درمان حالت تهوع و استفراغ با شناسایی عامل ایجادکننده آن ارتباط مستقیم دارد و در واقع شناخت دلیل پیدایش آن، باعث میشود شخص نسبت به درمان سریع حالت تهوع واکنش نشان دهد. حالت تهوع نشانهای برای بسیاری از شرایط مختلف از جمله بارداری اولیه، ضربه مغزی و آنفولانزای معده است که هم در بزرگسالان و هم در کودکان اتفاق میافتد. مثلا با دانستن علت حالت تهوع بعد از غذا میتوان درمان مناسب آن را یافت. راههای زیادی برای تسکین حالت تهوع وجود دارد که در مجله سلامت سیوطب به آن پرداخته شده است. برای مثال نوشیدن مایعات سرد و خوردن غذاهای سبک و ملایم میتواند کمککننده باشد.
حالت تهوع چیست؛ دلایلی که به تهوع و استفراغ میانجامد و باید درمان شوند
برای برای حالت تهوع علتهای گوناگونی وجود دارد. تهوع و استفراغ، بیماری نیستند، بلکه علامت یا هشداری از بیماریها و شرایط مختلف مانند عفونت آنفولانزای معده، مسمومیت غذایی، بیماری حرکت، پرخوری، انسداد روده، ضربه مغزی یا آسیب مغزی، آپاندیسیت و میگرن هستند که لزوم درمان حالت تهوع را در شخص پررنگ میکنند. تهوع و استفراغ گاهی اوقات نشانه بیماریهای گوارشی جدیتر، حملات قلبی، اختلالات کلیوی یا کبدی، اختلالات سیستم عصبی مرکزی، تومورهای مغزی و برخی از انواع سرطان خواهند بود. همینطور ممکن است لازم باشد به دنبال درمان حالت تهوع کرونا باشیم و قرص ضد تهوع برای کرونا را پیدا کنیم. بررسی و درمان حالت تهوع گاهی سرنخهایی از بیماریهای پدیدآورنده آن را به فرد خواهد داد که میتوان برای پیشگیری از آن سریعتر دستبهکار شد.
بیشتر بخوانید: درمان نفخ معده با روشهای خانگی + داروهای موثر
تفاوت بین حالت تهوع و استفراغ چیست؟ شناخت این تفاوت موثر در درمان حالت تهوع خانگی و پزشکی
حالت تهوع نوعی ناراحتی معده است که اغلب با میل به استفراغ همراه خواهد بود، اما همیشه منجر به استفراغ نمیشود. استفراغ تخلیه اجباری یا غیرارادی محتویات معده از طریق دهان است. برخی از محرکهایی که منجر به استفراغ میشوند از معده و روده (عفونت، آسیب، و تحریک غذا)، گوش داخلی (سرگیجه و بیماری حرکت) و مغز (آسیب به سر، عفونتهای مغزی، تومورها و سردردهای میگرنی) نشات میگیرند.
بیشتر بخوانید: عفونت آپاندیس و آشنایی با علائم و نحوه درمان آپاندیسیت در افراد مختلف
چه کسانی بیشتر در معرض تهوع هستند و به رفع حالت تهوع در خانه نیاز دارند
حالت تهوع و استفراغ هم در کودکان و هم در بزرگسالان رخ میدهد. یک علت حالت تهوع مربوط به افرادی است که تحت درمانهای سرطان مانند پرتودرمانی یا شیمیدرمانی هستند و بیشتر در معرض تهوع و استفراغ قرار دارند. زنان باردار در سه ماهه اول بارداری خود حالت تهوع و استفراغ را تجربه میکنند که معمولا به آن بیماری صبحگاهی میگویند. تخمین زده میشود که 50 تا 90 درصد زنان باردار حالت تهوع را تجربه خواهند کرد، در حالی که 25 تا 55 درصد به استفراغ منتهی میشود که برای برطرف كردن حالت تهوع در این زمینه ها راهکارهای مناسب موجود است.
بیشتر بخوانید: انواع جراحی معده؛ از لاغری تا درمان سرطان معده و گاسترکتومی
چه چیزی باعث تهوع میشود؟ آشنایی با علت تهوع در افراد مختلف
علل و درمان حالت تهوع و استفراغ کاملا مشابه هستند. بسیاری از عوامل ایجادکننده حالت تهوع عبارتاند از:
- دریازدگی و سایر بیماریهای حرکتی
- اوایل بارداری
- درد شدید
- قرار گرفتن در معرض سموم شیمیایی
- استرس عاطفی (ترس)
- بیماری کیسه صفرا
- مسمومیت غذایی که برای درمان حالت تهوع در این مرحله گاهی اوقات باید سریعا به پزشک مراجعه کرد مانند مسمومیت با خوردن قارچ
- سوءهاضمه
- ویروسهای مختلف
- بوها یا بوهای خاص
علل و درمان حالت تهوع با توجه به سن، متفاوت است. برای بزرگسالان، استفراغ معمولا در نتیجه یک عفونت ویروسی و مسمومیت غذایی، و گاهی در نتیجه بیماری حرکت (یا بیماری سفر، عارضهای در حین مسافرت است که سیستم تعادلی گوش داخلی دچار تغییر شده و عدم تطابق سیستم تعادلی گوش داخلی باعث ایجاد مشکلات گوارشی، سرگیجه و خستگی بدن میگردد) و بیماریهایی است که در آن فرد تب بالا دارد. برای کودکان، استفراغ به دلیل عفونت ویروسی، مسمومیت غذایی، بیماری حرکت، پرخوری، سرفه و بیماریهایی که در آن کودک تب بالا دارد، شایع است. رودههای مسدود شده در اوایل دوران نوزادی میتواند به استفراغ منجر شود ولی نادر است.
معمولا استفراغ بی ضرر است، اما میتواند نشانه یک بیماری جدیتر باشد. چند نمونه از شرایط جدی که برای رفع حالت تهوع یا استفراغ ناشی از آنها باید تحت نظر پزشک بود عبارتاند از:
- ضربه مغزی
- آنسفالیت
- مننژیت
- انسداد روده
- آپاندیسیت
- سردردهای میگرنی
- تومورهای مغزی
نگرانی دیگر در مورد استفراغ، کمآبی بدن است. بزرگسالان خطر کمآبی کمتری دارند زیرا میتوانند علائم کمآبی بدن (مانند افزایش تشنگی و خشکی لبها یا دهان) را تشخیص دهند و با نوشیدن مایعات درمان حالت تهوع و استفراغ را به صورت خانگی درمان کنند. کودکان در معرض خطر کمآبی بیشتری هستند، بهخصوص اگر استفراغ همراه با اسهال رخ دهد، زیرا کودکان خردسال اغلب نمیتوانند علائم کمآبی را به بزرگسالان اطلاع دهند. بزرگسالانی که از کودکان بیمار مراقبت میکنند باید از این علائم قابلمشاهده کمآبی آگاه باشند، این علائم عبارتاند از:
- خشکی لب و دهان
- چشمهای گودرفته
- تنفس سریع یا نبض
- در نوزادان، والدین باید به دنبال کاهش ادرار، و فونتانل فرورفته (نقطه نرم بالای سر نوزاد) باشند
بیشتر بخوانید: علت بی اشتهایی؛ از عوامل ژنتیکی تا دلایل روحی و روانی
برای کنترل یا درمان حالت تهوع و استفراغ چه باید کرد؟
برای حالت تهوع چی خوبه؟ خوشبختانه درمان سریع حالت تهوع ممکن است. راههای مختلفی برای کنترل یا درمان حالت تهوع و استفراغ وجود دارد. با این حال، اگر به نظر نمیرسد که این تکنیکها باعث کاهش بیحالی میشود، باید به پزشک مراجعه کرد. هنگام تلاش برای کنترل و درمان حالت تهوع:
- مصرف نوشیدنیهای شفاف یا سرد
- خوردن غذاهای سبک و ملایم (مانند کراکر نمکی یا نان ساده)
- پرهیز از غذاهای سرخ شده، چرب یا شیرین
- آهسته غذا خوردن و مصرف وعدههای غذایی کوچکتر و مکررتر
- پرهیز از مخلوط کردن غذاهای سرد و گرم
- خوردن نوشیدنیها به آرامی
- پرهیز از فعالیت بعد از غذا
- از مسواک زدن بعد از غذا خودداری کنید
درمان حالت تهوع و استفراغ (صرف نظر از سن یا علت) شامل موارد زیر است:
- نوشیدن تدریجی مقادیر بیشتری از مایعات شفاف
- پرهیز از غذای جامد تا پایان دوره استفراغ
- استراحت کردن
- قطع موقت تمام داروهای خوراکی که میتواند معده را تحریک کند و استفراغ را بدتر کند
- اگر استفراغ و اسهال بیش از 24 ساعت طول بکشد، برای پیشگیری و درمان کمآبی باید از محلول آبرسان خوراکی استفاده کرد
استفراغ همراه با جراحی، پرتودرمانی، داروهای ضد سرطان، الکل و مورفین اغلب با نوع دیگری از درمان دارویی قابل درمان است. داروهای تجویزی و بدون نسخه نیز وجود دارند که برای کنترل و درمان حالت تهوع و استفراغ مرتبط با بارداری، بیماری حرکت و سرگیجه استفاده خواهند شد.
بیشتر بخوانید: سنگ کیسه صفرا؛ ۱۵ عامل خطرساز را بشناسید
گزینههای دارویی برای درمان حالت تهوع؛ برای سرگیجه و حالت تهوع چه بخوریم؟
درمان حالت تهوع و اسهال با برخی داروها به سهولت امکان پذیر است. امروزه داروهای داروی ضد تهوع بدون نسخه برای درمان در دسترس شما قرار دارند که البته بایستی با آگاهی مصرف شوند. برخی از این داروها عبارتاند از:
- دیمن هیدرینات (درامامین)
- مکلیزین (بیماری سفر)
درمان حالت تهوع و سرگیجه با داروهای خاص ممکن است. از این داروها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آنتیاسیدهای جویدنی یا مایع
- بیسموت ساب سالیسیلات (پپتو بیسمول)
- محلولی از گلوکز، فروکتوز و اسید فسفریک (امترول)
اگر این داروها به شما کمک نکنند که احساس بهتری داشته باشید، طیف گستردهای از داروهای خوراکی تجویزی نیز برای تهوع استفاده میشود که دارای اثربخشی و عوارض جانبی مختلف هستند. چسبهای تجویزی بیماری حرکت مانند اسکوپولامین (Transderm Scop) نیز برای سفرهای طولانی مانند سفر دریایی مفید خواهند بود.
بیشتر بخوانید: درمان سندروم روده تحریک پذیر؛ راههایی برای کاهش درد و دلپیچه
8 درمان خانگی حالت تهوع؛ در خانه برای سردرد و حالت تهوع چی بخوریم؟
درمان حالت تهوع در خانه یکی از راه های مهم و اولیه از بین بردن حالت تهوع و استفراغ است. درمان حالت تهوع خانگی از با داروی ضد تهوع خانگی صورت می پذیرد. بیشک لیست بلندبالایی از این داروها نزد پدربزرگها و مادربزرگ ها وجود دارد. گاهی هم بایستی در شرایط خاص به درمان خانگی حالت تهوع و معده درد روی آورد. درمان حالت تهوع مستی یکی از این شرایط خاص است که با داروهای خانگی صورت میپذیرد. از این داروها برای درمان خانگی حالت تهوع بعد از عمل نیز استفاده فراوانی خواهد شد.
1. زنجبیل؛ بهترین راهکار برای درمان حالت تهوع خانگی
درمان خانگی تهوع با زنجبیل یک درمان طبیعی محبوب است که معمولا برای درمان حالت تهوع استفاده میشود. روش کار آن هنوز به طور کامل مشخص نشده است. با این حال، کارشناسان معتقدند که ترکیبات موجود در زنجبیل، مشابه داروهای ضد تهوع عمل خواهد کرد.
به عنوان مثال، مصرف زنجبیل راهی موثر برای کاهش حالت تهوع در دوران بارداری است. زنجبیل همچنین در کاهش و درمان حالت تهوع افراد پس از شیمی درمانی یا عمل جراحی موثر خواهد بود.
برخی از مطالعات حاکی از آن است که زنجبیل به اندازه برخی از داروهای تجویزی موثر و عوارض جانبی منفی کمتری دارد. هیچ اتفاق نظری در مورد موثرترین دوز مصرف زنجبیل برای درمان حالت تهوع وجود ندارد، اما اکثر مطالعات، روزانه 0.5 تا 1.5 گرم زنجبیل را به مراجعهکنندگان ارائه کردند.
استفاده از زنجبیل برای اکثر افراد بی خطر است. با این حال اگر شخص مستعد فشارخون پایین یا قند خون پایین هست، یا اگر داروهای رقیقکننده خون مصرف میکند، مصرف زنجبیل را باید محدود کنند.
در حالی که فقط تعداد کمی از مطالعات در مورد زنجبیل وجود دارد، مطالعاتی که بر روی زنان باردار سالم انجام شده خطر کم عوارض جانبی را گزارش میکنند؛ بنابراین، اکثر متخصصان زنجبیل را یک داروی ایمن و موثر در دوران بارداری میدانند.
بیشتر بخوانید : درمان سیروز کبدی؛ راههای مقابله با تنبلی کبد
2. رایحهدرمانی با نعنا فلفلی؛ درمان حالت تهوع در خانه به سادگی
آروماتراپی نعنا، جایگزین دیگری برای قرصهای ضد تهوع است که احتمالا به کاهش و درمان حالت تهوع کمک میکند. کسانی که در معرض بوی نعنا قرار گرفتند، سطح تهوع خود را به طور قابلتوجهی کمتر از کسانی که داروهای ضد تهوع یا دارونما دریافت کردند، ارزیابی کردند.
استفاده استنشاقی حاوی روغن نعنا فلفلی در شروع حالت تهوع باعث کاهش علائم در عرض دو دقیقه پس از درمان در 44درصد موارد شد. برخی معتقدند که نوشیدن یک فنجان چای نعنا، اثرات ضد تهوع مشابهی دارد. درحالیکه با امتحان کردن چای نعنا چیز زیادی برای ازدستدادن وجود ندارد، در حال حاضر هیچ مطالعهای در دست نیست که اثربخشی آن را تایید کند.
روغن نعنا که به شکل قرص مصرف میشود نتایج متفاوتی را نشان داده است. اطلاعات کمی در مورد ایمنی مصرف روغن نعنا وجود دارد. به همین دلیل، قبل از نتیجهگیری قوی، مطالعات بیشتری در مورد قرصهای نعنا موردنیاز خواهد بود. با این حال، بوییدن روغن نعنا باید کاملا بی خطر باشد و به نظر میرسد در نیمی از افراد موثر باشد.
بیشتر بخوانید: علائم کبد چرب، علتها و درمان این بیماری مرموز
3. طب سوزنی یا طب فشاری؛ راهکاری مطمئن برای درمان استفراغ و برطرف كردن حالت تهوع
طب سوزنی و طب فشاری دو تکنیکی هستند که معمولا در طب سنتی چینی برای درمان حالت تهوع و استفراغ به کار برده میشود. در طی طب سوزنی، سوزنهای نازکی در نقاط خاصی از بدن وارد خواهند شد. هدف طب فشاری نیز تحریک همان نقاط بدن بوده که برای این کار بهجای سوزن از فشار استفاده خواهد شد.
هر دو تکنیک، رشتههای عصبی را تحریک کرده که سیگنالها را به مغز و نخاع منتقل میکنند. تصور میشود که این سیگنالها توانایی کاهش و تا حدی درمان حالت تهوع را دارند. به عنوان مثال، دو بررسی اخیر گزارش میدهند که طب سوزنی و طب فشاری خطر ابتلا به حالت تهوع پس از عمل را 28 تا 75 درصد کاهش میدهد و عملا هیچ عارضه جانبی منفی ندارند.
همچنین شواهدی وجود دارد که طب سوزنی حالت تهوع در دوران بارداری را کاهش داده اما تحقیقات بیشتری در این موردنیاز است.
بیشتر بخوانید: جراحی سرطان معده؛ درمان بیماری که اغلب دیر تشخیص داده میشود
4. بوییدن لیمو؛ در دسترس ترین راهکار برای درمان خانگی حالت تهوع بعد از غذا
درمان تهوع خانگی با بوی مرکبات، مانند بوی یک لیموی تازه، امکان دارد به کاهش حالت تهوع در زنان باردار کمک کند. در یک مطالعه، به گروهی متشکل از 100 زن باردار دستور داده شد که بهمحض احساس تهوع، اسانس لیمو یا بادام را استنشاق کنند. در پایان مطالعه 4 روزه، حالت تهوع در افرادی که هنگام تهوع لیمو بوییده بودند 9 درصد کمتر از افرادی بود که روغن بادام استنشاق کرده بودند.
بیشتر بخوانید: درمان زخم معده؛ درمان دیرهنگام مساوی با جراحی
5. درمان حالت تهوع با کنترل تنفس؛ سریع ترین درمان خانگی حالت تهوع و معده درد
برای استفراغ چی خوبه؟ نفسهای آهسته و عمیق نیز میتواند منجر به کاهش و درمان حالت تهوع شود. در یک مطالعه، محققان تلاش کردند تا مشخص کنند کدام رایحه آروماتراپی در درمان حالت تهوع بعد از جراحی موثرتر است. آنها به شرکتکنندگان دستور دادند که به آرامی از طریق بینی نفس بکشند و سه بار از طریق دهان بازدم کنند، در حالی که در معرض رایحههای مختلف بودند. همه شرکتکنندگان، از جمله آنهایی که در گروه دارویی بودند، کاهش تهوع را گزارش کردند. این باعث شد که محققان مشکوک شوند که تنفس کنترل شده احتمال دارد تسکیندهنده باشد.
محققان تایید کردند که رایحهدرمانی و تنفس کنترل شده هر دو به طور مستقل به درمان حالت تهوع کمک خواهند کرد. در این مطالعه، تنفس کنترل شده حالت تهوع را 62درصد کاهش داد.
الگوی تنفسی مورداستفاده در این مطالعه به این نحو بود که شرکتکنندگان از طریق بینی خود تا سه عدد دم کنند، نفس خود را تا سه شمارش نگه دارند و سپس تا سه عدد بازدم کنند.
بیشتر بخوانید: درمان کبد چرب با روش پزشکی و خانگی و تغییر سبک زندگی
6. استفاده از ادویهجات خاص؛ رفع حالت تهوع در خانه سریع و آسان
درمان خانگی استفراغ آسان تر از چیزی است که فکر میکنید! چندین ادویه از داروهای خانگی محبوب هستند که اغلب برای درمان حالت تهوع توصیه میشوند. بیشتر این ادویهها تنها با شواهد حکایتی پشتیبانی میشوند. با این حال، قدرت مبارزه با حالت تهوع این سه ادویه توسط برخی شواهد علمی تایید شده است:
- پودر رازیانه داروی ضد تهوع خانگی: علائم قاعدگی از جمله حالت تهوع را کاهش داده و به زنان کمک میکند دورههای کوتاهتری را تجربه کنند
- دارچین داروی ضد تهوع خانگی: شدت تهوع زنان در طول قاعدگی را کاهش میدهد
- عصاره زیره داروی ضد تهوع خانگی: به بهبود علائمی مانند درد شکم، حالت تهوع، یبوست و اسهال در افراد کمک میکند
اگرچه این سه ادویه امکان دارد به درمان حالت تهوع در افراد خاص کمک کنند، ولی مطالعات بسیار کمی در اثربخشی قطعی آنها وجود دارد و قبل از نتیجهگیری قوی نیاز به مطالعات بیشتری خواهد بود.
بیشتر بخوانید: درمان خانگی مسمومیت غذایی؛ درمان به راحتی ابتلا
7. شل کردن عضلات راهکاری برای برطرف شدن حالت تهوع
کاربران زیادی پرسیدهاند چه چیزی برای حالت تهوع خوب است؟ برای رفع حالت تهوع راهکاری بسیاری وجود دارد به همین دلیل بهتر است که با آنها آشنا شوید تا در موقعیتهای مختلف بهتر و سریعتر بتوانید باعث رفع حالت تهوع خود و اطرافیانتان شوید! شل کردن عضلات احتمال دارد به درمان حالت تهوع کمک کند. یکی از تکنیکهایی که مردم برای رسیدن به این اثر استفاده کردهاند، به عنوان آرامسازی پیشرونده عضلانی (PMR) شناخته میشود. این امر مستلزم آن است که افراد به عنوان راهی برای رسیدن به آرامش جسمی و ذهنی، عضلات خود را در یک توالی مستمر منقبض و شل کنند.
یک بررسی نشان داد که PMR روشی موثر برای کاهش شدت حالت تهوع ناشی از شیمیدرمانی است. روش دیگر برای کاهش تنش عضلانی و کنترل حالت تهوع، ماساژ است. در یک مطالعه، گروهی از بیماران شیمیدرمانی در طول درمان به مدت 20 دقیقه تحت ماساژ زیر دست یا ساق پا قرار گرفتند. در مقایسه با آنهایی که ماساژ داده نشدند، ماساژ گیرندهها حدود 24 درصد کمتر بعد از شیمیدرمانی دچار حالت تهوع شدند.
بیشتر بخوانید: درمان وبا با ۳ راهکار ساده و پیشنهاداتی برای پیشگیری از ابتلا
8. برای حالت تهوع چی بخوریم؟ مصرف مکمل ویتامین B6 خوبه است
ویتامین B6 به طور فزایندهای به عنوان یک درمان جایگزین برای زنان باردار توصیه میشود که ترجیح میدهند از داروهای ضد تهوع اجتناب کنند. چندین مطالعه گزارش میدهد که مکملهای ویتامین B6 به نام پیریدوکسین با موفقیت حالت تهوع را در دوران بارداری کاهش میدهد. به همین دلیل، چندین متخصص، مصرف مکملهای ویتامین B6 در دوران بارداری را به عنوان اولین درمان حالت تهوع خفیف پیشنهاد میکنند.
بیشتر بخوانید: سرطان روده بزرگ؛ هر علائم و نشانهای را جدی بگیرید
چگونه میتوان از حالت تهوع جلوگیری کرد؟ درمان خانگی حالت تهوع و معده درد را بدانید!
- خوردن وعدههای غذایی کوچک در طول روز به جای سه وعده غذایی بزرگ
- آهسته غذا خوردن
- پرهیز از غذاهای سخت هضم
- مصرف غذاهای سرد یا در دمای اتاق برای جلوگیری از ایجاد حالت تهوع در اثر بوی غذاهای گرم
- استراحت بعد از غذا خوردن و بالا نگهداشتن سر در حدود 30 سانتیمتر بالاتر از پاها به کاهش و درمان حالت تهوع بعد از غذا کمک میکند
در صورت داشتن حالت تهوع هنگام بیدار شدن از خواب صبح، قبل از بلند شدن از رختخواب مقداری کراکر بخورید یا قبل از رفتن به رختخواب یک میان وعده با پروتئین بالا (گوشت بدون چربی یا پنیر) مصرف شود. مایعات بین وعدههای غذایی (به جای در حین) نوشیده شود، خوردن حداقل شش تا هشت لیوان آب در روز از کمآبی بدن جلوگیری خواهد کرد. زمانی که کمتر احساس تهوع وجود دارد غذا خورده شود.
بیشتر بخوانید: سرطان معده، علائم، تشخیص و هفت نوع درمان استاندارد
هنگام داشتن حالت تهوع چگونه باید از استفراغ جلوگیری کرد؟
با مصرف مقدار کمی مایعات شفاف و شیرین مانند نوشابه، آبمیوه (به استثنای پرتقال و گریپفروت چون خیلی اسیدی هستند) و بستنی میتوان از استفراغ جلوگیری کرد. نوشیدنیهای حاوی قند بهتر از سایر مایعات معده را آرام میکنند. در حالت نشسته یا در حالت دراز کشیده استراحت کردن به جلوگیری از استفراغ و درمان حالت تهوع کمک خواهد کرد. فعالیت بدنی حالت تهوع را بدتر کرده و امکان دارد منجر به استفراغ شود.
برای کودکان، سرفههای مداوم و تب را با داروهای بدون نسخه کنترل کنید. برای درمان حالت تهوع ناشی از بیماری حرکت در ماشین، کودک را طوری قرار دهید که رو به شیشه جلو باشد (مشاهده حرکت سریع از شیشههای کناری میتواند حالت تهوع را بدتر کند).
تنقلات را محدود کنید و تنقلات شیرین را با نوشابه معمولی سرو نکنید. اجازه ندهید فرزندانتان همزمان غذا بخورند و بازی کنند. آنها را تشویق کنید که در زمان میان وعده استراحت کنند.
بیشتر بخوانید: چگونه اسید معده را کاهش دهیم ؟
چه زمانی باید برای درمان حالت تهوع و استفراغ به پزشک مراجعه کرد؟
درواقع زمان تهوع یا استفراغ میتواند دلیل آن را نشان دهد. هنگامی که مدت کوتاهی پس از غذا ظاهر میشود، حالت تهوع یا استفراغ نشاندهنده یک اختلال روانی یا زخم معده خواهد بود. تهوع یا استفراغ، یک تا هشت ساعت بعد از غذا معمولا نشاندهنده مسمومیت غذایی است.
زمانی که حالت تهوع فرد بیش از یک هفته طول بکشد و احتمال بارداری وجود داشته باشد باید با پزشک مشورت کند. استفراغ معمولا در عرض 6 تا 24 ساعت کاهش یافته و در بیشتر موارد در خانه درمان میشود.
اگر درمان حالت تهوع و استفراغ در خانه انجام نگرفت، کمآبی بدن یا آسیب شناخته شدهای (مانند آسیب سر یا عفونت) باعث استفراغ شده است که در این مرحله باید سریعا برای درمان حالت تهوع به پزشک مراجعه کرد.
در موارد زیر نوزاد یا کودک زیر 6 سال را برای درمان حالت تهوع و استفراغ باید نزد پزشک برده:
- استفراغ بیش از چند ساعت طول بکشد
- اسهال همراه با استفراغ
- علائم کمآبی ظاهر میشود
- تب بالاتر از 7/37 درجه سانتیگراد
- کودک شش ساعت ادرار نکرده باشد
در صورت بروز علائم و نشانههای زیر باید فورا به پزشک مراجعه کرد:
- خون در استفراغ
- سردرد شدید یا سفتی گردن
- بی حالی
- گیجی
- کاهش هوشیاری
- درد شدید شکم
- استفراغ همراه با تب بیش از 3/38 درجه سانتیگراد
- وجود استفراغ و اسهال هر دو باهم
- تنفس سریع یا نبض
این موارد به پیگیری و درمان پزشکی نیاز دارند، پس این علائم را برای بر طرف شدن حالت تهوع خود جدی بگیرید.
بیشتر بخوانید : زخم معده چیست؟ علت زخم معده، علائم زخم معده، روش های درمان خانگی زخم معده
آیا تهوع یا استفراغ طولانیمدت عوارض دارد؟ در این شرایط درمان حالت تهوع و اسهال الزامی است؟
استفراغ مداوم همراه با اسهال میتواند منجر به کمآبی بدن شود. ممکن است برای کودکان کوچکتر یا افرادی که دچار کمآبی شدید هستند، درمان تهاجمیتری لازم باشد.
درمان حالت تهوع در حالتهای گوناگون؛ روشهای پزشکی خاص و خانگی
حالت تهوع امکان دارد در بسیاری از موقعیتها اتفاق بیفتد و اغلب باعث ایجاد احساس وحشتناکی در فرد شود. نکات طبیعی بیان شده در مقاله میتواند به کاهش حالت تهوع بدون استفاده از دارو کمک کند.
حالت تهوع را معمولا میتوان با اقدامات مراقبت از خود که کمخطر هستند و در عین حال شواهد تحقیقاتی متغیری دارند، کاهش داد.
استراحت کردن، پرهیز از بوهای تند و خوردن غذای چرب، خودداری از ترکیب غذای سرد و گرم و پرهیز از مسواک زدن ازجمله عواملی هستند که به درمان حالت تهوع کمک میکنند.
هیدراته بمانید. نوشیدنیهای سرد، شفاف، گازدار یا ترش مانند زنجبیل، لیموناد و آب بنوشید و سعی کنید آنها را جرعهجرعه مصرف کنید. چای نعنا نیز به آرام کردن حالت تهوع کمک میکند. محلولهای آبرسانی خوراکی مانند Pedialyte میتوانند از کمآبی بدن جلوگیری کنند.
اگر درمان حالت تهوع با روشهایی که مطرح شد امکانپذیر نبود و ادامه پیدا کرد، قطعا باید از پزشک، مشاوره بیشتری دریافت کرد. از داروهای مورد استفاده برای درمان حالت تهوع میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
نام دارو | نوع آن | نام دارو | نوع آن |
شربت اندانسترون | ضد تهوع | دوکسیلامین | آنتی هیستامین |
امترون | ضد تهوع | سیکلیزین | آنتی هیستامین |
متوکلوپرامید | ضد تهوع | فنیرامین | آنتی هیستامین |
درامامین | ضد تهوع | پرومتازین | آنتی هیستامین |
پپتو بیسمول | ضد تهوع | هیوسین | آنتی کولینرژیک |
دگزامتازون | کورتیکواستروئید | لورازپام | بنزودیازپینها |
هیدوکسی زین | ضد تهوع | هیدروکلراید | آنتی هیستامین |
کلرپرومازین | ضد تهوع | دیمن هیدرینات | آنتی هیستامین |
مصرف این داروها باید زیر نظر پزشک انجام شود. پس از مصرف خودسرانه یا بیش از حد این داروها جدا خودداری فرمایید، زیرا اغلب این داروها برای درمان شرایط و بیماریهای دیگر مصرف میشود. پس برای درمان حالت تهوع خود به پزشک مراجعه کنید یا موارد خفیف را با روشهای خانگی بهبود دهید.
سوالات متداول در مورد درمان حالت تهوع
درمان حالت تهوع و استفراغ در خانه ممکن است؟
بله. با کمک یکسری از راهکارهای خانگی مانند مصرف زنجبیل، بوییدن لیمو یا رایحه درمانی میتوان تهوع را کنترل کرد.
برای حالت تهوع چه بخوریم؟
برای درمان و بر طرف شدن حالت تهوع مصرف موز، لیمو،سیب، زنجبیل و بستنی توصیه میشود.
درمان حالت تهوع کرونا با حالت تهوع معمولی فرق دارد؟
خیر. برای درمان حالت تهوع ناشی از کرونا میتوان از راهکارهای خانگی و درمانهای پزشکی معمول استفاده کرد.
درمان تهوع خانگی در هر شرایطی جواب میدهد؟
خیر. در مواردی که تهوع به دلیل بیماری خاص و زمینهای باشد یا برای مدت طولانی ایجاد شود، درمانهای خانگی جواب نمیدهند. در این شرایط باید به پزشک مراجعه کنید.