همه آنچه که باید درباره ترک خود ارضایی بدانید
ترک خود ارضایی زمانی که تبدیل به یک اختلال مشکل ساز در زندگی شود ضروری خواهد بود، چون مسائل جنسی متفاوتی در ادامه آن به وجود خواهد آمد. اما در واقع خود ارضایی یک فعالیت جنسی طبیعی و سالم است که عوارض جانبی کمی به همراه دارد. بسیاری از ادعاهای عجیب و غریب در مورد خود ارضایی نادرست هستند.
خود ارضایی در میان مردان و زنان در هر سنی رایج بوده و نقش مطمئنی در رشد جنسی سالم دارد. تحقیقات نشان داده، در بین نوجوانان 14 تا 17 ساله در ایالات متحده، حدود 74 درصد از مردان و 48 درصد از زنان، خود ارضایی میکنند.
در میان افراد مسن، تقریبا 63 درصد از مردان و 32 درصد از زنان بین 57 تا 64 سال نیز خود ارضایی رایج است.
افراد به دلایل زیادی خود ارضایی میکنند. لذت، سرگرمی و رهایی از تنش از جمله مواردی است که فرد را به انجام خود ارضایی سوق میدهد. برخی از افراد به تنهایی خود ارضایی میکنند، در حالی که برخی دیگر با شریک زندگی خود ارضایی میکنند. در ادامه همراه مجله علمی پزشکی سیوطب باشید تا موضوعات پیرامون “ترک خود ارضایی” را بیشتر مورد بررسی قرار دهیم.
باورهای نادرست درباره خود ارضایی
افسانههای زیادی در مورد خود ارضایی وجود دارد که افراد را به غلط به سمت ترک خود ارضایی میکشاند. بیشتر ادعاها در مورد خود ارضایی توسط علم پشتیبانی نمیشود. شواهد علمی وجود ندارد که نشان دهد خود ارضایی به اندازه باعث ایجاد اثرات نامطلوب شود.
فراموش نشود که اعتیاد به آن و بیش از حد به خود ارضایی پرداختن زیانهایی به همراه خواهد داشت که لزوم ترک خود ارضایی را محرز و ضروری میسازد. اظهارات نادرست در خصوص خود ارضایی عادی عبارتند از:
- کوری
- کف دستهای مودار
- ناتوانی در مراحل بعدی زندگی
- اختلال در نعوظ
- کوچک شدن آلت تناسلی
- انحنای آلت تناسلی
- تعداد کم اسپرم
- ناباروری
- بیماری روانی
- ضعف جسمانی (در صورت افراط امکانپذیر است)
بیشتر بخوانید: درمان زود انزالی با وازلین! ۱۰ درمان خانگی ضروری زود انزالی که به کمکتان میآید
برخی از زوجها نگران هستند که اگر یکی از آنها خود ارضایی کند، رابطه آنها رضایت بخش نیست. این نیز یک افسانه است. بیشتر مردان و زنان در زمانی که در یک رابطه یا ازدواج هستند به خود ارضایی ادامه میدهند یا به تنهایی یا با هم، و بسیاری آن را قسمت لذت بخشی از رابطه خود میدانند.
البته باید دقت کرد که اگر دفعات این عمل در زندگی زناشویی زیاد از حد شود برای ترک خود ارضایی باید به دنبال راهکار بود تا از عوارض آن در امان ماند. بر اساس یافتههای یک مطالعه زنانی که خود ارضایی میکنند، ازدواجهای شادتری نسبت به زنانی که این عمل را انجام ندادهاند، داشتهاند.
بیشتر بخوانید: عوارض رابطه جنسی زیاد در مردان و زنان، مرز آن را بشناسید
چه زمانی خود ارضایی مشکل ساز میشود؟
خود ارضایی یک فعالیت طبیعی و سالم محسوب میشود. سه تا پنج بار در هفته منظم به حساب میآید و خود ارضایی روزانه نیز رایج است. زمانی که تبدیل به افکار و رفتارهای اجباری بیوقفه شود و فرد را از سایر فعالیتها دور کند، بر سلامت روان تاثیر میگذارد و از نظر جسمی دردناک خواهد شد.
در این مرحله اگر فرد مسیر ترک خود ارضایی را در پیش نگیرد احتمال دارد که دچار شکستهای بسیاری در زندگی شود و از رسیدن به اهداف خود باز ماند.
اگرچه هنوز در مورد اینکه آیا اعتیاد به خود ارضایی وجود دارد یا نه، بحثهای زیادی در میان است، افراد زیادی در سراسر جهان درگیر خود ارضایی اجباری هستند و با این ناهنجاری جنسی دست و پنجه نرم میکنند. عواملی که نشاندهنده مشکل ساز بودن این عارضه است و لزوم ترک خود ارضایی را مبرم میسازد عبارتند از:
- خود ارضایی زمان و انرژی زیادی از شخص بگیرد
- اعضای خانه، محل کار یا زندگی شخصی به دلیل خود ارضایی رنج ببرند
- دیر به جلسات رسیدن، لغو رویدادها و قرارهای اجتماعی را زودتر ترک کردن برای انجام خود ارضایی
- انجام خود ارضایی در مکانهای عمومی یا مکانهای ناراحتکننده به دلیل عدم صبر تا رسیدن به خانه
- خود ارضایی حتی زمانی که احساس برانگیختگی جنسی وجود نداشته باشد
- هنگامی که احساسات منفی به سراغ فرد خواهد آمد مانند عصبانیت، اضطراب، استرس یا غم (پاسخ اصلی این است که برای راحتی خود ارضایی میکند)
- احساس گناه، پریشانی یا ناراحتی بعد از خود ارضایی
- دشواری فکر نکردن به خود ارضایی
هر یک از این علائم میتواند مشکل ساز باشد، اما اگر فرد چندین مشکل را تجربه کند نشانه یک مشکل بزرگتر است و باید برای ترک خود ارضایی اقدامات جدی انجام داد.
بیشتر بخوانید: درمان زود انزالی با تغذیه ۱۵ غذای مفید؛ از مارچوبه تا کرفس
فواید خود ارضایی برای سلامتی
فواید زیادی که مقدار متعادل این عمل برای سلامت جسمی و روانی دارد قابل چشمپوشی نیست به همین خاطر بسیاری از افراد که به اندازه متعادل آن را انجام میدهند هرگز به فکر ترک خود ارضایی نمیافتند چون راه ضرر آن را بر زندگی خود بستهاند.
مطالعات اندکی به طور خاص بر روی فواید خود ارضایی تمرکز میکنند، اثرات مثبت آن عبارتند از:
- کاهش استرس
- رهاسازی تنشهای ذهنی
- افزایش کیفیت خواب
- افزایش تمرکز
- بهبود کیفیت خلق و خو
- تسکین دردهای قاعدگی
- تسکین درد
- بهبود جنسیت
خود ارضایی همچنین به عنوان راهبردی برای بهبود سلامت جنسی از طریق ارتقای صمیمیت، کشف لذت از خود، تمایلات و نیازها، کاهش بارداریهای ناخواسته و جلوگیری از عفونتهای مقاربتی (STIs) و انتقال HIV شناخته شده است. به همین دلیل بسیاری از افراد ترک خود ارضایی را امری اشتباه میپندارند.
افرادی که به هر دلیلی از رابطه جنسی خودداری میکنند یا فاقد شریک جنسی هستند، به عنوان یک خروجی جنسی خود ارضایی خواهند کرد.
خود ارضایی همچنین فوایدی برای سلامت جنسی به ویژه برای زنان مسن دارد، مانند خشکی کمتر واژن و کاهش درد هنگام رابطه جنسی که ترک خود ارضایی این افراد را در مقابل این عوارض قرار میدهد.
بیشتر بخوانید: دلایل کمردرد در مردان بعد از ارضا شدن
تاثیرات منفی خود ارضایی بیش از حد
خود ارضایی بیش از حد قطعا منجر به مجموعهای از مسائل، چه شخصی و چه بین فردی خواهد شد که باعث ناراحتی جسمی، روانی و اجتماعی فرد میشود. خود ارضایی تا این حد، اغلب با سایر مسائل زندگی یا اختلالات سلامت روان و اعتیاد قابل تشخیص همراه خواهد بود که دشواری ترک خود ارضایی در این مرحله تبدیل به دغدغهای بزرگ برای فرد میشود.
خود ارضایی بیش از حد، اجباری یا مزمن اثرات منفی دارد که عبارتند از:
- تحریک پوست
- ادم (تورم در ناحیه آلت تناسلی)
- ناتوانی در برقراری ارتباط با شریک جنسی
- ایزولهسازی اجتماعی
- مشاهده بیش از حد محتوای مستهجن
- ناکامی در انجام موفقیتآمیز وظایف مهم زندگی (مانند فرزندپروری، کار)
- بیعلاقگی به فعالیتهایی که زمانی فرد از آن لذت میبرد
- کاهش عزت نفس
- احساس گناه یا شرمندگی ناشی از عدم ترک خود ارضایی
- افسردگی، اضطراب و سایر عوارض سلامت روان
- احتمال ابتلا به عفونت یا آسیب جسمی ناشی از استفاده و نگهداری نادرست از اسباب بازیهای جنسی
- اگر شخص در حال خود ارضایی، در اماکن عمومی و سایر مکانهای ممنوعه دستگیر شوند، احتمال بروز مشکلات قانونی وجود دارد که امکان دارد برای ترک خود ارضایی فرد را به کمپهای حمایتی ارجاع دهند
- افزایش پتانسیل ابتلا به اعتیاد که ترک خود ارضایی را ضروری میسازد
تاثیرات گفته شده به هیچ وجه همه چیز را شامل نمیشود و بر اساس نوع و شدت افراد متفاوت خواهد بود.
بیشتر بخوانید: اعتیاد جنسی؛ اعتیاد به سکس یا بیشفعالی جنسی یک بیماری است؟
14 نکته مهم برای ترک خود ارضایی
خوشبختانه راههای زیادی برای ترک خود ارضایی وجود دارد. برخی بهتر از دیگران آن را در پیش خواهند گرفت، اما مهمترین عامل در ترک خود ارضایی انگیزه برای تغییر است.
در صورت تصمیم برای ترک خود ارضایی در اینجا 15 نکته برای شروع وجود دارد اگرچه این راه حلها جامع نیستند، اما ایدههایی برای ترک خود ارضایی به فرد مبتلا ارائه میدهند:
1. صحبت در مورد آن با شریک زندگی خود یا دیگرانی که قابل اعتماد هستند
این افراد ضمن کمک به فرد مبتلا در پیگیری پیشرفت او، حمایت عاطفی نیز ارائه خواهند داد. اگرچه این موضوع در بسیاری از موارد تابو است و صحبت کردن در مورد آن ناراحت کننده به نظر میرسد، اما این احتمال وجود دارد که فرد انتخاب شده برای صحبت، یووو بهدر حال حاضر خود ارضایی کرده یا در گذشته این کار را انجام داده باشد و بعد از گذراندن دورههای درمانی موفق به ترک خود ارضایی شده است.
صمیمیت فیزیکی، به هر شکلی، بخش مهمی از هر رابطه به شمار میرود. شاید دلیل گرایش به خود ارضایی در کمبود رابطه نهفته باشد. در موارد دیگر، امکان دارد اضطراب عملکرد جنسی یا سایر افکار و احساسات منفی عامل ابتلا باشد.
در هر صورت، رسیدگی به علت اصلی اغلب اولین قدم برای ترک خود ارضایی محسوب میشود. چه به صورت انفرادی و چه به صورت زوجی، سکس درمانی در ترک خود ارضایی مفید خواهد بود.
بیشتر بخوانید: بلوغ پسران چیست و از چه علائمی میتوان بلوغ جسمی و جنسی را شناخت؟
2. تمرکز روی شریک زندگی خود
بدون شک صمیمیت بخش مهمی از هر رابطه عاشقانه است. صحبت صادقانه با هم در مورد ترجیحات، خواستهها و نیازهای جنسی فرد را به سمت ترک خود ارضایی سوق میدهد، چون او به جای فکر کردن به خود ارضایی به انجام تجربههای جنسی جدید با شریک خود میاندیشد.
با انجام بیشتر کارهایی که هر یک از دو نفر از آن لذت میبرند یا حتی امتحان کردن چیزهای جدید، فرد را روی روال معمول خود میآورد. این پیوند سرگرم کننده سالم بوده و به مرور منجر به ترک خود ارضایی خواهد شد.
بیشتر بخوانید: ۷ درمان خانگی زگیل دهانی، با سادهترین مواد از سیر تا زردچوبه
3. محدود ساختن زمان تنها بودن
اگرچه خود ارضایی فعالیتی است که میتواند به صورت جفت یا گروهی انجام شود، اما اغلب به صورت جداگانه و در خلوت شکل میگیرد. هر چه فرد زمان بیشتری برای تنهایی داشته باشد، فرصتهای بیشتری برای خود ارضایی دارد. محدود کردن زمان تنهایی در واقع نوعی ترک خود ارضایی به شمار میآید.
4. پرهیز از دیدن فیلمهای غیر اخلاقی
امری عادی است که خود ارضایی هنگام تماشای پورنوگرافی اتفاق بیفتد، بنابراین وقت آن رسیده که برای ترک خود ارضایی تماشای فیلمهای جنسی متوقف شود. قدرت پورنوگرافی در این است که مسیر لذت را افزایش داده و میزان تحریک را از طریق ترکیب فانتزیها و سرخوشیها بالا میبرد.
بیشتر بخوانید: اعتیاد به پورنوگرافی و 5 اثر مخرب آن که زندگی شما را مختل میکند
5. اجرای حواس پرتی سالم
حواس پرتی سالم امکان دارد هر چیزی باشد: خواندن یک کتاب، نوشتن یک مجله، بازی روی تخته، باغبانی و غیره همه فعالیتهای سالمی هستند که شخص را در سطوح مختلف درگیر میکنند. حتی فعالیتهای کمتر سالم مانند پخش رسانه یا بازیهای ویدیویی در حد اعتدال کاملا خوب هستند.
بیرون رفتن با دوستان، برقراری تماس تلفنی، ارسال پیامک متفکرانه یا هر چیز دیگری که دیگران را درگیر کند. نکته کلیدی در اینجا این نیست که یک رفتار نامطلوب (خود ارضایی) با دیگری جایگزین شود.
6. محدود ساختن دسترسی به اسباببازیهای جنسی
اسباب بازیهای جنسی میتواند محرک باشد. دیدن آنها یادآور زمان انجام خود ارضایی است. چنین وسوسهای به طور فزاینده منجر به بازگشت به رفتارهای قدیمی خواهد شد، بنابراین حذف آنها راه دیگری برای ایجاد برنامه پیشگیری از عود و ترک خود ارضایی به شمار میآید.
بیشتر بخوانید: پارافیلیک؛ انحراف جنسی که باعث بروز رفتارهای غیرطبیعی میشود
7. مدیتیشن و تاثیر آن بر ترک خود ارضایی
مدیتیشن یک فعالیت بسیار قدرتمند است که دارای مزایای متعدد مبتنی بر شواهد است. توانایی آن در پرورش مسیر ذهن، بدن و روح عمیق است و در ترک خود ارضایی نیز مفید خواهد بود. تمرکز بر روی چیزهای مثبت مانند یک مانترا یا فکر شاد در حالی که عمدا نفس عمیق میکشید میتواند افکار را تغییر مسیر دهد. در طول این مدت، احتمال دارد تمایلات فروکش کند.
بیشتر بخوانید: مدیتیشن؛ آموزش این مراقبه ذهنی با 9 مرحله ساده
8. بهرهوری از تجسمهای غیر تحریککننده
خود ارضایی اغلب در حالی انجام میشود که شخص چیزی را تجسم میکند و برانگیختگی خود را افزایش میدهد. به جای تمرکز بر چیزی محرک، باید چیزی را در نظر گرفت که برعکس عمل کند.
9. تغییر روال زندگی برای ترک خود ارضایی
اگرچه خود ارضایی میتواند خود به خودی باشد، اما اغلب در ساعات خاصی از روز اتفاق میافتد. مانند زمانی که فرد از خواب بیدار میشود یا دوش میگیرد، از مدرسه یا محل کار به خانه میآید، قبل از خواب، یا هر زمان دیگری که به روال عادی تبدیل شده باشد.
اگر خود ارضایی در این حالتها تبدیل به عادت شده باشد باید برای ترک خود ارضایی کاری متفاوت انجام داد. برای مثال اگر دوش آب گرم طولانی از علل خود ارضایی هست، یک دوش آب سرد و سریع بهترین گزینه برای منحرف ساختن ذهن از انجام آن است.
10. ورزش کردن
ورزش نیز مانند مدیتیشن یک فعالیت چند منظوره است. ورزش که به دلیل فواید سلامت جسمانیاش شناخته شده و سلامت روان را نیز بهبود میبخشد. ترشح اندورفین باعث کاهش درد و تنش میشود و در عین حال اثر آرامبخشی ایجاد میکند. با ورزش دوپامین نیز ترشح میشود و موجب بهبود خلق و خوی شخص خواهد شد.
چه در حضور دیگران چه به تنهایی، ورزش در منحرف کردن حواس و ترک خود ارضایی نقشی سازنده دارد. با گذشت زمان، ورزش احساس و ظاهر بهتری به فرد خواهد داد، که این امر خودپنداره را تقویت خواهد کرد. این توجه به خود ذهن را به صورت ناخودآگاه به سمت ترک خود ارضایی میکشاند.
منظور از ورزش حتما رفتن به باشگاه یا ورزش سنتی نیست. پیادهروی، تمیز کردن خانه، مراقبت از گیاهان، بالا و پایین رفتن از پلهها به جای آسانسور و راههای بسیار دیگری که معمولا در نظر گرفته نمیشود، همه و همه جزو ورزش محسوب میشوند. در واقع این فعالیت مداوم و منظم است که فرد را به ترک خود ارضایی منتهی میسازد.
بیشتر بخوانید: انواع مدیتیشن؛ 9 نوع مهم مراقبه و فواید آنها در مدیریت استرس و بیماریهای روانی
11. تعیین اهداف و علامت گذاری پیشرفت
مانند هر چیز دیگری، ترک خود ارضایی به طور مستقیم در ابتدا غیرممکن به نظر میرسد. با کاهش تدریجی تعداد دفعات در روز باید شروع کرد.
با پیشرفت در زمینه ترک خود ارضایی اعتماد ایجاد خواهد شد و با گذشت زمان آسانتر میگردد. شکست محتمل به نظر میرسد و دلسرد کننده خواهد بود اما تنها کسی که میتواند در نهایت خود را به مسیر درست برگرداند خود شخص است.
12. نگاه به دین
برای کسانی که به ادیان مختلف عمل میکنند، افکار متفاوتی در مورد خود ارضایی وجود دارد. رویکرد ادیان مختلف به خود ارضایی امکان دارد آن را مناسب، نادیده گرفته یا به شدت ممنوع کرده باشد. اگر این مورد قابل اجرا باشد، برای ترک خود ارضایی بهرهگیری از تفکرات دینی نیز به عنوان یک راه، قابل تامل است.
تحقیق در این مورد به تنهایی، با حمایت دیگران، یا حتی صحبت با یک رهبر مذهبی مورد اعتماد راههایی هستند که میتوان در پیش گرفت. اگر مذهب عاملی باشد که فرد منجر به احساس شرم در میان چالشهای دیگر شود، در صورت امکان، صحبت با یک متخصص سلامت روان گزینه مناسبتری به شمار میرود.
13. پوشیدن لباس اضافی در شب
اگرچه پوشیدن لباسهای اضافی در شب ناراحت کننده خواهد بود اما یک لایه محافظ اضافی ایجاد میکند که به ترک خود ارضایی تا حدودی کمک خواهد کرد. برهنه خوابیدن یا با لباس حداقلی، دسترسی جنسی را افزایش میدهد. لایههای بیشتر لباس زمان بیشتری را برای کار از طریق اصرار فراهم میکند که احتمال دارد شخص را از خود ارضایی باز دارد.
14. صحبت با یک متخصص برای ترک خود ارضایی
برای حل اکثر مسائل، صحبت با یک متخصص در آن حوزه بهترین گزینه محسوب میشود. برای ترک خود ارضایی، صحبت با یک مشاور یا متخصص اعتیاد یک شروع عالی خواهد بود. درمانگران حرفهای دارای مجوز دانش، تجربه و ابزارهایی برای ترک خود ارضایی هستند.
این احتمال وجود دارد که چالشهای درونی با افکار و احساسات منفی مانند اضطراب، افسردگی و شرم وجود داشته باشد. اینها طبیعی هستند و میتوان به آنها کمک کرد.
با توجه به اینکه بسیاری از افرادی که با اعتیاد به مواد مخدر دست و پنجه نرم میکنند، اختلالات سلامت روان را دوگانه تشخیص دادهاند، یک برنامه درمانی جامع مستلزم کار بر روی هر دو حالت است. عدم انجام این کار احتمال تاثیرات منفی یک وضعیت بر دیگری (خود ارضایی) را افزایش خواهد داد.
در صورت اعتیاد متقابل، خود ارضایی بیش از حد امکان دارد جایگزین مصرف مواد یا رفتار مشکل ساز دیگری شود. تصحیح این موضوع از علت اصلی و در عین حال تلاشهای عمدی و مداوم ترک خود ارضایی به حساب میآید احتمال موفقیت بلندمدت را به طرز قابل توجهی افزایش میدهد.
یادداشت پایانی
بسیاری از مردم خود ارضایی میکنند حتی اگر در مورد آن صحبت نکنند، برای افراد با هر جنسیت یا سنی معمول است که این کار را انجام دهند. حتی قبل از بلوغ، کودکان گاهی اوقات متوجه میشوند که لمس اندام تناسلی آنها احساس خاصی به همراه دارد.
بسیاری از مردم تصور میکنند که خود ارضایی تنها کاری است که وقتی شریک جنسی کسی همراه او نیست میتوان انجام داد. اما هم افراد مجرد و هم افراد در روابط خود ارضایی میکنند.
خود ارضایی زمانی که فرد در رابطه است به معنی نارضایتی از شریک جنسی خود نیست. این یک راه عالی برای فهمیدن علایق جنسی و تجربه ارگاسم عمیق است. خود ارضایی یک تصمیم کاملا شخصی و راهی برای داشتن رابطه جنسی بدون خطر ابتلا به بیماریهای مقاربتی یا بارداری محسوب میشود.
زیاده روی در انجام آن امکان دارد فرد را دچار اعتیاد به این عارضه روانی کند. برای جلوگیری از ایجاد اختلالات شدید روحی و روانی باید فرد مبتلا به دنبال راههای ترک خود ارضایی باشد وگرنه با آسیبهای محرزی روبرو خواهد شد.
سوالات متداول
۱.آیا خود ارضایی باعث ضعیف شدن چشم میشود؟
ضعیف شدن چشم، ناباروری، ناتوانی جنسی و عدم نعوظ از برداشتهای نادرستی است که به خود ارضایی نسبت داده میشود. خود ارضایی امری طبیعی بوده و انجام آن به اندازه متعادل کاملا بیضرر و حتی مفید هم خواهد بود. البته فراموش نشود که افراط در خود ارضایی عواقب و عوارضی به همراه دارد که گاهی جدی خواهد شد.
۲.آیا خود ارضایی قابل درمان است؟
راههایی برای درمان این عارضه وجود دارد که عبارتند از : ورزش کردن، تغییر روال زندگی، پرهیز از قرارگیری در موقعیتهای محرک، حذف وسایل و اسباببازیهای جنسی، پرهیز از دیدن فیلمهای پورنوگرافی و صحبت با متخصص روان درمانی
۳.خود ارضایی زیاد چه عوارضی دارد؟
کاهش عزت نفس، ناتوانی در برقراری ارتباط با شریک جنسی، ناکامی در انجام موفقیتآمیز وظایف مهم زندگی (مانند فرزندپروری و کار)، افسردگی، اضطراب، اختلالات روان و افزایش پتانسیل ابتلا به اعتیاد
۴.آیا خود ارضایی فواید هم دارد؟
با توجه به اینکه خود ارضایی زیاد عوارض زیادی به همراه دارد ولی اندازه متعادل آن اثرات مثبتی هم دارد که عبارتند از: کاهش استرس، رهاسازی تنشهای ذهنی، افزایش کیفیت خواب، افزایش تمرکز، بهبود کیفیت خلق و خو و تسکین دردهای قاعدگی