طب سنتیماساژ درمانی

15 ماساژ کتف؛ روش هایی برای ماساژ دیگری و خود

ماساژ کتف باید با دقت و آگاهی انجام شود چون شانه، مفصل پیچیده‌ای است و همین پیچیدگی آن را مستعد آسیب‌های احتمالی بسیاری می‌کند. ماساژ کتف از آن حیث حائز اهمیت است که میلیون‌ها نفر در دنیا به کتف درد مبتلا هستند و این ماساژ می‌تواند به درمان آن‌ها کمک شایانی کند.

برخی از نکات موردبررسی در این مقاله عبارتند از:

  • معرفی آناتومی شانه
  • معرفی ماساژ کتف برای دیگران
  • معرفی چند نمونه ماساژ کتف برای خود

در این مقاله از مجله پزشکی سیوطب به معرفی انواع ماساژهای کتف خواهیم پرداخت.

آناتومی شانه

شانه دارای استخوان بزرگ بازو، استخوان ترقوه و استخوان کتف است که غضروف‌ها آن‌ها را در برگرفته‌اند. شانه از مفصل آکرومیوکلاویکولار و مفصل گلنوهومرال نیز تشکیل شده است. این مفاصل امکان حرکت شانه و بازو به جلو و عقب، بالا و پایین، چپ و راست و کشش آن‌ها را فراهم می‌کنند.

این ساختار پیچیده باعث میشود درد در این ناحیه به دلایل گوناگون رخ دهد. کتف درد در جهان بسیار شایع است و به همین دلیل راه‌های درمان آن، اهمیت فراوانی دارد.

یکی از اقداماتی که کمک زیادی به کاهش درد و درمان آن در ناحیه کتف می‌کند، ماساژ کتف است. ماساژ کتف به رفع خستگی و کوفتگی عضله‌های کتف و شانه و دست‌ها بسیار کمک می‌کند. به عبارتی، ماساژ کتف سبب افزایش انرژی و کاهش خستگی در بدن می‌گردد.

بیشتر بخوانید: درمان خانگی شانه درد به روش‌های پزشکی و سنتی

ماساژ کتف

شاید در زندگی کمتر پدیده‌ای آرامش‌بخش‌تر از ماساژ شانه در پایان یک روز طولانی وجود داشته باشد. ماساژ خوب شانه به معنای استفاده از تکنیک‌های مناسب برای ضربه زدن به نقاط مناسب است.

برای ماساژ کتف، دست‌های خود را به شکل C دربیاورید و آن‌ها را روی شانه‌های شخص موردنظر، قرار دهید. سپس، با حرکات کوچک، بازوهای خود را به آرامی روی عضلات کتف و شانه فشار دهید.

پس از چند دقیقه نقطه تمرکز خود را تغییر دهید تا ماساژگیرنده را راحت نگه دارید. این کار به شما کمک می‌کند تا راحت‌تر گرفتگی‌ها را برطرف کنید. ماساژ کتف که امروزه به نوعی زیرمجموعه ماساژ درمانی محسوب میشود، از دیرباز نیز در طب سنتی به کار گرفته می‌شد و تجارب گذشتگان برای تکنیک‌های امروزی بسیار کمک‌کننده بوده است.

بیشتر بخوانید: علت درد بازو؛ از شکستگی و دررفتگی تا فشردگی عصب‌ها و روماتیسم مفصلی

چند نمونه ماساژ کتف مناسب و موثر برای دیگران

در ادامه به معرفی مراحل ماساژ کتف با تکنیک‌های درست خواهیم پرداخت.

  • مرحله اول ماساژ کتف

مرحله 1 ماساژ کتف|سیوطب

از ماساژگیرنده بخواهید جلوی شما بنشیند و پشتش به شما باشد. به اندازه کافی نزدیک بایستید تا در حالی که یک خم کوچک در بازوهای خود ایجاد می‌کنید، به راحتی به هر دو شانه او دسترسی داشته باشید. این کار، ساده‌ترین و موثرترین حالت برای انجام ماساژ شانه است.

اگر صندلی در اطراف وجود ندارد، می‌توانید از ماساژگیرنده بخواهید به صورت ضربدری روی لبه تخت یا نشیمنگاهی مشابه بنشینید. بین بدن ماساژگیرنده و بدن خود فاصله کمی بگذارید.

بیش‌ازحد نزدیک ایستادن، کار را دشوار می‌کند و باعث ناراحتی طرف مقابل می‌شود.

بیشتر بخوانید: ماساژ کمر و ۵ تکنیک اجرایی برای تسکین درد عضلات پشت

  • مرحله دوم ماساژ کتف

مرحله 2 ماساژ کتف|سیوطب

پنجه‌ها و انگشتان هر دو دست را به فرم C بگیرید. در حالی که انگشتانتان را می‌کشید و کمی آن‌ها را به فرم C درمی‌آورید، شست‌هایتان را دراز کنید. مفصل بالایی هر یک از انگشتانتان را صاف نگه دارید. قسمت اعظم خمیدگی باید در بند انگشت سوم باشد، جایی که انگشتان به کف دست متصل می‌شوند.

دستان شما در طول ماساژ در همین حالت باقی می‌‎مانند. در صورت نیاز، زمانی که شروع کردید، می‌توانید چنگ خود را کمی تنظیم کنید تا بهتر آن‌ها را روی شانه‌های ماساژگیرنده حرکت دهید.

بیشتر بخوانید: انواع ماساژ؛ ۱۲ نوع ماساژ از سوئدی و سنگ داغ تا رایحه درمانی

  • مرحله سوم ماساژ کتف

مرحله 3ماساژ کتف|سیوطب

دست‌های خود را روی شانه‌های ماساژگیرنده قرار دهید. با حفظ فرم C شکل انگشتان، دستان خود را طوری قرار دهید که انگشتان شستتان روی بالای شانه‌ها قرار بگیرند. عضلات را درست بالای استخوان ترقوه با نوک انگشتان خود احساس کنید.

در واقع انگشتان شما در حین ماساژ کتف باید به‌گونه‌ای باشد که انگار می‌خواهید با پنجه‌هایتان، چنگ بزنید. اگر ماساژگیرنده موهای بلندی دارد، موها را کنار بزنید یا از شخص بخواهید که موهایش را ببندد تا به طور تصادفی در حین ماساژ کشیده نشوند.

نکته: عضله‌های قسمت بالای شانه‌ها به عنوان عضلات ذوزنقه شناخته می‌شوند. تمرکز اصلی شما در طول ماساژ کتف و شانه باید روی این عضلات باشد.

بیشتر بخوانید: حجامت،برش‌هایی شفابخش؛ بهترین زمان برای انجام حجامت چه موقعی است؟

  • مرحله 4 ماساژ کتف

مرحله 4 ماساژ کتف|سیوطب

عضلات را با فشار ملایم و مداوم به سمت بالا بکشید. نوک انگشتان و شست خود را از هر دو طرف به داخل عضلات ذوزنقه فشار دهید و از داخل شانه‌ها که نزدیک به گردن است، شروع کنید.

بدون اینکه دست خود را آزاد کنید عضلات را به سمت استخوان‌های ترقوه گیرنده خود بچرخانید. تکیه بر کل بازو به جای انگشتانتان به کاهش خستگی کمک می‌کند و از خشن بودن شما در نقاط حساس جلوگیری خواهد کرد. این کار باعث می‌شود ماساژ کتف برای ماساژ دهنده و گیرنده راحت‌تر شود.

بیشتر بخوانید: نقاط فشار موثر برای سردرد

  • مرحله 5 ماساژ کتف

مرحله 5 ماساژ کتف|سیوطب

ساعد و آرنج خود را با حرکات آهسته و صاف؛ بالا و پایین بیاورید. سعی کنید ماساژ کتف یک ریتم منظم داشته باشد. دستان خود را بالا بیاورید، انگشتانتان که به شکل پنجه و چنگال درآورده‌اید، شل کنید. با انگشتانتان ماساژی مانند یک نبض آرام را به عضلات کتف و شانه وارد کنید.

اگر ماساژ کتف یک ریتم مناسب داشته باشد شما می‌توانید تکنیک‌های مختلف را در مدت‌زمان طولانی‌تر و به شکل کارآمدتری به کار بگیرید. در حین ماساژ کتف، عجله نکنید، هر چه آهسته‌تر پیش بروید، هم شما و هم فرد ماساژگیرنده هر دو احساس بهتری خواهید داشت.

بیشتر بخوانید: درد دست چپ و رابطه آن با بروز سکته و بیماری قلبی

  • مرحله 6 ماساژ کتف

مرحله 6 ماساژ کتف|سیوطب

تمام طول شانه‌ها را طی کنید. پس از ورز دادن قسمت داخلی عضلات ذوزنقه برای چند دقیقه، به تدریج به سمت بازوهای ماساژگیرنده بروید. سپس جهت را تغییر دهید و به سمت گردن حرکت کنید.

به این روش ادامه دهید تا ماساژگیرنده آرام، سرحال و بدون تنش و گرفتگی در عضلات شود.

دقت کنید که در ماساژ کتف، فشار مستقیم روی استخوان‌ها یا مفاصل می‌تواند دردناک باشد. یک اشتباه رایج هنگام ماساژ شانه استفاده بیش‌ازحد از عضلات است.

اگر بیش‌ازحد از عضلات خود برای ماساژ استفاده کنید، ممکن است یک ماساژ عالی انجام دهید اما بعدازآن دچار درد و خستگی می‌شوید. همچنین باید از استفاده بیش‌ازحد از انگشتان شست خودداری کنید زیرا می‌تواند هم به شما و هم به ماساژگیرنده آسیب وارد کند.

بیشتر بخوانید: حرکات اصلاحی شانه؛ معرفی 6 تمرین رایج برای درمان درد شانه

  • مرحله هفتم ماساژ کتف

مرحله 7 ماساژ کتف|سیوطب

به سمت پایین فضای بین تیغه‌های شانه ماساژگیرنده حرکت کنید. پس از ماساژ بالای عضلات ذوزنقه، دستان خود را به طور پیوسته پایین بیاورید و شیارهای داخلی تیغه‌های شانه که همان کتف نامیده میشود را با انگشتان شست خود دنبال کنید.

همان‌طور که قسمت داخلی تیغه‌ها را از بالا به پایین لمس می‌کنید، در امتداد ستون فقرات حرکت کنید. در حالی که انگشتان شست شما مشغول هستند، انگشتان باقیمانده خود را به سمت بالای کمر ماساژگیرنده ببرید.

چرخاندن مچ دست به سمت داخل با هر حرکت باعث می‌شود که ماساژ در اعماق نقاط آسان‌تر شود.

هشدار: ناحیه بین و زیر تیغه‌های شانه می‌تواند کاملا حساس باشد. به آرامی کار کنید و به واکنش‌های ماساژگیرنده خود توجه کنید تا از ایجاد ناراحتی جلوگیری کنید.

بیشتر بخوانید: درد آرنج، علل و علائم به همراه درمان‌های خانگی، دارویی و ورزشی

  • مرحله هشتم ماساژ کتف

مرحله 8 ماساژ کتف|سیوطب

تیغه‌های شانه را با یک لمس ملایم ماساژ دهید. انگشت شست خود را روی قسمت صاف تیغه‌های شانه به صورت دایره‌های گسترده بکشید یعنی به شکل دایره‌ای ماساژ دهید.

اطمینان حاصل کنید که حداقل فشار را اعمال می‌کنید، زیرا کتف توسط بافت همبند (غضروف، استخوان و بافت پیوندی متراکم) و حساس احاطه شده است. قبل از حرکت روی هر قسمت از تیغه عبور کنید.

از طرف دیگر، می‌توانید سعی کنید انگشتان یا شست خود را به سمت بالا روی شبکه عضلات از سمت پایین حرکت دهید و ماساژی آرام شبیه نوازش داشته باشید. سطح تیغه‌های شانه با عضلات کوچکی متقاطع است که به جمع شدن بازوها کمک می‌کند.

هنگامی که این عضلات به درستی ماساژ داده شوند، می‌تواند حس لذت‌بخشی را در ماساژگیرنده ایجاد کند.

بیشتر بخوانید: درد ساعد دست و بهترین درمان خانگی درد ساعد دست چپ و راست

  • مرحله 9 ماساژ کتف

مرحله 9 ماساژ کتف|سیوطب

از هر دو دست برای هدف قرار دادن نقاطی که نیاز به توجه بیشتری دارند استفاده کنید. اگر ماساژگیرنده از شما بخواهد که یک منطقه خاص را ماساژ دهید، استفاده از هر دو دست به شما این امکان را می‌دهد که میزان فشاری را که ایجاد می‌کنید، دو برابر کنید.

دستان خود را کنار هم قرار دهید و به روش معمول ماساژ دهید، خیلی آرام نیشگون درشت بگیرید، عضلات و پوست شانه را بکشید و بلند کنید، چیزی شبیه ورز دادن اما به آرامی.

از نوک انگشتان دست مقابل خود برای تقویت فشار ایجادشده توسط انگشت شست برای فشار بیشتر و بهتر به عضلات، استفاده کنید. شما با دو دست اهرم بسیار بیشتری خواهید داشت، بنابراین سعی کنید زیاده‌روی نکنید.

سطح فشار موردعلاقه ماساژگیرنده خود را احساس کنید و تکنیک خود را بر اساس آن تنظیم کنید. از تکنیک‌های مختلف برای شل کردن عضلات خود استفاده کنید.

اگر دراز کشیدن فرد از شما انرژی زیادی می‌گیرد، از او بخواهید بنشیند و شما در حالت ایستاده او را ماساژ دهید. یا می‌توانید از آرنج خود به جای دستتان استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: شانه درد؛ 7 علت درد شانه و کتف از پارگی تاندون تا آرتروز شانه

  • مرحله 10 ماساژ کتف

مرحله 10 ماساژ کتف|سیوطب

عضلات گردن را ورز دهید؛ مانند زمانی که عضلات ذوزنقه را ماساژ می‌دادید، دست خود را به همان فرم C دربیاورید. در حالی که دست خود را به آرامی با یک حرکت دایره‌ای به سمت عقب و پایین می‌کشید، عضلات طرفین گردن را بین شست و انگشتان خود منقبض کنید، سپس آن را رها و مجددا تکرار کنید.

شما می‌توانید این کار را تا انتهای جمجمه انجام دهید. از نیشگون گرفتن یا خراشیدن ناخن روی پوست گردن ماساژگیرنده خودداری کنید. سعی کنید فقط پوست عضلات آن ناحیه را با حرکات انگشت خود به جلو و عقب بکشید.

بیشتر بخوانید: دست درد؛ از سندرم تونل کارپال تا شکستگی و آرتروز تا انگشت ماشه‌ای

  • مرحله 11 ماساژ کتف

مرحله 11 ماساژ کتف|سیوطب

شانه‌ها را از طرفین فشار دهید. همان‌طور که ماساژ را تمام می‌کنید، دستان خود را روی بازوهای ماساژگیرنده به سمت پایین بلغزانید و فشار خوبی به او بدهید. این کار به شل شدن عضلات دلتوئید (عضله‌های سرشانه) کمک می‌کند.

روی ناحیه بین مفاصل شانه و عضلات دوسر بازو تمرکز کنید. نوک انگشتان و شست خود را به خطوط عضلات جلو و پشت بازو فشار دهید.

بیشتر بخوانید: ماساژ دست و 9 نکته مهم برای رفع خستگی، تنش عضلات و آرامش ذهن

خود ماساژ دهی

در ادامه به معرفی چند ماساژ مناسب که خودتان می‌توانید آن‌ها را برای خود انجام دهید خواهیم پرداخت.

12-کشش گردن (مرحله 1 خود ماساژ دهی)

12مرحله 12 ماساژ کتف|سیوطب

شانه‌های خود را شل کنید و سرتان را پایین بیاورید تا به آرامی گردن خود را بکشید. شانه‌های خود را قوز دهید و نوک چانه خود را به سمت قفسه سینه حرکت دهید.

روی رهایی از هرگونه تنشی که در گردن و قسمت بالای کمر خود دارید، تمرکز کنید. پس از چند لحظه، سر خود را به یک طرف و سپس به سمت دیگر کج کنید تا دو طرف گردن بلند شود.

وقت بگذارید تا همه‌چیز به تدریج آرام شود. کشش را به زور انجام ندهید زیرا شاید باعث ناراحتی یا حتی کشیده شدن عضله شود. کشش سریع گردن به رفع گرفتگی عضلات اطراف شانه‌ها کمک می‌کند و آن‌ها را برای تکنیک‌های ماساژ فشرده‌تر آماده می‌کند.

بیشتر بخوانید: درد مچ دست؛ معرفی 3 عامل اصلی که ریسک ابتلا به مچ درد را می‌افزایند

13-ماساژ گردن (مرحله 2 خود ماساژ دهی)

مرحله 13 ماساژ کتف|سیوطب

با نوک انگشتان خود به قاعده گردن‌تان فشار وارد کنید. انگشتان اشاره، وسط و حلقه (کنار انگشت کوچک) دست غالب خود یعنی دست تخصصی و قوی‌ترتان را به هم نزدیک کرده و به آن‌ها برسید تا در نقطه‌ای که ماهیچه‌های گردن و شانه به هم می‌رسند؛ قرار بگیرند.

مستقیماً به سمت پایین فشار دهید و این وضعیت را برای 10-30 ثانیه نگه دارید. پس از چند ثانیه باید بتوانید احساس کنید که عضلات محل ماساژ، شروع به نرم شدن می‌کنند.

بیشتر بخوانید: فیزیوتراپی دست و 7 تمرین اثر گذار برای درمان درد دست

14-ماساژ عضلات شانه (مرحله 3 خود ماساژ دهی)

مرحله 14 ماساژ کتف|سیوطب

از یک دست برای ورز دادن عضلات شانه مقابل خود استفاده کنید. دست راست خود را به سمت شانه چپ ببرید و عضله ذوزنقه را بین انگشت شست و انگشتان باقی‌مانده فشار دهید.

فشار ثابت را به مدت 10 تا 30 ثانیه اعمال کنید و به آرامی شانه خود را به جلو و عقب در یک حرکت دایره‌ای بچرخانید تا حرکت ریتمیک یک ماساژ سنتی را تقلید کنید.

وقتی کارتان تمام شد، از دست چپ خود برای تکرار همان تکنیک روی شانه راست خود استفاده کنید. روی کل عضله ذوزنقه از کنار گردن تا لبه بیرونی شانه کار کنید.

برای جلوگیری از فشار دادن بیش‌ازحد، سعی کنید مقدار فشاری را که استفاده می‌کنید، تنظیم کنید تا جایی که یک نقطه خوب پیدا کنید و به آن بچسبید.

بیشتر بخوانید: دست درد عصبی و آشنایی با 13 علت مختلف برای دردهای عصبی دست

15-ماساژ عضلات ذوزنقه (مرحله 4 خود ماساژ دهی)

مرحله 15 ماساژ کتف|سیوطب

انگشتان خود را در امتداد عضلات ذوزنقه به آرامی حرکت دهید. همان سه انگشتی را که برای نگه‌داشتن نقطه فشار در پشت گردن به کار بردید، روی شانه بالایی خود قرار دهید. سپس، به آرامی فشار دهید و آن‌ها را به آرامی در امتداد سطح عضله به سمت بازوی خود بکشید.

این کار، جریان خون را به سوی بافت همبند احاطه‌کننده عضلات شانه افزایش می‌دهد. این یک تکنیک تکمیلی است، بنابراین نیازی به استفاده از نیروی زیاد یا تلاش برای نفوذ به عمق عضله نیست.

فقط چند بار این کار را انجام دهید و از آرامشی که ایجاد می‌کند لذت ببرید. ماساژ خود را با چرخاندن شانه‌های خود به جلو و عقب یا حرکت گردن خود به بیرون ادامه دهید.

بیشتر بخوانید: گز گز دست و بررسی 9 علل و علائم مور مور شدن دست

یادداشت پایانی

بسیاری از انواع ماساژ، مدتی را روی شانه‌ها سپری می‌کنند اما اگر از سفتی گردن، وضعیت بدنی نامناسب یا سردردهای مکرر رنج می‌برید، شاید بخواهید به دنبال یافتن درمانی باشید که واقعاً روی این ناحیه متمرکز باشد.

ماساژ کتف را می‌توان در حالت نشسته یا دراز کشیده روی میز ماساژ انجام داد و شامل مالش قسمت بالایی پشت، شانه‌ها، گردن و حتی سر می‌شود. سپاس از ینکه تا انتهای این مطلب با ما همراه بودید. سوالات خود را با ما در میان بگذارید.

منبع
wikihow

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا