بیماریبیماری های مفصلی

درد آرنج، علل و علائم به همراه درمان‌های خانگی، دارویی و ورزشی

درد آرنج، یک احساس آزاردهنده در مفصلی است که سه استخوان را به یکدیگر پیوند می‌دهد. هرچند که آرنج عضو حساسی است اما درد در این ناحیه اغلب نگران‌کننده نیست. در این مقاله می‌خواهیم به طور کامل به بررسی علل درد آرنج و درمان آن بپردازیم.

 

آناتومی آرنج

آناتومی آرنج و بررسی علل درد آرنج|سیوطب

مفصل آرنج جایی است که استخوان بلند بازو با دو استخوان ساعد که رادیوس و اولنا نامیده می‌شوند، برخورد می‌کند. آرنج مفصلی است که مثل یک لولا عمل کرده و به شما امکان می‌دهد بازوی خود را خم کنید.

آرنج امکان چرخیدن ساعد را فراهم می‌کند. انتهای استخوان بازو دارای دو قسمت استخوانی است که می‌توانید آن‌ها را در دو طرف آرنج خود احساس کنید. این دو استخوان شامل:

  • اپیکوندیل جانبی در قسمت بیرونی بازو
  • اپیکوندیل داخلی در داخل بازو

بیشتر بخوانید: گز گز دست و بررسی 9 علل و علائم مور مور شدن دست

عضلات متصل به قسمت بیرونی استخوان بازو به شما کمک می‌کنند تا مچ دست و انگشتان خود را صاف کنید. این عضلات از طریق عصب به مغز و سیستم عصبی متصل می‌شوند که در قسمت بیرونی آرنج قرار دارد.

عضلات متصل به داخل استخوان بازو به شما کمک می‌کنند مچ دست و انگشتان خود را خم کنید و به اجازه می‌دهد که اشیا را در دست بگیرید. این عضلات از طریق عصب مدیان (عصب میانی) که از جلوی آرنج می‌گذرد به مغز و سیستم عصبی متصل می‌شوند.

عصب اولنار که در قسمت داخلی آرنج قرار دارد عمدتا مسئول حرکات عضلات کوچک دست است. این عصب‌ها برای حرکات دقیق و ظریف دست مفید هستند. حساس بودن آرنج به ضربه (حالت برق‌گرفتگی)، به دلیل فشار به عصب اولنار است.

همچنین طناب‌های محکمی در آرنج وجود دارند که به ثابت نگه داشتن مفصل کمک می‌کنند. تاندون‌ها، عضلات را به استخوان‌ها متصل می‌کنند و رباط‌ها، استخوان‌ها را به هم اتصال می‌دهند.

 

بیشتر بخوانید : 7 درمان بی حسی دست و بررسی 6 علت ایجاد این عارضه

علل درد آرنج

فردی که بر اثر زمین خوردن دچار درد آرنج شده است|سیوطب

در اینجا برخی از علل مختلفی که می‌تواند منجر به درد آرنج شما شود، آورده شده است:

 

آسیب‌های ناشی از حادثه

برخی از آسیب‌ها، مانند زمانی که هنگام ورزش به زمین می‌خورید یا ضربه شدیدی به شما وارد می‌شود، می‌تواند موجب درد آرنج شود.

 

در رفتن آرنج

هنگامی که یکی از استخوان‌هایی که آرنج را تشکیل می‌دهند از جای خود خارج می‌شود، آرنج شما دررفته است. یکی از شایع‌ترین دلایل این است که هنگام زمین خوردن دست برای محافظت از خود استفاده می‌کنید (دست نقش ستون را بازی می‌کند تا سپر محافظتی باشد) تا مانع از برخورد صورت شما با زمین شود.

بیشتر بخوانید: درد دست چپ و رابطه آن با بروز سکته و بیماری قلبی

شکستگی آرنج

شکستگی آرنج به حالتی گفته می‌شود که یکی از استخوان‌های بازو از ناحیه آرنج بشکند. معمولا این پدیده با یک ضربه ناگهانی در یک ورزش پربرخورد یا تصادف رانندگی اتفاق می‌افتد.

اگر هنوز هم می‌توانید آرنج خود را بعد از چنین اتفاقی حرکت دهید، فریب نخورید. اگر درد دارید اما ضعیف است، احتمال دارد آرنج شکسته باشد. در چنین حالتی شما به مراقبت پزشکی نیاز خواهید داشت.

بیشتر بخوانید: حرکات اصلاحی شانه؛ معرفی 6 تمرین رایج برای درمان درد شانه

کشیدگی و رگ به رگ شدن

زمانی که به عضلات آرنج خود فشار زیادی وارد می‌کنید، مانند زمانی که اجسام سنگین را بلند کرده‌اید یا در ورزش زیاده‌روی می‌کنید، می‌توانید دچار کشیدگی شوید. رگ به رگ شدن به وضعیتی می‌گویند که رباط‌ها آسیب‌دیده‌اند.

پیچ خوردگی آرنج در ورزشکارانی که پرتاب می‌کنند، از راکت استفاده می‌کنند یا ورزش‌هایی که مدام با حریف در تماس بدنی هستند، شایع است.

کشیدگی و رگ به رگ شدن احتمال دارد با استراحت، یخ و پس از تسکین درد با تمرینات کششی و قدرتی درمان شوند.

بیشتر بخوانید: درد ساعد دست و بهترین درمان خانگی درد ساعد دست چپ و راست

آسیب‌های ناشی از ساییدگی

برخی صدمات ناشی از یک حادثه ناگهانی نیستند و در طول زمان رخ می‌دهند. زیرا اعمال خاصی را تکرار می‌کنید و باعث ساییدگی و پارگی آرنج خود می‌شوید. آسیب می‌تواند هنگام ورزش یا در محیط کاری از کارخانه گرفته تا اداره، به آرنج وارد شود.

بیشتر بخوانید: شانه درد؛ 7 علت درد شانه و کتف از پارگی تاندون تا آرتروز شانه

بورسیت

بورسیت اغلب به دلیل تکرار یک حرکت مشابه ایجاد می‌شود. همچنین احتمال دارد در اثر تصادف یا عفونت به بورسیت مبتلا شویم. در عارضه بورسیت، کیسه‌های کوچک حاوی مایع که در مفاصل به حفظ استخوان‌ها، تاندون‌ها و عضلات و لغزش پوست روی استخوان کمک می‌کنند، متورم می‌شوند.

این اتفاق باعث ایجاد درد خواهد شد. بورسیت اغلب به سادگی با داروهای ضددرد درمان می‌شود و در عرض چند هفته شروع به بهبود می‌کند.

بیشتر بخوانید: دست درد؛ از سندرم تونل کارپال تا شکستگی و آرتروز تا انگشت ماشه‌ای

آرنج تنیس بازان و آرنج گلف بازان

شخصی که در هنگام ورزش دچار درد آرنج شده است|سیوطب

هر دو این عارضه‌ها زمانی ایجاد می‌شوند که تاندون‌های اطراف آرنج در اثر استفاده بیش از حد آسیب دیده‌اید. اما گول این نام‌ها را نخورید زیرا این نوع درد آرنج به گلف بازان یا تنیس بازان محدود نمی‌شود و گاهی شامل اشخاص عادی جامعه نیز می‌شود.

دلیل این نام‌گذاری‌ها این است که بر اساس حرکات بازو که در این ورزش‌ها استفاده می‌شود، احتمال بیشتری وجود دارد که اشخاصی که در این ورزش‌ها فعال هستند، به این عارضه‌ها مبتلا شوند.

تفاوت اصلی بین این دو اختلال این است که آرنج تنیس‌بازان قسمت بیرونی آرنج را تحت تاثیر قرار می‌دهد، اما آرنج گلف بازان روی قسمت داخلی آن تاثیر می‌گذارد.

بیشتر بخوانید: 17 درمان خانگی درد دست چپ با شناسایی 10 عامل ایجاد درد

آسیب به اعصاب

احتمال دارد نام سندرم تونل کارپال به گوش‌تان خورده باشد. در این معضل، عصبی که از مچ دست شما عبور می‌کند، فشرده می‌شود و باعث ایجاد برخی مشکلات مچ دست و بازو خواهد شد.

اگر به سندرم تونل کوبیتال مبتلا هستید، یکی از اعصاب اصلی بازوی شما (عصب اولنار) هنگامی که از داخل آرنج شما می‌گذرد و از بافتی به نام تونل کوبیتال عبور می‌کند، فشرده می‌شود.

احتمال دارد در دست، بازو و انگشتان خود احساس سوزش یا بی‌حسی داشته باشید. اگر سندرم تونل رادیال دارید، مشکل در عصب رادیال است که از طریق تونل رادیال نزدیک قسمت خارجی آرنج عبور می‌کند. احتمال دارد در ناحیه بیرونی ساعد و آرنج دچار سوزش یا بی‌حسی شوید.

 

بیشتر بخوانید: درمان خانگی شانه درد به روش‌های پزشکی و سنتی

ترک کوچک در یکی از استخوان‌های بازو

گاهی یک ترک کوچک در یکی از استخوان‌های بازو ایجاد می‌شود که معمولا به دلیل استفاده بیش از حد است. آن‌ها بیشتر در ساق پاها دیده می‌شوند، اما ورزشکارانی که زیاد پرتاب می‌کنند مانند بازیکنان بیسبال، احتمال دارد که دچار این مشکل شوند. در این حالت درد معمولا هنگام پرتاب بدتر می‌شود.

 

بیماری‌های که موجب درد آرنج می‌شوند

چندین بیماری می‌توانند باعث درد آرنج شوند، اگرچه بیماری‌ها اغلب دلیل درد آرنج نیستند.

 

1. آرتریت

بسیاری از انواع آرتریت می‌توانند آرنج شما را تحت تاثیر قرار دهند اما اصلی‌ترین آن‌ها آرتریت روماتوئید و آرتروز هستند. آرتریت روماتوئید شایع‌ترین نوع آرتریت در آرنج است.

هنگامی یک شخص به این بیماری مبتلا می‌شود که سیستم ایمنی بدن او به بافت سالم بدن حمله می‌کند و باعث تورم در مفاصل خواهد شد. زمانی که غضروف آرنج شما به مرور زمان از بین می‌رود، به آرتروز مبتلا می‌شوید، یعنی استخوان‌ها به هم ساییده شده و باعث درد و سفتی می‌شوند.

بیشتر بخوانید: ماساژ دست و 9 نکته مهم برای رفع خستگی، تنش عضلات و آرامش ذهن

2. استئوکندریت دیسکانس

کودکان و نوجوانان بیشتر به این عارضه مبتلا هستند که در آن تکه‌ای از استخوان نزدیک آرنج از بین می‌رود. سپس قطعه استخوان و بخشی از غضروف می‌شکند که باعث ایجاد درد در حین فعالیت بدنی می‌شود. این عارضه به طور کلی در زانوها شایع‌تر است، اما می‌تواند در آرنج نیز اتفاق بیفتد.

 

3. نقرس

این بیماری شبیه آرتریت است. اسید اوریک که معمولا یک ماده زائد است و از بدن دفع می‌شود، در این عارضه به صورت کریستال در بافت‌ها تجمع پیدا می‌کند. اگر تجمع در آرنج شما اتفاق بیفتد، می‌تواند بسیار دردناک باشد.

 

4. لوپوس

در این بیماری سیستم ایمنی بدن به قسمت‌های سالم از جمله مفاصل و اندام‌های شخص حمله می‌کند. این بیماری بیشتر دست‌ها و پاهای شما را تحت تاثیر قرار می‌دهد، اما می‌تواند باعث ایجاد مشکلاتی در آرنج هم شود.

بیشتر بخوانید: 14 ورزش دست درد تقویت، انعطاف و کشش شانه تا انگشتان

5. بیماری لایم

بیماری لایم که توسط کنه‌ها منتقل می‌شود، اگر به موقع درمان نشود، می‌تواند مشکلات جدی ایجاد کند. در صورت ابتلا به این بیماری، احتمال دارد مشکلاتی در سیستم عصبی و درد در مفاصل خود مانند آرنج داشته باشید.

 

چه زمانی برای درد آرنج به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر فکر می‌کنید که آرنج‌تان شکسته یا دررفته، حتی اگر درد زیادی ندارید هم به پزشک مراجعه کنید. اگر موارد زیر را دارید، نزد پزشک بروید:

  • آرنج درد که با استراحت و یخ از بین نمی‌رود یا دردی که حتی زمانی که از بازوی خود استفاده نمی‌کنید از بین نمی‌رود
  • درد شدید، تورم و کبودی در اطراف آرنج
  • درد، تورم یا قرمزی که بدتر می‌شود به خصوص اگر تب نیز داشته باشید
  • مشکلات استفاده از آرنج مانند مشکل در خم کردن بازو

بیشتر بخوانید: درد مچ دست؛ معرفی 3 عامل اصلی که ریسک ابتلا به مچ درد را می‌افزایند

تشخیص علل درد آرنج

اکثر مشکلات آرنج را می‌توان پس از یک معاینه ساده تشخیص داد و درمان کرد و بعید است که نیاز به انجام آزمایشات خاصی داشته باشید. پزشک احتمال دارد به شما توصیه کند که یک آزمایش سی تی اسکن انجام دهید که می‌تواند رشد استخوان جدید، هر تکه کوچک استخوان شل شده یا آرتریت را نشان دهد.

به ندرت احتمال دارد که برای رد کردن یا تایید تشخیص، نیاز به اسکن سونوگرافی یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) باشد.

در اسکن سونوگرافی، یک دستگاه کوچک روی پوست قرار می‌گیرد. امواج صوتی، تصویری از قسمت داخل بدن ایجاد می‌کنند. فردی که اسکن MRI انجام می‌دهد باید در یک محفظه که مثل یک لوله بزرگ و قطور است، دراز بکشد.

سپس میدان‌های مغناطیسی و امواج رادیویی تصاویر دقیقی از داخل بدن ثبت می‌کنند. اگر عصب‌های شما مشکل داشته باشد، احتمال دارد که نیاز به آزمایش هدایت عصبی داشته باشید.

در این آزمایش، الکترودهای کوچکی برای تحریک اعصاب روی پوست شما قرار می‌گیرند. این کار سرعت ارسال پیام‌ها از طریق عصب را اندازه‌گیری کرده و میزان فشرده شدن عصب‌ها را ثبت می‌کند.

بیشتر بخوانید: فیزیوتراپی دست و 7 تمرین اثر گذار برای درمان درد دست

درمان درد آرنج

شخصی که به دلیل مصدومیت، دچار درد آرنج شده است|سیوطب

اگر درد آرنج دارید راه‌های مختلفی وجود دارد که می‌توانید به خودتان کمک کنید. این موارد شامل مصرف مسکن، استفاده از کمپرس گرما یا یخ، تغییر حرکات و ورزش است.

 

تغییر نحوه حرکت

اگر درد آرنج دارید، اولین کاری که باید انجام دهید این است که هر حرکتی را که احتمال دارد باعث علائم شما شده یا آن‌ها را بدتر کند، تغییر دهید یا احتمالا متوقف کنید.

حاد شدن برخی از بیماری‌ها که در آن علائم به طور ناگهانی بدتر می‌شوند، می‌توانند با اجتناب از خم کردن آرنج در موقعیت‌های خاص، کاهش یابند. اگر به دلیل شغل‌تان، حرکات تکراری مانند استفاده از پیچ گوشتی یا قلم موی نقاشی را انجام می‌دهید، ارزش آن را دارد که با یک متخصص صحبت کنید. آن‌ها می‌توانند نحوه تغییر حرکات و راه‌های حمایت از آرنج را در حین بهبودی پیشنهاد دهند.

بیشتر بخوانید: درمان در رفتگی مفصل آرنج؛ از کمپرس سرد و جاانداختن تا مسکن و جراحی

داروهای کاهش درد

داروهای مسکن مانند پاراستامول احتمال دارد که به کاهش درد کمک کنند. شما باید در صورت نیاز از آن‌ها استفاده کنید، اما بهتر است قبل از اینکه درد خیلی بدتر شود، آن‌ها را مصرف کنید.

داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) گروهی از داروها هستند که می‌توانند به کاهش درد، تورم و سفتی کمک کنند. یک داروی ضدالتهابی غیراستروئیدی رایج، ایبوپروفن است که می‌توانید آن را از داروخانه‌ها خریداری کنید.

اگر پس از استفاده مسکن یا داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی، مشکلات معده پیدا کردید، باید مصرف قرص‌ها را قطع کرده و به پزشک مراجعه کنید. همچنین کرم‌ها یا ژل‌های ضدالتهابی هم وجود دارند، می‌توانید آن‌ها را روی آرنج خود بمالید که باعث ایجاد مشکل معده نمی‌شوند.

بیشتر بخوانید: علت درد بازو؛ از شکستگی و دررفتگی تا فشردگی عصب‌ها و روماتیسم مفصلی

آتل

برای برخی شرایط، مانند آرنج تنیس بازان، استفاده از آتل برای حمایت از آرنج احتمال دارد فشار را در هنگام انجام فعالیت‌های خاصی که باعث حاد شدن آن می‌شود، کاهش دهد.

آتل‌ها را می‌توانید بعد از مشورت با فیزیوتراپیست‌ها، از داروخانه‌ها تهیه کنید. می‌توانید از یک پزشک متخصص یا خود مسئول داروخانه بپرسید که آیا آتل به شما کمک می‌کند و چه زمانی و چگونه باید آن را استفاده کنید. گیره اپی کندیلیت نیز احتمال دارد به کاهش ناراحتی در ساعد کمک کند.

بیشتر بخوانید: دست درد عصبی و آشنایی با 13 علت مختلف برای دردهای عصبی دست

کیسه‌های گرما یا یخ

قرار دادن کیسه گرما یا کیسه یخ روی آرنج به مدت 10 تا 15 دقیقه هر چند ساعت می‌تواند درد و سفتی را کاهش دهد. می‌توانید از یک پد قابل استفاده مجدد یا یک بطری آب گرم استفاده کنید.

اگر کیسه یخ ندارید، یک کیسه نخود فرنگی منجمد نیز می‌تواند مفید باشد. اطمینان حاصل کنید که گرما یا کیسه یخ را مستقیما روی پوست خود قرار ندهید، زیرا احتمال دارد آن را بسوزاند یا تحریک کند. ابتدا باید آن‌ها را در چیزی مانند حوله بپیچید.

گرما، جریان خون را در آن قسمت بدن تقویت می‌کند و این امر می‌تواند سفتی را کاهش دهد، باعث بهبود بافت آسیب دیده و تسکین درد شود. اگر آرنج‌تان متورم است یا به تازگی زخم شده، حرارت را به آرنج خود وارد نکنید، زیرا می‌تواند آن را بدتر کند.

یخ جریان خون را در بخشی از بدن کاهش می‌دهد و این امر می‌تواند تورم را کاهش دهد. گاهی اوقات افراد متوجه می‌شوند که تناوب بین گرما و یخ در طول روز می‌تواند کمک‌کننده باشد. آزمایش کنید و ببینید چه چیزی برای شما بهتر است. اگر سوال یا نگرانی دارید با پزشک عمومی یا داروساز صحبت کنید.

بیشتر بخوانید: انگشت چکشی یا انگشت دراپ را جدی بگیرید و درمان کنید

تمرینات برای درمان درد آرنج

برای جلوگیری از سفت شدن مفصل آرنج و ضعیف شدن عضلات بازو، بهتر است بیش از چند روز استراحت نکنید. به محض اینکه درد شروع به کاهش کرد، ورزش‌های ملایم را شروع کنید. تمرینات ساده می‌توانند به بازیابی دامنه حرکتی شما، حفظ قدرت و کاهش سفتی کمک کنند.

چند نمونه از تمرینات کششی و تقویتی ساده برای درمان درد آرنج را اکنون به شما معرفی می‌کنیم:

  • چرخاندن مچ

آرنج را خم کنید به شکلی که ساعد در موازات زمین قرار بگیرد. سپس مچ دست را بچرخانید تا کف دست به سمت پایین باشد. این حالت را برای 5 ثانیه نگه دارید و 10 بار تکرار کنید.

  • چرخاندن مچ با وزنه

این تمرین مثل چرخاندن دست ساده است اما این بار باید یک وزنه سبک مثل یک کنسرو خوراکی را در دست بگیرید و همان حرکات را تکرار کنید.

  • بلند کردن مچ

آرنج خود را خم کنید. یک وزنه را در دست بگیرید، طوری که کف دست به سمت بالا باشد. مچ را به آرامی به سمت بالا بیاورید و برای 5 ثانیه در همان حالت نگه دارید. این حرکت را 10 بار تکرار کنید.

  • خم کردن آرنج

بازوی خود را باز کنید. سپس به آرامی بازو را خم کنید تا دست‌تان به شانه‌تان برسد. 15 ثانیه در همین حالت بمانید و این حرکت را 10 بار تکرار کنید.

  • انعطاف مچ

بازوی‌تان را مقابل خود نگه دارید، مچ دست را خم کرده و انگشت‌های به سمت زمین باشد. با کمک دست مخالف‌تان، مچ دست‌تان را به آرامی به سمت پایین خم کنید. این حالت را برای 15 ثانیه نگه دارید. سپس به حالت عادی بازگردید و این حرکت را برای 10 بار انجام دهید. دقت کنید که با دست مخالف نباید به گونه‌ای به مچ‌تان فشار بیاورید که آسیب ببیند.

بیشتر بخوانید: درمان شکستگی استخوان مچ دست با روش‌های جراحی و غیرجراحی مختلف

یادداشت پایانی در ارتباط با درد آرنج

بیشتر دردهای آرنج علت بسیار ساده‌ای دارند و در عرض چند روز برطرف می‌شوند. درد معمولا از بافت‌های نرم تحت فشار یا ملتهب مانند تاندون‌ها ناشی می‌شود. شما به طور معمول می‌توانید این درد را خودتان با مسکن‌های بدون نسخه و چند روز استراحت درمان کنید و احتمال دارد که نیازی به مراجعه به پزشک نداشته باشید.

مهم است که برای مدت طولانی استراحت نکنید، زیرا عدم حرکت باعث سفت شدن مفصل شما و ضعیف شدن عضلات اطراف آرنج می‌شود که احتمال بروز علائم بیشتر را افزایش می‌دهد.

تمرینات ساده می‌تواند به کاهش خطر مشکلات بعدی کمک کند. درد آرنج در طولانی‌مدت می‌تواند ناشی از آرتروز باشد.

 

منبع
webmd.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا