بیماریبیماری های مفصلی

درمان در رفتگی مفصل آرنج؛ از کمپرس سرد و جاانداختن تا مسکن و جراحی

درمان در رفتگی مفصل آرنج وقتی نیاز می‌شود که استخوان ساعد از جای خود، زیر استخوان‌های بالایی بازو خارج شود. درمان در رفتگی مفصل آرنج معمولا زمانی نیاز است که فرد با دست باز به زمین بخورد، به آرنج ضربه وارد شود، سقوط از ارتفاع اتفاق بیفتد و یا آرنج شخص در تصادف آسیب ببیند. در این مقاله از مجله پزشکی سیوطب می‌خواهیم به طور کامل به بررسی راه‌های رفع این مشکل بپردازیم.

دررفتگی آرنج

دررفتگی می‌تواند بسیار دردناک باشد و باعث ناپایداری آرنج و گاهی ناتوانی در حرکت شود. دررفتگی، علاوه بر آنکه به رباط‌های آرنج آسیب می‌زند، می‌تواند به عضلات، اعصاب و تاندون‌های اطراف (بافت‌هایی که استخوان‌ها را در یک مفصل متصل می‌کنند) آن نیز آسیب برساند.

اگر فکر می‌کنید دچار دررفتگی آرنج هستید، باید فورا به دنبال درمان پزشکی باشید. درمان در رفتگی مفصل آرنج، خطر آسیب غیرقابل‌برگشت را کاهش می‌دهد.

درمان در رفتگی مفصل آرنج از آن حیث حائز اهمیت است که شیوع فراوانی دارد. در هنگام وقوع این مشکل، مفصل آرنج که محل تلاقی سه استخوان یعنی استخوان بازو و دو استخوان ساعد یعنی زند زیرین و زند زبرین است، در می‌رود.

بیشتر بخوانید: دست درد عصبی و آشنایی با 13 علت مختلف برای دردهای عصبی دست

آرنج، مفصل پایداری است و استخوان‌های آن از طریق تاندون‌ها به یکدیگر متصل هستند. این استخوان‌ها به راحتی از جا در نمی‌روند یعنی فشار زیادی باید به آنان وارد شود تا از جای طبیعی خود خارج شوند.

درمان در رفتگی مفصل آرنج را نمی‌توان پشت گوش انداخت زیرا این بیماری درد شدیدی را ایجاد می‌کند. در رفتگی آرنج تا حدود 25درصد از آسیب‌های این ناحیه را به خود اختصاص می‌دهد.

آرنج در طول فعالیت‌های روزمره ما نقش فراوانی دارد و همین گستردگی وظایف، آن را در هنگام فعالیت‌های مختلف و حوادث آسیب‌پذیر می‌کند. دررفتگی آرنج می‌تواند کامل یا جزئی اتفاق بیفتد.

بیشتر بخوانید: فیزیوتراپی دست و ۷ تمرین اثر گذار برای درمان درد دست

دررفتگی آرنج چقدر شایع است؟

میزان بروز این آسیب، 3 نفر در هر 100 هزار نفر بالای 16 سال تخمین زده شده است. در کودکان، دررفتگی معمولا زمانی اتفاق می‌افتد که شخصی روی بازوی کودک فشار وارد کند.

بیشتر بخوانید: انگشت چکشی یا انگشت دراپ را جدی بگیرید و درمان کنید

عوامل خطرساز دررفتگی آرنج

افرادی که در معرض خطر بالاتری برای دررفتگی آرنج قرار دارند عبارت‌اند از:

  • بالای 65 سال سن دارند (چون بیشتر مستعد زمین خوردن هستند)
  • تمرین بیش از حد در ورزش، به ویژه فعالیت‌هایی که شامل پرتاب می‌شوند
  • بیماری‌های مفصلی ارثی مانند سندرم اهلرز دانلوس داشته باشد

بیشتر بخوانید: درد مچ دست؛ معرفی ۳ عامل اصلی که ریسک ابتلا به مچ درد را می‌افزایند

تشخیص در رفتگی مفصل آرنج

وکتور آناتومی آرنج انسان و درمان در رفتگی مفصل آرنج|سیوطب

در طول معاینه فیزیکی، پزشک، آرنج شما را معاینه می‌کند و حساسیت، تورم و تغییر شکل را بررسی می‌کند. او پوست و گردش خون در آرنج را ارزیابی می‌کند. نبض در مچ دست بررسی خواهد شد.

اگر شریان در زمان دررفتگی آسیب ببیند، دست در هنگام لمس سرد خواهد بود و شاید رنگ سفید یا بنفش داشته باشد. این امر به دلیل عدم رسیدن خون گرم به دست است.

همچنین مهم است که عصب دست را بررسی کنید. اگر در حین دررفتگی، اعصاب آسیب‌دیده باشد، احتمالا تمام یا قسمتی از دست بی‌حس شده و قادر به حرکت نیست.

بیشتر بخوانید: درمان شکستگی استخوان مچ دست با روش‌های جراحی و غیرجراحی مختلف

برای تعیین اینکه آیا آسیب استخوانی وجود دارد یا خیر، عکس‌برداری با اشعه ایکس ضروری است. اشعه ایکس همچنین می‌تواند به نشان دادن جهت دررفتگی کمک کند.

اشعه ایکس بهترین راه برای تایید دررفتگی آرنج است. اگر تشخیص جزئیات استخوان در اشعه ایکس دشوار باشد، احتمال دارد که اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) انجام شود.

اگر ارزیابی رباط‌ها مهم باشد، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) می‌تواند مفید باشد، با این حال، به ندرت مورد نیاز است. برخی مواقع ابتدا پزشک آرنج را جا می‌اندازد بدون اینکه منتظر سی‌تی‌اسکن یا ام‌آر‌آی باشد. این مطالعات معمولاً پس از بازگرداندن آرنج دررفته در جای خود انجام می‌شود.

بیشتر بخوانید : ۱۴ ورزش دست درد تقویت، انعطاف و کشش شانه تا انگشتان

زمان مراجعه به پزشک برای درمان در رفتگی مفصل آرنج

اگر علائم دررفتگی آرنج را دارید با پزشک خود تماس بگیرید. سعی نکنید آرنج دررفته را خودتان به جای خود برگردانید. این تلاش می‌تواند به بافت و تاندون‌های اطراف آسیب برساند و منجر به عوارض شود.

اگر دچار دررفتگی آرنج هستید و فکر می‌کنید به درستی بهبود نمی‌یابند یا همچنان مشکل دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.

بیشتر بخوانید: ماساژ دست و ۹ نکته مهم برای رفع خستگی، تنش عضلات و آرامش ذهن

برای درمان در رفتگی مفصل آرنج چه سوالاتی از پزشک بپرسیم؟

اگر دچار دررفتگی آرنج هستید، احتمال دارد که بخواهید از پزشک خود سوالات زیر را بپرسید:

  • دررفتگی چقدر جدی است؟
  • آیا به جراحی یا درمان دیگری نیاز دارم؟
  • به دنبال چه علائمی باشم؟
  • چه عوارضی خواهم داشت؟
  • آیا نیاز به ویزیت بعدی دارم؟چه زمانی؟

بیشتر بخوانید : ۱۷ درمان خانگی درد دست چپ با شناسایی ۱۰ عامل ایجاد درد

چه زمانی می‌توانیم به فعالیت‌های عادی خود بازگردیم؟

زمان بهبودی آرنج دررفته بسته به شدت آسیب، متفاوت است. اکثر افراد مبتلا به دررفتگی آرنج زمانی که پزشک مفصل را به موقعیت طبیعی خود بازگرداند، می‌توانند به فعالیت‌های معمول خود بازگردند.

یک بریس یا آرتروز می‌تواند به محافظت از مفصل آرنج کمک کند تا بتوانید در حین بهبود مفصل به فعالیت‌های معمول خود بازگردید. پزشک به شما اطلاع می‌دهد که چه زمانی می‌توانید فعالیت‌های بدنی بیشتری مانند ورزش یا بلند کردن اجسام سنگین را از سر بگیرید.

بیشتر بخوانید: دست درد؛ از سندرم تونل کارپال تا شکستگی و آرتروز تا انگشت ماشه‌ای

درمان در رفتگی مفصل آرنج

تصویر سی تی اسکن آرنج برای درمان در رفتگی مفصل آرنج|سیوطب

دررفتگی آرنج باید یک آسیب اضطراری در نظر گرفته شود. هدف از درمان فوری آرنج دررفته، بازگرداندن آرنج به حالت طبیعی است. هدف بلندمدت، بازگرداندن عملکرد آرنج است.

بیشتر بخوانید: درد دست چپ و رابطه آن با بروز سکته و بیماری قلبی

برخی از آرنج‌های دررفته خودبه‌خود به موقعیت معمول باز می‌گردند. موارد شدیدتر نیاز به پزشک دارد تا استخوان‌ها را به موقعیت مناسب خود بازگرداند.

درمان دررفتگی آرنج با توجه به شدت آسیب متفاوت است. اقداماتی که می‌توانید برای کاهش درد پیش از مراجعه به پزشک انجام دهید عبارت‌اند از:

  • قرار دادن کمپرس یخ روی آرنج
  • آرنج را بالا نگه دارید

بیشتر بخوانید: شانه درد؛ ۷ علت درد شانه و کتف از پارگی تاندون تا آرتروز شانه

روش غیر جراحی درمان در رفتگی مفصل آرنج

تراز طبیعی آرنج معمولاً در بخش اورژانس بیمارستان قابل بازیابی است. قبل از انجام این کار، معمولاً داروهای آرام‌بخش و مسکن تجویز می‌شود. جاانداختن آرنج به آرامی انجام می‌شود.

دررفتگی‌های ساده آرنج با بی حرکت نگه داشتن آرنج در یک آتل به مدت یک تا 3 هفته و به دنبال آن تمرینات حرکتی اولیه درمان می‌شود. اگر آرنج برای مدت طولانی بی‌حرکت نگه داشته شود، امکان دارد که توانایی حرکت آرنج تحت‌تأثیر قرار گیرد و دچار محدودیت حرکتی شود. فیزیوتراپی می‌تواند در این دوره بهبودی مفید باشد.

برخی از افراد حتی پس از فیزیوتراپی نیز هرگز نمی‌توانند آرنج را به طور کامل باز و دراز کنند. خوشبختانه، آرنج حتی بدون دامنه کامل حرکت هم می‌تواند خوب کار کند.

بیشتر بخوانید: علت درد بازو؛ از شکستگی و دررفتگی تا فشردگی عصب‌ها و روماتیسم مفصلی

هنگامی که دامنه حرکتی آرنج بهبود یافت، پزشک یا فیزیوتراپ شاید یک برنامه تقویتی اضافه کند. برای اطمینان از اینکه استخوان‌های مفصل آرنج به خوبی در یک راستا قرار دارند، احتمالا به طور دوره‌ای، عکس‌برداری با اشعه ایکس انجام شود.

پزشک شاید داروهای بدون نسخه را برای کاهش درد توصیه کند. هنگامی که مفصل در جای خود قرار گرفت، احتمالا لازم باشد آن را بی‌حرکت نگه دارید و از آن محافظت کنید.

احتمالا لازم است تمریناتی را برای تقویت عضلات و تاندون‌های آرنج انجام دهید تا پس از بهبودی نیز از شانه خود مواظبت کنید.

بیشتر بخوانید : درد ساعد دست و بهترین درمان خانگی درد ساعد دست چپ و راست

روش جراحی درمان در رفتگی مفصل آرنج

در دررفتگی پیچیده آرنج، احتمالا جراحی برای بازگرداندن تراز استخوانی و ترمیم رباط‌ها ضروری است. تنظیم مجدد یک دررفتگی پیچیده آرنج و حفظ مفصل در یک راستا کمی دشوار است.

پس از جراحی، معمولا آرنج با یک لولای خارجی محافظت شود. این دستگاه از آرنج مقابل دررفتگی محافظت می‌کند. اگر آسیب عروق خونی یا عصبی با دررفتگی آرنج همراه باشد، امکان دارد که برای ترمیم رگ‌های خونی و اعصاب و ترمیم آسیب‌های استخوان و رباط به جراحی اضافی نیاز باشد.

بیشتر بخوانید: ۱۴ درمان خانگی آرتروز شانه؛ نجات مفصلی پرکار در منزل

درمان در رفتگی مفصل آرنج در زمان دررفتگی پیچیده

در زمان دررفتگی پیچیده آرنج؛ علاوه بر دررفتگی، شکستگی‌های متعدد آرنج نیز وجود دارد. جراحی ترمیمی دیرهنگام می‌تواند با موفقیت، حرکت برخی از آرنج‌های سفت را بازگرداند.

این جراحی بافت اسکار و رشد استخوان اضافی را از بین می‌برد و همچنین موانع حرکت را برطرف می‌کند. با گذشت زمان، اگر تراز استخوان‌ها خوب نباشد، خطر ابتلا به آرتریت در مفصل آرنج افزایش می‌یابد.

در این شرایط، آرنج به طور معمول حرکت نمی‌کند و نمی‌چرخد یا دررفتگی آرنج ادامه پیدا می‌کند.

به طور کلی، زمان بهبودی بسته به شدت دررفتگی آرنج متفاوت است. بسیاری از آرنج‌های دررفته پس از بهبودی هیچ مشکل دیگری ایجاد نمی‌کنند. معمولاً به محض اینکه پزشک مفصل را در جای خود قرار می‌دهد، اشخاص احساس بهتری دارند.

بیشتر بخوانید : درد آرنج، علل و علائم به همراه درمان‌های خانگی، دارویی و ورزشی

پیشگیری از دررفتگی آرنج

فردی که به درمان در رفتگی مفصل آرنج نیاز دارد|سیوطب

احتیاط می‌تواند به کاهش خطر دررفتگی آرنج کمک کند. مراقب سطوح لغزنده و پله‌ها باشید تا از افتادن جلوگیری کنید. برای جلوگیری از آسیب‌های ناشی از استفاده بیش از حد آرنج؛ از تمرین بیش از حد در ورزش خودداری کنید.

بیشتر بخوانید: درمان خانگی شانه درد به روش‌های پزشکی و سنتی

یادداشت پایانی

درمان دررفتگی‌های ساده معمولاً آسان است و نتایج معمولاً خوب خواهد بود. برخی از افراد باوجود درمان دررفتگی‌های پیچیده هنوز نوعی ناتوانی دائمی در ناحیه آرنج دارند. درمان برای بهبود نتایج برای این افراد در حال تحقیق و تکامل است.

یکی از زمینه‌های مورد تحقیق، بهترین زمان برای برنامه‌ریزی جراحی در درمان دررفتگی پیچیده است. برای برخی از بیماران با دررفتگی‌های پیچیده، به نظر می‌رسد که تاخیر جزئی برای جراحی نهایی شاید با کاهش تورم، نتایج را بهبود بخشد.

بیشتر بخوانید: 7 درمان بی حسی دست و بررسی 6 علت ایجاد این عارضه

دررفتگی باید فوراً کاهش یابد اما پس از آن یک بریس یا آتل شاید حدود یک هفته به آرنج استراحت دهد قبل از اینکه جراح متخصص اقدام به جراحی ترمیمی بزرگ‌تر کند.

به نظر می‌رسد حرکت زودهنگام آرنج برای بهبودی برای هر دو نوع دررفتگی خوب است. با این حال، حرکت اولیه با دررفتگی‌های پیچیده می‌تواند دشوار باشد.

تکنیک‌های مدیریت درد، حرکت زودهنگام را تشویق می‌کند. تکنیک‌های درمانی و توان‌بخشی بهبودیافته، مانند آتل‌بندی پویا (آتل‌های فنری) و آتل‌بندی استاتیک پیش‌رونده می‌تواند نتایج درمان در رفتگی مفصل آرنج را بهبود بخشد.

منبع
orthoinfo

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا