بیماریبیماری های مفصلی

آیا کمردرد در زنان شایع‌تر است؟ + بهترین راه‌های تشخیصی و درمانی

کمردرد در زنان شایع است. این شیوع بیشتر به علت صدمات مربوط به عضلات است و گاهی هم به دلیل وجود مشکلی در یک اندام احساس می‌شود. کمردرد به صورت درد دائمی، تیر کشیدن، درد سوزشی و گزگز کردن است. به طور کلی خانم‌ها در مقایسه با آقایان، بیشتر در معرض ابتلا به کمردرد قرار دارند. اولین گام در درمان صحیح و مؤثر کمر درد، تشخیص علت درد است. هر گاه علت بروز کمر درد مشخص شد، رفع مشکلات آن آسان‌تر خواهد شد. در ادامه بیشتر به معضل کمردرد در زنان می‌پردازیم.

میلیون‌ها زن در جهان درگیر کمردرد هستند

دلایل کمر درد در زنان ممکن است به‌ علت آناتومی متفاوت آن‌ها نسبت به آقایان باشد. بیشتر بانوان با آغاز یائسگی دچار کمردرد می‌شوند و طبق آمار از هر ۱۰ خانم ۸ نفر حداقل یک بار کمردرد را در طول زندگی خود تجربه کرده‌اند. برای ۱۶٪ از خانم‌ها کمر درد یک مسئله عادی روزانه است. نکته حائز اهمیت این است که کمردرد در زنان در صورت عدم درمان به‌موقع به حالت مزمن تبدیل می‌شود.

گاهی درد کمر آنقدر شدید است که خانم‌ها توان انجام امور شغلی خود را ندارند و حتی شب نتوانند بخوابند. در بعضی از موارد درد کمر بعد از چند روز بهتر می‌شود ولی در بعضی از اشخاص امکان دارد چند ماه به طول بینجامد. یکی از اشکال درد پایین کمر عبارت است از درد حاد یا کوتاه مدت و مورد دوم عبارت است از درد شدید و بازگشت کننده. درد اگر شدید باشد و در بلندمدت ادامه پیدا کند باید حتما درمان شود زیرا در صورت عدم درمان می‌‌تواند شخص را به عارضه‌های دیگر مبتلا کند.

بیشتر بخوانید: درمان خانگی کمردرد زنان و رمز و رازهای آن را یاد بگیرید

علت کمردرد در زنان

به دلیل عارضه‌های زیادی که از اختلالات هورمونی و مشکلات مرتبط با رحم و تخمدان در بانوان نشأت می‌گیرند، امکان دارد دلیل کمردرد در زنان با دلیل کمردردهای رایج در اجتماع متفاوت باشد.

برخی از دلایل اصلی کمردرد عبارت‌اند از:

  • فعالیت‌های سنگین و قرار گرفتن بدن در فرم نادرست
  • ساییده شدن مهره‌ها و پارگی عضلات یا رباط‌ها
  • ضربه به ستون فقرات و آسیب مهره‌ها
  • ایجاد تومور یا توده‌های غیرطبیعی
  • بالا رفتن وزن و فشار روی ستون فقرات و دیسک‌ها
  • کشیدگی عضله‌ و اسپاسم عضلانی
  • بیماری‌های ستون فقرات مانند استئوآرتریت و اسپوندیلیت
  • عفونت؛ معضلات مفصلی و استرس
  • بیرون‌زدگی دیسک و رگ به رگ شدن
  • خوردن غذاهای ناسالم و عدم تحرک

 همین الان با خبر شو : تیلاکس پرو | تاثیر کمربند فراصوت تیلاکس پرو بر روی انواع کمر درد

انواع کمردرد در زنان

درد دنبالچه یا کوکسیکس (Coccydynia)

شیوع این درد در زنان ۵ برابر مردان است؛ درد دنبالچه می‌تواند به دلیل افتادن روی باسن و نشستن طولانی مدت در جای سفت ایجاد شود. از مدالیته‌های درمانی طب فیزیکی مثل شوک ویوتراپی، لیزردرمانی و روش درمان دستی که دنبالچه را جا می‌اندازند برای درمان این نوع درد استفاده می‌شود.

بیشتر بخوانید: علت کمردرد در زنان یائسه چیست؟

سندرم قبل از عادت ماهانه (PMS)

بعضی از خانم‌ها پیش از عادت ماهانه به این سندرم دچار می‌شوند. علائم این عارضه پیش از عادت ماهانه آغاز می شوند و پس از یک یا دو روز بعد از آغاز قاعدگی از بین می‌رود. این نوع از درد کمر ماندگاری ندارد و خود به خود رفع خواهد شد. علائم این عارضه به شرح زیر است:

  • درد پایین کمر و سردرد های شدید
  • ایجاد خستگی و کسالت در بدن و نفخ شکم
  • استرس و اضطراب شدید و عدم تمرکز در کار
  • اشتیاق به خوردن غذاهای متنوع و بد خلقی
  • نوسان در اخلاق

بیشتر بخوانید: شناخت رایج‌ترین انواع کمردرد در مردان

آسیب به کمر

آسیب به مفاصل، رباط‌ها، عضلات و تاندون‌های کمر می‌تواند سبب کمردرد شود. کمر نقشی کلیدی در یاری رساندن به پشتیبانی از بالاتنه و اطمینان از حرکت صاف بدن دارد تا بتوانیم به درستی راه برویم یا بدویم. ساییدگی نشأت گرفته از ضربه از علل اصلی کمردرد در زنان است. آسیب به کمر امکان دارد دیسک بین مهره‌های ستون فقرات را شکسته و سبب کمردرد شود که راه رفتن یا خم شدن را سخت می‌کند. بسته به عصب یا ماهیچه‌ای که آسیب دیده، امکان دارد کمر درد به کشاله ران، شکم یا پایین پا هم منتقل شود.

بیشتر بخوانید: کمربند طبی برای سیاتیک، بله یا خیر؟ | یک بررسی کامل

التهاب لگن

التهاب لگن عوارضی همچون آبسه لگنی، ناباروری، کمر درد در زنان و دردهای مزمن و عود کننده دارد که بر زندگی اجتماعی و سلامتی خانم‌ها تأثیرات منفی می‌گذارد. تعیین عوامل و توجه به علائم بالینی شخص نقشی کلیدی در پیشگیری و درمان التهاب لگن دارد.

کمر درد و عفونت رحم

اگر در دوران قاعدگی خود به شدت دچار کمردرد می‌شوید، ممکن است به علت عفونت رحم باشد. برای درمان کمردرد ناشی از عفونت رحم ابتدا از ماساژ، ورزش و فیزیوتراپی استفاده می‌شود و در صورت لزوم از روش‌های تزریق به ستون فقرات استفاده خواهد شد. در کنار درمان کمردرد، بیمار باید برای عفونت رحم خود به متخصص زنان مراجعه کند.

بیشتر بخوانید: وقتی کمر درد و عفونت رحم هم‌زمان می‌شوند، دانستن این نکات ضروری است

عفونت مجاری ادراری

علائم عفونت مجاری ادراری شامل تکرر ادرار، به خصوص در شب، همراه با احساس سوزش در هنگام ادرار است. گرفتگی کمر یا کمر درد نیز با این عارضه مرتبط است. زنان بیشتر از مردان دچار عفونت ادراری می شوند.

بیشتر بخوانید: معرفی فیزیوتراپی کمر، روشی فوق‌العاده برای درمان کمردرد

کمر درد و ترشحات واژن

کمر درد و ترشح واژن می‌توانند به صورت همزمان با یکدیگر اتفاق بیفتند که دلیل آن ممکن است عفونت مخمر باشد. در این حالت پزشک داروی ضد قارچی شامل قرص‌ها، کرم‌های واژینال و شیاف واژینال تجویز می‌کند. اگر کمر درد و ترشحات واژن دارید ده دقیقه از کمپرس سرد روی نواحی پایین شکم استفاده کنید. در این دوران از انجام رابطه جنسی اجتناب کنید چون امکان دارد نشانه‌ها را بدتر کند. جهت کاستن شدت کمر درد هم می توانید ایبوپروفن مصرف کنید.

بیشتر بخوانید: انواع کمربند طبی دیسک کمر و ویژگی‌های خاص هر کمربند

علت کمردرد در زنان بعد از نزدیکی

برخی خانم‌ها پس از رابطه جنسی، به کمردرد مبتلا می‌شوند که اغلب معضلی خطرناک نیست ولی امکان دارد آزار دهنده باشد. این کمردردها، درمان شدنی هستند و علت آن در بیشتر مواقع این است که برخی از خانم‌ها در حین رابطه جنسی در موقعیت‌های فیزیکی نادرست قرار می‌گیرند.

بیشتر بخوانید : درمان تنگی کانال نخاعی با روش‌های جراحی یا ورزشی و کم خطر

تغییرات هورمونی

روی کمردرد هم تأثیر دارند سیوطب

تغییرات هورمونی در مراحل گوناگون قاعدگی که با انقباض رحم همراه است به اعصاب محیطی منتقل می‌شود. این انعکاس روی عضلات ستون فقرات اثر می‌گذارد و آمادگی بیشتری جهت تحریکات غیرطبیعی و انقباض عضلات به وجود می‌آورد. تغییرات هورمونی و تاثیر آن بر اندام‌های داخلی که سبب کمردرد‌های تکراری می‌شود، اغلب رفع می‌گردد، اما چنانچه تحریک اضافی از سیستم عروقی، هور‌مو‌نی یا عصبی بر عضلات وارد شود کمر درد اولیه طبیعی به‌ساد‌گی رفع نمی‌شود.

اگر کمی از اسپاسم و درد ‌ماه قبل باقی بماند، در ‌ماه بعد مجددا چند در‌صدی به آن اضافه شده و ادامه آن سبب بروز درد بیشتری می‌شود. این درد به مرور زمان تبدیل به کمر درد مزمن، مشکل دیسک کمر، در رفتگی مهره و پوکی استخوان می‌شود.

بیشتر بخوانید: عمل جراحی دیسک کمر | تمامی روش‌ها و تکنیک‌ها

بارداری

کمردرد در زنان در دوران بارداری شایع است. این اتفاق به این دلیل رخ می‌دهد که مرکز ثقل بدن شما تغییر می‌کند، وزن شما افزایش می‌یابد و هورمون‌های شما در آماده‌سازی برای تولد، رباط‌هایتان را شل می‌کنند. برای اکثر زنان، کمردرد بین ماه‌های پنجم و هفتم بارداری اتفاق می‌افتد اما می‌تواند خیلی زودتر شروع شود. اگر از قبل دچار کمردرد هستید، احتمال دارد در دوران بارداری دچار کمردرد شوید. شایع‌ترین مکان برای درد دقیقاً زیر کمر و در امتداد استخوان دنبالچه است. همچنین ممکن است در مرکز کمر یا در ناحیه دور کمر خود احساس درد کنید. این درد ممکن است به پاهای شما سرایت کند.

بیشتر بخوانید: عمل جراحی تنگی کانال نخاعی، روش‌ها، شیوه درمان، عوارض

ورزش، کمکی به درمان کمردرد در زنان

کمردرد در زنان ممکن است در برخاستن و حرکت کردن برای شما مشکلاتی جدی ایجاد کند. با این حال، پیاده‌روی‌های کوتاه، انجام یوگا، ورزش‌های آبی و دیگر ورزش‌های سبک در کم کردن درد کمک می‌کند. ورزش، فشار و تنش ماهیچه‌های شما را کاهش می‌دهد و باعث ترشح اندورفین (هورمون کاهش‌دهنده درد در مغز) می‌شود. می‌توانید برای افزایش قدرت و انعطاف عضلات، یک برنامه ورزشی روزانه را دنبال کنید که حرکات کششی و قدرتی را در برمی‌گیرد.

بیشتر بخوانید: دلایل کمردرد | مهم ترین دلایل دردکمر به همراه روش‌های درمان کمردرد

سایر علل کمردرد

دلایلی برای کمردرد وجود دارد که می‌تواند بر هر جنسیتی تأثیر بگذارد. برخی از رایج‌ترین علل در زیر شرح داده شده است:

فشار عضلانی

کشیدگی عضلات یا رباط‌ها یکی از شایع‌‎ترین علل درد کمر است که می‌تواند ناشی از موارد زیر باشد:

  • بلند کردن وزنه به صورت مکرر
  • خم شدن یا چرخیدن نادرست
  • یک حرکت ناگهانی
  • کشش بیش از حد ماهیچه یا رباط

اگر به انجام حرکتی که ماهیچه را تحت فشار قرار می‌دهد ادامه دهید، در نهایت این حرکت می‌تواند باعث اسپاسم کمر شود.

بیشتر بخوانید: علائم دیسک کمر | نشانه‌هایی که با دیدن آن‌ها باید دنبال راه حل باشید

سیاتیک

سیاتیک عارضه‌ای است که در اثر فشردگی یا آسیب عصب سیاتیک، طولانی‌ترین عصب بدن ایجاد می‌شود. این عصبی است که از قسمت تحتانی ستون فقرات باسن و پشت ساق پا عبور می‌کند.

سیاتیک باعث درد سوزشی یا دردی می‌شود که در کمر احساس شوک ایجاد می‌کند. این درد معمولاً از یک پا به پایین کشیده می‌شود. در موارد شدید، ممکن است بی‌حسی و ضعف پا نیز داشته باشید. 15 دقیقه یوگا برای بهبود سیاتیک مفید است.

بیشتر بخوانید: درمان بی حسی پا، بی حس شدن پای چپ نشانه چیست؟

زمان مراجعه به پزشک

زنی در مطب پزشک | کمردرد در زنان

در برخی موارد، مهم است که با پزشک مشورت کنید تا علت کمردرد شما مشخص شود. در صورت مشاهده هر یک از موارد زیر در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید:

بیشتر بخوانید: ماساژ کمر و 5 تکنیک اجرایی برای تسکین درد عضلات پشت

  • شما نمی‌توانید ایستاده یا راه بروید
  • کمردرد شما با تب همراه است یا نمی‌توانید روده یا مثانه خود را کنترل کنید
  • درد، بی‌حسی یا سوزن سوزن شدن در پاهای شما وجود دارد
  • درد به پاهای شما کشیده می‌شود
  • درد شدید شکمی دارید
  • کمردرد شدید است و زندگی روزمره شما را مختل می‌کند
  • علائم آندومتریوز دارید
  • در دوران بارداری با خونریزی واژینال، تب یا درد هنگام ادرار درد دارید
  • کمردرد بعد از سقوط یا تصادف دارید
  • بعد از یک هفته درمان خانگی کمردرد زنان، هیچ بهبودی در درد مشاهده نشود

بیشتر بخوانید: چرا پارگی دیسک کمر عارضه‌ای وحشتناک نیست؟

بسته به علت درد کمرتان، پزشک ممکن است بتواند درمانی فراتر از درمان‌های خانگی یا اقدامات مراقبت از خود ارائه دهد. گزینه‌های درمانی تجویز شده توسط پزشک ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • شل کننده‌های عضلانی
  • تزریق کورتیزون
  • جراحی آندومتریوز شدید، که شامل برداشتن بافت آندومتر از مناطق خارج از رحم
  • جراحی برای ترمیم دیسک

بیشتر بخوانید: مقابله با زانو درد، عارضه‌ای که کیفیت زندگی را پایین می‌آورد

نتیجه نهایی

کمردرد در زنان می‌تواند ناشی از شرایط مختلف و عوامل زمینه‌ای رخ دهد. مثلاً کمردرد شما ممکن است با عوامل مرتبط با چرخه قاعدگی ارتباط داشته باشد. درد شما همچنین ممکن است ناشی از شرایطی باشد که بدون در نظر گرفتن سن و جنس می‌تواند بر هر کسی تاثیر بگذارد مانند کشیدگی عضلات، سیاتیک یا دیسک. درمان کمردرد بستگی به علت زمینه‌ای آن دارد. در بسیاری از موارد، ابتدا می‌توانید درمان‌های خانگی را امتحان کنید. اما اگر کمردرد شما بهبود نیافت یا بدتر شد، برای تشخیص و درمان با پزشک خود مشورت کنید. علت کمر درد در زنان یائسه هم می‌تواند با همان عواملی که مطرح شد مشترک باشد.

12 دیدگاه

    1. کمردرد عموما بستگی به جنسیت ندارد اما با توجه به شیوه و سبک زندگی بانوان کمردرد در زنان شایع تر است

    1. بله ولی تنها دلیل کمردرد هورمون ها نیستند و عوامل زیادی می تواند دخیل باشد

  1. دکتر خوب هم اگه معرفی میکردید خوب میشد چون ما شهرستان هستیم و به نظرم باید برای درمان به تهران بیایم ولی دکتر خوبی نمیشناسیم باید از سمنان بیام تهران دنبال دکتر بگردم.

    1. با عرض پوزش در حال حاضر امکانش نیست ولی حتما پیگیری خواهیم کرد
      ممنونم از توجهتون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا