درمان واریس موضوع پیچیده و غیر ممکنی نیست و با اقدامات مراقبت از خود، جورابهای فشردهسازی و در حالت حاد با جراحی امکانپذیر است. روشهای درمان واریس اغلب به عنوان یک روش سرپایی به شمار میآیند، به این معنی که بیمار معمولا در همان روز به خانه خواهد رفت.
واریس بیشتر بر رگهای موجود در پاها تاثیر میگذارد. دلیل این امر افزایش فشار ایستادن و راه رفتن بر رگهای بدن تحتانی است.
برای بسیاری از افراد، واریس و رگهای عنکبوتی (یک تغییر رایج و خفیف رگهای واریس) صرفا یک نگرانی آرایشی محسوب میشود. اما برای برخی افراد واریس درد و ناراحتی به همراه دارد. فراموش نکنید که عدم درمان واریس ممکن است منجر به مشکلات جدی شود.
در این مقاله از مجله سلامت سیوطب به صورت جامع به علائم، علل پیدایش، عوارض و راههای درمان واریس پرداخته شده است.
واریس چیست؟
واریس رگهای خونی متورم و پیچ خورده هستند که دقیقا زیر سطح پوست پر میشوند. این برآمدگیهای آبی یا بنفش معمولا در پاها و مچ پا ظاهر میشوند که گاهی دردناک یا همراه با خارش هستند. رگهای عنکبوتی، که ممکن است رگهای واریس را احاطه کنند، خطوط قرمز یا بنفش کوچکتری هستند که نزدیک به سطح پوست ظاهر خواهند شد.
اگرچه واریس میتواند ناخوشایند و ناراحت کننده باشد، ولی برای اکثر مردم خطرناک نیست. در بعضی موارد، واریس شدید منجر به مشکلات جدای سلامتی مانند لخته شدن خون خواهد شد. خوشبختانه بیشترین علائم واریس در خانه قابلیت تسکین دارد.
بیشتر بخوانید: آمبولی ریه و ۵ روش درمانی!!! آیا این عارضه واقعا درمان شدنی است؟
تفاوت بین واریس و رگهای عنکبوتی چیست؟
واریس و رگهای عنکبوتی دو نوع بیماری وریدی هستند، اما تا حدودی متفاوت به نظر میرسند. رگهای عنکبوتی کوچکتر و نازکتر از واریس هستند. آنها مانند شبکههای تار عنکبوت، قرمز یا آبی یا شبیه شاخههای یک درختند و در نزدیکی سطح پوست، خود را نشان میدهند.
رگهای عنکبوتی معمولا فاقد درد و اغلب در پشت زانو، روی پاها یا صورت ظاهر میشوند. در صورتی که رگهای واریس معمولا روی پاها ظاهر میشود.
بیشتر بخوانید: تپش قلب شدید و ۳ روش درمانی مهم با شناسایی علت شدت ضربان قلب
علائم واریس چیست؟
قابل تشخیصترین نشانه واریس یک رگ آبی یا بنفش دقیقا زیر سطح پوست است. علائم واریس به صورت کلی عبارتند از:
- رگهای برآمده: رگهای پیچ خورده، متورم و مانند طناب که اغلب آبی یا بنفش هستند. آنها دقیقا زیر سطح پوست روی پاها و مچ پا خود را نشان میدهند.
- پاهای سنگین: عضلات موجود در پاها به خصوص پس از فعالیت بدنی احساس خستگی و سنگینی دارند و این میتواند در گذر زمان تبدیل به واریس شود. در صورت عدم پیشگیری درمان واریس امکان دارد موجب ایجاد مشکلات جدی شود.
- خارش: منطقه اطراف رگهای واریس گاهی با خارش همراه هستند
- درد: به خصوص در پشت زانو که امکان دارد با گرفتگی عضلانی همراه باشد
- تورم: مچ پا و پاها متورم و در صورت عدم درمان دچار لرزیدن میشوند
- تغییر رنگ و زخم پوست: در صورت عدم درمان واریس، رگها تغییر رنگ داده و به رنگ قهوهای روی پوست ظاهر خواهند شد. واریس شدید امکان دارد باعث ایجاد زخم وریدی روی پوست شود
بیشتر بخوانید: کلسترول چیست؟ آشنایی با این ماده موجود در خون و راههای درمان
رگهای واریس معمولا در کدام اندامها ظاهر میشوند؟
بیشتر اوقات، واریس در نیمه تحتانی بدن، معمولا روی رانها، مچ پا و پا به وجود میآید. آنها همچنین در ناحیه لگن (سندرم احتقان لگن) بویژه در افرادی که فرزند داشتهاند، امکان بروز دارند. رگهای واریس در بیضهها (واریکوسل) میتوانند منجر به ناباروری شوند.
انواع مختلف واریس
- رگهای واریس تنه: اینها نزدیک به سطح پوست، ضخیم، گره مانند، طولانی و ناخوشایند به نظر میرسند
- رگهای واریس شبکیه: قرمزند و در یک شبکه کنار هم قرار میگیرند
- رگهای واریس Telangiectasia: به عنوان رگهای نخ یا رگهای عنکبوتی نیز شناخته میشود، این خوشههای کوچک آبی یا قرمز و گاهی اوقات روی صورت یا پاها به نمایش در میآیند. آنها بی ضرر و برخلاف رگهای واریس تنه، در زیر سطح پوست برآمده نیستند
بیشتر بخوانید: فشار خون بالا چقدر است و چطور میتوان آن را کنترل کرد؟
علتهای ایجاد واریس
رگهای واریس معمولا در اثر ضعیف شدن دیوارهای رگ و دریچهها ایجاد میشوند. بعضی اوقات دیوارهای رگها کشیده و ضخامت خود را از دست میدهند و این باعث تضعیف دریچههای موجود در رگها خواهد شد. اگر دریچهها به درستی کار نکنند، باعث نشت خون و جریان به عقب میگردد. در صورت بروز این اختلال، خون در رگها جمع و موجب تورم و بزرگ شدن آنها میشود.
دلایل کشش دیواره رگها هنوز به درستی و کامل درک نشده است. برخی از افراد بدون هیچ دلیل آشکاری دچار این عارضه میشوند.
بیشتر بخوانید: اکو قلب و آشنایی با اصطلاحات و روشهای انجام اکوکاردیوگرام
تعدادی از موارد احتمال ابتلا به واریس را افزایش میدهند، که عبارتند از:
۱.جنسیت فرد
زنان بیشتر از مردان تحت تاثیر واریس قرار میگیرند. امکان دارد به این دلیل باشد که هورمونهای زن تمایل بیشتری به شل شدن دیواره رگها دارند و همین امر باعث میشود دریچهها بیشتر در معرض نشت قرار بگیرند.
هورمونها مواد شیمیایی تولید شده توسط بدن هستند و با تغییرات ناشی از بارداری، سندرم قبل از قاعدگی یا یائسگی دچار اختلال خواهند شد. درمان واریس در واقع با رفع علت اختلال هورمونی تا حدودی امکانپذیر خواهد بود.
۲. ژنتیک
در صورت ابتلای یکی از اعضای خانواده به این بیماری، خطر ابتلا به واریس افزایش مییابد. پس ابتلا به واریس توسط ژنهای فرد و به صورت ارثی دور از ذهن نیست و اگر دلیل ابتلا ژنتیک باشد درمان واریس تا حدودی مشکل به نظر میرسد.
بیشتر بخوانید: درمان کلسترول بالا و قدم به قدم با از بین بردن رسوبات دیواره سرخرگها
۳. سن
با بالا رفتن سن، رگها شروع به از دست دادن خاصیت ارتجاعی خود میکنند و دریچههای درون آنها نیز از کار میافتند.
۴. داشتن اضافه وزن
اضافه وزن فشار بیشتری به رگها وارد میآورد، به این معنی که آنها برای ارسال خون به قلب باید سختتر کار کنند. این فشار مکانیزم دریچهها را مختل و آنها را مستعد نشت میکند که برای کنترل و درمان واریس ناشی از اضافه وزن باید دنبال رژیمهای غذایی کاهش وزن رفت. به نظر میرسد تاثیر وزن بدن بر شدت ابتلا به واریس در زنان قابل توجهتر است.
بیشتر بخوانید: تست نوار قلب و ۹ مرحله اندازهگیری ضربان قلب
۵. شرایط شغلی
مشاغلی که نیاز به مدت طولانی ایستادن دارند، خطر ابتلا به واریس را به طرز چشمگیری افزایش میدهند. به این دلیل که وقتی فردی برای مدت طولانی ایستاده باشد، خون به آسانی جریان نمییابد.
۶.بارداری
در دوران بارداری، میزان خون برای کمک به حمایت از کودک در حال رشد افزایش مییابد. این فشار اضافی بر روی رگهای مادر خود را در قالب واریس نشان میدهد. با گذر از دوران بارداری درمان واریس به سادگی و گاهی خود به خود از بین میرود.
افزایش سطح هورمون در دوران بارداری همچنین باعث آرامش دیوارههای عضلانی رگهای خونی میشود و این خطر ابتلا به واریس را افزایش میدهد. با رشد رحم فشار به رگهای ناحیه لگن افزایش یافته که بعضی اوقات تبدیل به واریس خواهد شد.
اگرچه باردار بودن خطر ابتلا به واریس را افزایش میدهد، اما پس از تولد نوزاد درمان واریس به طور قابل توجهی سرعت مییابد.
بیشتر بخوانید: هفته 35 بارداری و اوج تپش قلب مادر زمانی سرنوشت ساز برای جنین
۷.سایر شرایط
در موارد نادر، رگهای واریس در شرایط دیگر به وجود میآیند که عبارتند از:
- لخته خون قبلی
- تورم یا تومور در لگن
- رگهای خونی غیر طبیعی
بیشتر بخوانید: داروهای رقیق کننده خون برای بیماری قلبی؛ پیشگیری و درمان لختگی خون
انواع روشهای سنتی و مدرن درمان واریس
رگهای واریس همیشه نیازی به درمان ندارند. با ایجاد ناراحتی فرد سراغ گزینههای درمان سریع واریس خواهد رفت. در صورت نیاز به درمان واریس، پزشک ابتدا مراقبت از خود را در خانه توصیه خواهد کرد که موارد زیر را در بر میگیرد:
- استفاده از جورابهای فشرده سازی
- به طور مرتب ورزش کردن
- جلوگیری از ایستادن برای مدت طولانی
- بالا بردن منطقه آسیب دیده هنگام استراحت
بیشتر بخوانید: تصلب شرایین؛ از گرفتگی رگها چه میدانید؟
۱.درمان واریس با جوراب فشرده سازی
جورابهای فشرده سازی برای همه مناسب نیستند. قبل از اینکه این مورد برای درمان واریس توصیه شود، شخص برای بررسی گردش خون خود باید آزمایشی به نام تحقیقات داپلر انجام دهد.
جورابهای فشرده سازی به طور خاص طراحی شده تا به طور پیوسته پاها را برای بهبود گردش خون فشار دهند. آنها غالبا در مچ پا محکمتر و به تدریج درساق شل میشوند. این باعث میشود خون به سمت بالا و قلب جریان پیدا کند.
این جورابها به تسکین درد، ناراحتی و تورم در پاهای مبتلا به واریس کمک میکنند. اما مشخص نیست که آیا جوراب ساق بلند به جلوگیری از بدتر شدن رگهای واریس کمک میکند یا فقط از ظاهر واریس جلوگیری خواهد کرد.
مؤسسه ملی بهداشت و مراقبت از بیماریهای آمریکا (NICE) فقط استفاده از جورابهای فشرده سازی را به عنوان یک درمان طولانی مدت واریس توصیه میکند آن هم در صورتی که درمان واریس به روشهای دیگر امکانپذیر نباشد.
در صورت بارداری و ابتلا به واریس ممکن است در مدت زمان بارداری جوراب ساق بلند به شخص پیشنهاد شود.
جورابهای فشرده سازی در انواع مختلف و فشارهای مختلف در دسترس هستند:
- برای بیشتر افراد مبتلا به واریس یک، جوراب زنانه کلاس یک (فشرده سازی کم) یا کلاس دو (فشرده سازی متوسط) تجویز میشود
- طولهای مختلف: برخی تا زانو میآیند، در حالی که برخی دیگر ران شما را نیز میپوشانند
- سبکهای مختلف پا: بعضی از آنها تمام پای شما را میپوشانند و برخی قبل از انگشتان پا متوقف میشوند
جورابهای فشرده سازی معمولا باید هر 3 تا 6 ماه تعویض شوند. جورابهای فشرده سازی باید در آب گرم شسته و با حرارت مستقیم خشک شوند.
بیشتر بخوانید: ۷علائم فشار خون پایین و بهترین روشهای درمان و پیشگیری افت فشار
۲. درمان واریس با فرسایش درون گرمایی
یکی از اولین درمانهای ارائه شده معمولا فرسایش درون گرمایی خواهد بود که شامل استفاده از انرژی یا از امواج رادیویی با فرکانس بالا (فرسایش رادیو فرکانس) یا لیزرها (درمان لیزر اندووون) برای درمان واریس رگهای آسیب دیده است.
درمان واریس با فرسایش بسامد رادیویی
فرسایش رادیو فرکانس شامل گرم کردن دیواره ورید واریس با استفاده از انرژی رادیویی است. دسترسی به رگ از طریق یک برش کوچک درست در بالا یا زیر زانو خواهد بود.
یک لوله باریک به نام کاتتر با استفاده از اسکن سونوگرافی به رگ هدایت میشود. یک کاوشگر به سوند وارد میشود که انرژی رادیو فرکانس را برای درمان واریس به داخل رگ ارسال میکند.
فرکانس رادیویی رگ را گرم میکند تا دیوارههای فرو ریخته آن بسته شود. پس از بسته شدن ورید، خون به طور طبیعی به یکی از رگهای سالم هدایت میشود. فرسایش رادیو فرکانس ممکن است تحت بیهوشی موضعی یا بی حسی عمومی انجام شود.
داشتن عوارض جانبی کوتاه مدت ناشی از فرکانس رادیویی مانند پین و سوزن (پاراستزی) دور از ذهن نیست. امکان دارد بعد از درمان واریس با فرسایش رادیو فرکانس، استفاده از جوراب ساق بلند تا یک هفته تجویزشود.
بیشتر بخوانید: انواع بیماری های قلب؛ از یک ضربان نامنظم تا سکته قلبی
درمان لیزر اندووون
مانند فرسایش رادیو فرکانس، درمان واریس به روش لیزر اندووون شامل داشتن یک کاتتر در رگ و استفاده از اسکن سونوگرافی برای هدایت آن به موقعیت صحیح است. یک لیزر کوچک از طریق کاتتر منتقل و در بالای ورید واریس قرار میگیرد.
لیزر با انرژیهای کوتاه رگ را گرم و آن را میبندد. سپس به آرامی و با استفاده از اسکن سونوگرافی بیرون کشیده خواهد شد که باعث بسته شدن کل طول رگ میشود. درمان لیزر اندووون تحت بیهوشی عمومی انجام خواهد گرفت.
احساس سفتی در پاها بعد از عمل طبیعی و همچنین کبودی و تا حدودی درد در ناحیه آسیب دیده دور از ذهن نیست اما معمولا این درد موقتی است.
بیشتر بخوانید: علائم فشار خون بالا؛ از سردردهای شدید و خونریزی بینی تا خستگی و عدم تمرکز
۳. اسکلروتراپی
اگر درمان فرسایش اندوترمال برای فرد مبتلا به بیماری نامناسب باشد، معمولا به جای آن درمانی به نام اسکلروتراپی ارائه خواهد شد. این نوع درمان واریس شامل تزریق کف مخصوص به رگها است. کف دیواره رگها را زخم میکند، تا به هم چسبیده و بسته شوند.
اگر فرد قبلا ترومبوز ورید عمیق داشته باشد، این نوع درمان واریس برای او مناسب نخواهد بود. تزریق با استفاده از اسکن سونوگرافی به رگ انجام میگیرد. در همان جلسه میتوان بیش از یک ورید را درمان کرد. اسکلروتراپی معمولا تحت بیهوشی موضعی انجام میشود.
پس از اسکلروتراپی، رگهای واریس باید بعد از چند هفته شروع به محو شدن کنند، زیرا رگهای قویتر نقش رگ آسیب دیده را به عهده میگیرند، که دیگر خون در آنها جاری نیست. ممکن است بیمار بیش از یک بار قبل از محو شدن رگ نیاز به درمان واریس داشته باشد، و این احتمال وجود دارد که رگ دوباره ظاهر شود.
اگرچه ثابت شده اسکلروتراپی در درمان واریس مؤثر است، اما هنوز مشخص نیست که اسکلروتراپی در دراز مدت چقدر اثر دارد.
عوارض اسکلروتراپی
- لختههای خون در رگهای دیگر پا
- سردرد
- تغییر در رنگ پوست، به عنوان مثال، تکههای قهوهای در مناطق تحت درمان
- غش
- مشکلات دید موقت
- در موارد نادر، اسکلروتراپی دارای عوارض بالقوه جدی مانند سکته مغزی یا حملات ایسکمیک گذرا است
۴. درمان واریس با عمل جراحي
اگر درمانهای فرسایش درون گرمی و اسکلروتراپی برای بیمار نامناسب باشد، معمولا عمل جراحی به نام بستن و سلب برای از بین بردن رگهای آسیب دیده و درمان واریس ارائه خواهد شد. جراحی ورید واریس عمدتا تحت بیهوشی عمومی انجام میپذیرد.
معمولا میتوان در همان روز و بعد از عمل به خانه رفت، اما اقامت یک شبه در بیمارستان گاهی اوقات لازم خواهد بود، به خصوص اگر هر دو پا مورد جراحی قرار گیرد.
بستن و سلب
تکنیکی به نام بستن و سلب شامل اتصال رگ در پای آسیبدیده و سپس برداشتن آن است. بستن و سلب باعث درد، کبودی و خونریزی خواهد شد. عوارض جدیتر نادر، اما امکان دارد شامل آسیب عصبی یا ترومبوز ورید عمیق، جایی که یک لخته خون در یکی از رگهای عمیق بدن شکل خواهد گرفت باشد. تجویز پوشیدن جورابهای فشرده سازی تا یک هفته پس از عمل دور از ذهن نیست.
فلبکتومی نیروگاه ترانزی شده
فلبکتومی با قدرت ترانزی شده یک درمان نسبتا جدید است و در مورد اثربخشی و ایمنی آن عدم اطمینان وجود دارد. در حین فلبکتومی با ترانسفورماتومی، یک یا دو برش کوچک در پا انجام میشود.
جراح نوری به نام ترانسفورماتور آندوسکوپی را در زیر پوست قرار میدهد تا ببینند کدام رگها باید برداشته شوند. رگهای آسیب دیده قبل از برداشتن از طریق برش با استفاده از دستگاه مکش خارج خواهند شد.
فلبکتومی با انرژی ترانزی شده تحت بیهوشی عمومی انجام میگیرد. تجربه مقداری کبودی یا خونریزی طبیعی خواهد بود.
انسداد چسب سیانواکریلات
روش جدید دیگر درمان واریس انسداد Glue Cyanoacrylate نام دارد. این شیوه شامل تزریق نوع خاصی از چسب به رگهای آسیب دیده است.
شواهد نشان میدهد که این روش نیز ایمن و مؤثر است. اما در حال حاضر پزشکان زیادی برای انجام آن آموزش ندیدهاند، بنابراین دسترسی به آن در اکثر مناطق محدود است.
قرص آسپرین برای درمان واریس
استفاده از آسپرین بدون مشورت با پزشک امکان دارد شخص را با خطرات یا عوارض مختلفی روبرو سازد. دوز توصیه شده آسپرین در هر بیمار متفاوت خواهد بود. برخی از شرایط خواستار دوز بالا است در حالی که سایر شرایط امکان دارد به دوز کمی نیاز داشته باشند.
امکان رخ دادن سکته مغزی ناشی از رگ خونی، خونریزی دستگاه گوارش و یک واکنش آلرژیک جدی از آسپرین دور از ذهن نیست و میتواند سلامتی فرد را به خطر بیندازد.
در حال حاضر، هیچ مدرکی برای حمایت از استفاده از آسپرین در جهت درمان واریس وجود ندارد. این دارو به جریان خون از طریق رگها کمک خواهد کرد، اما در مورد هر بیمار متفاوت است. بهترین راه برای درمان رگهای واریس، ایجاد تغییرات مختلف در شیوه زندگی و تحت درمان یک جراح عروقی دارای مجوز است.
آسپرین یک اقدام پیشگیرانه عالی برای کسانی است که در معرض لخته شدن خون با رگهای واریس هستند، اما این قرص به درمان واریس کمک نمیکند.
درمان واریس پا خانگی
برخی از درمان های خانگی واریس پا عبارتند از:
۱. ورزش
ورزش منظم گردش خون بهتر در پاها را تشویق میکند و فشار خون جمع آوری شده در رگها را کم خواهد کرد. ورزش همچنین موجب کاهش فشار خون شده و از عوامل مؤثر در درمان واریس به شمار میآید.
تمرینات مؤثر برای درمان واریس عبارتند از:
- شنا کردن
- پیاده روی
- دوچرخه سواري
- یوگا
۲. عصارههای گیاهی و روغن برای درمان واریس
هیچ تحقیق علمی منتشر شدهای در مورد اثربخشی روغنهای اساسی برای واریس وجود ندارد. از نظر تئوری، روغنهایی که برای افزایش گردش خون، کاهش تورم و تسکین درد استفاده میشوند ، احتمال دارد در درمان واریس نیز موثر باشند.
برخی از محققین معتقدند که عصاره شاه بلوط و عصاره کاج دریایی در کاهش درد پا، سنگینی آن و خارش پا در افراد مبتلا به نارسایی مزمن وریدی اثرگذار هستند که این نارسایی از دلایل اصلی واریس به حساب میآید.
از اسانس اسطوخودوس در آروماتراپی برای تسکین درد و کاهش التهاب بهره میبرند. روغن اسطوخودوس به کاهش مدت ماندگاری و اندازه زخم کمک میکند. زخمهای پوستی یک عارضه شایع رگهای واریس به حساب میآیند.
نتایج حاصل از یک مطالعه آزمایشگاهی در سال 2009 نشان میدهد که روغن رزماری گردش خون موضعی را بهبود و درد را تسکین میدهد. طبق اعلام موسسه ماساژ درمانی، سایر روغنهای که برای افزایش گردش خون به کار میروند عبارتند از:
- مریم گلی
- سرو
- گریپ فروت
- هلیکریس
- لیمو
- علف لیمو
- گل سرخ
۳. تغییرات رژیم غذایی
شاید سوالی که در ذهن بسیاری از مبتلایان به واریس شکل میگیرد این است که برای درمان واریس پا چه بخوریم؟ غذاهای شور یا غنی از سدیم باعث حفظ آب بدن خواهند شد، بنابراین کاهش غذای شور میتواند احتباس آب را به حداقل برساند. غذاهای پر پتاسیم به کاهش احتباس آب کمک میکنند.
غذاهایی که حاوی پتاسیم زیاد هستند عبارتند از:
- بادام و آجیل پسته
- عدس و لوبیای سفید
- سیب زمینیها
- سبزیجات برگدار
- برخی از ماهیها مانند ماهی قزلآلا و ماهی تن
۴. مصرف فلاونوئیدهای بیشتر
اضافه کردن غذاهایی که حاوی فلاونوئیدها هستند به فرد کمک میکند تا رگهای واریس خود را کوچک کند.
فلاونوئیدها با بهبود گردش خون باعث میشوند که در رگها کمتر تجمع خون شکل بگیرد. آنها همچنین به کاهش فشار خون در شریانها نیز کمک خواهند کرد و رگهای خونی را شل میکنند، که همه این موارد منتهی به درمان واریس میشوند.
غذاهایی که حاوی فلاونوئیدها هستند عبارتند از:
- سبزیجات، از جمله پیاز، فلفل دلمهای، اسفناج و کلم بروکلی
- مرکبات و انگور، گیلاس، سیب و زغال اخته
- کاکائو
- سیر
۵. داروهای گیاهی
به گفته انستیتوی ملی بهداشتی آمریکا، مصرف عصاره هسته انگور به صورت خوراکی امکان دارد به کاهش تورم در پاهای و سایر علائم نارسایی مزمن وریدی کمک کند ، اگرچه در حال حاضر شواهد محدودی برای اثربخشی آن وجود دارد.
شخصی که دارای داروهای رقیق کننده خون است، باید به عنوان یک مکمل رژیم غذایی از عصاره دانه انگور خودداری کند، زیرا ممکن است با دارو تعامل داشته و خطر خونریزی را افزایش دهد.
۶- پاها را بالا نگه دارید
بالا نگه داشتن پاها، در حالت ایدهآل در همان ارتفاع قلب یا بالاتر از آن به بهبود گردش خون کمک میکند. این باعث کاهش فشار در رگهای پا شده و باعث برگشت بهتر خون به قلب خواهد شد.
۷. ماساژ
ماساژ مناطق آسیب دیده باعث بهبود جریان خون در رگها و در نهایت به درمان واریس کمک میکند. برای اثرات بهینه استفاده از روغنهای ماساژ ملایم یا مرطوب کننده میتواند مفید باشد.
جلوگیری از فشار مستقیم بر روی رگها بسیار مهم است، زیرا احتمال آسیب به بافتهای شکننده وجود دارد.
درمان واریس پا با حجامت
حجامت یک درمان سنتی است که ریشه در فرهنگهای باستانی چینی و خاورمیانه دارد. این عمل به خودی خود یک هزینه نسبتا ساده و کم است، اما فواید این روش درمانی، گسترده و بیشمار به نظر میرسد.
با گذشت سالها، درمانهای مختلفی برای واریس ارائه شده است. با این حال ، همه آنها محدودیتهای خود را دارند و همیشه موفق عمل نمیکنند.
حجامت برای درمان واریس بیخطر و مؤثر است و عوارض جانبی کمی دارد. هر دو تکنیک حجامت خشک و مرطوب برای درمان واریس قابل استفاده هستند.
- حجامت خشک یک روش بدون درد و ساده است که با استفاده از فنجانهای ماساژ یا فنجانهای پرنده انجام میشود که میتوان در خانه نیز آن را انجام داد.
- حجامت مرطوب معمولا برای موارد حاد، بیشتر به کار میرود، زیرا شامل سوراخ شدن پوست و سپس استفاده از فنجانهای مکش برای بیرون کشیدن خون قدیمی، دفع اکسیژن، مایع اضافی و سموم منطقه آسیبدیده است.
مکش به طور موثری مایع انباشته شده را از بین برده و خون تازهای را به اندام مورد نظر میکشاند. از جمله کاربردهای ویژه حجامت سم زدایی شگفتانگیز سیستم لنفاوی است
عوارض ابتلا به واریس
واریس با ایجاد اختلال در جریان خون سالم موجب ایجاد عوارضی خواهد شد که عبارتند از:
خونریزی
رگهای واریس در نزدیکی سطح پوست است و گاهی اوقات خونریزی میکنند. متوقف کردن خونریزی ممکن است دشوار باشد. بیمار باید دراز بکشد، پای خود را بلند کرده و فشار مستقیم به زخم اعمال کند. اگر این کار خونریزی را متوقف نمیکند، باید به دنبال مشاوره پزشکی فوری باشد.
لخته شدن خون
اگر لختههای خون در رگهای واقع در زیر سطح پوست (رگهای سطحی) تشکیل شود، میتواند تبدیل به شرایطی مانند موارد زیر گردد:
- تورم (التهاب) رگهای موجود در پا
- ترومبوز ورید عمیق: که میتواند باعث درد و تورم در پا شود و ممکن است منجر به عوارض جدی مانند آمبولی ریوی گردد.
یادداشت پایانی
برای درمان واریس راههای متفاوتی جلوی پای ما قرار دارد منتهی فراموش نکنید که بسیاری از افراد واریس دارند و هیچ عوارضی همراه آن نیست. با این حال، اگر رگهای واریس فرد را آزار دهد، میتوان درمانهای خانگی و همچنین درمانهای پیشرفته پزشکی را امتحان کرد تا سریعترین راه درمان واریس به دست بیاید.
ناگفته نماند میتوان از پزشک در مورد روشهای مختلف درمان واریس که موجود و در دسترس هستند سوالاتی کرد. بخاطر داشته باشید که رگهای واریس حتی پس از درمان نیز میتوانند دوباره اتفاق بیفتند. با پزشک صحبت کنید تا پی ببرید که کدام درمان بهتر است.