یافتن کلمه مناسب یا پاسخگویی به سوالات
- مشکلات در به خاطر سپردن توالی چیزها
- مشکل در دیدن (و گاهی اوقات شنیدن) شباهتها و تفاوتها در حروف و کلمات
- ناتوانی در تلفظ یک کلمه ناآشنا
- مشکل املایی
- صرف زمان طولانی برای خواندن یا نوشتن
- اجتناب از فعالیتهای خواندن
بیشتر بخوانید : درمان سندروم داون از دوران جنینی تا بزرگسالی با کاردرمانی
نشانههای اختلال خواندن در نوجوانان و بزرگسالان
علائم نارساخوانی در نوجوانان و بزرگسالان مشابه علائم کودکان است. برخی از علائم و نشانههای رایج نارساخوانی در نوجوانان و بزرگسالان عبارتند از:
- اختلال خواندن، به ویژه با صدای بلند
- خواندن و نوشتن آهسته و پر زحمت
- مشکلات املایی
- اجتناب از فعالیتهایی که شامل خواندن است
- تلفظ نادرست اسامی یا کلمات، یا مشکل در بازیابی کلمات
- صرف زمان زیاد برای انجام کارهایی که شامل خواندن یا نوشتن است
- مشکل در خلاصه کردن یک داستان
- مشکل در یادگیری زبان خارجی
- مشکل در حفظ کردن
- مشکل در انجام مسائل ریاضی
بیشتر بخوانید: انواع لکنت زبان و آشنایی با علل پیدایش لکنت کودکان و بزرگسالان
عوارض اختلال خواندن
نارساخوانی مشکلاتی به همراه دارد که عبارتند از:
- مشکل در یادگیری: از آنجایی که خواندن یک مهارت اساسی برای اکثر دروس مدرسه است، کودک مبتلا به اختلال خواندن در اکثر کلاسها تحت فشار قرار گرفته و در هماهنگی با همسالان خود دچار مشکل میشود.
- مشکلات اجتماعی: درمان نشدن اختلال خواندن میتواند منجر به کاهش عزت نفس، مشکلات اعصاب و روان، اضطراب، پرخاشگری و کناره گیری از دوستان، والدین و معلمان شود.
- مشکلات در بزرگسالی: ناتوانی در خواندن و درک، مانع رسیدن کودک به تواناییهای بالقوه خود خواهد شد. پیامدهای آموزشی، اجتماعی و اقتصادی طولانی مدت آن قابل چشمپوشی نیست.
کودکان مبتلا به نارساخوانی در معرض افزایش خطر ابتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) هستند و بالعکس. ADHD میتواند باعث ایجاد مشکل در حفظ توجه و همچنین بیش فعالی و رفتارهای تکانشی شود که درمان اختلال خواندن را سختتر خواهد کرد.
بیشتر بخوانید: درمان اوتیسم؛ بازی اثرگذارترین شیوه درمان
تشخیص اختلال خواندن
هیچ آزمایشی وجود ندارد که بتواند اختلال خواندن را تشخیص دهد. عوامل در نظر گرفته شده جهت تشخیص عبارتند از:
- رشد فرزند شما، مسائل آموزشی و سابقه پزشکی: پزشک سؤالاتی در مورد این زمینهها میپرسد و شرایط ناتوانی یادگیری را در اعضای خانواده بررسی خواهد کرد
- زندگی خانوادگی: پزشک شرحی از خانواده و زندگی خانگی فرد میخواهد، از جمله اینکه چه کسی در خانه زندگی میکند و آیا مشکلی در خانه وجود دارد یا خیر
- پرسشنامهها: پزشک از کودک جواب تستهای کتبی را برای شناسایی تواناییهای خواندن و زبان میخواهد
- تستهای بینایی، شنوایی و مغز (عصبی): این تستها برای شناسایی اختلالات دیگری که امکان دارد موجب اختلال خواندن در کودک شود، انجام میپذیرد
- تست روانشناسی: پزشک سوالاتی میپرسد تا سلامت روانی کودک را بهتر درک کند. این به تعیین اینکه آیا مشکلات اجتماعی، اضطراب یا افسردگی، تواناییهای کودک را محدود میسازد کمک میکند
- تست خواندن و سایر مهارتهای تحصیلی: انجام مجموعهای از تستهای آموزشی تا فرآیند و کیفیت مهارتهای خواندن توسط متخصص خواندن تجزیه و تحلیل شود
بیشتر بخوانید: درمان اوتیسم؛ بازی اثرگذارترین شیوه درمان
درمان اختلال خواندن
هیچ راه شناخته شدهای برای اصلاح ناهنجاری زمینهای مغز که باعث اختلال خواندن میشود وجود ندارد. نارساخوانی یک مشکل مادام العمر است. با این حال، تشخیص زودهنگام و ارزیابی برای تعیین نیازهای خاص و درمان مناسب، موفقیت را بهبود میبخشد.
تکنیکهای آموزشی برای حل دیسلکسیا
نارساخوانی با استفاده از رویکردها و تکنیکهای آموزشی خاص، قابلیت درمان پیدا میکند و هر چه زودتر مداخله شروع شود قطعا نتیجه بهتری به دنبال خواهد داشت. تست روانشناسی به معلمان کمک میکند تا یک برنامه آموزشی مناسب را توسعه دهند.
معلمان از تکنیکهای شنوایی، بینایی و لمس برای بهبود مهارتهای خواندن استفاده کنند. کمک به کودک در استفاده از چندین حواس برای یادگیری – به عنوان مثال گوش دادن به یک درس نواری و ردیابی با انگشت شکل حروف استفاده شده و کلمات گفته شده – میتواند به پردازش اطلاعات کمک کند.
آموزش نحوه تشخیص واج (کوچکترین صداهایی که کلمات را تشکیل میدهند) و استفاده از آن، کمک به فهم آنچه که میخواند، با صدای بلند خواندن و ساخت واژه با کلمات شناخته شده با تکنیکهای آموزش انجامپذیر است.
طرح آموزش فردی
در ایالات متحده، مدارس موظفند اقداماتی را برای کمک به کودکان مبتلا به اختلال خواندن انجام دهند. فراهمسازی نیازهای کودک از جمله امکانات بازی و کلاسهای ویژه سرگرمی و همچنین هموارسازی مسیر موفقیت او که به طرح آموزش فردی (IEP) شناخته میشود.
درمان زودهنگام اختلال خواندن
کودکان مبتلا به نارساخوانی که در مهدکودک یا کلاس اول کمک بیشتری دریافت میکنند، اغلب مهارتهای خواندن خود را به اندازهای بهبود میبخشند که در مقطع راهنمایی و دبیرستان موفق شوند.
کودکانی که تا کلاسهای آخر راهنمایی، درمان کمکی دریافت نمیکنند، در یادگیری مهارتهای لازم برای خواندن خوب با مشکلات بیشتری روبهرو خواهند بود. آنها احتمالا از نظر تحصیلی عقب میمانند.
کودک مبتلا به اختلال خواندن شدید امکان دارد هرگز خواندن آسان را تجربه نکند، اما میتواند مهارتهایی را بیاموزد که آن را بهبود بخشد و استراتژیهایی را برای بهبود عملکرد مدرسه و کیفیت زندگی ایجاد کند.
بیشتر بخوانید : سندروم داون یا نشانگان داون چیست؟ آیا سندروم داون ارثی است؟
حمایت از افراد مبتلا به اختلال خواندن
حمایت عاطفی و ایجاد فرصتهای موفقیت در فعالیتهایی که شامل خواندن نمیشود برای کودکان مبتلا به نارساخوانی مهم است. اگر فرزند شما مبتلا به اختلال خواندن است:
- حامی او باشید: مشکل در یادگیری خواندن بر عزت نفس کودک تاثیر میگذارد. حتما محبت و حمایت خود را ابراز کنید. با تمجید از استعدادها و نقاط قوت فرزندتان، او را تشویق کنید
- با فرزندتان صحبت کنید: به فرزندتان توضیح دهید که اختلال خواندن چیست و این یک شکست شخصی نیست. هرچه کودک موضوع را بهتر درک کند، راحتتر با آن کنار میآید
- اقداماتی را برای کمک به یادگیری فرزندتان در خانه انجام دهید: مکانی تمیز، ساکت و منظم برای مطالعه فرزندتان فراهم کرده و زمان مطالعه را تعیین کنید. همچنین مطمئن شوید که فرزندتان به اندازه کافی استراحت میکند و وعدههای غذایی منظم و سالم میخورد
- زمان صفحه نمایش را محدود کنید: هر روز زمان استفاده از ابزارهای دیجیتال را محدود و از زمان اضافی برای تمرین خواندن بهره ببرید
- با معلمان فرزندتان در تماس باشید: به طور مکرر با معلمان صحبت کنید تا از ماندن فرزند خود در مسیر درمان اطمینان حاصل کنید. در صورت نیاز، مطمئن شوید که او برای جواب دادن به تستهایی که نیاز به مطالعه دارد، وقت اضافی میگیرد. از معلم او بپرسید که آیا به فرزندتان در انجام تکلیفهای روز کمک میکند
- به یک گروه پشتیبانی بپیوندید: این کمک میکند با والدینی که فرزندانشان با اختلال خواندن مشابهی روبرو است در تماس باشید. گروههای حمایتی، اطلاعات مفید و حمایتهای عاطفی ارائه میدهند
9 فعالیت هدایتشده برای بهبود اختلال خواندن در کودکان
نارساخوانی یک اختلال پردازش زبان است که بر آگاهی واج شناختی و واجی، املا و تشخیص کلمات تاثیر میگذارد. حدود 90 درصد از همه مشکلات خواندن ریشه در نارساخوانی دارد که تقریبا از هر پنج دانشآموز یک نفر را تحت تاثیر قرار میدهد.
1. استفاده از فلش کارت
آموزش ارتباط بین حروف چاپی و صداها در افراد مبتلا به اختلال خواندن به آنها در درک مهارتهای پیچیده خواندن در آینده کمک میکند. بر اساس مطالعهای که در سال 2011 منتشر شد، فلش کارتها روشی بسیار موثر برای آموزش صداهای صوتی و کلمات بینایی به کودکان دارای اختلال خواندن هستند.
2. بازی نام آگاهی آوایی
یکی دیگر از علائم رایج اختلال خواندن، مشکلات مربوط به آگاهی واجی یا توانایی تشخیص صداهای خاص در کلمات است. برای این فعالیت، از دانشآموزان خود بخواهید در یک دایره جمع شوند. نام دانشآموز را انتخاب و در حالی که بین هجاها کف میزنند، آن را یک هجا صدا کنند.
3. فعالیتهای خواندن آنلاین
انواع بازیهای خواندن آنلاین وجود دارد که برای دانشآموزان مبتلا به اختلال خواندن یا به طور کلی دانشآموزان اولیه ساخته شده است. جلسات آزمایشگاه کامپیوتر با دانشآموزان برنامه ریزی شود تا در یک محیط بدون استرس، بازیهای خواندن آنلاین انجام دهند و مهارتهای سوادآموزی را تقویت کنند.
برخی از برنامههای خواندن حتی بر روی نقاط ضعف تحصیلی دانشآموز تمرکز دارند که به دانشآموزان مبتلا به اختلال خواندن کمک میکند تا مهارتهایی را تمرین کند که بیش از همه به بهبود آنها نیاز دارد.
4. کتابهای صوتی
از آنجایی که کودکان مبتلا به اختلال خواندن اغلب آهستهخوان هستند، اختصاص دادن کتاب چاپ به تنهایی میتواند آنها را ناامید کند. درعوض فایلهای صوتی کتاب در کنار نسخه چاپی مفیدتر خواهد بود. به اینترتیب، دانشآموز بدون گیر افتادن در کلمات یا حروف چالش برانگیز، همراه با راوی مطالعه میکند.
5. ضبط صدا
از آن جایی که یادداشتها برای دانشآموز مبتلا به اختلال خواندن بیشتر از همسالان خود طول میکشد. دستگاهها یا برنامههای ضبط به دانشآموزان اجازه میدهد در صورتی که نتوانند هر آنچه را که باید در کلاس یادداشت کند ضبط و بعد گوش دهد.
6. غلطگیر املا یا فرهنگ لغت
از آنجایی که کودکان مبتلا به اختلال خواندن اغلب کلمات یا حروف را با هم ترکیب میکنند، کشف چگونگی کمک به کودک مبتلا به نارساخوانی دشوار به نظر میرسد. به عنوان یک جایگزین غیر الکترونیکی، دیکشنریها میتوانند مرجعی برای کلمات چالش برانگیز یا مشابه برای دانشآموزان باشند.
7. قافیه سازی هنگام خواندن
قافیه یکی از بهترین فعالیتهای آگاهی واج شناختی است زیرا به دانشآموزان مبتلا به اختلال خواندن کمک میکند تا ارتباطات حروف و صدا را بیاموزند. خواندن یک کتاب مصور با قافیههای فراوان برای دانشآموزان مفید خواهد بود. بعد از هر جفت قافیه، کلمات دیگری که هم قافیه هستند را بیان کنید تا دانشآموزان تشویق به تمرین آگاهی واج شناختی شوند.
8. تکنیکهای خواندن چند حسی
یادگیری چند حسی یکی از بهترین راهبردها برای درمان اختلال خواندن است که محققان آموزشی تاکنون کشف کردهاند. این بدان معناست که در حین آموزش خواندن به دانشآموز مبتلا به دیسلکسیا، درگیر کردن حواس دیگر او میتواند مفید باشد.
به عنوان مثال، میتوان به دانشآموز آهنگ الفبا را آموزش داد یا برای میان وعده به او بیسکویتهایی به شکل حروف داد. هر فعالیتی که حواس شنوایی، لامسه، بصری یا حتی مبتنی بر چشایی آنها را درگیر کند میتواند تفاوت بزرگی در درمان اختلال خواندن ایجاد کند.
9. اختصاص زمان کافی به دانشآموز برای انجام تکلیف
اگر دانشآموزان مبتلا به اختلال خواندن خیلی سخت روی یک تکلیف کار کنند، در انجام به موقع آن مشکل پیدا میکنند. برای تکالیف خواندن یا نوشتن، در صورت نیاز به دانشآموزان مبتلا به نارساخوانی وقت اضافی بدهید. به اینترتیب، دانشآموز بدون عجله بهترین تکلیف را انجام میدهد.
نقش والدین در حل اختلال خواندن
- رسیدگی هر چه سریعتر در صورت شک به اختلال خواندن در کودک و مراجعه به پزشک قدم کلیدی در کنترل این اختلال خواهد بود. مداخله زودهنگام موفقیت را بهبود میبخشد
- با صدای بلند خواندن: بهتر است از زمانی که کودک 6 ماهه یا حتی کوچکتر است به گوش دادن کتابهای ضبط شده با کودک بپردازید
- همکاری با مدرسه فرزند خود: با معلم فرزندتان صحبت کنید که چگونه مدرسه به موفقیت او کمک میکند
- تشویق به مطالعه: برای بهبود مهارتهای خواندن، کودک باید خواندن را تمرین کند. کودک باید به خواندن تشویق شود
- اختصاص یک زمان خاص برای خواندن: با خواندن خود در هر روز به کودک خود نشان دهید که خواندن میتواند لذت بخش باشد
کاری که بزرگسالان مبتلا به اختلال خواندن میتوانند انجام دهند
موفقیت در شغل برای بزرگسالانی که با نارساخوانی دست و پنجه نرم میکنند دشواریهایی به همراه دارد. برای دستیابی به اهداف خود امور زیر را پیش بگیرید:
- برای خواندن و نوشتن، صرف نظر از سن، از ارزشیابی و آموزشهای اضافی استفاده شود
- مشکلات تحصیلی لزوما به این معنا نیست که فرد مبتلا به اختلال خواندن نمیتواند موفق شود دانشآموزان توانمند مبتلا به نارساخوانی با توجه به منابع مناسب میتوانند بسیار موفق باشند. بسیاری از افراد مبتلا به اختلال خواندن خلاق و باهوش هستند و امکان دارد در ریاضیات، علوم یا هنر استعداد داشته باشند. برخی حتی حرفه نویسندگی موفقی دارند
اقدامات جانبی برای یافتن علت اختلال خواندن
برای اطمینان از اینکه مشکل دیگری ریشه مشکلات خواندن کودک نیست، پزشک کودک را به موارد زیر ارجاع میدهد:
- مراجعه به متخصص چشم پزشک
- مراجعه به متخصص ارزیابی شنوایی (شنوایی شناس)
- مراجعه به متخصص مغز و اعصاب
- مراجعه پزشک متخصص در سیستم عصبی مرکزی و رفتار (عصب روانشناس)
- مراجعه پزشک متخصص در تواناییهای رشد و رفتار کودکان (متخصص اطفال رشدی و رفتاری)
یادداشت پایانی
نارساخوانی یک اختلال یادگیری است که شامل مشکل در خواندن به دلیل مشکلات در شناسایی صداهای گفتار و یادگیری نحوه ارتباط آنها با حروف و کلمات است. اختلال خواندن که ناتوانی در خواندن نیز نامیده میشود، بر مناطقی از مغز که زبان را پردازش میکنند، تاثیر میگذارد.
افراد مبتلا به نارساخوانی هوش و بینایی طبیعی دارند. اگرچه هیچ درمان قطعی برای نارساخوانی وجود ندارد، فراموش نشود که ارزیابی اولیه و مداخله منجر به بهترین نتیجه خواهد شد. اکثر کودکان مبتلا به نارساخوانی با تدریس خصوصی یا یک برنامه آموزشی تخصصی در مدرسه موفق میشوند. حمایت عاطفی نیز نقش مهمی در درمان اختلال خواندن ایفا میکند.
فعالیتها نیز روشی عالی برای تبدیل خواندن به سرگرمی بوده و حمایتی است که دانشآموزان مبتلا به دیسلکسیا (اختلال خواندن) برای ادامه تحصیل به آن نیاز دارند. اگرچه این فعالیتها به عنوان بازیهای آموزشی برای نارساخوانی طراحی شدهاند، اما میتوان آنها را تک به تک یا به صورت کلاسی انجام داد.
گاهی اوقات اختلال خواندن تا بزرگسالی تشخیص داده نمیشود، اما هیچ وقت برای کمک گرفتن دیر نیست. سپاس از اینکه تا انتها با ما همراه بودید.