بیماریچشم

5 درمان قرمزی چشم با ساده ترین روش‌ها؛ از گلاب تا قطره‌ها

فهرست محتوا نمایش

درمان قرمزی چشم به علت ایجادکننده آن بستگی دارد، به عنوان مثال برای آن دسته از مشکلات و بیماری‌های ساده می‌توان از روش‌های خانگی مانند کمپرس سرد یا گرم، اشک مصنوعی، چای یا گلاب استفاده کرد. در صورتی که برای درمان قرمزی چشم به خاطر دلایل جدی، درمان‌های تخصصی و داروهای خاصی نیاز است. برای مثال در درمان قرمزی چشم ناشی از مواد آلرژی‌زا، دوری از مواد آلرژن و استفاده از قطره‌های چشمی توصیه می‌شود. همچنین در موارد شدید پزشک داروهای آنتی‌هیستامین را نیز تجویز می‌کند. در این مقاله از مجله پزشکی سیوطب به بررسی درمان قرمزی چشم می‌پردازیم، با ما همراه باشید.

قرمزی چشم چیست؟ اصلا قرمزی چشم نشانه چیست؟

درمان قرمزی چشم به علت ایجاد کننده آن بستگی دارد|سیوطب

چشم قرمز یک اصطلاح کلی است که برای توصیف چشم‌های قرمز، تحریک شده و خون‌آلود استفاده می‌شود. قرمزی زمانی اتفاق می‌افتد که رگ‌های خونی کوچک زیر سطح چشم بزرگ یا ملتهب شوند. معمولا این حالت واکنش به چیزی است که چشم را تحریک می‌کند. این عارضه می‌تواند یک یا هر دو چشم را تحت تاثیر قرار دهد و همچنین در طول زمان یا به طور ناگهانی ظاهر شود. از مشکلات مختلف که باعث قرمزی چشم می‌شوند می‌توانیم به آلرژی یا آسیب چشمی اشاره کنیم.

امکان دارد که قرمزی چشم‌ها با درد چشم، خارش، ترشح چشم، تورم یا تغییر در بینایی مانند تاری دید همراه باشد. با این حال در بسیاری از اوقات قرمزی چشم بدتر از آن چیزی است که احساس می‌شود. لازم به ذکر است که قرمزی چشم‌ها نسبتا بی‌ضرر بوده و معمولا با درمان‌های خانگی بهبود می‌یابند. با این حال اگر چشم‌ها بیش از یک هفته قرمز بمانند یا اگر بینایی آسیب‌دیده باشد یا درد احساس شود، برای تشخیص پزشکی و درمان مناسب باید به چشم پزشک مراجعه کرد.

آیا برای درمان قرمزی چشم می‌توان از راهکارهای خانگی استفاده کرد؟

سوالی که ذهن افراد مختلف را درگیر می‌کند این است که چه موقع می‌توانند برای قرمزی چشم خود از راهکارهای خانگی استفاده کنند. در جواب باید گفت که در اغلب موارد قرمز شدن چشم‌ها در نتیجه آلودگی یا عفونت چشم است. در این موارد استفاده از راهکارهای درمان خانگی موثر است. اما پیشنهاد می‌شود که قبل از استفاده زا این موارد حتما با پزشک خود مشورت کنید. در ادامه این مقاله علت‌ها و درمان‌های مختلف را معرفی خواهیم کرد.

بیشتر بخوانید: تاری دید صبحگاهی؛ بررسی۱۰ علت عدم وجود دید واضح در هنگام صبح

علت قرمزی چشم چیست؟ برای درمان درست دلیل قرمز شدن چشم را بدانید

قرمزی چشم دلایل مختلفی دارد. گاهی اوقات چیزی به سادگی استفاده از لنزهای چشمی برای مدت طولانی یا خیره شدن به صفحه نمایش کامپیوتر بدون وقفه است. علل دیگر عبارتند از:

  • آلرژی؛ رایج‌ترین علت قرمزی چشم راست چیست؟

هنگامی که یک ماده تحریک‌کننده (گرده، موی حیوانات، گرد و غبار یا مواد شیمیایی خاصی که در لوازم آرایش یا محلول‌های لنزهای چشمی وجود دارند) وارد بدن می‌شوند، سیستم ایمنی واکنش نشان می‌دهد. بدن برای مبارزه با مواد آلرژی‌زا هیستامین آزاد می‌کند که باعث می‌شود رگ‌های خونی در چشم‌ها بزرگ شده و دچار قرمزی، آبریزش و خارش شوند.

بیشتر بخوانید: ۶ درمان انحراف چشم؛ معرفی همه راه‌های رفع استرابیسم

  • بلفاریت (التهاب پلک)؛ دلیل قرمز شدن چشم

این یک بیماری شایع است که باعث قرمزی و ملتهب شدن پلک می‌شود. علاوه بر پلک قرمز و متورم، چشم نیز ممکن است دچار سوزش، حساسیت به نور و اشک زیاد شود.

  • ورم ملتحمه (چشم صورتی)؛ شناخت علت آسیب برای درمان قرمزی چشم کودک

ورم ملتحمه یکی از شایع‌ترین عفونتهای چشمی به ویژه در بین کودکان است. این بیماری زمانی رخ می‌دهد که ملتحمه، غشای نازک و شفافی که سفیدی چشم و پلک‌ها را می‌پوشاند، عفونی شود. هنگامی که ملتحمه عفونی می‌شود، رگ‌های خونی داخل آن تحریک و متورم شده و چشم قرمز یا صورتی به نظر می‌رسند. اغلب اوقات پلک‌ها نیز ترشحات چسبناکی از خود ترشح می‌کنند که مژه‌ها به هم می‌چسبند.

بیشتر بخوانید: درمان تاری دید و شناخت روش درمان سریع تار شدن ناگهانی چشم

  • خشکی چشم؛ عاملی برای قرمز شدن چشم‌ها

وقتی چشم‌ها اشک کافی تولید نمی‌کنند یا اشک‌هایی تولید می‌کنند که فاقد قسمت چربی هستند، خشکی چشم به وجود می‌آید. باید بگوییم که برای سلامت و راحتی چشم‌ها به اشک کافی و با عملکرد خوب نیاز است. علائم خشکی چشم شامل سوزش، اشک زیاد و دوره‌های خشکی و ترشحات مخاطی احتمالی است. این وضعیت امکان دارد که دردناک باشد و باعث قرمزی چشم‌ها شود.

مردان و زنان به خشکی چشم مبتلا می‌شوند، اما این عارضه در بین زنان شایع‌تر است، به ویژه زنانی که یائسه شده‌اند. همچنین با بالا رفتن سن افراد قسمت چربی اشک کمتر تولید می‌شود که این امر افراد را در معرض خطر خشکی چشم قرار می‌دهد. همچنین باید اشاره کنیم که خشکی چشم می‌تواند از عوارض مصرف بعضی داروها باشد.

بیشتر بخوانید: علت خشکی چشم چیست؟ دلایل بروز و روش‌های پیشگیری

  • آسیب به چشم؛ علت قرمزی چشم راست چیست؟

درمان قرمزی چشم به علت آن بستگی دارد|سیوطب

تروما یا آسیب به چشم می‌تواند باعث قرمزی و خونریزی آن شود. در شرایط آسیب رگ‌های خونی در چشم منبسط می‌شوند (باز) تا خون بیشتری برای بهبودی سریع‌تر به محل آسیب برسد. این رگ‌های خونی باز باعث قرمزی چشم خواهند شد.

آسیب‌های چشمی می‌توانند شامل خراش‌های قرنیه (خراش‌های سطح چشم)، زخم‌های سوراخ شده و سوختگی‌های شیمیایی باشند. این آسیب‌های چشمی نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارند و باید به عنوان یک فوریت پزشکی درمان شوند.

بیشتر بخوانید: درمان سوزش چشم؛ دست از خاراندن چشم‌ها بردارید!

  • گلوکوم؛ عاملی برای قرمزی و تاری دید

در بیشتر موارد آب سیاه یا گلوکوم به تدریج ظاهر می‌شود و معمولا در ابتدا علائمی ندارد. گلوکوم حاد یا شدید یک وضعیت تهدیدکننده بینایی است که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. مراقب چشمان ناگهانی دردناک و قرمز روشن، همراه با دیدن هاله‌هایی در اطراف نور، از دست دادن بینایی و حالت تهوع باشید.

علاوه بر موارد گفته شده قرمزی چشم میتواند ناشی از دلایل دیگر نیز باشد:

  • مصرف زیاد الکل که باعث کاهش جذب و رسیدن اکسیژن به گلبول‌های قرمز می‌شود. این موضوع منجر به چسبیدن رگ‌های خونی، در نتیجه قرمز و خون‌آلود به نظر رسیدن چشم‌ها خواهد شد.
  • افزایش مصرف سیگار و در معرض دود تنباکو و سیگار قرار گرفتن.
  • سردرد و قرمزی چشم نیز در برخی افراد با هم رخ می‌دهد. می‌توان گفت که سردرد شدید و بی‌خوابی می‌توانند باعث قرمز شدن و فشار به چشم‌ها شوند.

این موارد در قرمز شدن چشم اثر دارند. به همین دلیل یکی از مهمترین عوامل در انتخاب بهترین درمان رگه های قرمز در سفیدی چشم، شناخت علت عارضه است.

بیشتر بخوانید: درمان خانگی ورم پلک؛ به دنبال درمان‌های پزشکی بلفاریت نباشید!

چه زمانی درمان قرمزی چشم نیاز به مراجعه به پزشک و درمان تخصصی دارد؟

در بیشتر موارد قرمزی چشم با درمان‌های خانگی بهبود می‌یابد؛ اما گاهی اوقات این قرمزی می‌تواند نشانه بیماری یا عارضه‌ای جدی باشد. برای تشخیص و درمان در موارد زیر باید به پزشک مراجعه کرد:

  • چشم‌های دردناک
  • تحت تاثیر قرار گرفتن بینایی
  • حساسیت چشم به نور
  • علائم به مدت یک هفته یا بیشتر ادامه یافته یا بدتر شوند
  • چشم مقدار زیادی چرک یا مخاط تولید کند
  • تب یا درد نیز همراه با ناراحتی چشم وجود داشته باشد

بیشتر بخوانید: درمان خشکی چشم؛ مقابله با شرایطی که اشک، کم و بی‌کیفیت است!

چگونه می‌توان از قرمزی چشم جلوگیری کرد؟

برای جلوگیری آسیب به چشم‌ها و عدم نیاز به درمان قرمزی چشم به روش‌های تخصصی و حتی خانگی، پیشنهاد می‌شود که موارد زیر را رعایت کنید:

  • خارج از خانه و در هوای آلوده چشم‌ها را با دست نمالید و همچنین دست آلوده خود را به چشم‌تان نزنید.
  • لنزهای چشم را مرتب تمیز کرده و برای مدت طولانی از آن‌ها استفاده نکنید.
  • آرایش چشم را به درستی پاک کنید و چشم‌ها را تمیز نگه دارید.
  • در زمان استفاده از کامپیوتر قانون 20-20-20 را رعایت کنید.
  • قانون 20-20-20: هر 20 دقیقه برای 20 ثانیه به اشیاء یا محیطی در فاصله 20 فوتی (6.5 متری) نگاه کنید.
  • به صورت منظم برای معاینه چشم به پزشک مراجعه کنید و در صورتی قرمز بودن چشم‌ها برای 2 تا 3 روز حتما به دنبال علت باشید.

با این راهکارهای ساده دیگر نیازی به درمان قرمزی دور چشم یا داخل آن نیست.

بیشتر بخوانید: علائم آب مروارید به طور ناگهانی ایجاد نمی‌شوند

راه‌های درمان قرمزی چشم چیست؟ آشنایی با درمان سریع خونریزی چشم یا قرمزی آن

درمان قرمزی چشم با مصرف قطره یا پماد چشمی|سیوطب

داروهای قرمزی چشم طیف وسیعی دارند. اغلب اوقات استراحت، کمپرس خنک روی چشم‌های بسته، ماساژ ملایم پلک‌ها، شستن ملایم پلک‌ها یا قطره‌های چشمی بدون نسخه می‌توانند علائم را تسکین دهد. در مواقع دیگر چشم پزشک ممکن است آنتیبیوتیک، قطره چشمی یا پماد خاصی را توصیه و تجویز کند.

در ادامه چند نمونه از درمان قرمزی چشم با روش‌های پزشکی و تخصصی را برای شما عنوان می‌کنیم:

بیشتر بخوانید: درمان تنبلی چشم؛ تنبلی چشم شما را عینکی نمی‌کند!

1. درمان فوری قرمزی چشم با قطره؛ درمان قرمزی چشم ناشی از لنز

درمان قرمزی چشم به دلیل آلرژی شامل اجتناب از ماده آلرژی‌زا و مصرف قطره‌های چشمی است. استفاده از قطره‌های اشک مصنوعی می‌تواند مواد حساسیت‌زا را از چشم شسته و برای تسکین خشکی و تحریک چشم‌ها مناسب باشند. همچنین قطره‌های ضداحتقان، قرمزی چشم ناشی از آلرژی را کاهش می‌دهند. قطره‌های ضداحتقان چشم همراه با آنتیهیستامین‌ها به تسکین خارش کمک می‌کند. در بعضی موارد از این داروها برای درمان زخم داخل پلک نیز استفاده می‌شود.

بیشتر بخوانید: تنبلی چشم، شناخت دلایل و بهترین زمان درمان

2. درمان قرمزی چشم به دلیل بلفاریت؛ درمان خانگی چشم درد و قرمزی چشم

درمان معمولا شامل تمیز نگه داشتن پلک‌ها می‌شود. خیس کردن یک پارچه و شستشو با آب گرم، فشار دادن آب اضافی پارچه و نگه داشتن آن روی پلک بسته برای چند ثانیه می‌تواند به تسکین علائم کمک کند. فرو بردن تکه‌ای پنبه در مخلوطی از آب و شامپو بچه برای شستن ملایم پلک نیز می‌تواند موثر باشد.

هنگامی که بیماری بلفاریت رخ می‌دهد معمولا به طور کامل از بین نمی‌رود، بنابراین مهم است که پلک‌ها را مرتبا تمیز کنید. در بعضی موارد، چشم پزشک ممکن است آنتی‌بیوتیک یا قطره چشمی استروئیدی نیز تجویز کند.

3. درمان قرمزی چشم به دلیل ورم ملتحمه باکتریایی یا ویروسی؛ چگونه رگ های قرمز چشم را از بین ببریم؟

یک پارچه گرم و مرطوب را برای چند دقیقه روی چشم آلوده و بسته قرار دهید. اگر مژه‌ها یا پلک‌ها به هم چسبده باشند، این کار باعث شل شدن مخاط خشک شده نیز می‌شود. توجه داشته باشید که هر مرتبه از یک پارچه یا دستمال تمیز استفاده کنید تا عفونت سرایت نکند. اگر چشم صورتی در هر دو چشم ایجاد شده باشد، برای هر چشم از یک پارچه شستشوی متفاوت استفاده کنید. توصیه می‌شود که از قطره‌های چشمی روان‌کننده بدون نسخه (اشک مصنوعی) استفاده شود.

بیشتر بخوانید: آستیگماتیسم؛ معضلی شایع در شکل قرنیه اما قابل درمان

درمان قرمزی چشم در طب اسلامی و راه‌های خانگی؛ درمان خانگی قرمزی چشم نوزاد و بزرگسالان

همان‌طور که گفته شد درمان مناسب برای قرمزی چشم بستگی به علت آن دارد. به طور کلی یک یا چند مورد از موارد زیر باعث کاهش ناراحتی بیشتر و درمان قرمزی چشم در موارد خفیف می‌شوند.

4. استفاده از کمپرس گرم؛ درمان قرمز شدن چشم

برای درمان قرمزی چشم با کمپرس گرم به صورت زیر عمل کنید:

  • یک حوله را با آب گرم خیس کنید و آن را فشار دهید تا آب اضافی آن خارج شود
  • چشم و ناحیه اطراف آن حساس هستند پس دما آب زیاد بالا نباشد
  • حوله را برای 10 دقیقه روی چشمان خود قرار دهید

گرما می‌تواند جریان خون در آن ناحیه و تولید چربی پلک‌ها افزایش دهد. همین دو مورد می‌توانند در تسکین درد و التهاب موثر باشند.

بیشتر بخوانید: ۸ عفونت چشم؛ علل ابتلا، علائم و اقدامات درمانی که حتما باید بدانید!

5. استفاده از کمپرس خنک؛ درمان سریع خونریزی چشم

اگر کمپرس گرم برای کاهش درد و درمان قرمزی چشم موثر نباشد، می‌توانید از کمپرس سرد استفاده کنید. برای این کار کافی است که یک حوله تمیز را با آب سرد خیس کرده و آب اضافی آن را بگیرید و سپس برای 10 دقیقه آن را روی چشمان خود قرار دهید. سرما می‌تواند باعث تسکین درد، تورم و خارش شود.

6. درمان قرمزی چشم با اشک مصنوعی؛ چگونه قرمزی چشم را از بین ببریم؟

اشک حاوی چربی بوده که باعث چرب شدن چشم‌ها شده و به تمیز نگه داشتن آن‌ها نیز کمک می‌کند. افرادی که دچار خشکی کوتاه مدت یا طولانی مدت شده‌اند ممکن است به اشک مصنوعی نیاز داشته باشند. اگر اشک مصنوعی خنک توصیه شده، محلول را در یخچال نگهداری کنید.

بیشتر بخوانید: آب مروارید و اثرات آن روی نعمت بینایی

7. درمان قرمزی چشم با چای؛ درمان قرمزی چشم کودک در طب سنتی

استفاده از چای کیسه‌ای برای درمان قرمزی چشم|سیوطب

چای یک گیاه سرشار از کافئین، تئوفیلین، تئین و آنتی‌اکسیدان است و از گذشته تا به امروز از آن برای درمان قرمزی چشم و التهاب آن استفاده می‌کنند. برای این منظور از چای کیسه‌ای استفاده می‌شود، زیرا بسته‌بندی مناسبی دارند.

نحوه استفاده از چای کیسه‌ای برای درمان قرمزی چشم:

  • دو عدد چای کیسه‌ای را به حالت عادی دم کنید
  • سپس کمی آن را فشار دهید تا مایع درون آن‌ها خارج شود
  • برای مدت 10 تا 20 دقیقه کیسه‌ها را در یخچال قرار داده تا خنک شوند
  • پس از آن 15 تا 35 دقیقه آن‌ها را روی چشمان خود قرار دهید

این کار را روزی 3 مرتبه تکرار کنید.

8. گلاب برای رفع قرمزی چشم؛ درمان قرمزی چشم در طب اسلامی و سنتی

گلاب خاصیت ضدباکتریایی و ضدعفونی دارد و به همین دلیل برای بیماری‌های چشمی از آن استفاده می‌کنند. این ماده می‌تواند از چشم‌ها در برابر گرد و غبار، آلودگی‌ها، قرمزی، التهاب چشم و مواد مضر آرایشی و زیبایی مراقبت کند.

نحوه استفاده از گلاب برای درمان قرمزی چشم:

  • دو تکه کوچک پنبه را با دست گرد کرده و به حالت توپ دربیاورید
  • آن‌ها را با مقداری گلاب خیس کنید و برای 10 تا 15 دقیقه روی چشم‌های خود قرار دهید

همچنین می‌توان از گلاب به عنوان قطره چشم استفاده کرد، به این صورت که 2 تا 3 قطره از آن را در هر چشم ریخته و آن‌ها را برای 10 دقیقه ببنید تا استراحت کنند.

بیشتر بخوانید: گل مژه مسری است؟ درمان خانگی و دارویی گل مژه

تغییر سبک زندگی برای درمان قرمزی چشم در طولانی مدت

افرادی که به طور مرتب دچار قرمزی و تحریک چشم می‌شوند، بهتر است که به جای درمان فوری قرمزی چشم با قطره یا داروهای دیگر، علت مشکل را پیدا کرده و آن را اصلاح کنند. در این قسمت به معرفی چند نمونه از تغییرات ساده در زندگی برای کنترل یا کاهش علائم قرمزی چشم می‌پردازیم:

  • بررسی بینایی چشم و لنزهای مورد استفاده

امکان دارد که لنزهای طبی (که از آن‌ها به جای عینک استفاده می‌شود) عامل قرمزی چشم باشند. این قرمزی ممکن است به دلیل آسیب‌دیدگی، پارگی، کثیفی یا حتی حساسیت چشم به خود لنز ایجاد شود.

در چنین مواقعی توصیه می‌شود که از لنزهای ضدحساسیت و مرغوب استفاده کنید و آن‌ها مرتب با مواد مخصوص شستشو دهید. همچنین در صورت عدم تاثیرگذاری این موارد، از عینک به جای لنز استفاده کنید.

  • به رژیم غذایی خود توجه کنید

اگر بدن به اندازه کافی آب دریافت نکند و هیدراته نشود، این کمبود آب می‌تواند باعث خونریزی چشم‌ها شود. به طور کلی یک فرد برای حفظ تعادل مایعات مناسب به حدود 8 فنجان آب در روز نیاز دارد.

همچنین خوردن بیش از حد غذاهای التهابی ممکن است باعث قرمزی چشم شود. غذاهای فرآوری شده، لبنیات و فست فودها در صورت مصرف زیاد باعث التهاب می‌شوند. افراد می‌توانند با محدود کردن مقدار مصرف این مواد غذایی در کاهش التهاب و قرمزی چشم‌های خود تاثیر بگذارند.

  • مراقب اطراف خود باشید؛ چشم‌ها خیلی حساس هستند

محیط اطراف می‌تواند بر چشمان تاثیر بگذارد. اگر دائما توسط آلرژن‌هایی مانند گرده یا دود احاطه شده‌اید، ممکن است ریشه مشکل همین مواد باشند. همچنین هوای خشک، رطوبت و باد نیز می‌توانند در قرمزی چشم‌ها تاثیر بگذارند.

بیشتر بخوانید: خارش چشم | درمان، پیشگیری و علت خارش چشم

یادداشت پایانی

درمان قرمزی چشم در بیشتر موارد با راه‌های ساده و خانگی انجام می‌شود؛ زیرا علت ایجادکننده این قرمزی مشکلات جدی نبوده است. از عواملی که باعث قرمزی چشم شده و به راحتی با روش‌های خانگی درمان می‌شوند، می‌توانیم به نگاه و کار کردن زیاد با کامپیوتر، آلودگی هوا، حساسیت به گرد و غبار یا موی حیوانات و لنزهای چشمی اشاره کنیم. در این حالت استفاده از کمپرس سرد یا گرم، استراحت دادن به چشم، اشک مصنوعی، چای و گلاب موثر خواهد بود.

در حالی که برای درمان قرمزی چشم به دلیل بیماری‌های عفونی و التهابات چشم مانند بلفاریت یا ورم ملتحمه استفاده از قطره‌های چشمی، آنتی‌بیوتیک یا آنتی‌هیستامین‌ها (برای حساسیت‌های شدید) نیاز است.

سوالات متداول در مورد درمان قرمزی چشم

1. درمان سریع خون افتادگی چشم چیست؟

برای رفع قرمزی و لکه‌های خونی چشم می‌توان از قطره چشمی lumify استفاده کرد. البته استفاده زا یان قطره باید تحت نظارت پزشک انجام شود.

2. درمان خانگی پارگی مویرگ چشم چیست؟

استفاده از خیار خنک (یک ساعت در فریزر قرار دهید) روی پلک به تسکین درد و التهاب چشم کمک می‌کند. همچنین استفاده از چای کیسه‌ای یا گلاب نیز موثر است.

3. درمان خانگی قرمزی چشم با گلاب خوب است؟

بله. زیرا گلاب خاصیت ضدباکتریایی و ضدعفونی دارد و به همین دلیل برای بیماری‌های چشمی مناسب است.

منبع
clevelandclinic

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا