فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن و 4 مرحله اثر گذار توانبخشی لگن و ران
فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن بخش مهمی از مراحل بهبودی پس جراحی است؛ بنابراین پس از ترک بیمارستان ادامه دادن به تمرینات خود، ضروری خواهد بود. فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن قدرت و انعطاف عضلانی ناحیه میانی بدن را بهبود میبخشد و به بازگشت حرکت و عملکرد شخص در اسرع وقت کمک خواهد کرد. تعویض مفصل لگن یک روش جراحی است که شامل جایگزینی مفصل ساییده یا آسیب دیده لگن یا ران با مفصل مصنوعی است.
بیشتر بخوانید: درمان خانگی پا درد و روش های ساده تسکین درد پا
تعویض کامل هیپ (آرتروپلاستی) چیست؟
مفصل ران یک مفصل گوی و کاسهای و یکی از بزرگترین مفاصل بدن انسان است. قسمت توپی انتهای فوقانی استخوان ران است که به قسمت سوکت یا فنجان در لگن که استابولوم نامیده میشود، متصل خواهد شد. بالای استخوان ران درست زیر گوی، گردن استخوان ران نامیده میشود.
سطوح استخوانی مفصل ران با غضروف مفصلی پوشیده شده و بافت انتهای استخوانها را بالشتک میکند تا به راحتی حرکت کنند. هنگامی که آسیب قابل توجهی به مفصل ران یا لگن وارد میشود ترمیم به طور طبیعی به سختی انجام میگیرد. آسیب جدی نیاز به تعویض مفصل و در ادامه به فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن میانجامد. در جراحی تعویض مفصل ران و استابولوم، استخوان و غضروف آسیب دیده را برداشته و مفصل آسیب دیده را با یک لگن مصنوعی جایگزین میکنند.
بیشتر بخوانید: درد استخوان دنبالچه؛ نگاهی به 11 نشانه کوکسیدینیا +7 علت
نوع جراحی تعویض مفصل ران با شرایط فیزیکی هر فرد متفاوت است. دو نوع جراحی تعویض مفصل ران و لگن عبارتند از:
- تعویض کامل مفصل ران (آرتروپلاستی)
با تعویض کامل مفصل ران (آرتروپلاستی)، توپ و سوکت هر دو با قطعات مصنوعی تعویض میشوند. تعویض کامل مفصل ران برای درمان شرایط خاصی است که عبارتند از:
- آرتروز مفصل ران
- روماتیسم مفصلی
- آرتریتتروماتیک
- اسپوندیلیت آنکیلوزان
- نکروز آواسکولار (از بین رفتن بافت استخوانی)
- شکستگیهای خاص لگن
- تومورهای خوش خیم و بدخیم
بیشتر بخوانید: علت پا درد از زانو به پایین و بهترین روشهای درمان خانگی و پزشکی
- تعویض جزئی هیپ (همیآرتروپلاستی)
تعویض جزئی لگن (همیآرتروپلاستی) فقط توپ مفصل ران را جایگزین میکند. سوکت ران محکم میماند و نیازی به تعویض ندارد. همیآرتروپلاستی زمانی انجام میشود که فقط مفصل ران آسیب دیده باشد. جراحی تعویض مفصل بیشتر در بیماران مسن و ضعیف و برای شکستگیهای مربوط به توپ یا گردن استخوان ران انجام میشود. جراحی تعویض مفصل یک عمل جراحی سنگین که با فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن توسط یک متخصص فیزیوتراپ بهترین نتیجه درمانی را خواهد داد.
بیشتر بخوانید: 3 درمان در رفتگی لگن؛ نجات مفصلی که وزن بدن ما را تحمل میکند
چه شرایطی میتواند منجر به تعویض مفصل لگن یا ران شود؟
شایعترین دلایل نیاز به تعویض مفصل لگن یا ران که در مجله سلامت سیوطب به آن پرداخته شده عبارتند از:
استئوآرتریت هیپ
این یک نوع آرتریت «ساییدگی و پارگی» مربوط به سن است. غضروفی که استخوانهای لگن را تحت فشار قرار میدهد از بین میرود. سپس استخوانها روی یکدیگر ساییده میشوند و باعث درد و سفتی لگن میشوند.
بیشتر بخوانید: 14 درمان درد لگن در زنان؛ از جراحی لاپاروسکوپی و هیسترکتومی تا توانبخشی و درمان خانگی
روماتیسم مفصلی
یک بیماری خود ایمنی که در آن غشای سینوویال ملتهب و ضخیم میشود. این التهاب مزمن میتواند به غضروف مفصل لگن آسیب برساند و منجر به درد و سفتی شود.
بیشتر بخوانید: درمان در رفتگی مچ پا به روشهای مختلف به همراه شیوه تشخیص
آرتریت پس از سانحه
این میتواند به دنبال آسیب جدی یا شکستگی لگن باشد. غضروف آسیب دیده و به مرور زمان منجر به درد و سفتی مفصل ران خواهد شد. یک نوع بیماری است که خون به استخوان نمیرسد. استخوان فاقد خون به مفصل ران آسیبهایی مانند در رفتگی یا شکستگی وارد میکند که خود این آسیبها هم خون رسانی به سر استخوان ران را دچار اختلال خواهد کرد.
کمبود خون باعث فروپاشی سطح استخوان و آرتریت لگن میشود که راه درمانی آن جراحی مفصل و در ادامه فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن خواهد بود. برخی از بیماریها باعث نکروز آواسکولار میشوند که به طور معمول نیاز به مراقبتهای فوری بعد از جراحی دارد. از جمله این مراقبتها فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل لگن است.
بیشتر بخوانید: پا درد کودکان، چگونگی تشخیص و روش های درمانی درد پا
بیماری هیپ دوران کودکی
برخی از نوزادان و کودکان مشکلات لگن دارند. حتی اگر این مشکلات در دوران کودکی با موفقیت درمان شوند، احتمال دارد در آینده نیز باعث آرتروز شوند. بیماری هیپ ناشی از رشد غیرطبیعی استخوان لگن است که سطوح مفصلی ران و لگن به دلیل این بیماری تحت تاثیر قرار میگیرند. برای درمان بیماری هیپ که از جمله بیماریهای مفصلی شناخته شده است پزشکان معمولا بر فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن بعد از جراحی تاکید زیادی میکنند. برخی از شرایطی که میتوانند منجر به آرتریت زودرس لگن شوند عبارتند از بیماری Perthes، SCFE و آرتریت سپتیک.
SCFE اسلیپ یا لغزش اپیفیز سر فمور وضعیتی از مفصل فمور(هیپ) است که در افراد در حال رشد رخ میدهد. به دلایلی که به خوبی درک نمیشود، قسمت توپی سر ران روی گردن استخوان در جهت پشت حرکت میکند.
Perthes: بیماری لگ کالو پرتس که به اسم بیماری پرتس شناخته میشود، همان سیاه شدن سر استخوان ران در کودکان است.
بیشتر بخوانید: لگن درد مردان بیانگر مشکل در اندامهای تناسلی + 15 علت
چه زمانی تعویض مفصل لگن توصیه میشود؟
دلایل مختلفی وجود دارد که چرا جراح لگن، تعویض مفصل را توصیه میکند. افرادی که با جراحی و فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن و ران سود میبرند اغلب دارای موارد زیر هستند:
- بررسی با اشعه ایکس یا اسکن MRI که نشان دهنده آسیب قابل توجه نیازمند به جراحی باشد
- درد لگن که فعالیتهای روزمره مانند راه رفتن یا خم شدن را محدود میکند
- درد لگن که در هنگام استراحت، روز یا شب ادامه مییابد
- سفتی در لگن توانایی حرکت یا بلند کردن ساق پا را محدود میکند
- تسکین درد ناکافی از داروهای ضد التهاب، فیزیوتراپی یا تکیهگاههای راه رفتن
بیشتر بخوانید: درمان درد لگن بارداری و شناسایی 9 عامل اصلی لگن درد
در تعویض مفصل لگن و ران چه اتفاقی میافتد؟
در تعویض مفصل، استخوان و غضروف آسیب دیده با جراحی برداشته شده و یک مفصل مصنوعی جایگزین میشود. سر استخوان ران یا قسمت استابولوم آسیب دیده لگن در صورت نیاز برداشته خواهد شد. یک ساقه فلزی که دارای یک توپ سرامیکی در قسمت فوقانی ساقه است در مرکز توخالی استخوان ران قرار میگیرد. سطح غضروف آسیب دیده سوکت (استابولوم) برداشته شده و با یک سوکت فلزی تعویض میشود. پیچ یا سیمان برای ثابت نگه داشتن سوکت استفاده خواهد شد که برای تقویت حرکت بعد از جراحی نیز از فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن بهره میبرند. یک اسپیسر پلاستیکی، سرامیکی یا فلزی بین توپ جدید و سوکت لگن قرار داده میشود تا سطح سر خوردن را صاف کند.
بیشتر بخوانید: درد لگن در زنان چیست و چه عواملی در بروز آن دخیل است؟
مراقبتهای پس از تعویض مفصل لگن
عمل جراحی معمولا چند ساعت طول خواهد کشید. قبل از اینکه جراح ارتوپد دست به کار شود، متخصص بیهوشی بیمار را تحت بیهوشی عمومی قرار میدهد. پس از جراحی، فرد برای اطمینان خروج ایمن از بیهوشی، در مرحله ریکاوری قرار میگیرد. بسته به میزان بهبودی و فرآیندهای فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن به احتمال زیاد مدت چهار تا هفت روز بیمار در بیمارستان بستری خواهد بود. پس از جراحی و در برخی موارد قبل از جراحی، تیم ارتوپدی مسکن کافی و همچنین فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن را برای شخص فراهم میکنند که بیمار احساس راحتی کند.
بیشتر بخوانید: خار پاشنه پا و 9 راه درمانی بدون جراحی و درمان آن با 7 حرکت ورزشی
مراقبت از زخم
بخیهها یا منگنههایی در امتداد زخم یا زیر پوست وجود دارد. پزشک تقریبا دو هفته پس از جراحی، بخیهها یا منگنهها را بر میدارد. از خیس شدن محل جراحی تا زمان بهبودی نسبی زخم خودداری کنید.
بیشتر بخوانید: درد پاشنه پا؛ معرفی 12 درمان برای این عارضه
لخته شدن خون یا ترومبوز ورید عمقی (DVT)
لخته شدن خون در رگهای پا یا لگن از شایعترین عوارض جراحی تعویض مفصل به نظر میرسد. تیم ارتوپدی یک برنامه پیشگیری را ترسیم میکند که احتمالا شامل پوشیدن جورابهای فشاری برای چند هفته و فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن خواهد بود. همچنین داروهای رقیق کننده خون، پوششهای بادی پا و تمرینات پمپاژ مچ پا هم از راههای پیشگیری لخته شدن خون بعد از جراحی است.
بیشتر بخوانید: تشخیص صافی کف پا؛ معرفی 6 روش اصلی برای بررسی قوس کف پا
تفاوت طول پا
گاهی اوقات پس از تعویض مفصل لگن و ران، یک پا بلندتر یا کوتاهتر از پای دیگر احساس میشود. گاهی اوقات این تفاوت طول پا را تجربه خواهید کرد، زیرا پای قبل از عمل که به آن عادت داشتهاید در واقع کوتاهتر است. جراح ارتوپد برای به حداکثر رساندن ثبات و بیومکانیک مفصل لگن و ران، پا را کمی بلند یا کوتاه خواهد کرد.
برخی از بیماران ممکن است پس از جراحی احساس راحتی بیشتری با بلند کردن کفش داشته باشند. فیزیوتراپیست با ارزیابی وضعیت بیمار پس از جراحی اقدامات لازم را برای انجام فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن به فرد توصیه میکند.
بیشتر بخوانید: لگن درد؛ معرفی 10 نشانه مربوط به درد لگن و 10 راه تشخیص
فیزیوتراپی و نقش آن در قبل و بعد از جراحی
فیزیوتراپی قدرت و سرعت راه رفتن را پس از تعویض کامل لگن بهبود میبخشد و به پیشگیری از عوارضی مانند سابلوکساسیون و بیماری ترومبوآمبولیک کمک میکند. فیزیوتراپی تحرک بیمار را افزایش داده و در مورد تمرینات و اقدامات احتیاطی در طول بستری در بیمارستان و پس از ترخیص نقش ضروری دارد. فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن عملکرد بیمار را به حداکثر رسانده که با احتمال بیشتری برای ترخیص زود هنگام همراه است. فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن باعث تسکین درد، ارتقای توانبخشی و ادغام مجدد بیماران در ADL میشود. همچنین کیفیت زندگی بهتری را از طریق ادغام مجدد بیماران در زندگی اجتماعی فراهم می کند.
بیشتر بخوانید: درمان درد مفاصل با روشهای دارویی، خانگی و جراحی
فیزیوتراپی قبل از تعویض مفصل لگن و استخوان ران
فعال ماندن قبل از جراحی از این زاویه مهم است که به بهبودی بعد از عمل کمک خواهد کرد. درمان فیزیوتراپی قبل از عمل شامل تمرینات روزانه برای تقویت عضلات اطراف مفصل لگن و ران خواهد بود. پیادهروی و شنا در هفتهها و ماههای قبل از جراحی برای انعطافپذیری مفصل و قوی نگه داشتن ماهیچهها توصیه میشود. فیزیوتراپیست همچنین اطلاعات و اقدامات احتیاطی در مورد روند جراحی و نتایج آن را ارائه میدهد.
بیشتر بخوانید: درمان درد عضلانی با آسانترین روشها
فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن پس از جراحی
ادامه روند درمان بهبودی بیماریهای مفصلی شدید بعد از جراحی تا حدودی به عهده فیزیوتراپی است. بنابراین ضروری است که پس از ترک بیمارستان برای انجام فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن با یک فیزیوتراپیست حاذق مشورت کنید. اهداف فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن عبارتند از:
- کاهش درد و تورم
- بازیابی و حفظ دامنه کامل حرکت در مفصل ران
- افزایش قدرت در عضلات چهار سر ران همسترینگ و باسن
- آموزش مجدد راه رفتن طبیعی
- افزایش تناسب اندام و استقامت
- ارتقای استقلال با فعالیتهای عملکردی
- بهبود کیفیت زندگی
بیشتر بخوانید: روماتیسم مفصلی عامل درد، تورم و خشکی مفاصل
- فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن در دو هفته اول بعد از جراحی
حرکات خاصی وجود دارد که نباید در شش هفته اول بعد از تعویض انجام دهید. به عنوان مثال، نباید پاهای خود را روی هم قرار دهید یا باسن خود را به سمت داخل و خارج بچرخانید.
بیشتر بخوانید: درمان پا درد؛ از داروهای ضدالتهابی،کیسههای یخ و کفش طبی
هدف اصلی فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن در طول دو هفته اول بعد از جراحی کنترل درد و تورم، بهبود غیر فعال دامنه حرکتی و قدرت عضلانی است. درمان همچنین بر بهبود حرکت و نحوه آن در اطراف خانه متمرکز خواهد شد. درمان فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن در این مرحله شامل موارد زیر است:
- آموزش راه رفتن با استفاده از وسایل کمکی مانند عصا و واکر
- ادامه آموزش انتقال عملکردی
- تمرینات تقویتی برای افزایش سطح تحمل بیمار
- پیشروی حرکت در سطوح هموار و پلهها با حداقل وسایل محدود کننده
بیشتر بخوانید: التهاب مفاصل| عوامل خطرساز آرتریت را بشناسید
- فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن بین دو تا شش هفته بعد از جراحی
در این مرحله از توانبخشی برنامه فیزیوتراپست تمرینات قبلی را برای افزایش دامنه حرکتی با افزودن تمرینات مقاومتی ادامه خواهد داد. تمرینات همچنین برای افزایش استقلال فرد با فعالیتهای روزمره کاربردی خواهند بود. درمان همچنین شامل آموزش مجدد راه رفتن با کمک کمتر و بهبود حس عمقی تعادل خواهد بود. فعالیتهای فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن در این مرحله به صورت زیر است:
- تمرینات تقویتی به عنوان مثال، اکستنشن پا در حالت نشسته، ابداکشن مفصل ران به پهلو یا ایستاده، اکستنشن باسن ایستاده، خم شدن زانو و پل زدن
- تمرینات کششی برای افزایش انعطافپذیری عضلات لگن
- پیشرفت مسافت سرپایی
- پیشرفت استقلال در فعالیتهای روزانه
- بازآموزی راه رفتن
- آموزش حس عمقی و تعادل
- فعالیت با دوچرخه ثابت به عنوان یک تمرین قابل تحمل
بیشتر بخوانید: سندروم پای بی قرار و روشهای درمانی خانگی و دارویی
- فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن بین هفته 6 تا 12
در این مرحله از توانبخشی، فیزیوتراپیست بر بازیابی توانایی عملکردی شخص تمرکز میکند تا بتوانید به فعالیتهایی که قبلا از آن لذت میبرد، بازگردد. پیشرفت فرد به دقت کنترل خواهد شد تا اطمینان از ایمن بودن فعالیتها کاملا حاصل شود. فیزیوتراپیست شخص را در طول فیزیوتراپی راهنمایی و پشتیبانی میکند تا بهترین بهبودی ممکن را تضمین کند. درمان فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن شامل پیشرفت تمرینات شخص برای ساخت ماهیچههای اطراف باسن و پاها و ادامه افزایش دامنه حرکت در لگن خواهد بود.
بیشتر بخوانید: پا درد، شناخت 16 دلیل و بررسی 10 روش درمان خانگی درد پا
- فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن بعد از 12 هفته
موفقیت در بهبودی و مدت زمان مورد نیاز برای برگشتن به سطح قبلی حرکات به تعهد فرد نسبت به برنامه فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن بستگی دارد. در این مرحله از توانبخشی با درمان فیزیوتراپی روند پیشرفت آنقدر ادامه مییابد تا به حداکثر پتانسیل حرکتی برسید. بهبودی ممکن است تا 6 ماه طول بکشد، اما فیزیوتراپی کیفیت زندگی و توانایی بیمار را با ورزش یا فعالیتهای روزانه بهبود میبخشد.
بیشتر بخوانید: 8 علت درد کف پا از خار پاشنه تا متاتارسالژی،نوروپاتی محیطی و نوروما
اقدامات احتیاطی برای 3 ماه اولیه پس از تعویض مفصل لگن
در رفتگی مفصل
خطر دررفتگی مفصل ران از بخش کاسهای لگن در چند ماه اول پس از جراحی و زمانی که بافتها در حال بهبود هستند، بیشتر است. خوشبختانه، دررفتگی غیر معمول است، ولی برای کاهش خطر دررفتگی، موارد زیر توصیه میشود:
- پرهیز از نشستن روی صندلیهای با ارتفاع خیلی کم
- نگه داشتن زانوها با یک زیر زانو یا بالش در یک سطح
- نشستن با زانوهای باز
- برای بلند کردن کفشها و غیره نباید چمباتمه زد
- برای برداشتن چیزی نباید از باسن خم شد
- پرهیز از ضربه زدن پاها به روی هم
- خودداری از دراز کشیدن به پهلوی عمل شده
- قرار دادن دو بالش بین زانوها زمان دراز کشیدن به پهلو
بیشتر بخوانید: درمان درد ساق پا با کمک روشهای خانگی، سنتی و جراحی
برنامهریزی خانه
چندین تغییر در خانه به محافظت از لگن در مراحل اولیه پس از جراحی به بهبودی کمک میکند. موارد زیر برای فعالیتهای روزانه در نبود فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن کمک کننده هستند:
- یک صندلی ثابت برای بهبودی زود هنگام با یک بالشتک صندلی محکم، یک پشتی محکم و دو بازو
- یک صندلی توالت برجسته
- یک نیمکت یا صندلی دوش ثابت برای حمام کردن
- یک اسفنج دسته بلند و شلنگ دوش
- یک چوب پانسمان، یک جوراب کمکی و یک بند کفش دسته بلند برای پوشیدن و درآوردن کفش و جوراب بدون خم شدن بیش از حد باسن
- بالشهای سفت برای صندلیها، مبلها و ماشین این امکان را میدهد که زانوها پایینتر از باسن در حین نشستن قرار بگیرد
بیشتر بخوانید: علت درد ساق پا در شب، خستگی تا بیماری + بهترین درمان های خانگی
قوانین برای خوابیدن
هنگام خواب تقریبا تا یک ماه پس از ترخیص از یک بالش معمولی بین پاهای خود استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: علت دست درد آرنج به پایین و 4 درمان اصلی درد دست آرنج به پایین
قوانین نشستن
زمانی که جراح اجازه دهد، در هفته اول پس از عمل مجاز به نشستن هستید. مدت زمانی که مینشینید با راحتی نشستن تعیین میشود. با این حال، توصیه میشود در چند روز اول به مدت طولانی ننشینید. به یاد داشته باشید که نباید روی صندلیهای کم ارتفاع بنشینید و ترجیحا صندلی باید بازوهایی داشته باشد. از خم شدن بیش از حد لگن خودداری کرده و با زانوهای کمی باز بنشینید.
بیشتر بخوانید: درمان صافی کف پا؛ ارائه بهترین روشها برای بازگرداندن قوس طبیعی پا
قوانین پیاده روی
هنگام استفاده از عصا همیشه آن را در دست مقابل پای عمل شده خود قرار دهید. عصا را هماهنگ با پای عمل شده به سمت جلو حرکت دهید. عصا باید تقریبا یک ماه پس از ترخیص یا در صورت لزوم بیشتر استفاده شود.
بیشتر بخوانید: درد دست چپ و رابطه آن با بروز سکته و بیماری قلبی
قوانین مربوط به پلهها
ابتدا با پایی که عمل نشده سپس با پای جراحی شده و بعد با کمک چوب یا عصا از پله بالاتر بروید. هنگام پایین آمدن از پله ابتدا با چوب یا عصا خود را هدایت کرده، سپس پای عمل شده و در نهایت پای جراحی نشده خود را روی پله قرار دهید.
بیشتر بخوانید: ورم ساق پا یا ادم؛ تجمع مایعات و التهاب در بدن
از تعویض مفصل لگن جدید خود چه انتظاری دارید؟
اکثر بیماران به پیاده روی بدون درد، خم شدن، بالا رفتن از پله و نردبان، زانو زدن، خزیدن و بازگشت به ورزشهای کم تاثیر مانند گلف، شنا، دوچرخه سواری، تنیس و بیشتر ورزشهای بدنسازی دست مییابند. برخی از فعالیتهایی که نیاز به انعطافپذیری شدید دارند (مانند برخی از پوزیشنهای یوگا) ممکن است امکانپذیر نباشد. برای جلوگیری از دررفتگی مفصل جراحی شده بهتر است از پوزیشنهای شدید اجتناب کنید.
بیشتر بخوانید: گز گز دست و بررسی 9 علل و علائم مور مور شدن دست
بسیاری از بیماران جوانتر میتوانند دویدن (حداقل در فاصله کوتاه) انجام دهند، اگرچه این کار معمولا توصیه نمیشود، زیرا این فعالیت بارهای ضربهای به مفصل وارد میکند. فعالیت جنسی را میتوان در صورت راحتی از سر گرفت، اگرچه در شش هفته اول پس از عمل توصیه نمیشود.
احساس کمی بی حسی در پوست اطراف دور از ذهن نخواهد بود. همچنین احساس کمیسفتی، به خصوص با خم شدن بیش از حد هم طبیعی به نظر میرسد. این تفاوتها اغلب با گذشت زمان کاهش یافته و بیشتر بیماران متوجه میشوند که این تفاوتها در مقایسه با درد و عملکرد محدودی که قبل از جراحی تجربه کردهاند، جزئی هستند.
بیشتر بخوانید: 7 درمان بی حسی دست و بررسی 6 علت ایجاد این عارضه
سخن نهایی در مورد فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن
توانبخشی پس از تعویض مفصل لگن بلافاصله پس از جراحی شروع میشود. گاهی اوقات حتی چند ساعت پس از عمل، فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن انجام خواهد گرفت. فیزیوتراپیست با انجام تمرینات اطمینان بیشتری برای بهبودی زود هنگام در بیمار به وجود میآورد. کل دوره فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن میتواند بین 3 تا 6 ماه طول بکشد، اما در برخی موارد بسته به پیشرفت بهبودی بیمار امکان دارد طولانیتر شود.