بیماریبیماری های مفصلی

7 درمان سیاتیک؛ از خودمراقبتی تا جراحی و حجامت عصب سیاتیک

فهرست محتوا نمایش

درمان سیاتیک یکی از بزرگترین چالش‌ها برای افرادی است که با آن سروکار دارند. این درد عصبی در نتیجه فشار به عصب سیاتیک ایجاد می‌شود و باعث بروز درد از کمر تا ساق پا خواهد شد.

برای درمان سیاتیک با توجه به نوع و شدت آسیب، روش‌های درمانی مختلفی وجود دارد که می‌توان به فیزیوتراپی، ماساژ درمانی، تریق دارو به ستون فقرات، مصرف داروهای مسکن و ضدالتهاب و در آخر جراحی اشاره کرد.

باید گفت که در بیشتر موارد افراد می‌توانند با خودمراقبتی در خانه به راحتی درد سیاتیک را درمان کنند. در این مقاله از مجله پزشکی سیوطب به بررسی علت، علائم و نحوه درمان سیاتیک با حجامت، جراحی و.. خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

بیشتر بخوانید: زانو درد را بهتر بشناسیم؛ ۱۱ علت و ۷ راه خلاص شدن از  زانودرد
 

نگاهی کلی به موضوع درمان سیاتیک با حجامت، روش‌های خانگی و جراحی

  • درد سیاتیک در قسمت ساق پا نسبت به سایر نقاط بیشتر است
  • درد سیاتیک معمولا در یک پا ایجاد می‌شود
  • آسیب به کمر یا ستون فقرات، فرد را در معرض خطر بیشتری برای سیاتیک قرار می‌دهد
  • در بیشتر موارد درمان سیاتیک با خودمراقبتی در خانه صورت می‌گیرد
  • زمانی جراحی توصیه می‌شود که علائم شدید بیمار برای یک سال مداوم ادامه داشته باشند

بیشتر بخوانید : اوزون تراپی و آشنایی با ۱۰ مزیت این روش درمانی بدون عوارض

درد سیاتیک چیست و آیا درمان سیاتیک برای همیشه ممکن است؟

محل درد سیاتیک که نیاز به درمان سیاتیک به صورت تخصصی دارد|سیوطب

سیاتیک درد عصبی ناشی از آسیب یا تحریک عصب سیاتیک است که از ناحیه باسن (گلوتئال) منشا می‌گیرد. عصب سیاتیک طولانی‌ترین و ضخیم‌ترین (تقریبا به عرض انگشت) عصب بدن است. این عصب در واقع از پنج ریشه عصبی تشکیل شده است: دو ریشه از ناحیه تحتانی کمر به نام ستون فقرات کمری و سه ریشه از قسمت نهایی ستون فقرات به نام ساکروم.

پنج ریشه عصبی به هم می‌رسند و عصب سیاتیک راست و چپ را تشکیل می‌دهند. در هر طرف بدن، یک عصب سیاتیک از لگن، باسن و پایین پا می‌گذرد و درست زیر زانو ختم می‌شود. سپس عصب سیاتیک به اعصاب دیگر منشعب می‌شود که به سمت پایین پا و انگشتان پا ادامه می‌یابد.

باید گفت که صدمه مستقیم به عصب سیاتیک در واقع نادر است، اما اصطلاح سیاتیک معمولا برای توصیف هر دردی که از کمر نشات می‌گیرد و به پایین ساق پا می‌رسد استفاده می‌شود. چیزی که در این درد مشترک است، آسیب به یک عصب است – تحریک، التهاب، نیشگون گرفتن یا فشرده شدن یک عصب در قسمت پایین کمر.

بیشتر بخوانید: وقتی کمر درد و عفونت رحم هم‌زمان می‌شوند، دانستن این نکات ضروری است

درد سیاتیک چه احساسی دارد؟

افراد درد سیاتیک را بسته به علت آن به روش‌های مختلفی توصیف می‌کنند. برخی از افراد درد را به صورت تیز، تیراندازی یا تکان‌های درد توصیف می‌کنند. دیگران این درد را به عنوان سوزش، الکتریکی یا خنجر زدن توصیف خواهند کرد.

درد ممکن است دائمی باشد یا ممکن است بیاید و برود. همچنین درد معمولا در ساق پا در مقایسه با قسمت پایین کمر شدیدتر است. اگر فردی با درد سیاتیک برای مدت طولانی بشیند یا بایستد، زمانی که دوباره می‌ایستد یا زمانی که بالاتنه خود را می‌چرخاند، درد بدتر می‌شود. توجه داشته باشید که در این موارد حرکت اجباری و ناگهانی بدن مانند سرفه یا عطسه نیز درد را بدتر می‌کند.

بیشتر بخوانید: درمان کمردرد چیست؟ روش های معالجه درد کمر

آیا سیاتیک در هر دو پا رخ می‌دهد؟

سیاتیک معمولا فقط یک پا را در یک زمان درگیر می‌کند. با این حال ممکن است سیاتیک در هر دو پا رخ دهد؛ اما به طور کلی به این بستگی دارد که عصب در امتداد ستون فقرات در کجا فشرده می‌شود. به همین دلیل درمان سیاتیک نیز متفاوت خواهد بود.

 

آیا سیاتیک ناگهانی رخ می‌دهد یا ایجاد آن به زمان نیاز دارد؟

سیاتیک به طور ناگهانی یا تدریجی ظاهر می‌شود و این موضوع بستگی به علت آن دارد. فتق دیسک باعث درد ناگهانی خواهد شد، در حالی که آرتریت در ستون فقرات به آرامی و در طول زمان ایجاد می‌شود.

بیشتر بخوانید: علائم دیسک کمر | نشانه‌هایی که با دیدن آن‌ها باید دنبال راه حل باشید

آیا رادیکولوپاتی همان سیاتیک است؟

رادیکولوپاتی اصطلاح گسترده‌‎تری است که علائم ناشی از فشار به عصب در ستون فقرات را توصیف می‌کند. سیاتیک نوع خاص و شایع‌ترین نوع رادیکولوپاتی به شمار می‌رود.

 

سیاتیک چقدر شایع است؟

سیاتیک درد بسیار شایعی است که در افراد مختلف از جوانان تا افراد مسن دیده می‌شود. باید گفت که کمردرد سومین دلیل رایج مراجعه مردم به پزشک است.

بیشتر بخوانید : عمل جراحی دیسک کمر | تمامی روش‌ها و تکنیک‌ها

علل ایجاد درد سیاتیک چیست؟

درمان سیاتیک در زنان باردار با زایمان آن‌ها صورت می‌گیرد|سیوطب

احتمال دارد سیاتیک ناشی از چندین بیماری مختلف باشد از جمله:

 

  • فتق یا لغزش دیسک

فتق یا لغزش دیسک باعث فشار روی ریشه عصبی می‌شود که شایع‌ترین علت سیاتیک به شمار می‌رود.

بیشتر بخوانید: چرا پارگی دیسک کمر عارضه‌ای وحشتناک نیست؟

  • بیماری دژنراتیو دیسک

بیماری دژنراتیو دیسک ساییدگی طبیعی دیسک‌های بین مهره‌های ستون فقرات است. فرسودگی دیسک‌ها ارتفاع آن‌ها را کوتاه می‌کند و منجر به باریک شدن مسیرهای عصبی می‌شود (تنگی نخاع). تنگی ستون فقرات ریشه‌های عصب سیاتیک را در حین خروج از ستون فقرات نیشگون می‌گیرند.

 

  • تنگی کانال نخاعی

باریک شدن غیرطبیعی کانال نخاعی را تنگی کانال نخاعی می‌گویند. این باریک شدن فضای موجود برای نخاع و اعصاب را کاهش می‌دهد.

بیشتر بخوانید: بهترین آمپول برای درد سیاتیک؛ این لیست را فراموش نکنید!

  • بیماری اسپوندیلولیستزیس

اسپوندیلولیستزیس (Spondylolisthesis) لغزش یک مهره است به طوری که با مهره بالای آن خارج می‌شود و دهانه‌ای را که از آن عصب خارج می‌شود تنگ می‌کند. استخوان ستون فقرات کشیده شده، عصب سیاتیک را نیشگون می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: پلاتینر کمربندی با تکنولوژی UIC بهترین درمان انواع کمردرد

  • آرتروز

خارهای استخوانی (لبه‌های دندانه‌دار استخوان) در اثر ساییدگی استخوان‌های روی هم در اثر آرتروز ایجاد می‌شوند. این خارها، اعصاب کمر را تحت فشار قرار می‌دهند.

 

  • آسیب به کمر

آسیب‌های ناشی از تصادف، ضربه یا فشار شدید به کمر باعث مشکل در ستون فقرات کمری یا آسیب به عصب سیاتیک می‌شود.

بیشتر بخوانید: حرکات اصلاحی کمر، معرفی ۱۲ تمرین؛ از تمرینات کششی تا حرکت گاو گربه

  • تومورهایی در کانال نخاعی

وجود تومور در کانال نخاعی باعث فشار و تنگ شدن فضا برای عصب سیاتیک می‌شود و آن را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

 

  • سندروم پیریفورمیس

این وضعیتی است که زمانی ایجاد می‌شود که عضله پیریفورمیس (Piriformis)، عضله کوچکی که در عمق باسن قرار دارد، سفت یا دچار اسپاسم می‌شود. این موضوع به عصب سیاتیک فشار وارد کرده و آن را تحریک می‌کند. سندروم پیریفورمیس اختلال عصبی عضلانی غیرشایع است.

 

  • سندروم دم اسبی

سندرم دم اسب (Cauda equina syndrome) بیماری نادر اما جدی است که روی دسته اعصاب انتهای نخاع به نام دم اسبی تاثیر می‌گذارد. این سندروم باعث درد در ساق پا، بی‌حسی در اطراف مقعد و از دست دادن کنترل روده و مثانه می‌شود.

بیشتر بخوانید: ۶ورزش قوز کمر یا هایپرکیفوز؛ آیا انحنای کمر درمان شدنی است؟

عوامل خطر سیاتیک چیست؟

عوامل خطر در ابتلا به درد سیاتیک عبارتند از:

  • آسیب دیدگی یا آسیب قبلی: آسیب به کمر یا ستون فقرات، فرد را در معرض خطر بیشتری برای سیاتیک قرار می‌دهد
  • افزایش سن: با افزایش سن طبیعی بافت استخوانی و دیسک‌های ستون فقرات فرسوده می‌شوند. پیری طبیعی اعصاب را در معرض خطر آسیب‌دیدگی یا تحت فشار قرار دادن تغییرات و جابجایی استخوان‌ها، دیسک‌ها و رباط‌ها قرار می‌دهد
  • اضافه وزن: ستون فقرات مانند جرثقیل عمودی است و عضلات وزنه تعادل هستند. وزنی که در جلوی بدن خود حمل می‌کنید همان چیزی است که ستون فقرات (جرثقیل) باید بلند کند. هرچه وزن بیشتری داشته باشید، عضلات کمر (ضدوزنه‌ها) باید بیشتر کار کنند. این فرآیند منجر به کشیدگی کمر، درد و سایر مشکلات آن می‌شود
  • فقدان یک هسته قوی: هسته مرکزی، عضلات پشت و شکم هستند. هر چه هسته بدن قوی‌تر باشد، حمایت بیشتری از کمر خواهد کرد. بر خلاف ناحیه قفسه سینه، جایی که قفسه سینه پشتیبانی می‌کند، تنها تکیه‌گاه برای قسمت پایین کمر عضلات هستند
  • شغل یا فعالیت فیزیکی شدید: مشاغلی که در آن‌ها فرد مجبور است اجسام سنگین را بلند کند، یا برای مدت طولانی می‌نشیند، خطر مشکلات و آسیب به کمر افزایش می‌یابد
  • عدم وضعیت بدنی مناسب: حتی اگر از نظر بدنی مناسب و فعال هستید، اگر در طول وزنه‌برداری یا سایر تمرینات قدرتی از فرم بدنی مناسب پیروی نکنید، باز هم مستعد ابتلا به سیاتیک خواهید بود
  • دیابت: دیابت احتمال آسیب عصبی را افزایش می‌دهد و به همین دلیل احتمال ابتلا به سیاتیک نیز افزایش پیدا خواهد کرد
  • آرتروز: این نمونه از بیماری‌های مفصلی به ستون فقرات آسیب می‌رساند و اعصاب را نیز در معرض آسیب قرار می‌دهند
  • سبک زندگی: نشستن طولانی مدت و ورزش نکردن در مقابل حرکت، انعطاف‌پذیری و محکم نگه داشتن عضلات، خطر ابتلا به سیاتیک را افزایش می‌دهد
  • سیگار و سایر دخانیات: نیکوتین موجود در تنباکو به بافت ستون فقرات آسیب می‌رساند و استخوان‌ها را ضعیف می‌کند

بیشتر بخوانید: دلایل کمردرد در مردان بعد از ارضا شدن

آیا اضافه وزن بارداری دلیل سیاتیک زنان باردار است؟

درست است که سیاتیک در بارداری شایع است، اما افزایش وزن دلیل اصلی ابتلای زنان باردار به سیاتیک نیست. توضیح بهتر این است که بعضی از هورمون‌های بارداری باعث شل شدن رباط‌ها می‌شود. رباط‌ها مهره‌ها را کنار هم نگه می‌دارند، از دیسک‌ها محافظت می‌کنند و ستون فقرات را ثابت نگه می‌دارند.

لق شدن رباط‌ها باعث ناپایداری ستون فقرات می‌شود و ممکن است باعث لغزش دیسک‌ها شود که منجر به فشرده شدن اعصاب و ایجاد سیاتیک خواهد شد. وزن و موقعیت کودک نیز در این زمان به عصب فشار بیشتر می‌آورند.

خبر خوب این است که راه‌هایی برای کاهش درد و درمان سیاتیک در دوران بارداری وجود دارد و این درد پس از تولد جنین از بین می‌رود.

بیشتر بخوانید : کمربند طبی برای سیاتیک، بله یا خیر؟ | یک بررسی کامل

علائم سیاتیک چیست؟

درمان سیاتیک راهی برای رفع علائم شدید کمردرد|سیوطب

علائم سیاتیک عبارتند از:

  • درد متوسط ​​تا شدید در ناحیه کمر، باسن و پایین ساق پا
  • بی‌حسی یا ضعف در ناحیه کمر، باسن، ساق پا یا پاها
  • دردی که با حرکت بدتر می‌شود
  • از دست دادن توانایی حرکتی به دلیل درد زیاد
  • احساس سوزن سوزن شدن در پاها تا انگشتان پا
  • از دست دادن کنترل روده و مثانه

بیشتر بخوانید : عوارض فیزیوتراپی کمر | مواردی که بهتر است قبل از فیزیوتراپی کمر آن‌ها را بپذیرید

راه‌های تشخیص درد عصب سیاتیک

برای تشخیص این درد و ارائه بهترین روش درمان سیاتیک پزشک اقدامات زیر را بررسی می‌کند:

  • معاینه فیزیکی

در این معاینه از بیمار خواسته می‌شود که راه برود تا پزشک وضعیت ستون فقرات او را بررسی کند. در مواردی پزشک از بیمار می‌خواهد که روی انگشتان پا بایستد یا چند قدمی راه برود. این کار برای بررسی قدرت عضلات ساق پا و کمر است. همچنین در مواردی پزشک آزمایش بلند کردن پا به صورت مستقیم را از بیمار انتظار دارد.

در این آزمایش بیمار روی تخت به کمر دراز می‌کشد و پاهای خود را صاف می‌کند. سپس یک پای خود را به آرامی بالا می‌آورد تا زمانی که نقطه شروع درد بیمار مشخص شود. این آزمایش به تشخیص دقیق اعصاب آسیب دیده کمک می‌کند و مشخص خواهد کرد که آیا مشکلی در یکی از دیسک‌ها وجود دارد یا خیر.

بسته به آنچه پزشک از بیمار در طول معاینه فیزیکی کشف کند، ممکن است تصویربرداری و سایر آزمایش‌ها انجام شوند. این آزمایش‌ها شامل موارد زیر هستند:

  • تصویربرداری با اشعه ایکس
  • تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی (MRI)
  • توموگرافی کامپیوتری یا سی تی اسکن
  • هدایت عصبی الکترومیوگرافی
  • میلوگرام

بیشتر بخوانید : درد سمت چپ کمر مردان، مشکلی که شاید شما را هم درگیر کند

آیا می‌توان از سیاتیک پیشگیری کرد؟

باید گفت که در بیشتر موارد سیاتیک قابل پیشگیری نیست، مانند بیماری‌های دژنراتیو، بارداری یا تصادف. با این حال راهکارهایی برای محافظت از کمر و کاهش فشار روی آن وجود دارد که عبارتند از:

  • حفظ وضعیت بدنی خوب

پیروی از تکنیک‌های خوب وضعیت بدن در هنگام نشستن، ایستادن، بلند کردن اجسام و خواب به کاهش فشار روی کمر کمک می‌کند. درد علامت هشدار اولیه است که نشان می‌دهد بیمار به درستی در یک راستا قرار ندارد.

بیشتر بخوانید: درمان خانگی دیسک گردن با ۱۵ روش ساده، کاربردی و موثر

  • پرهیز از مصرف سیگار

نیکوتین خون‌رسانی به استخوان‌ها را کاهش می‌دهد. ستون فقرات و دیسک‌های مهره‌ای را ضعیف می‌کند و فشار بیشتری به ستون فقرات و دیسک‌ها وارد می‌کند و باعث مشکلات کمر و ستون فقرات می‌شود.

بیشتر بخوانید :  ترک سیگار را همین الان شروع کنید | اتفاقاتی که پس از ترک برایتان رخ می‌دهند

  • حفظ وزن سالم

وزن اضافی و رژیم غذایی نامناسب با التهاب و درد در سراسر بدن همراه است. هر چه به وزن ایده آل خود نزدیک‌تر باشید، فشار کمتری به ستون فقرات وارد خواهد شد.

  • به طور منظم ورزش کنید

ورزش شامل کشش برای انعطاف‌پذیر نگه داشتن مفاصل و تمریناتی برای تقویت هسته مرکزی بدن – عضلات کمر و شکم است. این عضلات برای حمایت از ستون فقرات کار می‌کنند.

 

  • پرهیز از نشستن طولانی مدت

در صورتی که به دلیل شغل خود باید برای مدت طولانی بشینید، هر یک ساعت حدود چند دقیقه بلند شوید و راه بروید.

 

  • فعالیت‌های بدنی مطمئن را انتخاب کنید

ورزش‌های موثر اما کم خطر مانند شنا، پیاده‌روی، یوگا یا تای چی را در نظر بگیرید.

 

  • از حوادث پیشگیری کنید

برای جلوگیری از افتادن یا لیز خوردن کفش مناسب بپوشید و مسیرهای پله‌دار و لیز را با احتیاط طی کنید.

بیشتر بخوانید: انواع کمر درد و نشانه‌های آن + دانسته‌هایی حیاتی در مورد کمردرد

آیا درمان سیاتیک با حجامت امکان‌پذیری است؟

مطالعات نشان می‌دهند که حجامت در کاهش علائم سیاتیک موثر بوده و هیچ گونه عوارض جانبی جدی برای بیمار ایجاد نمی‌کند. در این روش تعدادی لیوان شیشه‌ای را در نقاط خاصی از کمر، ران و ساق پا قرار می‌دهند. البته قبل از قرار دادن این لیوان‌ها محل موردنظر را با مواد ضدعفونی، پاکسازی خواهند کرد.

سپس از طریق پمپ خلا، هوای داخل لیوان را کشیده و مکشی در پوست زیر لیوان ایجاد می‌کنند. بعد از 5 دقیقه لیوان را از پوست جدا کرده و با تیغه جراحی مخصوص، برش‌های سطحی در آن ناحیه ایجاد کرده و دوباره لیوان‌ها را در همان ناحیه قرار می‌دهند. پس از 5 تا 10 دقیقه لیوان‌ها را برداشته و خون خارج شده از محل برش‌ها را پاک می‌کنند.

این کار به افزایش گردش خون در این نواحی خاص کمک کرده و باعث کاهش درد، بهبود خون‌‌رسانی، اکسیژن‌رسانی و تسریع روند بهبودی بافت‌های آسیب‌دیده خواهد شد. همچنین با حجامت، مواد سمی موجود در بافت‌ها و التهابات زیر جلدی از بین خواهند رفت.

روش‌های درمان سیاتیک برای همیشه!

درمان سیاتیک با فیزیوتراپی|سیوطب

هدف از درمان سیاتیک کاهش درد و افزایش تحرک بیمار است. بسته به علت، بسیاری از موارد سیاتیک به مرور زمان با بعضی درمان‌های خودمراقبتی ساده از بین می‌روند.

 

1. درمان سیاتیک در خانه با روش‌های خودمراقبتی

درمان‌های خودمراقبتی عبارتند از:

استفاده از کمپرس یخ یا گرم

ابتدا از کیسه یخ برای کاهش درد و تورم استفاده کنید. برای این کار می‌توانید از کیسه یخ یا سبزیجات یخ زده استفاده کرد و آن‌ها را در پارچه‌ای پیچیده و روی محل درد برای 20 دقیقه قرار داد. سپس بعد از چند روز از کمپرس گرم استفاده کنید. در صورتی که هنوز درد دارید از کمپرس سرد یا گرم بنابر میزان اثرگذاری آن‌ها استفاده کنید.

 

مصرف داروهای مسکن بدون نسخه

در مواری پزشکان پیشنهاد می‌کنند که بیماران برای کاهش درد، تورم و التهاب خود از داروهای بدون نسخه مانند داروهای ضدالتهابی استروئیدی (NSAID) که شامل ایبوپروفن و ناپروکسن هستند استفاده کنند.

 

انجام حرکات کششی ملایم برای درمان سیاتیک در خانه

حرکات کششی مناسب با شرایط خود را باید از مربی ورزشی، فیزیوتراپ یا پزشک خود بیاموزید. این حرکات باعث تقویت عضلات هسته مرکزی بدن و حمایت از کمر می‌شوند.

 

2. داروهای درمان درد سیاتیک

احتمال دارد پزشک برای بیمار شل کننده‌های عضلانی مانند سیکلوبنزاپرین (cyclobenzaprine) را در راستای تسکین ناراحتی مرتبط با اسپاسم عضلانی تجویز کند. داروهای دیگر با اثر تسکین درد که ممکن است آزمایش شوند عبارتند از:

  • داروهای ضدافسردگی سه حلقه‌ای
  • داروهای ضد تشنج

بیشتر بخوانید: درمان خانگی کمردرد زنان و رمز و رازهای آن را یاد بگیرید

3. فیزیوتراپی، راهی برای درمان سیاتیک

هدف فیزیوتراپی، یافتن حرکات ورزشی است که با کاهش فشار روی عصب، درد سیاتیک را کاهش می‌دهند. برنامه ورزشی باید شامل تمرینات کششی برای بهبود انعطاف‌پذیری عضلات و تمرینات هوازی (مانند پیاده‌روی، شنا، ایروبیک در آب) باشد.

در مواردی پزشکان، بیمار را به فیزیوتراپیست ارجاع می‌دهند تا او برنامه‌های کششی و هوازی را به صورت اختصاصی با شرایط بیمار تنظیم و برنامه‌ریزی کند. باید گفت که در بین تمرینات کششی و هوازی، فیزیوتراپ تمریناتی را برای تقویت عضلات کمر، شکم و پاها توصیه می‌کند.

 

4. درمان سیاتیک با تزریق دارو به ستون فقرات

تزریق کورتیکواستروئید که نوعی داروی ضدالتهاب است به کاهش درد و تورم اطراف ریشه‌های عصبی آسیب‌دیده کمک می‌کند. این نوع تزریقات باعث تسکین درد کوتاه مدت (معمولا تا سه ماه) می‌شوند و تحت بی‌حسی موضعی به عنوان درمان سرپایی انجام خواهند شد.

امکان دارد که هنگام تزریق، کمی فشار و احساس سوزش ایجاد شود.

 

5. درمان‌های جایگزین برای سیاتیک

درمان‌های جایگزین به طور فزاینده‌ای محبوب هستند و برای درمان و مدیریت انواع درد استفاده می‌شوند. روش‌های جایگزین برای بهبود درد و درمان سیاتیک شامل موارد زیر هستند:

  • دستکاری ستون فقرات توسط متخصص کایروپراکتیک
  • یوگا
  • طب سوزنی
  • ماساژ (به اسپاسم عضلانی که اغلب همراه با سیاتیک رخ می‌دهد کمک می‌کند)
  • بیوفیدبک (گزینه‌ای برای کمک به مدیریت درد و کاهش استرس است)

بیشتر بخوانید : درمان دیسک کمر با ۵ درمان گیاهی،۸ درمان غیرجراحی،۳روش تکمیلی

6. جراحی درمان قطعی سیاتیک وخیم؛ اخرین درمان سیاتیک که باید بدانید!

جراحی آخرین مرحله درمان سیاتیک|سیوطب

جراحی ستون فقرات معمولا توصیه نمی‌شود، مگر اینکه با روش‌های درمانی دیگر مانند فیزیوتراپی و دارو، درد بیمار بهبود نیافته باشد و درد به مرور بیشتر شود. همچنین در مواردی که افزایش درد باعث عدم تحرک بیمار، ضعف شدید در عضلات اندام تحتانی یا عدم کنترل مثانه و روده شود، رفع علت اصلی و درمان سیاتیک با جراحی نیاز خواهد بود.

به طور معمول پزشکان بعد از یک سال علائم مداوم، جراحی را توصیه می‌کنند. لازم به ذکر است که هدف از جراحی ستون فقرات برای درد سیاتیک، برداشتن فشار روی اعصابی است که تحت فشار قرار دارند و اطمینان حاصل می شود که ستون فقرات پایدار است.

بیشتر بخوانید : کمربند طبی، پیشنهادی برای کاهش کمردرد

گزینه‌های جراحی برای درمان سیاتیک

گزینه‌های جراحی برای تسکین و درمان سیاتیک عبارتند از:

  • میکرودیسککتومی

این روشی کمتر تهاجمی است و در آن برای برداشتن قطعات فتق دیسک که روی عصب فشار می‌آورند استفاده می‌شود.

 

  • لامینکتومی

در این روش لامینا (بخشی از استخوان مهره، سقف کانال نخاعی) که باعث فشار روی عصب سیاتیک می‌شود، برداشته خواهد شد.

 

زمان بهبودی بعد از جراحی

جراحی دیسککتومی و لامینکتومی معمولا یک تا دو ساعت طول می‌کشند؛ اما زمان بهبودی بیمار بستگی به وضعیت او دارد. جراح به بیمار خواهد گفت که چه زمانی می‌تواند به فعالیت کامل بازگردد؛ اما به طور کلی زمان لازم برای بهبودی، شش هفته تا سه ماه است.

 

خطرات جراحی ستون فقرات چیست؟

اگرچه این روش‌ها بسیار ایمن و موثر در نظر گرفته می‌شوند، اما همه جراحی‌ها خطرهایی دارند. خطرهای جراحی ستون فقرات عبارتند از:

  • خونریزی
  • عفونت
  • لخته شدن خون
  • آسیب عصبی
  • نشت مایع نخاعی
  • از دست دادن کنترل مثانه یا روده

 

آیا افرادی که سیاتیک دارند باید استراحت کنند؟

ممکن است کمی استراحت و تغییر در فعالیت‌های فرد لازم باشد. با این حال استراحت بیش از حد، ماندن در رختخواب و عدم فعالیت بدنی درد را بدتر کرده و روند بهبودی را کند می‌کند. مهم است که تا آنجا که امکان دارد بیمار فعالیت داشته باشد تا عضلات، انعطاف‌پذیر و قوی بمانند.

در بیشتر موارد پزشکان بعد از تشخیص درد عصب سیاتیک به بیماران، دوره‌های فیزیوتراپی یا دوره‌های ورزشی مانند شنا یا تای چی را پیشنهاد می‌کنند. در ادامه چندین نمونه ورزش مناسب برای سیاتیک را معرفی خواهیم کرد.

 

7. ورزش برای درمان سیاتیک

ورزش‌های مختلفی برای کاهش درد و درمان سیاتیک و تقویت عضلات هسته مرکزی بدن وجود دارد که بعضی از آن‌ها عبارتند از:

 

حرکت کشش زانو تا سینه

حرکت کشش زانو تا سینه|سیوطب

برای انجام آن به صورت زیر عمل کنید:

  • روی کمر بخوابید و زانوهای خود را خم کرده و کف پاها روی زمین قرار دهید
  • سپس یک زانوی خود را در همان حالتی جمع است به سینه خود نزدیک کنید و با دستانتان آن را نگه دارید
  • این حالت را برای 20 تا 30 ثانیه حفظ کنید
  • سپس همین کار را برای زانوی دیگر انجام دهید
  • این حرکت را 3 مرتبه برای هر زانو تکرار کنید

 

حرکت حرکت کبری خوابیده بهترین ورزش برای درمان سیاتیک

حرکت کبری خوابیده|سیوطب

برای انجام این حرکت به صورت زیر عمل کنید:

  • به روی شکم دراز بکشید، در حالی که آرنج‌ها به پهلو خم شده‌اند
  • سپس با فشار اندکی به دست‌ها روی بازوهایتان قرار بگیرید
  • در این حالت به زمین نگاه کنید و گردن خود را صاف نگه دارید
  • بالاتنه خود را به عقب بکشید و به کمرتان قوس دهید
  • آرام نفس بکشید و 5 تا 10 ثانیه در این حالت بمانید
  • به موقعیت شروع برگردید و این حرکت را برای 8 تا 10 مرتبه دیگر تکرار کنید

 

کشش همسترینگ ایستاده؛ آسان‌ترین در ورزش برای درمان سیاتیک

کشش همسترینگ ایستاده|سیوطب

برای انجام این حرکت به صورت زیر عمل کنید:

  • کنار یک صندلی یا پله بایستید
  • یک پای خود را به سمت صندلی بلند کنید و آن را صاف به سمت بالا نگه دارید
  • در حالی که کمر صاف است، به جلو خم شوید
  • در این زمان نفس‌های عمیق بکشید و 20 تا 30 ثانیه در این وضعیت بمانید
  • این تمرین را برای هر پا 2 تا 3 مرتبه تکرار کنید

عوارض عدم درمان سیاتیک چیست؟

اکثر افراد به طور کامل از سیاتیک بهبود می‌یابند. با این حال درد مزمن (مداوم و پایدار) از عوارض سیاتیک است. اگر عصب فشرده شده به طور جدی آسیب ببیند، ممکن است ضعف مزمن عضلانی مانند افتادگی پا رخ دهد، زمانی که بی‌حسی در پا، راه رفتن عادی را غیرممکن می‌کند.

سیاتیک به طور بالقوه باعث آسیب دائمی عصبی می‌شود و در نتیجه باعث از دست دادن احساس در پاهای آسیب دیده خواهد شد.

 

یادداشت پایانی

بیشتر افرادی که دچار درد سیاتیک می‌شوند، با رعایت خودمراقبتی در خانه، ورزش کردن و کاهش وزن می‌توانند این درد را کاهش دهند. باید گفت که در بیشتر مواقع درمان سیاتیک برای افراد ممکن است؛ اما در مواردی دیگر این درد برای مدتی ساکت شده و بعد از مدتی با کمی فشار به بدن دوباره خود را نشان می‌دهد.

باید گفت که بهترین روش درمان سیاتیک قوی کردن عضلات و مفاصل بدن برای حمایت از کمر است.

 

سوالات متداول درمان سیاتیک

آیا درمان سیاتیک در خانه امکان‌پذیر است؟

بله افراد می‌توانند با خودمراقبتی‌هایی مانند استفاده از کمپرس سرد و گرم، داروهای مسکن و کاهش فعالیت‌های شدید سیاتیک خود را درمان کنند.

ورزش برای درمان سیاتیک مناسب است؟

بله. ورزش کردن باعث تقویت عضلات کمر، انعطاف‌پذیری و کاهش درد خواهد شد.

آیا درمان سیاتیک با حجامت مناسب است؟

حجامت رگ سیاتیک در بیشتر موارد باعث کاهش علائم و درد سیاتیک می‌شود. قبل از حجامت برای سیاتیک حتماً با پزشک متخصص مشاوره کنید.

منبع
my.clevelandclinic.org

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا