انواع کمربند طبی دیسک کمر و ویژگیهای خاص هر کمربند

کمربند طبی میتواند عنصر موثری در برنامه درمانی جامع برخی از بیماریهای ستون فقرات باشد که ستون فقرات را در زمان بهبودی پس از عمل جراحی پشتیبان میکند. در میان انواع کمربند، کمربند طبی دیسک کمر که با توجه به نیازهای چنین بیمارانی طراحی شده است، نتایج خوبی را رقم میزند.
استفاده از کمربند طبی دیسک کمر برای غلبه بر کمر درد میتواند بسیار مفید باشد. اما بهتر است نکاتی را درباره آنها بدانیم تا بهترین نتیجه را برای رفع درد و بهبود بیماری به دست بیاوریم.
یک کمربند طبی باید دارای قابلیتها و تواناییهایی باشد که بتواند بهترین شرایط را فراهم کند. شرایطی مانند موارد زیر:
- تنش عضلانی و کمر درد را کاهش دهد
- بهبود وضعیت بدن برای توزیع مجدد وزن در ستون فقرات را فراهم کند
- یک محیط سالم برای ساختارهای ستون فقرات فراهم آورد
- عملکرد را در طول فعالیت روزانه افزایش دهد
این اهداف باید با استفاده کمربند طبی به دست بیایند. اما رسیدن به نتایج نهایی شرایط خاصی را طلب میکند. در ادامه به بررسی عملکرد انواع بریس کمر و به ویژه کمربند طبی دیسک کمر خواهیم پرداخت.
بیشتر بخوانید: درمان کمردرد چیست؟ روش های معالجه درد کمر
عملکرد مناسب کمربند طبی برای کمر درد
پشتیبانی اضافی از ستون فقرات
بریس زمانی میتواند ثبات ایجاد کند که کمر به دلیل آسیبدیدگی یا ضعیف شدن ساختارهای ستون فقرات ناپایدار باشد. با نگه داشتن بالاتنه در یک وضعیت ایمن و حمایتی، یک کمربند طبی دیسک کمر میتواند به ایجاد محیط درمانی سالم برای آسیب فعلی کمک کرده و از آسیبهای اضافی جلوگیری کند.
بیشتر بخوانید: کمربند طبی، پیشنهادی برای کاهش کمردرد
کاهش فشار بر ساختارهای ستون فقرات
کمربند طبی دیسک کمر میتواند به تخلیه بخشی از وزنی که به طور معمول به قسمت پایین کمر فشار میآورد، کمک کند. در نتیجه فشار بر مفاصل، دیسکها و ماهیچههای ستون فقرات را کاهش میدهد. با کاهش فشار ستون فقرات، بریس ممکن است تنش دردناک عضلانی را که یک واکنش محافظتی شایع پس از آسیب است، کمتر کند.
بیشتر بخوانید: عمل جراحی تنگی کانال نخاعی، روشها، شیوه درمان، عوارض
کاهش دامنه حرکتی در زمان بهبود
کمربند طبی دیسک کمر برای جلوگیری یا محدود کردن حرکات دردناک مانند پیچاندن ستون فقرات یا خم شدن به جلو، عقب یا پهلو استفاده میشود. محدود کردن حرکات و حالتهای دردناک نیز میتواند به بهبود آگاهی از موقعیت بدن (حس عمیق) کمک کند.
کاهش حرکت خرد بین بخشهای مهرهای
بریسها همچنین میکرو حرکات اضافی را در قسمت خاصی از ستون فقرات یا شکستگی مهرهها محدود میکنند. در نتیجه درد ناشی از کشش ماهیچهها و تحریک مفاصل یا ریشههای عصبی را کمتر خواهد کرد.
افزودن کمربند طبی دیسک کمر به روند درمانی در برخی از مطالعات نشان داده است که میزان تحرک و درد را بهتر از فیزیوتراپی کمر و داروهای ضد درد بهبود میدهد.
انواع کمربند طبی برای مهار کمر درد
براکتهای کمر از نظر ترکیب متفاوت هستند تا به رفع طیف وسیعی از بیماریهای کمر درد، از کشیدگی شدید عضلات تا بهبودی بعد از عمل دیسککمر کمک کنند. اکثر مهاربندهای پشتی از مواد مشابهی ساخته شدهاند، اما از نظر سفتی و کنترل وضعیت بیمار متفاوت هستند.
به طور کلی، بریسها به دو دسته انعطافپذیر (نیمه سفت) و سخت تقسیم میشوند. بریسهای سفت برای موارد متوسط تا شدید درد یا بیثباتی مانند کمک به بهبود شکستگیهای ستون فقرات یا بعد از جراحی دیسک کمر استفاده خواهند شد. بریسهای نیمه سفت و انعطافپذیر برای دردهای خفیف یا متوسط بیشتر کاربرد دارند.
بیشتر بخوانید : درمان دیسک کمر با روش های سریع و جدید
بریسهای انعطافپذیر برای کمردرد
ارتزهای انعطافپذیر از مواد نرم مانند مخلوط پنبه، الاستیک، کرباس یا نئوپرن (نوعی لاستیک مصنوعی و انعطافپذیر) ساخته میشوند. این بریسها شامل کرست، کمربند دور کمری و کمربند ساکروایلیاک است.
کمربندهای انعطافپذیر کمری یا کرستها معمولا در اندازهها و طرحهای مختلف وجود دارند. بریس کرست شبیه کرست زنانه است و امکان خم شدن محدودی را فراهم میکند. کرستها معمولا شامل پایههای فلزی یا پلاستیکی عمودی در جلو، عقب یا کنارههای بریس هستند که ثبات و محدودیت حرکتی را ایجاد میکنند.
کمربندهای کمری و کمربندهای ساکروایلیاک محدودیت بیشتری در حرکت ایجاد میکنند و معمولا از پارچهای محکمتر بدون بست ساخته میشوند.
بیشتر بخوانید: درمان تنگی کانال نخاعی با روشهای جراحی یا ورزشی و کم خطر
کمربندهای طبی انعطافپذیر میتوانند به تسکین کمر درد کمک کنند. این بریسها شرایط زیر را فراهم میکنند:
- اعمال فشار سبک به تنه برای کمک به تنظیم حالت بدن و تغییر وزن از ستون فقرات
- ارائه برخی از حمایتهای ستون فقرات برای کاهش فشار بر عضلات ضعیف یا آسیبدیده
- محدود کردن محدوده حرکتی تا حدی که شخص بتواند خم شود و پیچ بخورد. به عنوان مثال، هنگام بستن بریس انعطافپذیر، ممکن است بتوانید آنقدر به جلو خم شوید که قسمت بالای زانو را لمس کنید، اما از زانوها عبور نکنید.
- کاهش حرکت خرد در مفصل شل یا ضعیف از طریق فشردن تنه یا لگن (به ویژه در کمربندهای مفصلی کمری و ساکروایلیاک)
- شل کردن عضلات کشیده از طریق گرمای بریس
توصیه میشود برای اطمینان از ایمنی استفاده از بریس و احتمالا تسکین کمر درد، با پزشک در مورد اندازه مناسب و تناسب بریس انعطافپذیر مشورت کنید.
بیشتر بخوانید: انواع کمر درد و نشانههای آن + دانستههایی حیاتی در مورد کمردرد
کمربند طبی سفت و سخت برای کمردرد
بریسهای سفت دارای یک لایه محکم از مواد -معمولا پنبه یا کرباس- هستند که در اطراف تنه میپیچد. این نوع بریس شامل صفحات سفتی است که قسمت جلویی، پشتی و گاهی کنارههای بریس را می پوشاند. برخی از مدلها شامل میلههای پلاستیکی سخت یا فلزی هستند که قسمت بیرونی بریس را میپوشانند.
هر بریس که ترکیبی از عناصر ارتزهای انعطافپذیر و سفت و سخت باشد را میتوان به عنوان بریس نیمه سفت و سخت نام برد که به عنوان کمربند طبی دیسک کمر قابلیت استفاده دارد. به عنوان مثال، یک کمربند طبی انعطافپذیر ممکن است شامل روکش اضافی یا پلاستیک قالبدار برای حمایت و ثبات بیشتر باشد.
بریسهای سفت و نیمه سفت با کمک موارد زیر به تسکین کمر درد کمک میکنند:
- اعمال فشار به تنه برای ثابت نگه داشتن ستون فقرات و تغییر وزن از ستون فقرات به شکم
- ارائه پشتیبانی قابل توجه برای برداشتن فشار از ساختارهای ضعیف یا آسیبدیده ستون فقرات، از جمله ماهیچهها، مفاصل، دیسکها و ریشههای عصبی
- کاهش قابل توجه دامنه حرکت برای جلوگیری از خم شدن بیشتر به جلو، عقب و پهلو و همچنین چرخش بیشتر تنه
- کاهش شدید حرکات میکرو در بخش نخاعی یا شکستگی و محدود کردن تحریک ناشی از شوک حرکات تکان دهنده
- کاهش تنش عضلانی از طریق گرمای بریس
بیشتر بخوانید: راهنمای کامل حرکات فیزیوتراپی برای کمر+عکس و فیلم
در یک مطالعه شاخص ناتوانی و نمرات درد هنگامی که شرکت کنندگان از کمربند طبی سفت و محکم در مقایسه با بریس انعطافپذیر استفاده کردند، بهبود بیشتری یافت.
یک مهاربند پشتی سفت و سخت ممکن است به صورت سفارشی ساخته شده یا از مجموعهای قطعات پیشساخته شده مونتاژ شود. در هر صورت، یک پزشک متخصص ارتوپدی که در طراحی و نصب بریس تخصص دارد یا سایر متخصصین بهداشتی واجد شرایط، بریس را اندازهگیری و مناسب میکنند تا از ایمنی، راحتی و موثر بودن آن اطمینان حاصل شود.
بیشتر بخوانید: آیا کمردرد در زنان شایعتر است؟ + بهترین راههای تشخیصی و درمانی
اجزای معمولی کمربند طبی
بسیاری از مدلهای انعطافپذیر و سفت و سخت ارتوزهای کمری از نظر نحوه پوشیدن مشابه هستند و از چند قسمت اصلی تشکیل شدهاند.
بال یا طرفین بریس از یک ماده انعطافپذیر یا محکم ساخته میشود که به دور تنه میپیچند و روی شکم یا کنارهها متصل میشوند. در برخی موارد، این بالها ممکن است شامل عناصر اضافی باشند که باعث ایجاد ثبات و محدودیت حرکتی در طرفین تنه میشوند. پانلهای اضافی در مهاربندهای سفت و سخت یا فلزهای عمودی یا پلاستیکی در مهاربندهای انعطافپذیر جزء آنها هستند.
بیشتر بخوانید: کمربند طبی برای سیاتیک، بله یا خیر؟ | یک بررسی کامل
کمربند طبی محکم و نیمه سفت شامل یک پنل پشتی سفت و سخت است. این پنل معمولا از پلاستیک با قالب سخت ساخته شده تا کمر را در حالت سالم نگه دارد. بریسهایی که برای ترمیم بعد از عمل مانند جراحی دیسک کمر استفاده میشوند، اصولا شامل یک پنل پشتی سفت و محکم با دهانهای روی ستون فقرات هستند تا از تحریک زخم جراحی جلوگیری شود.
پنل جلویی محکم به شکم فشار وارد میکند. به طور معمول، پنل جلویی از دو پانل Velcro که روی هم قرار گرفتهاند تشکیل شده است که در آن مهاربند بسته و تنظیم میشود. البته امکان دارد یک پنل جلویی اضافی وجود داشته باشد که در یکی از بالها قرار داده میشود.
قبل از استفاده از کمربند طبی دیسک کمر مشورت با پزشک توصیه میشود. ارزیابی پزشک به تعیین اینکه آیا کمربند به احتمال زیاد مفید است یا خیر و همچنین نوع بریس مورد نیاز و نحوه پوشیدن آن کمک میکند.
بیشتر بخوانید: علائم دیسک کمر | نشانههایی که با دیدن آنها باید دنبال راه حل باشید
در چه زمانی باید از کمربند طبی استفاده کنیم
علاوه بر سایر روشهای درمانی غیر جراحی، بریسها و کمربندهای طبی دیسک کمر میتوانند به درمان و تسکین درد کمک کنند.
بهبودی بعد از عملی مانند جراحی دیسک کمر
یک کمربند طبی دیسک کمر ممکن است پس از جراحی ستون فقرات با هدف کاهش فشار بر ستون فقرات، افزایش ثبات و محدود کردن حرکات و حرکات میکرو برای ایجاد یک محیط درمانی سالم تجویز شود. پرسشنامهای که توسط جراحان ستون فقرات تکمیل شد نشان داد که رایجترین دلیل استفاده از کمربند دیسک کمر پس از جراحی محدود کردن فعالیت و حرکت است. همان پرسشنامه نشان داد که بریس به طور کلی بین 3 تا 8 هفته پس از جراحی توصیه میشود، اما مدت زمان استفاده بسته به نیاز بیمار متفاوت است.
بیشتر بخوانید: 10ورزش گودی کمر؛ با ورزش قوس غیرطبیعی کمر را رفع کنید
اسپوندیلولیستزیسم عصبی
نشان داده شده است که استفاده از بریس سفت و محکم برای اسپوندیلولیستزیس عصبی میزان لغزش مهرهها را به حداقل میرساند و توانایی راه رفتن و سطوح درد را به میزان قابل توجهی بهبود میبخشد.
اسپوندیلولیز مشابه با اسپوندیلولیستزیس isthmic
یک بریس نیمه سفت و سخت ممکن است برای به حداقل رساندن حرکات میکرو دردناک در سطح شکستگی مهرهها توصیه شود. کمر درد را کاهش داده و به طور بالقوه اجازه میدهد تا شکستگی بهبود یابد. تصور میشود که یک بریس کمری میتواند از لغزش مهره جلوگیری کند.
آرتروز
بیثباتی و حرکات کوچک دردناک ناشی از آرتروز نخاعی ممکن است با استفاده از یک بریس سفت یا نیمه سفت در پشت کاهش پیدا کند. علاوه بر این بریس میتواند فشار بر مفاصل آسیبدیده را کم کند، کمر درد را بهبود داده و حرکات روزمره را آسانتر کند، مانند حرکت از حالت نشسته به حالت ایستاده یا برعکس.
بیشتر بخوانید: ورزش دیسک کمر جایگزین جراحی است؟
شکستگیهای فشاری مهره ای
برای کاهش حرکتهای میکرو در شکستگی یا سطح مهرههای آسیبدیده و همچنین کاهش فشار روی ستون فقرات ممکن است یک کمربند محکم یا نیمه سفت و محکم توصیه شود.
بیماری دژنراتیو دیسک (فتق دیسک کمر)
هنگامی که دیسک نخاعی خراب یا دچار فتق میشود، یک بریس سفت و سخت و نیمه سفت میتواند به تثبیت و کاهش حرکات میکرو در بخش آسیب دیده ستون فقرات کمک کند. کمربند طبی دیسک کمر ممکن است برای محدود کردن خم شدن و پیچاندن و کمک به حمل وزن که معمولا دیسکها تحمل میکنند، استفاده شود.
تنگی کانال نخاعی
مهار تنگی کانال نخاعی کمری با هدف کاهش فشار و محدود کردن حرکات میکرو در ستون فقرات تحتانی است که هر دو میتوانند باعث تحریک ریشه عصبی و درد ریشهای شوند.
بیشتر بخوانید: چرا پارگی دیسک کمر عارضهای وحشتناک نیست؟
تنش و فشار عضلانی
در موارد نسبتا نادر، ممکن است برای کشش عضلات کمر یک بریس انعطافپذیر توصیه شود. بریس پشتی میتواند با کاهش فشار بر ستون فقرات، تنش عضلانی را کاهش دهد و در نتیجه میزان قدرت مورد نیاز عضلات برای حمایت از ستون فقرات را کم کند. علاوه بر این، گرمای براکت میتواند به شل شدن ماهیچههای کشیده کمک کرده و به تسکین کمر درد یاری برساند. کمربند طبی برای آسیب یا ضعف عضلانی به طور کلی بیش از 2 تا 4 روز توصیه نمیشود.
عوامل موفقیت در استفاده از کمربند طبی
برخی از عوامل شناخته شده اندکه به موفقیت در استفاده از انواع کمربند طبی دیسک کمر کمک میکنند. این موارد به شرح زیر هستند:
طبق توصیه از کمربند طبی استفاده کنید
اگرچه دلایل زیادی برای پوشیدن بریسها وجود دارد، مانند ناراحتی یا دخالت در فعالیتهای روزمره اما پیروی از دستور پزشک یکی از مهمترین عوامل موفقیت است. اگر بریس بسیار دست و پا گیر یا ناراحت کننده است، پزشک میتواند براکت را تنظیم کند. توصیه میشود قبل از قطع استفاده از کمربند طبی با پزشک مشورت کنید.
مشاهده بریس به عنوان یک کمک مثبت
در یک مطالعه مشخص شد که کمربند زمانی موثر به نظر میرسد که از طرف بیمار مفید تلقی شود و نگرش مثبتی در مورد اثرات آن وجود داشته باشد.
تسکین طولانی مدت به کمربند طبی دیسک کمر وابسته نیست
کمربندهای طبی معمولا به صورت کوتاه مدت توصیه میشوند. تصور بر این است که پوشیدن بریس بیشتر از حد توصیه شده باعث آتروفی عضلانی و وابستگی به آن خواهد شد. این روند در نهایت میتواند کمر را ضعیف کرده، احتمال آسیبدیدگی را افزایش داده و درد را بدتر کند.
بیشتر بخوانید: ماساژ کمر و 5 تکنیک اجرایی برای تسکین درد عضلات پشت
روش استفاده و نگهداری درست از کمربند طبی دیسک کمر
بریس را در قسمت پشت با بالها در دو طرف تنه بپوشید. دو سر آن را روی شکم به هم وصل کنید. اگر تنظیمات دقیقتری برای سفتی و فشار در آن وجود دارد، انجام دهید. به طور معمول، تنظیمات کوچکی با استفاده از دو زبانه کششی در دو طرف کمربند انجام میشود.
بستن براکت در پشت بدن با کمری دردناک دشوار است و درخواست کمک از فرد دیگر، ممکن است توصیه شود. با قرار دادن بریس روی صندلی با بالهای باز به گونهای که هنگام نشستن، بالها در دو طرف بدن قرار بگیرند، میتوان از درد جلوگیری کرد. سپس با نگه داشتن بالها، بایستید و قسمت جلویی بریس را محکم کنید.
پوشیدن زیر براکت معمولا برای به حداقل رساندن سوزش پوست مورد نیاز است. به طور کلی، زیرپوشی که از پارچه نرم و پنبهای باشد از تحریک پوست جلوگیری میکند.
بیشتر بخوانید: شناخت رایجترین انواع کمردرد در مردان
نظافت و رعایت بهداشت
تمیز کردن منظم کمربند طبی دیسک کمر و پوست بدن میتواند از ضایعات پوستی جلوگیری کند. اگر سوزش قابل ملاحظهای روی پوست ایجاد شود، ممکن است لازم باشد تا زمانی که پوست بهبود مییابد، بستن بریس را متوقف کنید.
مراقبت از پوست
استفاده نادرست از کمربند طبی دیسک کمر میتواند باعث تحریک پوست و ایجاد زخم شود. شستن پوست زیر بریس هر روز به جلوگیری از تجمع کثیفی و پوست مرده و ایجاد سوزش کمک میکند.
رطوبت زیاد زیر بریس میتواند پوست را تحریک کند و به طور بالقوه منجر به زخم شدن پوست شود. به همین دلیل از لوسیون یا مرطوب کننده زیر بریس استفاده نکنید.
معمولا پس از برداشتن کمربند طبی دیسک کمر برخی نقاط قرمز روی پوست وجود دارد. این نقاط باید در عرض 15 تا 30 دقیقه از بین بروند. اگر برطرف نشدند یا بریس روی پوست کبودی ایجاد کرد با پزشک خود مشورت کنید.
همین الان با خبر شو : تیلاکس پرو | تاثیر کمربند فراصوت تیلاکس بر روی انواع کمر درد
تمیز کردن بریس
دستورالعملهای خاص شستشو معمولا توسط سازنده کمربند ارائه میشود و باید برای حفظ طول عمر و اثربخشی بریس رعایت شود.
اکثر بریس برای شستشو یا خشک شدن در ماشین لباسشویی طراحی نشده به طور کلی توصیه میشود که آن را با دست و با آب و صابون ملایم بشویید. هرگونه روکش یا پانل اضافی باید ابتدا برداشته و جداگانه شسته شود.
اطمینان حاصل کنید که کمربند طبی دیسک کمر قبل از پوشیدن شسته و کاملا خشک شود. زیرا بریس صابونی یا مرطوب بیشتر باعث تحریک پوست میشود. همچنین میتوانید با استفاده از غلتکپرز هرگونه کثیفی، گرد و غبار یا زباله روی بریس را از بین ببرید.
بیشتر بخوانید: عمل جراحی دیسک کمر | تمامی روشها و تکنیکها
باید بگوییم که شاید تاثیرات مثبت استفاده از کمربند طبی دیسک کمر به صورت کاملا علمی و براساس مطالعات اثبات نشده باشد؛ اما بسیاری از متخصصان تاثیر مثبت آن را برای بهبود کمر درد و درمان این مشکل تایید میکنند. استفاده از این ابزار بهتر است بر اساس نظر پزشک باشد. همچنین کنار گذاشتن آن به صورت خودسر میتواند برای افراد مشکلاتی را به وجود بیاورد.