بیماریبیماری های مفصلی

انگشت چکشی یا انگشت دراپ را جدی بگیرید و درمان کنید

انگشت چکشی که به عنوان انگشت دراپ یا انگشت بیسبال شناخته می‌شود، آسیبی به تاندون است که باعث تغییر نوک انگشت می‌شود.

تاندون‌ها استخوان‌های شما را به ماهیچه‌ها متصل می‌کنند و ثبات و حرکت را فراهم می‌کنند. با کوچک‌ترین آسیبی تاندون پاره  یا از استخوان انگشت جدا می‌شود. در برخی موارد نیز امکان دارد استخوان انگشتتان همراه با تاندون آسیب ببیند.

اگر انگشت چکشی دارید، نمی‌توانید انگشت خود را صاف کنید، انگشتتان کبود یا متورم شده و احساس درد می‌کنید؛ در ادامه این مطلب از مجله پزشکی سیوطب همراه ما باشید.

انگشت چکشی چیست؟

ضربه توپ موجب پارگی تاندون و بروز عارضه انگشت چکشی می‌شود|سیوطب

انگشت چکشی اصطلاحی است که به تغییر شکل انگشت اطلاق می‌شود. این حالت زمانی اتفاق می‌افتد که تاندون صاف کننده انگشت (تاندون بازکننده) در نوک انگشت آسیب ببیند.

زمانی عارضه انگشت چکشی رخ می‌دهد که یک جسم (مانند یک توپ) به نوک انگشت یا شست برخورد کند. همچنین امکان دارد زمانی اتفاق بیفتد که تحت هر شرایطی خم شدن شدید نوک انگشت رخ دهد. این نیرو تاندون پشت انگشت (تاندونی که انگشت را صاف می‌کند) را پاره می‌کند. نیروی ضربه حتی می‌تواند باعث شکسته شدن یک تکه استخوان (شکستگی) به همراه تاندون شود که در نتیجه آن نوک انگشت دیگر صاف نمی‌شود. این وضعیت گاهی اوقات به عنوان انگشت بیسبال نیز نامیده می‌شود.

بیشتر بخوانید: درمان در رفتگی مفصل آرنج؛ از کمپرس سرد و جاانداختن تا مسکن و جراحی

علل بروز عارضه انگشت چکشی چیست؟

تاندون مانند طنابی است که از فیبرهای کلاژن (پروتئین) تشکیل شده و ماهیچه‌های شما را به استخوان‌های شما متصل می‌کند. آسیب ضربه‌ای به انگشت ممکن است فقط بافت نرم تاندون را پاره کند. یا ممکن است تاندون را از استخوان نوک انگشت دور کند (فالانژ دیستال). گاهی اوقات تکه‌ای از استخوان همراه با تاندون جدا می‌شود.

در ورزش به ویژه ورزش‌هایی که با توپ کار می‌کنند مانند بیسبال، فوتبال، بسکتبال یا والیبال هر ضربه مستقیمی که به انگشتان وارد شود می‌تواند باعث پارگی تاندونی شده که به عنوان تاندون اکستانسور شناخته می‌شود و نوک انگشت شما را صاف نگه می‌دارد. سایر ضربه‌های مستقیم، حتی آن‌هایی که نیروی کمتری دارند نیز می‌توانند همین اثر را داشته باشند.

بیشتر بخوانید: دست درد عصبی و آشنایی با 13 علت مختلف برای دردهای عصبی دست

معمولا آسیب ضربه‌ای به تاندون اکستانسور باعث می‌شود نتوانید نوک انگشت خود را صاف کنید.

انگشت چکشی اغلب در میان مردان جوان در فعالیت‌های ورزشی دیده می‌شود. در کودکان، آسیب بیشتر از یک شوک مستقیم مانند له کردن انگشت رخ می‌دهد.

اگرچه وارد شدن ضربه سخت به تاندون علت اکثر آسیب‌های انگشت چکشی است، گاهی اوقات یک نیروی جزئی نیز می‌تواند به تاندون آسیب برساند. آسیب‌های ناشی از ضربه کم، بیشتر در زنان مسن‌تر، هنگام فعالیت‌های ساده‌ای مانند پوشیدن جوراب یا چیدن تخت رخ می‌دهد.

بیشتر بخوانید: خالی کردن زانو، بررسی درمان و علت خالی شدن پا هنگام راه رفتن

علائم انگشت چکشی چیست؟

تورم، کبودی و کجی از دیگر علائم انگشت چکشی هستند|سیوطب

پس از درد آسیب اولیه به انگشت وارد می‌شود اما دیگر علائم انگشت چکشی عبارت است از:

  • ناتوانی در صاف کردن نوک انگشت
  • یک ناخن دست جدا شده
  • قرمزی زیر بستر ناخن
  • تورم
  • کبودی
  • سرخی

بیشتر بخوانید: درد پاشنه پا؛ معرفی ۱۲ درمان برای این عارضه

تشخیص انگشت چکشی چگونه است؟

مراقبت‌های پزشکی باید در چند روز اول پس از آسیب انجام شود. در صورت وجود خون در زیر ناخن یا جدا شدن ناخن، رسیدگی فوری به آن بسیار مهم است. این موارد می‌توانند نشانه آسیب بستر ناخن یا شکستگی باز (مختلط) باشد. اگر انگشت چکشی به موقع درمان نشود، ممکن است انگشت به درستی عمل نکند و باعث تشدید درد شود.

در کودکان، پزشک باید این آسیب را به دقت ارزیابی و درمان کند چراکه ممکن است در قسمت در حال رشد استخوان آسیبی وجود داشته باشد و بعدا انگشت تغییر شکل دهد.

معمولا در صورت وجود آسیب جدی؛ جراح انگشت شما را معاینه می‌کند و با توجه به افتادگی نوک انگشت عارضه را تشخیص دهد. پزشک سعی می‌کند انگشت را به حالت صاف‌تر فشار دهد تا ببیند که به‌خودی‌خود صاف می‌ماند یا خیر.

بیشتر بخوانید: دست درد بعد واکسن کرونا و 5 روش خانگی تسکین درد

پزشکان اغلب عکس‌برداری با اشعه ایکس را تجویز می‌کنند تا ببینند آیا قسمتی از استخوان دچار شکستگی شده است و مطمئن شوند که مفصل در یک راستا قرار دارد. گاهی جراحات با حتی اندکی تورم می‌توانند شکستگی را به همراه داشته باشند. در این هنگام پزشک به دنبال هرگونه بریدگی در انگشت، خونریزی یا جدا شدن ناخن نیز خواهد بود.

در بعضی موارد پزشک برای مشاهده وسعت آسیب به تاندون و استخوان رادیوگرافی و احتمالا MRI یا سونوگرافی را تجویز می‌کنند.

اشعه ایکس پارگی تاندون، هرگونه شکستگی استخوان و عدم تراز بودن استخوان را نشان می‌دهد. سونوگرافی و MRI در تصویربرداری از قطعات استخوانی که ممکن است درگیر شوند؛ گزینه‌های مطمئن‌تری هستند.

بیشتر بخوانید : خار پاشنه پا و ۹ راه درمانی بدون جراحی و درمان آن با ۷ حرکت ورزشی

درمان مالت فینگر یا انگشت چکشی چگونه انجام می‌شود؟

برای انجام مراقبت‌های اولیه استفاده از کمپرس یخ، بالا نگه داشتن دست و انگشتان و مصرف داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی برای تسکین درد مفید است.

اما حتی اگر درد زیادی ندارید و دستتان همچنان کار می‎کند، بهتر است در اسرع وقت تحت درمان قرار بگیرید. آسیب‌های انگشت چکشی معمولا بدون جراحی درمان می‌شوند، مگر اینکه آسیب مزمن باشد.

اگر انگشت چکشی درمان نشود، این امکان وجود دارد که انگشت شما سفت شود. یا احتمال دارد انگشت در جایی که مفصل به اشتباه خم می‌شود دچار بدشکلی مانند گردن قو شود.

مالت فینگر یا انگشت چکشی در کودکان نگرانی دیگری را به همراه دارد، زیرا  آسیب می‌تواند غضروف انگشت را که رشد استخوان را کنترل می‌کند، تحت تاثیر قرار دهد. اگر درمان به موقع انجام نشود ممکن است رشد انگشت کودک متوقف شده یا با اختلال همراه شود.

بیشتر بخوانید: فیزیوتراپی دست و ۷ تمرین اثر گذار برای درمان درد دست

آتل‌بندی

آتل زدن خط اول درمان انگشت چکشی است. هدف این است که نوک انگشت در آتل صاف بماند تا زمانی که تاندون خوب شود.

معمولا انگشت چکشی شما حداقل به مدت شش هفته در آتل باقی می‌ماند. پس از آن تا دو هفته دیگر فقط شب‌ها باید از آتل استفاده کنید. بعد از گذشت 2 ماه توصیه می‌شود که از آتل خود برای سایر فعالیت‌های پرخطر مانند کارهای دستی یا ورزشی استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: درد مچ دست؛ معرفی ۳ عامل اصلی که ریسک ابتلا به مچ درد را می‌افزایند

بهترین نوع آتل

رایج‌ترین نوع آتل مورد استفاده، نوع پشته پلاستیکی است. در بعضی موارد امکان دارد پزشک شما را به یک دست‌درمانگر ارجاع دهد تا به‌طور سفارشی یک آتل برای شما بسازد.

انواع مختلفی از اسپلینت موجود است. برخی از آن‌ها به ناخن شما چسبانده شده است برخی دیگر خیر؛ هنوز مطالعه‌ای انجام نشده است که گویای برتری اسپلینت‌ها نسبت به هم باشد.

بیشتر بخوانید: درمان شکستگی استخوان مچ دست با روش‌های جراحی و غیرجراحی مختلف

حمام کردن با آتل

توجه داشته باشید که هنگام حمام کردن یا دوش گرفتن نیز باید از آتل استفاده کنید. پس از آن، هنگام برداشتن آتل برای شستن و خشک کردن آن، مراقب باشید که انگشت را روی یک سطح صاف نگه دارید، زیرا اگر آن را خم کنید، تاندون دوباره کشیده می‌شود و مجبور به تکرار روند بهبودی خواهید شد.

بیشتر بخوانید: درمان خانگی شانه درد به روش‌های پزشکی و سنتی

رعایت توصیه‌های پزشک برای تسریع در بهبود

پزشک معمولا یک هفته پس از گذاشتن اسپلینت شما را ملاقات خواهد کرد تا نحوه بهبودی انگشت را ارزیابی کند.

رعایت کامل روال آتل‌بندی بسیار مهم است. اگر مفصل درگیر (اینترفالانژیال دیستال) در شرایطی باشد که در طول شش هفته بتواند خم شود، باید دوباره روند آتل‌بندی را شروع کنید.

در برخی موارد، زمانی که روتین آتل کاری دشوار است، امکان دارد پزشک یک سنجاق موقت را وارد دست کند تا مفصل شما را برای دوره بهبودی هشت هفته‌ای صاف نگه دارد.

بیشتر بخوانید: تشخیص صافی کف پا؛ معرفی ۶ روش اصلی برای بررسی قوس کف پا

عمل جراحی

در اغلب موارد برای آسیب‌های پیچیده انگشت چکشی، جراحی توصیه می‌شود. جراحی شامل صدماتی است که در آن‌ها:

  • مفصل به درستی تراز نشده است
  • تاندون نیاز به پیوند بافت تاندون از جایی دیگر در بدن شما دارد

جراحی ممکن است باز باشد، جایی که پوست برای نمایان شدن تاندون بریده شود، یا با سوراخ سوزنی (از راه پوست) انجام شود. سخت‌افزاری برای صاف نگه داشتن نوک انگشت تا زمان بهبودی تاندون وارد می‌شود. گزینه‌های سخت‌افزاری عبارتند از:

  • سنجاق
  • سیم
  • پیچ
  • بشقاب

بیشتر بخوانید: علت درد بازو؛ از شکستگی و دررفتگی تا فشردگی عصب‌ها و روماتیسم مفصلی

در بعضی موارد، ممکن است از بخیه برای ترمیم استخوان پاره شده استفاده شود. این نکته نیز گفتنی است که ابزار استفاده‌شده پس از بهبودی انگشت برداشته می‌شود.

سوالی که ذهن بسیاری از آسیب‌دیدگان را به خود مشغول می‌کند این است که؛ در موارد پیچیده و آسیب‌های جدی آیا جراحی بهتر از اسپلینت عمل می‌کند یا خیر؟ مطالعات هیچ تفاوت قابل‌توجهی را در نتیجه درمان محافظه‌کارانه و جراحی نشان نداده است.

موضوع این است که جراحی اغلب عوارضی مانند عفونت، سفتی یا آرتروز را در پی دارد. در صورتی که مزایای جراحی برای بهبودی مناسب بیشتر از خطرات بالقوه آن باشد، تصمیم برای انجام جراحی باز به طور کلی مطمئن‌تر خواهد بود.

این نکته نیز قابل‌ذکر است که هر فردی پاسخی متفاوت به درمان دارد، بنابراین توصیه می‌کنیم با پزشک و متخصص خود صحبت کنید که آیا جراحی برای بازیابی عملکرد انگشت شما ضروری است یا خیر.

بیشتر بخوانید: ۱۴ ورزش دست درد تقویت، انعطاف و کشش شانه تا انگشتان

انجام تمرینات

ممکن است پزشک یا دست‌درمانگر تمرینی به شما بدهد تا از سفت شدن مفصل میانی انگشت آتل‌شده‌تان جلوگیری کند. برای انجام این تمرینات:

  • دست خود را برای حمایت از مفصل میانی در دو طرف نگه دارید
  • آن مفصل را خم کنید، قسمت آتل شده انگشت خود را صاف نگه دارید
  • این کار را 10 بار، 4 تا 5 بار در روز انجام دهید

بیشتر بخوانید: درمان خانگی پا درد و روش های ساده تسکین درد پا

پس از جدا شدن آتل، پزشک یا درمانگر ممکن است تمرینات دیگری را برای کمک به بازیابی حرکت مفصل آسیب‌دیده به شما بدهد. یکی از آن‌ها تمرین مسدود کردن است:

  • از دست دیگر خود برای نگه داشتن (مسدود کردن) مفصل میانی انگشت آسیب‌دیده استفاده کنید
  • فقط آخرین مفصل را برای 10 ثانیه به سمت پایین خم کنید و سپس آن را برای 10 ثانیه صاف کنی
  • این کار را ۲ تا ۳ بار در روز و به مدت ۵ دقیقه انجام دهید. این تمرین برای کمک به بازیابی خم شدن و تقویت تاندون مفید است

بیشتر بخوانید: درمان پا درد؛ از داروهای ضدالتهابی،کیسه‌های یخ و کفش طبی

سوالات متداول در مورد انگشت چکشی

درمان انگشت چکشی باید به موقع انجام شود|سیوطب

بهبود انگشت چکشی چقدر زمان می‌برد؟

زمان بهبودی انگشت چکشی معمولا هشت هفته است. اگر به روال آتل‌بندی طبق دستور عمل نکنید، ممکن است طولانی‌تر شود.

اکثر مردم به خوبی بهبود می‌یابند. ممکن است در ابتدا توانایی کاملی برای صاف کردن انتهای انگشت خود نداشته باشید. انگشت شما ممکن است قرمز، متورم و حساس باشد؛ اما این مشکلات معمولا بعد از سه تا چهار ماه برطرف می‌شوند.

گاهی اوقات ممکن است کمی برآمدگی در بالای مفصل درگیر ایجاد شود، اما دردناک نیست و مانع عملکرد انگشت نمی‌شود.

بیشتر بخوانید : ماساژ دست و ۹ نکته مهم برای رفع خستگی، تنش عضلات و آرامش ذهن

برای درمان انگشت چکشی باید به چه پزشکی مراجعه کرد؟

پرستاران یا پزشکان عمومی معمولا می‌توانند انگشت چکشی را درمان کنند؛ اما در صورت نیاز فیزیوتراپ دست یا جراح ارتوپد نیز می‌توانند اقدامات لازم را برای درمان و بهبود انگشت چکشی انجام دهند.

بیشتر بخوانید: شانه درد؛ 7 علت درد شانه و کتف از پارگی تاندون تا آرتروز شانه

آیا جراحی انگشت چکشی سرپایی است یا نیاز به بستری دارد؟

جراحی برای ترمیم انگشت چکشی یک عمل سرپایی است که معمولا تحت بی‌حسی موضعی یا منطقه‌ای (در صورت نیاز با آرام‌بخشی) انجام می‌شود. شما می‌توانید به محض اینکه به ثبات رسیدید به خانه بروید و نیازی به ماندن یک شب در بیمارستان ندارید.

بیشتر بخوانید : ۱۷ درمان خانگی درد دست چپ با شناسایی ۱۰ عامل ایجاد درد

آیا انگشت چکشی برای بهبود نیاز به ورزش دادن، دارد؟

پس از حداقل شش هفته و بهبودی کافی، فیزیوتراپیست دست شما ممکن است تمرینات کششی و ورزشی را برای کمک به تقویت انگشت شما توصیه کند. آن‌ها تمریناتی را پیشنهاد می‌دهند تا بتوانید به راحتی در خانه انجام دهید.

بیشتر بخوانید: درد ساعد دست و بهترین درمان خانگی درد ساعد دست چپ و راست

عوارض درمان انگشت چکشی چیست؟

بیشتر عوارض موجود ناشی از عدم درمان کافی است که انگشت شما را به طور صحیح بی‌حرکت نکرده است. در موارد نادر، با وجود مراقبت مناسب، تاندون به سادگی بهبود نمی‌یابد. در این موارد، جراحی بی‌ثباتی جامد (فوژن) انتهای دو استخوان می‌تواند التیام و ثبات را با عملکرد اساسا طبیعی فراهم کند.

بیشتر بخوانید:14 درمان خانگی آرتروز شانه؛ نجات مفصلی پرکار در منزل

چه مدت طول می‌کشد تا پس از آسیب دیدگی انگشت چکشی بهبود پیدا کنید؟

حتی پس از 8 تا 12 هفته آتل‌بندی، ممکن است سه تا چهار ماه دیگر طول بکشد تا انگشت چکشی شما به طور کامل بهبود یابد.

بیشتر بخوانید: پا درد، شناخت ۱۶ دلیل و بررسی ۱۰ روش درمان خانگی درد پا

آیا انگشت چکشی می‎تواند باعث آرتروز شود؟

هنگامی که آسیب شما فقط تاندون اکستانسور را درگیر می‌کند، آرتریت بعدی به ندرت ایجاد می‌شود؛ اما اگر تاندون تکه‌ای از استخوان را از سطح مفصل جدا کند و جابجا بماند، ممکن است به آرتریت مبتلا شوید.

بیشتر بخوانید: درد آرنج، علل و علائم به همراه درمان‌های خانگی، دارویی و ورزشی

اگر انگشت پتک درمان نشود چه اتفاقی می‌افتد؟

اگر آسیب انگشت چکشی خود را درمان نکنید، انگشت شما ممکن است سفت و حتی غیرقابل خم شدن شود. این امکان نیز وجود دارد که در جایی که انگشت شما به شکل گردن قو است مشکلی ایجاد شود.

اگر فرزند خردسال شما انگشت چکشی داشته باشد و تحت درمان قرار نگیرد، ممکن است انگشت او به درستی رشد نکند.

بیشتر بخوانید: دست درد؛ از سندرم تونل کارپال تا شکستگی و آرتروز تا انگشت ماشه‌ای

یادداشت پایانی

انگشت چکشی یک آسیب دردناک با یک درمان ساده است. در بیشتر موارد، پس از سه تا چهار ماه باید به حالت عادی بازگردید.

گاهی اوقات افراد تصور می‌کنند که آسیب جدی نیست و در معاینه شدن تردید دارند. این کار می‌تواند روند بهبودی را به تاخیر بیاندازد و ممکن است نیاز به استفاده از آتل برای مدت زمان طولانی‌تری داشته باشید. به یاد داشته باشید که داروهای ضد درد خود را طبق تجویز مصرف کنید، طبق دستور پزشک حداقل به مدت شش هفته از آتل استفاده کنید و تمرینات انگشت خود را انجام دهید.

ما در این نوشتار سعی کردیم مطالبی را در باب انگشت چکشی عنوان کنیم. امیدواریم مفید واقع شده باشد. سپاس از همراهی شما.

منبع
my.clevelandclinic

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا