بیماریبیماری های مفصلی

دست درد عصبی و آشنایی با 13 علت مختلف برای دردهای عصبی دست

دست درد عصبی یکی از شایع‌ترین نمونه‌های دردهای عصبی است که علل مختلفی دارد. از جمله رایج‌ترین علل دست درد عصبی می‌توان به فشارهای عصبی، فشردگی اعصاب، سندروم تونل کارپال، نوروپاتی محیطی، بیماری دی کوروین، آرتروز و دیابت اشاره کرد.

هر کدام از این علل گفته‌شده با توجه به شرایط خاصی ایجاد می‌شوند و علائم ویژه‌ای دارند؛ اما از علائم رایج بین آن‌ها می‌توان به احساس گزگز، سوزن سوزن شدن، بی‌ حسی، کاهش قدرت و عملکرد دست اشاره کرد.

باید گفت که با توجه به علل مختلف ایجادکننده دست درد عصبی، روش‌های درمانی نیز متفاوت هستند. تعدادی از این روش‌ها شامل مصرف داروهای مختلف، تزریق کورتیکواستروئید، فیزیوتراپی و انجام عمل جراحی برای کاهش فشار می‌شوند. توجه داشته باشید که نوع روش درمان به علت آسیب، شدت آن، علائم، سن و شرایط بیمار بستگی دارد.

در این مقاله از مجله پزشکی سیوطب به بررسی علل و روش‌های درمان دست درد عصبی خواهیم پرداخت، با ما همراه باشید:

آناتومی دست

آناتومی دست بسیار پیچیده بوده و از مجموعه‌ای از استخوان‌ها، عضلات و رباط‌ها تشکیل می‌شود. در کنار این اندام‌های مختلف سه عصب اصلی رادیال، اولنار و میانی همراه با شاخه‌های زیاد وجود دارند که حس و حرکات دست را تنظیم می‌کنند.

به دلیل این پیچیدگی‌ها باید گفت که دست درد عصبی در اثر شرایط و علل مختلفی ایجاد می‌شود. به همین دلیل هر کدام از این شرایط و علل مختلف نیاز به روش خاصی برای درمان دارند.

بیشتر بخوانید: انگشت چکشی یا انگشت دراپ را جدی بگیرید و درمان کنید

علل احتمالی در ایجاد دست درد عصبی

دست درد عصبی در اثر علل مختلفی ایجاد می‌شود|سیوطب

به طور کلی دست درد عصبی در اثر سه نوع بیماری ایجاد می‌شود که شامل:

  • آسیب‌های ناشی از استفاده بیش از حد
  • آسیب‌های ناشی از مشکلات عضلانی یا اسکلتی
  • آسیب در نتیجه سایر شرایط پزشکی

همچنین در مواردی صدمات ناشی از سقوط یا تصادفات رانندگی نیز می‌توانند منجر به دست درد عصبی شوند. این نوع صدمات با آسیب رساندن به عصب، فشرده‌سازی و کشش بیش از حد باعث صدمه به خود عصب یا ریشه آن می‌شوند.

بیشتر بخوانید: دست درد بعد واکسن کرونا و ۵ روش خانگی تسکین درد

از دیگر مواردی که باعث دست درد عصبی می‌شود، می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • فشردگی اعصاب

شرایط مختلفی می‌توانند باعث گیرکردن و فشار به عصب شوند مانند آرتریت یا آسیب‌های دیگر؛ اما در بیشتر موارد این فشردگی در اثر سندروم تونل کارپال ایجاد خواهد شد. این عارضه معمولا در افراد بالای 50 سال شایع‌تر است؛ اما می‌تواند افراد با هر سنی را درگیر کند.

درد، بی‌حسی و گزگز شدن از علائم فشردگی اعصاب هستند.

بیشتر بخوانید: درمان شکستگی استخوان مچ دست با روش‌های جراحی و غیرجراحی مختلف

  • سندروم تونل کارپال

شایع‌ترین اختلال عصبی مرتبط با فشرده‌سازی اعصاب، سندروم تونل کارپال است. این سندروم یک بیماری پیشرونده است که حدود 5درصد از جمعیت جهان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. برخی از علل ایجادکننده آن استفاده بیش از حد، تغییرات هورمونی و وزنی در دوران بارداری یا در نتیجه بیماری‌های مزمن مانند دیابت هستند.

علائم دست درد عصبی ناشی از سندروم تونل کارپال شامل سوزن سوزن شدن و بی‌حسی در دست است.

بیشتر بخوانید: درمان در رفتگی مفصل آرنج؛ از کمپرس سرد و جاانداختن تا مسکن و جراحی

  • نوروپاتی محیطی

نوروپاتی محیطی به اعصاب آسیب‌دیده خارج از مغز و نخاع اشاره دارد. در دست‌ها، این وضعیت علاوه بر درد می‌تواند منجر به ضعف عضلانی، بی‌حسی و از دست دادن هماهنگی شود.

علل نوروپاتی محیطی متفاوت است که از آن‌ها می‌توان آسیب، شرایط خودایمنی مانند لوپوس، آرتریت روماتوئید و عفونت را نام برد.

بیشتر بخوانید: فیزیوتراپی دست و ۷ تمرین اثر گذار برای درمان درد دست

  • بیماری دی کوروین

بیماری دی کوروین (De Quervain’s Disease) یک آسیب عصبی به دلیل التهاب تاندون‌های دست و انگشت شست است. این بیماری را با نام‌های تنوسینوویت دو کوئروین (de Quervain’s tenosynovitis) یا تنگی تنوسینوویت (stenosing tenosynovitis) نیز می‌شناسند.

بیماری دی کوروین زمانی اتفاق می‌افتد که غلاف تاندون متصل‌کننده شست و مچ دست ملتهب می‌شود. این التهاب می‌تواند در اثر آسیب‌دیدگی با حرکات مکرر با دست که به انگشت شست فشار می‌آورد (کارهای دستی مانند بافتنی‌ها، بلند کردن اجسام سنگین یا فعالیت‌هایی که شامل فشار دادن می‌شوند) رخ دهد.

 از علائم این بیماری می‌توان به درد، ضعف و احساس تورم در مچ اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: درد مچ دست؛ معرفی ۳ عامل اصلی که ریسک ابتلا به مچ درد را می‌افزایند

  • انگشت اشاره

انگشت ماشه‌ای و شست ماشه‌ای اشکالی از تاندونیت هستند که به ترتیب انگشت اشاره و شست را تحت تاثیر قرار می‌دهند. علامت اولیه این عارضه گرفتن یا قفل شدن انگشت آسیب‌دیده هنگام صاف یا خم شدن آن است. این بیماری به دلیل شرایط و بیماری‌های دیگر زمینه‌ای مانند آرتریت، دیابت یا استفاده بیش از حد از دست رخ می‌دهد.

بیشتر بخوانید: ۱۴ ورزش دست درد تقویت، انعطاف و کشش شانه تا انگشتان

  • بیماری دوپویترن

به بیماری دو پویترن (Dupuytren’s Disease) گاهی اوقات انقباض دوپویترون نیز می‌گویند. این بیماری یک نوع ضخیم یا سفت شدن غیرطبیعی بافت در دست است که می‌تواند منجر به دست درد عصبی یا محدودیت شدید عملکرد آن شود.

هنگامی که تاندون‌های دست و کف دست تحت تاثیر این بیماری قرار می‌گیرند – عارضه‌ای به نام فاسییت کف دست (palmar fasciitis)- منجر به خم شدن انگشتان شده و بیمار نمی‌تواند آن‌ها را صاف کند.

بیشتر بخوانید: ماساژ دست و ۹ نکته مهم برای رفع خستگی، تنش عضلات و آرامش ذهن

  • سندروم تونل کوبیتال

سندروم تونل کوبیتال (Cubital Tunnel Syndrome) فشرده‌سازی عصب اولنار در آرنج است که منجر به گزگز شدن، بی‌حسی و درد در ساعد، انگشتان و همچنین ناتوانی دست در گرفتن اشیاء می‌شود. پس می‌توان گفت که یکی از علل دست درد عصبی، سندروم تونل کوبیتال است.

در اغلب موارد هنگام تشخیص، این بیماری را با بیماری‌های دیگر اشتباه می‌گیرند. بیماری هایی مثل خار استخوان، آرتریت یا شکستگی‌های قبلی.

بیشتر بخوانید: ۱۷ درمان خانگی درد دست چپ با شناسایی ۱۰ عامل ایجاد درد

  • کیست‌های گانگلیونی (Ganglion Cysts)

ایجاد این کیسه‌‌های پر از مایع روی دست‌ها و مچ دست می‌تواند باعث دست درد عصبی شود. شایع‌ترین نوع رشد کیست‌ها در این قسمت از بدن، کیست‌های گانگلیونی غیرسرطانی است. این کیست‌ها اغلب خودبه‌خود از بین می‌روند، اگرچه ممکن است درمان لازم داشته باشند.

باید گفت که کیست‌های گانگلیونی در مفاصل ظاهر می‌شوند و اغلب مچ دست را تحت تاثیر قرار می‌دهند. زمانی که این کیست‌ها بر اعصاب تاثیر می‌گذارند، مشکل‌ساز می‌شوند، عملکرد دست را کاهش داده و درد زیادی ایجاد می‌کنند.

بیشتر بخوانید: دست درد؛ از سندرم تونل کارپال تا شکستگی و آرتروز تا انگشت ماشه‌ای

  • آرتروز

شایع‌ترین نوع آرتریت، استئوآرتریت است که در اثر تحلیل تدریجی غضروف و مفصل به دلیل افزایش سن، ساییدگی، کار زیاد و آسیب‌های متعدد به مفصل ایجاد می‌شود.

این نوع آرتروز باعث التهاب، تاثیر بر اعصاب دست و اختلال در عملکرد آن‌ها خواهد شد. در نتیجه این بیماری مزمن می‌تواند منجر به سفتی و ناراحتی شود و به شدت حرکت و عملکرد دست را مختل کند.

بیشتر بخوانید: شانه درد؛ ۷ علت درد شانه و کتف از پارگی تاندون تا آرتروز شانه

  • روماتیسم مفصلی

روماتیسم مفصلی یک بیماری خودایمنی است و زمانی رخ می‌دهد که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به مفاصل حمله می‌کند. باید گفت که آرتریت روماتوئید یکی دیگر از علل دست درد عصبی است.

این بیماری منجر به درد، سفتی و تورم مفصل می‌شود و گاهی اوقات شکل انگشتان را به شدت تغییر می‌دهد. در صورتی که روماتیسم مفصلی درمان نشود، می‌تواند باعث نوروپاتی محیطی و سندروم تونل کارپال شود.

  • دیابت

از جمله اثرات متعدد دیابت نوع 2، دست درد عصبی است. به این صورت که معمولا آسیب‌های عصبی در نتیجه افزایش سطح قند خون برای مدت طولانی رخ می‌دهند. علائم این نوع آسیب‌ها شامل درد، سوزن سوزن شدن و بی‌حسی در دست است.

بیشتر بخوانید: درمان دیابت نوع دو یا مدیریت و کنترل علائم ؟

  • استرس زیاد و مشکلات عصبی

یکی از شایع‌ترین علل موجود برای دردهای عصبی در دست و سایر نقاط بدن، استرس و فشارهای عصبی است. حملات عصبی ناشی از مشکلات شخصی، اجتماعی و کاری می‌توانند باعث تحریک بیش از حد اعصاب در نقاط مختلف بدن شده و باعث بروز دست درد عصبی، سردردهای عصبی یا حتی معده درد شوند.

بیشتر بخوانید: درد ساعد دست و بهترین درمان خانگی درد ساعد دست چپ و راست

  • شرایط دیگر

علاوه بر موارد گفته‌شده که باعث آسیب مستقیم به اعصاب دست می‌شوند، می‌توان چندین بیماری دیگر را نام برد که دست درد عصبی یکی از علائم آن‌ها است. برخی از این بیماری ها عبارتند از:

  • حمله قلبی
  • لوپوس
  • بارداری
  • نقرس
  • شیمی‌درمانی
  • زونا
  • عفونت

در صورت مشکوک بودن به این موارد آزمایشات تکمیلی باید انجام شوند. البته باید گفت که حمله قلبی یک اورژانس پزشکی است.

بیشتر بخوانید : ۱۴ درمان خانگی آرتروز شانه؛ نجات مفصلی پرکار در منزل

علائم دست درد عصبی

دست درد عصبی باعث علائمی مانند درد، گزگز شدن و بی حسی می‌شود|سیوطب

علائم مختلفی برای دست درد عصبی وجود دارد که به علت ایجادکننده این درد بستگی دارند. به طور کلی بعضی از علائم رایج این درد عصبی عبارتند از:

  • گزگز یا بی‌حسی:

 آسیب‌های عصبی می‌توانند باعث ایجاد گزگز یا بی‌حسی در دست و انگشتان دست شوند، شبیه به اثر سوزن‌سوزن شدن در هنگام عدم گردش خون.

بیشتر بخوانید:  درد آرنج، علل و علائم به همراه درمان‌های خانگی، دارویی و ورزشی

  • کاهش انعطاف‌پذیری:

آسیب‌های عصبی می‌توانند انعطاف‌پذیری و عملکرد حرکتی دست را کاهش دهند.

  • کاهش قدرت:

آسیب‌های عصبی منجر به ضعف عمومی و کاهش قدرت گرفتن اشیاء در دست می‌شوند.

  • احساس درد یا سوزش:

مشکلات عصبی باعث ایجاد احساس درد انشعابی (درد که تیر می‌کشد) یا سوزش خواهند شد.

بیشتر بخوانید: درمان خانگی شانه درد به روش‌های پزشکی و سنتی

چه زمانی باید برای دست درد عصبی به پزشک مراجعه کرد؟

افرادی که درد عصبی، سوزن سوزن شدن یا علائم دیگر دست درد عصبی را دارند، باید پیگیر علائم و علت بیماری خود باشند.

همچنین در صورتی که علائم و درد باعث کاهش عملکرد دست شده و روی فعالیت‌ها تاثیر بگذارد باید برای بررسی به پزشک مراجعه شود. در بیشتر بیماری‌ها، تشخیص و درمان سریع می‌تواند از علائم و آسیب‌های شدید جلوگیری کند.

در صورت بروز علائم زیر پیشنهاد می‌شود به پزشک مراجعه کنید:

  • علائم باعث مختل شدن زندگی روزه و فعالیت‌های شخصی شوند
  • درد به صورت مداوم باشد یا چند روز طول بکشد
  • بیمار نمی‌تواند کارهایی را که به دقت عملکرد دست نیاز دارند را انجام دهد
  • مدیریت و درمان‌های خانگی در کاهش علائم و درد تاثیری نداشته باشند
  • از دست دادن حس یا بی‌حس شدن دست یا انگشتان آن

بیشتر بخوانید:  درمان گردن درد با روش‌های طب سنتی تا جراحی‌‌های مدرن و لیزر

تشخیص علت دست درد عصبی

برای تشخیص علت دست درد عصبی می‌توان EMG انجام داد|سیوطب

با توجه به طیف گسترده‌ای از شرایط مرتبط با دست درد عصبی، تشخیص می‌تواند پیچیده و چندوجهی باشد. برای تشخیص علت دست درد عصبی نیاز است که سابقه پزشکی، معاینه فیزیکی و آزمایشات دیگری انجام شوند.

بیشتر بخوانید: علت درد بازو؛ از شکستگی و دررفتگی تا فشردگی عصب‌ها و روماتیسم مفصلی

از جمله روش‌ها و اقداماتی که برای تشخیص علت دست درد عصبی انجام می‌شوند می‌توان موارد زیر را نام برد:

معاینات فیزیکی:

برخی از معاینات فیزیکی که برای تشخیص علت دست درد عصبی انجام می‌شود عبارتند از:

  • ارزیابی سلامت کلی بیمار

در این بخش سلامت کلی بیمار بررسی می‌شود.

  • بررسی علائم ظاهری

دامنه حرکت دست و انگشتان، مقیاس درد، گزگز، بی‌حسی یا سایر علائم بررسی می‌شود.

بیشتر بخوانید: درمان خانگی پا درد و روش های ساده تسکین درد پا

  • معاینه فیزیکی

پزشک قسمت‌های مختلف دست و مچ را لمس (فشرده) می‌کند تا منبع درد را مشخص کند و به دنبال علائم تشکیل کیست یا بدشکلی ناشی از آرتریت است.

  • تست عملکردی

پزشک توانایی بیمار را در انجام کارهای مختلف با دست، مانند گرفتن و تحمل وزن بررسی می‌کند.

  • تست حرکت

علاوه بر تست‌های عملکردی، توانایی حرکت دست و مچ نیز با روش‌های خاصی ارزیابی می‌شود. این روش‌های تخصصی می‌توانند شرایط و بیماری‌های خاصی را تشخیص دهند مانند آزمایش فینکلشتاین که به پزشک در تشخیص بیماری دو کوئروین کمک می‌کند یا آزمایش دورکان که در مواردی سندروم تونل کارپال را تشخیص می‌دهد.

بیشتر بخوانید: علت پا درد از زانو به پایین و بهترین روش‌های درمان خانگی و پزشکی

معاینات غیر فیزیکی

علاوه بر معاینه‌های فیزیکی، چندین آزمایش دیگر نیز ممکن است برای ارزیابی سلامت اعصاب انجام شوند. این آزمایش‌ها شامل:

  • مطالعات هدایت عصبی

اگر آزمایش فیزیکی و سایر ابزارها برای تشخیص کافی نباشند، پزشک از روش هدایت عصبی استفاده خواهد کرد. این آزمایش ارزیابی می‌کند که سیگنال‌های الکتریکی چقدر خوب و با چه سرعتی می‌توانند از اعصاب دست و بازو عبور کنند

  • الکترومیوگرافی (EMG)

این آزمایش فعالیت عصبی الکتریکی را زمانی که عضلات دست، مچ و بازو در حال کار هستند در مقابل استراحت ارزیابی می‌کند.

بیشتر بخوانید: 14 درمان درد لگن در زنان؛ از جراحی لاپاروسکوپی و هیسترکتومی تا توانبخشی و درمان خانگی

  • آزمایش خون

در صورت مشکوک بودن به اشکال خاصی از آرتریت، دیابت یا بیماری‌های خودایمنی، ارزیابی خون ضروری است.

  • تصویربرداری با اولتراسوند

 این شکل از تصویربرداری بر استفاده از امواج صوتی تکیه دارد و تصاویری از ساختارهای داخلی دست و انگشتان را ارائه می‌دهد.

بیشتر بخوانید: اولتراسوند چیست؟ کاربردهای Ultrasound در پزشکی و صنایع

  • اشعه ایکس

از این نوع تصویربرداری برای ارزیابی آسیب عصبی ناشی از فشردگی استخوان‌ها یا شکستگی‌ها استفاده می‌شود.

  • MRI

با کمک تصاویر به دست آمده از MRI می‌توان التهاب و آسیب در بافت‌هایی که در مجاورت با اعصاب هستند و بر آن‌ها اثر می‌گذارند را تشخیص داد.

بیشتر بخوانید: پا درد کودکان، چگونگی تشخیص و روش های درمانی درد پا

جلوگیری از بروز دست درد عصبی

در بعضی شرایط می‌توان از دست درد عصبی مانند بعضی از بیماری‌های مفصلی جلوگیری کرد. برای این کار کافی است که اقداماتی را در خانه یا حتی محل کار رعایت کنیم. از این اقدامات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

توجه به وضعیت نشستن و قرارگیری محل دست

در زمان کار با کامپیوتر یا وسایل دیگر (قیچی، خودکار یا ابزاآلات)، موقعیت صفحه کلید یا ابزاآلات را با مچ دست خود تنظیم کنید. این کار می‌تواند به کاهش فشار روی دست و اعصاب آن کمک کند.

همچنین تنظیم تکیه‌گاه مچ دست می‌تواند در خنثی کردن فشار روی آن و کاهش تنش اعصاب موثر باشد.

بیشتر بخوانید: خار پاشنه پا و 9 راه درمانی بدون جراحی و درمان آن با 7 حرکت ورزشی

حفظ تناسب اندام

اضافه وزن زیاد می‌تواند باعث بروز مشکلات مفصلی، بیماری‌هایی مانند دیابت و فشارخون شود. این شرایط روی اعصاب موثر بوده و در مواردی باعث آسیب به آن‌ها می‌شوند. پس با داشتن وزنی مناسب می‌توان از بروز بیماری‌های فصلی و عصبی جلوگیری کرد.

ترک مشروبات الکلی

ترک نوشیدنی‌های الکلی راه دیگری برای جلوگیری از آسیب به اعصاب است.

بیشتر بخوانید: درمان خانگی دیسک گردن با ۱۵ روش ساده، کاربردی و موثر

ورزش کردن و گرم کردن قبل از آن

ورزش یک فعالیت بسیار مفید برای بدن است و می‌تواند از بروز بیماری‌های مختلفی جلوگیری کند. نکته مهم در هنگام ورزش کردن، گرم کردن قبل از شروع تمرینات ورزشی است. با این کار بدن برای انجام حرکات کششی، قدرتی و هوازی آماده می‌شود.

همچنین باید توجه داشته باشید که حرکات ورزشی را به درستی انجام دهید. اشتباه انجام دادن یک تمرین باعث بروز آسیب‌های عضلانی، مفصلی و حتی عصبی می‌شود.

بیشتر بخوانید: درد پاشنه پا؛ معرفی 12 درمان برای این عارضه

درمان دست درد عصبی

استفاده از مچ‌بند برای درمان و کاهش درد دست درد عصبی|سیوطب

رویکردهای درمانی برای دست درد عصبی بسته به مورد خاص و شرایط زمینه‌ای بیمار بسیار متفاوت هستند. در بسیاری از موارد اولین رویکرد شامل مدیریت در خانه می‌شود. با این حال ممکن است برای اصلاح این مشکل به داروها، درمان‌های تکمیلی یا حتی جراحی نیاز باشد.

همچنین باید اشاره کرد که در مواردی چندین روش درمانی به صورت هم زمان برای درمان دست درد عصبی استفاده می‌شوند. در ادامه با چندین روش درمانی آشنا خواهیم شد:

بیشتر بخوانید: صافی کف پا، روش تشخصی و عوارضی که برای بدن ایجاد می‌کند

  • درمان و مدیریت درد با تغییر سبک زندگی

اقدامات زیادی وجود دارد که می‌توانند در خانه به کاهش درد و حفظ یا بهبود عملکرد دست کمک کنند. از این اقدامات مفید برای دست درد عصبی می‌توان موارد زیر را مثال زد:

استفاده از آتل

پوشیدن یک آتل مخصوص برای انگشت شست یا انگشت آسیب‌دیده می‌تواند در موارد خاص به کاهش درد عصب کمک کند

پوشیدن مچ‌بند

 این کار باعث کاهش درد و حرکت مفصل در دامنه حرکتی مجاز می‌شود

استراحت

بسیاری از شرایط و آسیب‌هایی که باعث دست درد عصبی می‌شوند، خودبه‌خود برطرف خواهند شد. در این بین استراحت دادن به ناحیه آسیب‌دیده برای مدت کافی می‌تواند کمک‌کننده باشد

استفاده از کمپرس گرم و سرم

استفاده از کمپرس سرد و گرم به صورت متناوب می‌تواند باعث افزایش جریان خون، مدیریت التهاب و سایر علائم شود. همچنین باید گفت که گرما به مشکلات مربوط به سفتی دست نیز کمک می‌کند، در حالی که سرما باعث کاهش درد می‌شود

ورزش و کشش

انجام حرکت‌های کششی و ورزش‌های خاص می‌تواند در درمان دست درد عصبی مفید باشد

بیشتر بخوانید: تشخیص صافی کف پا؛ معرفی 6 روش اصلی برای بررسی قوس کف پا

  • داروهای لازم برای درمان دست درد عصبی

مانند بسیاری از بیماری‌های مرتبط با درد، داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی یا NSAIDs (nonsteroidal anti-inflammatory drugs) می‌توانند در کاهش درد مفید باشند. از این داروها می‌توان به ایبوپروفن، ناپروکسن و آسپرین اشاره کرد.

بعضی از دیگر داروهای مسکن عبارتند از:

  • مسکن‌های اپیوئیدی مانند اکسی کانتین و پرکوست
  • چسب‌های لیدوکائین که مسکن‌های موضعی بوده و برای بیماری‌هایی مانند نوروپاتی محیطی مفید هستند
  • داروهای ضدتشنج مانند کاربامازپین، تری لپتال (اکسکاربازپین) و لامیکتال (لاموتریژین) که در ابتدا برای مقابله با تشنج طراحی شده بودند، اما تحقیقات نشان داد که در درمان و کاهش دردهای عصبی اثربخشی خوبی دارند
  • داروهای ضدافسردگی سه حلقه‌ای مانند آمی تریپتیلین، دوکسپین و نورتریپتیلین (در صورت تجویز در دوزهای پایین مؤثر هستند)
  • مهارکننده‌های بازجذب سروتونین- نوراپی نفرین یا (SNRIs) مانند سیمبالتا (دولوکستین) و افکسور (ونلافاکسین)، در درمان دست درد عصبی موثر هستند. امکان دارد که این داروها عوارض جانبی کمتری نسبت به داروهای سه حلقه‌ای داشته باشند
  • داروهای کورتیکواستروئیدی، به ویژه پردنیزون برای کاهش التهاب و درد تجویز می‌شوند

بیشتر بخوانید: فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن و 4 مرحله اثر گذار توانبخشی لگن و ران

  • روش‌های دیگر درمان دست درد عصبی

اگر داروهای مختلف و مدیریت خانگی در رفع دست درد عصبی موثر نباشند، گزینه‌های دیگری نیز وجود دارد که می‌توان قبل از عمل جراحی آن‌ها را امتحان کرد. روش‌های درمانی مانند:

تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست یا TENS

این رویکرد پزشکی غیرتهاجمی شامل انتقال سیگنال‌های الکتریکی از طریق پوست به مناطق آسیب‌دیده است. اگر چه شواهدی برای تاثیرگذاری این روش در مورد مشکلات اعصاب محیطی وجود ندارد، اما تحریک عصب آسیب‌دیده با این روش می‌تواند به درمان و رفع درد کمک کند.

بیشتر بخوانید: درمان پا درد؛ از داروهای ضدالتهابی،کیسه‌های یخ و کفش طبی

تزریق کورتیکواستروئید

تزریق کورتون در نواحی آسیب‌دیده می‌تواند به کاهش دست درد عصبی کمک کند. داروهای کورتیکواستروئیدی می‌توانند برای مدتی طولانی بین چند ماه تا یک سال درد را متوقف و در بعضی موارد آن را به طور کامل برطرف کنند. باید اضافه کرد که این روش در کنار سایر روش‌های درمانی استفاده می‌شود.

فیزیوتراپی

برای دردهای مزمن عصبی در دست، فیزیوتراپی مفید است؛ زیرا انجام تمرینات و کشش‌های خاص در این دوره‌ها می‌‎توانند در کاهش درد و درمان آسیب ایجاد شده موثر باشند.

آسپیراسیون

در صورتی که دست درد عصبی به دلیل کیست گانگلیون رخ داده باشد، پزشک می‌تواند از طریق تخلیه‌سازی به درمان و کاهش درد بیمار کمک کند. برای خروج مایعات موجود در کیست از روش آسپیراسیون استفاده می‌شود که با کمک یک سرنگ تخصصی و بی‌حس کردن ناحیه مورد نظر صورت می‌گیرد.

 اگرچه این کار فشار روی اعصاب را کاهش می‌دهد، اما ریشه کیست باقی می‌ماند که می‌تواند دوباره رشد کند.

بیشتر بخوانید: 3 درمان در رفتگی لگن؛ نجات مفصلی که وزن بدن ما را تحمل می‌کند

  • عمل جراحي برای درمان دست درد عصبی

عمل جراحی برای درمان دست درد عصبی تنها در مورد بیماری‌ها و شرایط حساس استفاده می‌شود. برای این منظور روش‌های جراحی مختلفی وجود دارد که با توجه به علت بیماری، شدت آن، سن و شرایط سلامتی بیمار انتخاب می‌شوند. همچنین باید اشاره کرد که بعضی از نمونه‌های جراحی به صورت سرپایی بوده و نیاز به بستری بیمار در بیمارستان ندارند.

بعضی از روش‌های جراحی برای درمان دست درد عصبی عبارتند از:

جراحی آزادسازی تونل کارپال

هدف این جراحی کاهش فشار روی عصب آسیب‌دیده در دست است. این روش به صورت جراحی باز یا روش‌های کم‌تهاجمی دیگر انجام می‌شود. به طور کلی در این جراحی رباط اطراف تونل کارپال بریده شده و راه باریکی در دست برای عصبی میانی باز می‌شود.

جراحی‌های رفع فشار

اعصاب گیرکرده یا درد عصبی ناشی از انواع دیگر فشردگی‌های عصبی، مانند سندروم تونل کوبیتال را می‌توان با شل کردن و تغییر ساختارهای اطراف ناحیه آسیب‌دیده برطرف کرد. رویکردهای قدیمی‌تر شامل قطع اعصاب مشکل‌ساز است، اگرچه این نوع روش‌ها در حال حاضر استفاده نمی‌شوند.

بیشتر بخوانید: لگن درد مردان بیانگر مشکل در اندام‌های تناسلی + 15 علت

جراحی برای کیست‌های گانگلیونی

در مواردی برای درمان کیست‌های گانگلیونی که منجر به دست درد عصبی می‌شوند، جراحی نیاز است. این جراحی‌ها با هدف از بین بردن کیست صورت می‌گیرند.

جراحی ترمیمی

جراحی برای آسیب عصبی مربوط به استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید، شامل جایگزینی استخوان آسیب‌دیده در اثر آرتریت با یک تاندون تغییر شکل یافته است. این جراحی می‌تواند به صورت ویژه در بازیابی عملکرد انگشت شست و حل مشکل مفید باشد.

بیشتر بخوانید: درد استخوان دنبالچه؛ نگاهی به 11 نشانه کوکسیدینیا +7 علت

همجوشی مفاصل

رویکردهای دیگری برای دردهای مرتبط با آرتریت وجود دارد که شامل تثبیت مفاصل آسیب‌دیده با ترکیب کردن آن‌ها با مفاصل سالم می‌شود. این کار می‌تواند به صورت ویژه برای بیماری‌هایی مانند انگشت ماشه‌ای یا آرتریت در انگشتان مفید باشد.

توجه داشته باشید که همجوشی مفصل با موفقیت درد و التهاب را برطرف می‌کند؛ اما باعث بی‌حرکت شدن آن می‌شود.

بیشتر بخوانید: پا درد، شناخت 16 دلیل و بررسی 10 روش درمان خانگی درد پا

تعویض مفصل

در بعضی موارد برای درمان دست درد عصبی مرتبط با آرتریت یا تحلیل مفصل، می‌توان آن را با پروتز جایگزین کرد. این جراحی به تسکین ناراحتی و بازیابی عملکرد دست کمک می‌کند.

بیشتر بخوانید: لگن درد؛ معرفی 10 نشانه مربوط به درد لگن و 10 راه تشخیص

یادداشت پایانی

اعصاب در دستان ما نقش‌های مهمی ایفا می‌کنند. آن‌ها علاوه بر تنظیم حرکت عضلات، بخشی از شبکه‌ای هستند که درد، فشار، دما و احساسات لامسه را به مغز منتقل می‌کنند.

هنگامی که اعصاب آسیب می‌بینند می‌توانند علائمی مانند گزگز، درد و بی‌حسی ایجاد کنند. از عواملی که باعث آسیب و دست درد عصبی می‌شوند می‌توان به اختلالات خودایمنی، دیابت، آرتروز، فشردگی اعصاب، سندروم تونل کارپال، سندروم تونل کوبیتال و کیست‌های گانگیلونی اشاره کرد.

هر کدام از این بیماری‌های گفته‌شده نیازمند روش‌های خاصی برای درمان هستند. از این روش‌های درمانی نیز می‌توان فیزیوتراپی، تغییر سبک زندگی، مصرف داروهای مختلف و روش‌های جراحی متنوع را نام برد. توجه داشته باشید که جراحی برای درمان دست درد عصبی تنها در شرایطی که آسیب‌ها جدی و خطرناک باشند، صورت می‌گیرد. سپاس از اینکه تا انتهای این مطلب با ما همراه بودید. سوالات خود را در این مورد با ما در میان بگذارید.

منبع
verywellhealth.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا