مسائل جنسیناهنجاری جنسی

اعتیاد جنسی؛ اعتیاد به سکس یا بیش‌فعالی جنسی یک بیماری است؟

اعتیاد جنسی، عدم توانایی فرد در کنترل فعالیت‌های جنسی است. اعتیاد به سکس یا بیش‌فعالی جنسی به عقیده بسیاری، در زمره بیماری‌ها و اختلالات جنسی طبقه‌بندی می‌شود.

اعتیاد جنسی به زبان ساده، پدیده‌ای است که شخص در آن وابستگی شدیدی به سکس دارد. اعتیاد جنسی، بیماری نیست که بتوان به سادگی از کنار آن گذشت زیرا زندگی شخص را از روال عادی خود خارج می‌کند.

اعتیاد به سکس یا Sex Addiction، فرد را بیش از حد طبیعی، درگیر تفکرات و رفتارهای جنسی می‌کند و سایر فعالیت‌های وی را مختل خواهد کرد.

اشخاص درگیر عارضه بیش فعالی جنسی شاید دچار انحراف‌های اخلاقی نظیر تماشای پورن، خودارضایی، رابطه‌ جنسی در ازای دریافت پول و رابطه جنسی غیرعادی و نامشروع گردند.

بیشتر بخوانید: اختلال تماشاگری؛ تصورات جنسی که زندگی فرد را مختل می‌کند

اعتیاد جنسی

نوشته گرافیکی اعتیاد جنسی|سیوطب

بحث و جدل قابل توجهی پیرامون تشخیص اعتیاد جنسی وجود دارد. از نسخه جدید «راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی» (DSM-5) حذف شده است. با این وجود هنوز در مورد این معضل نوشته شده و در محافل روانشناسی و مشاوره، مطالعه روی آن ادامه دارد.

علاوه بر این، هنوز هم می‌توان آن را با استفاده از معیارهای DSM-5 به‌ عنوان «سایر اختلالات جنسی مشخص‌شده» و «طبقه‌بندی آماری بین‌المللی بیماری‌ها و مشکلات مرتبط با سلامت» (ICD-10) تشخیص داد.

اعتیاد جنسی و بیش ‌فعالی جنسی (hypersexuality)، به عنوان نیاز اجباری به انجام اعمال جنسی به منظور دستیابی به نوعی راه حل توصیف می‌شود.

بیشتر بخوانید: اختلال مبدل پوشی و ۹ علامتی که در ظاهر و رفتار فرد وجود دارد

مانند احساسی که یک فرد مبتلا به اختلال مصرف الکل از نوشیدنی یا فرد مبتلا به اختلال مصرف مواد افیونی از مصرف آن مواد، دریافت می‌کند. اعتیاد جنسی نباید با اختلالاتی مانند پدوفیلی (علاقه به رابطه جنسی با افراد زیر سن قانونی) یا حیوان گرایی اشتباه گرفته شود.

برای برخی افراد، اعتیاد جنسی می‌تواند بسیار خطرناک باشد و منجر به مشکلات قابل توجهی در روابط شود. مانند وابستگی به مواد مخدر یا الکل، این شرایط، پتانسیل تاثیر منفی بر سلامت جسمی و روانی، روابط شخصی، کیفیت زندگی و سلامت و ایمنی فرد دارد.

اعتیاد جنسی ظاهرا تا حدودی شایع است اگرچه آمارها متناقض هستند و برخی استدلال می‌کنند که اغلب تشخیص داده نمی‌شوند. اعتقاد بر این است که یک فرد مبتلا به اعتیاد جنسی به دنبال چندین شریک جنسی می‌گردد، اگرچه این امر خود لزوما نشانه‌ای از یک اختلال نیست.

برخی گزارش می‌دهند که شاید این اختلال، خود را به عنوان نیاز اجباری به خودارضایی، تماشای پورنوگرافی یا قرار گرفتن در موقعیت‌های تحریک‌کننده جنسی نشان دهد.

یک فرد مبتلا به اعتیاد جنسی شاید به طور قابل توجهی زندگی و فعالیت‌های خود را به منظور انجام اعمال جنسی، چندین بار در روز تغییر دهد. بر اساس گزارش‌ها، فرد مبتلا به اعتیاد جنسی، با وجود پیامدهای منفی شدید، قادر به کنترل رفتار خود نیست.

بیشتر بخوانید: میل جنسی به کودکان+۹ پیامدجبران ناپذیر آزار جنسی برای کودکان

اعتیاد جنسی می‌تواند به اشکال مختلف ظاهر شود، از جمله اعتیاد به موارد زیر:

  • اعمال جنسی
  • تن فروشی
  • تماشای پورنوگرافی
  • خودارضایی یا تخیلات جنسی
  • دید زدن افراد بدون کسب رضایت از آن‌ها

معتادان به سکس شاید فعالیت‌های خود را تغییر دهند تا به طور مداوم اعمال جنسی انجام دهند و با وجود هرگونه عواقبی، نتوانند رفتار خود را کنترل کنند.

این رفتار جنسی اجباری می‌تواند عواقب شخصی جدی داشته باشد. مانند اعتیاد به مواد مخدر یا الکل؛ اعتیاد جنسی نیز می‌تواند بر سلامت جسمی، سلامت روان، روابط شخصی و کیفیت زندگی تاثیر بگذارد.

بیشتر بخوانید: اختلال جنسی پیر دوستی و ۵ عامل اصلی ایجاد این انحراف جنسی

علائم اعتیاد جنسی

از آنجایی که اعتیاد جنسی در DSM-5 ذکر نشده است، اختلاف نظر زیادی در مورد اینکه چه معیارهایی اعتیاد را تشکیل می‌دهند، وجود دارد. مرد مبتلا به اعتیاد جنسی در حال لباس پوشیدن|سیوطبیکی از ویژگی‌ها احتمالا، پنهان کاری رفتارها باشد که در آن فرد مبتلا به این اختلال در پنهان کردن رفتار خود مهارت پیدا می‌کند و حتی می‌تواند این وضعیت را از همسر، شریک زندگی و اعضای خانواده مخفی نگه دارد.

آن‌ها امکان دارد که در مورد فعالیت‌های خود دروغ بگویند یا در زمان‌ها و مکان‌هایی که متوجه نمی‌شوند، درگیر آنها گردند. برخی اوقات اما علائم وجود دارد و قابل توجه است.

اگر شخصی برخی از علائم زیر یا همه آن‌ها را نشان دهد، امکان دارد که اعتیاد جنسی داشته باشد:

  • افکار و خیالات جنسی مزمن و وسواسی
  • روابط اجباری با چندین شریک، از جمله غریبه‌ها
  • دروغ گفتن برای پوشاندن رفتارها
  • مشغله جنسی، حتی زمانی که در زندگی روزمره، بهره‌وری، عملکرد کاری و غیره، اختلال ایجاد کند
  • ناتوانی در توقف یا کنترل رفتارها
  • به دلیل رفتار جنسی خود یا دیگران را در معرض خطر قرار دهد
  • احساس پشیمانی یا گناه بعد از رابطه جنسی
  • تجربه سایر پیامدهای منفی شخصی یا حرفه‌ای

بیشتر بخوانید : اعتیاد به پورنوگرافی و ۵ اثر مخرب آن که زندگی شما را مختل می‌کند

رفتارهای اجباری می‌تواند روابط را تیره کند، به عنوان مثال، استرس خیانت. اگرچه برخی از افراد احتمال دارد ادعا کنند که اعتیاد جنسی دارند و آن را به عنوان راهی برای توضیح و توجیح خیانت در یک رابطه استفاده کنند.

مهم است به یاد داشته باشید که لذت بردن از فعالیت و مسائل جنسی نشانه اعتیاد جنسی نیست. رابطه جنسی یک فعالیت سالم انسان است و لذت بردن از آن طبیعی است.

علاوه بر این، تفاوت در میزان علاقه جنسی بین شرکا به این معنی نیست که یکی از شرکا به رابطه جنسی اعتیاد دارد. افرادی که چنین مشکلی دارند، حتی احتمالا علائم افسردگی بالینی یا افکار خودکشی را نشان دهند.

تحقیقات نشان می‌دهد که برای این افراد، غیرمعمول نیست که علائم افسردگی و اضطراب را نیز نشان دهند. یک مطالعه نشان داد که در میان مردان بیمار، 28 درصد علائم افسردگی دیده می‌شود.

بیشتر بخوانید : تن مالی یا پارافیلیا و ۸ نوع خطرناک این انحراف جنسی

افکار وسواسی جنسی

فردی که با اعتیاد به سکس سر و کار دارد امکان دارد که متوجه شود که دائما به رابطه جنسی فکر می‌کند. این افکار مزمن یا تخیلات و ناهنجاری جنسی احتمال دارد به وسواس تبدیل شوند یا با مسئولیت‌های دیگر تداخل داشته باشند.

بیشتر بخوانید: درمان زود انزالی با وازلین! ۱۰ درمان‌ خانگی ضروری زود انزالی که به کمکتان می‌آید

صرف زمان زیاد برای رابطه جنسی

در حالی که جست‌وجوی شریک جنسی لزوما نشانه اعتیاد جنسی نیست، اگر کسی زمان و انرژی زیادی را صرف رابطه جنسی می‌کند، ممکن است علامت این مشکل باشد.

این امر می‌تواند شامل صرف وقت برای تلاش برای رابطه جنسی، برقراری رابطه جنسی یا تفکر زیاد به تجربیات جنسی باشد.

بیشتر بخوانید: ۷ درمان خانگی زگیل دهانی، با ساده‌ترین مواد از سیر تا زردچوبه

احساس شرم یا افسردگی

اگر نیاز به رابطه جنسی به اعتیاد تبدیل شود، شاید احساسات جنسی فردی با احساس اضطراب، شرم، افسردگی یا پشیمانی نیز آمیخته شود. فرد احتمالا از تمایلات جنسی خود و مشکل در کنترل آن تمایلات احساس شرم کند.

خودارضایی بیش از حد

در حالی که خودارضایی می‌تواند راهی نادرست برای کشف تمایلات جنسی و ابراز میل جنسی باشد، خودارضایی بیش از حد می‌تواند خطرناک‌تر باشد و نشانه‌ای از اعتیاد جنسی تلقی گردد.

این امر امکان دارد که مانند خودارضایی اجباری، خودارضایی در زمان‌های نامناسب، یا حتی خودارضایی زیاد تا حدی باشد که باعث ناراحتی یا درد فیزیکی شود.

بیشتر بخوانید : بدن نمایی چیست؟ نگاهی به اختلالی جدی به نام عورت نمایی

درگیر شدن در رفتارهای مخاطره‌آمیز یا نامناسب

در برخی موارد، اعتیاد جنسی می‌تواند منجر به رفتارهای جنسی نامناسب یا پرخطر شود. این امر می‌تواند شامل نشان دادن بدن برهنه خود به دیگران بدون کسب رضایت آن‌ها، رابطه جنسی در حضور دیگران، رابطه جنسی بدون محافظت و رابطه جنسی با کارگران جنسی باشد.

در برخی موارد، این‌ امر می‌تواند منجر به ابتلا به بیماری‌های مقاربتی شود. مطالعات نشان داده کسانی که از نظر جنسی مبتلا به اعتیاد جنسی شناخته می‌شوند، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری‌های مقاربتی مانند HIV هستند.

اعتیاد جنسی، عامل خیانت

فردی که اعتیاد جنسی دارد معمولا به دنبال رابطه جنسی با شرکای جدید است، حتی اگر این به معنای خیانت به شریک یا داشتن یک رابطه خارج از ازدواج باشد.

آن‌ها ممکن است به‌طور منظم به دنبال برنامه‌های یک شبه باشند یا حتی چندین بار با شرکای مختلف خیانت کنند.

ارتکاب به جرایم جنسی

در برخی موارد شدید، افراد شاید در فعالیت‌های مجرمانه مانند تعقیب، تجاوز، یا کودک‌آزاری شرکت کنند. در حالی که برخی از مجرمان جنسی احتمالا معتاد جنسی نیز باشند، شواهدی وجود ندارد که نشان دهد اعتیاد جنسی می‌تواند کسی را به ارتکاب جرایم جنسی سوق دهد.

بیشتر بخوانید : سادیسم چیست و سادیست کیست؟

بیماری نیمفومانیاک

بیماری نیمفومانیاک یا جنون زنانگی در زمره بیماری‌های شایع بین خانم‌ها است. بانوانی که دچار این عارضه هستند، تمایل زیادی به رابطه جنسی با شوهر خود یا سایر آقایان دارند.

درمان اعتیاد جنسی

  • بررسی محرک‌های عملکرد جنسی
  • مدیریت روابطی که به اعمال جنسی پرخطر منجر گردد
  • مهار استرس
  • یافتن جایگزینی برای اعمال جنسی بیش از حد و غیرعادی

از آنجایی که تشخیص، بحث برانگیز است، گزینه‌های درمانی مبتنی بر شواهد وجود ندارد. کسانی که درمان اعتیاد جنسی را توصیف می‌کنند، ممکن است یک یا چند روش زیر را توصیه کنند:

بیشتر بخوانید : مازوخیسم به چه معناست و به چه کسانی مازوخیست می‌گویند؟

برنامه‌های درمانی بستری

مراکز درمانی بستری زیادی وجود دارند که برنامه‌های بهبودی اعتیاد جنسی را ارائه می‌دهند. اغلب، افراد مبتلا به اعتیاد جنسی، حداقل به مدت 30 روز از زندگی عادی خود فاصله می‌گیرند تا بتوانند کنترل تکانه‌های خود را دوباره به دست آورده و شروع به درمان کنند.

این نوع برنامه ها معمولا شامل جلسات درمانی عمیق فردی و گروهی است.

برنامه‌های 12 مرحله‌ای

برنامه‌های درمان معتادان جنسی از همان مدل بهبودی الکلی‌ها پیروی می‌کنند. آن‌ها می‌توانند برای رفع اعتیاد جنسی بسیار مفید باشند. لازم نیست اعضا به طور کامل رابطه جنسی را کنار بگذارند اما آن‌ها تشویق می‌شوند که از رفتار جنسی اجباری و مخرب خودداری کنند.

جلسات گروهی با دیگران که به چالش‌های مشابه رسیدگی می‌کنند، سیستم پشتیبانی خوبی را فراهم خواهند کرد.

بیشتر بخوانید : تخیلات جنسی و آشنایی با مزایا و عوارض این تصورات جنسی

درمان شناختی رفتاری

این نوع درمان می‌تواند به فرد کمک کند تا محرک‌های تکانه‌های جنسی را شناسایی کند و در نهایت به آن‌ها یاد دهد که چگونه رفتارهای خود را تغییر دهند. این امر از طریق جلسات خصوصی با یک درمانگر سلامت روان دارای مجوز به دست می‌آید.

دارو برای درمان اعتیاد جنسی

برخی از افراد شاید از یک دوره درمان دارویی استفاده کنند. برخی از داروهای ضدافسردگی احتمالا به کاهش اشتها کمک کنند. این موارد، جدا از عوارض جانبی بالقوه برخی از داروهای ضدافسردگی است که می‌تواند باعث کاهش میل جنسی شود یا جنبه‌های دیگر تجربه جنسی را مختل کند.

با این حال، مشخص نیست که آیا یک پزشک داروهایی را برای این بیماری تجویز می‌کند یا خیر.

بیشتر بخوانید : خصومت با زنان؛ از آزار کلامی تا خشونت فیزیکی و جنسی

چشم انداز اعتیاد جنسی چیست؟

مرد مبتلا به اعتیاد جنسی در حال تماشای فیلم در لپ تاب|سیوطب

فردی که به اعتیاد جنسی می‌پردازد با مجموعه‌ای از چالش‌های منحصر به فرد مواجه است. آن‌ها شاید درگیر رفتارهایی باشند که روابطشان، امنیت و سلامت خودشان و شریک زندگیشان را به خطر می‌اندازد.

در عین حال، اعتیاد جنسی، یک تشخیص بحث برانگیز در نظر گرفته می‌شود و فاقد معیارهای تشخیصی و همچنین درمان‌های مبتنی بر شواهد است.

بیشتر بخوانید : بهداشت جنسی آقایان با ۹ نکته کلیدی و راهکارهایی برای تقویت عملکرد جنسی با روش های طبیعی و بدون دارو

مراجعه به متخصص برای درمان اعتیاد جنسی

اگر شخصی احساس می‌کند که اعتیاد جنسی دارد، باید با پزشک خانواده خود صحبت کند. همچنین سازمان‌هایی هستند که می‌توانند از شخص حمایت کنند.

یادداشت پایانی

اعتیاد جنسی به عنوان عدم کنترل بر افکار، تمایلات و تکانه‌های جنسی تعریف می‌شود. در حالی که انگیزه‌های جنسی طبیعی هستند، اعتیاد جنسی فقط به رفتارهایی اشاره دارد که بیش از حد انجام می‌شود و به طور قابل توجهی بر زندگی فرد تاثیر منفی می‌گذارد.

اگرچه اعتیاد جنسی به عنوان یک بیماری قابل تشخیص در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5) ذکر نشده اما تحقیقات نشان می‌دهد که رفتار جنسی افراطی مانند اعتیاد به مواد شیمیایی، می‌تواند ایجاد شود.

فرد مبتلا به اعتیاد جنسی ممکن است نیاز اجباری به تحریک جنسی داشته باشد. این تمایل اغلب با فعالیت‌های روزمره آن‌ها، تداخل دارد. سپاس از اینکه ما را تا انتها همراهی نمودید.

منبع
healthline

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا