ورزشورزش درمانی

ماساژ درمانی برای مفاصل، بی‌رقیب و اثربخش

ماساژ درمانی برای مفاصل، دامنه حرکتی مفصل را افزایش می‌دهد، درناژ لنفاوی و عروق خونی را تقویت می‌کند و سبب بهبود درد و التهابات مفصل می‌شود. ماساژ درمانی برای مفاصل، انواع گوناگونی دارد؛ به طور مثال براي بهبود مفصل مچ دست در مبتلایان به آرتريت روماتوئيد، ماساژ فشاري نقطه‌اي از مچ دست انجام می‌شود. در ادامه بیشتر به بررسی ماساژ درمانی برای مفاصل می‌پردازیم.

درباره ماساژ درمانی برای مفاصل

درمانگرها در ماساژ درمانی برای مفاصل، بیشتر از دست و انگشتان خود استفاده می‌کنند؛ اگرچه برخی از درمانگران از ساعد، آرنج یا حتی پای خود نیز برای ماساژ بافت‌های نرم بیمار استفاده می کنند. بافت‌های نرم، بافت‌هایی هستند که ساختارهای بدن را حمایت و احاطه کرده و شامل ماهیچه، چربی، تاندون‌ها و رباط‌ها می‌شوند. میزان فشار و جهت حرکت‌ها متفاوت است.

هدف از ماساژ درمانی این است که ماهیچه‌ها و سایر بافت‌های نرم را شل کرده، خون و اکسیژن وارد شده به ناحیه مورد نظر را افزایش دهید، ناحیه آسیب دیده را گرم کنید و درد را تسکین دهید. ماساژ درمانی برای مفاصل در طب سنتی نیز جایگاه ویژه‌ای دارد.

بیشتر بخوانید: 5 راه تقویت عضلات چهار سر ران؛ از اکستنشن ترمینال زانو تا اسکات

فواید ماساژ درمانی برای مفاصل

مردم اغلب ماساژ را پدیده‌ای تجملی می‌دانند اما همانطور که گفتیم، ماساژ می‌تواند با آزاد کردن ماهیچه‌های اطراف مفاصل و افزایش جریان خون به آن‌ها، به کاهش درد و التهاب کمک کند. طبق یک مطالعه، افراد مبتلا به آرتروز زانو که هفته‌ای یک بار به مدت هشت هفته ماساژ سوئدی انجام دادند، درد کمتر، تحرک بیشتر و دامنه حرکتی بهتری را گزارش کردند. فردی که این کار را انجام می‌دهد، باید با طریقه ماساژ پشت زانو هم آشنا باشد.

پژوهش محققان دانشگاه دوک آمریکا نشان داد که افراد مبتلا به کمردرد مزمن پس از دریافت ماساژ، علائم‌شان بهبود یافته است. به عنوان مثال، ماساژ درمانی برای مفاصل می‌تواند به انواع التهابی آرتریت کمک کند. یک مطالعه موردی که در سایت Massage Today منتشر شد، نشان داد که ماساژ منظم به کاهش درد و تورم ناشی از آرتریت روماتوئید کمک می کند.

بیشتر بخوانید: 8 ورزش برای کف پای صاف و حرکات اصلاحی قوس افتاده پا

ماساژ درمانی برای مفاصل همچنین به بهبود عملکرد مفاصل، کیفیت خواب و سطح انرژی در طول روز کمک می‌کند. برای افرادی که مبتلا به آرتروز و سایر بیماری‌های مزمن هستند، ماساژ در برخی موارد به عنوان یک درمان نیست، بلکه بخشی از برنامه درمانی کلی است؛ مثل ماساژ ستون فقرات کایروپراکتیک، ماساژ سیاتیک، ماساژ زانو و ماساژ حس درمانی برای درمان درد و مشکلات کمر، گردن، عضلات و پا.

بیشتر بخوانید: اطلاعات کامل و مفید راجب ورزش درمانی 

اهمیت نظم در ماساژ درمانی برای مفاصل

برای اینکه بهترین نتیجه را از ماساژهای خود ببرید، باید به طور مداوم آن را انجام دهید. طبق پژوهش دانشگاه دوک، افرادی که 60 دقیقه ماساژ هفتگی انجام دادند، نتایج بهتری از افرادی که 30 دقیقه ماساژ هفتگی انجام دادند، افرادی که ماساژهای مکرر انجام ندادند و افرادی که به هیچ وجه ماساژ نداشتند، به دست آوردند.

با این حال، این نتایج بدان معنی نیست که همیشه ماساژ بیشتر، بهتر است. به بیان دیگر، رفتن به جلسات بسیار طولانی یا چند بار در هفته لزوما ایده خوبی نیست، زیرا ماهیچه‌های شما برای بهبود و ترمیم بین جلسات به زمان نیاز دارند.

بیشتر بخوانید: زانوبند طبی مناسب زانودرد شما کدام است؟

بهترین ماساژ برای شما بستگی به علائم‌تان دارد

ده‌ها نوع مختلف ماساژ وجود دارد و ممکن است یکی از آن‌ها برای علائم خاص شما بهتر عمل کند. نوع ماساژ مورد نیاز شما بستگی به نوع آرتریت و شدت بیماری شما دارد. قبل از آغاز این پروسه، با پزشک خود در مورد نوع ماساژهایی که برای درمان شخصی آرتروز موثر و بی خطر هستند، مشورت کنید. قبل از اینکه ماساژ آغاز شود نیز علائم و مشکلات خود را به درمانگر بگویید.

بیشتر بخوانید :زانوبند آرتروزی تا چه حد برای زانودرد مفید است؟

در مورد هرگونه آسیب مفصلی به درمانگر خود اطلاع دهید

گروهی از متخصصان در در هیوستون تگزاس می‌گویند اگر می‌دانید که آسیب قابل توجهی به یک مفصل خاص وارد شده است، باید قبل از شروع، به درمانگر خود اطلاع دهید. درمانگر باید نوع ماساژ و میزان فشار مورد استفاده را تنظیم کند. اگر آسیب شدید ناشی از ورم مفاصل دارید، قطعاً باید یک درمانگر با مهارت‌ها و آموزش‌های خاص در درمان آرتروز داشته باشید.

بیشتر بخوانید: ۸ ورزش گردن درد برای تسکین و بهبود درد گردن

کاربردهای ماساژ درمانی برای مفاصل

آرتریت دست

در مطالعه‌ای که در دانشگاه میامی انجام شد، ماساژ روزانه 15 دقیقه‌ای با فشار متوسط ​​باعث کاهش درد و اضطراب و بهبود قدرت گرفتن در 22 بزرگسال مبتلا به آرتریت دست یا مچ دست شد. به شرکت‌کنندگان چهار حرکت هفتگی از طرف درمانگر داده شد و درمانگر به آن‌ها آموزش داد که هر روز مفاصلی که در آنها احساس درد می‌کنند را در خانه ماساژ دهند.

نتایج نشان داد که ترکیب حرکت‌ها می‌‌تواند درد دست را تا 57 درصد کاهش دهد.

بیشتر بخوانید: 21 ورزش برای اسکولیوز، علائم و آشنایی با انحراف ستون فقرات

فیبرومیالژیا

ماساژ درمانی به مدت پنج هفته یا بیشتر، درد، اضطراب و افسردگی را در بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا به میزان قابل توجهی بهبود می‌بخشد. بیماری فیبرومیالژیا دارای علائمی نظیر درد، احساس خستگی و اختلال خواب است.

بیشتر بخوانید: 10ورزش گودی کمر؛ با ورزش قوس غیرطبیعی کمر را رفع کنید

کمردرد

یکی از رایج ترین دلایلی که افراد به دنبال ماساژ هستند، کمردرد و درد گردن است. مجموعه‌ای از شواهد، موثر بودن ماساژ درمانی را برای این منظور تأیید می‌کنند؛ از جمله پژوهشی که 401 نفر مبتلا به کمردرد مزمن را مورد بررسی قرار داد.

این مطالعه نشان داد افرادی که 10 جلسه هفتگی ماساژ دریافت می‌کردند، نسبت به افرادی که تحت مراقبت‌های معمول قرار می‌گرفتند (مانند داروهای ضددرد و ضدالتهاب، فیزیوتراپی و آموزش)، بهتر می‌توانستند فعالیت‌های روزانه خود را انجام دهند. یعنی افرادی که ماساژ دریافت کرده بودند، درد کمتری داشتند.

با این حال، مزایای ماساژ 12 ماه پس از پایان درمان کمتر باقی می‌ماند. یک مطالعه جداگانه در سال 2014 در مجله علمی ساینتیکال نشان داد که ماساژ بافت‌های عمیق به تنهایی یا ترکیب ماساژ و داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) سبب تسکین کمردرد می‌شود.

بیشتر بخوانید: درمان کمردرد چیست؟ روش های معالجه درد کمر

ماساژ درمانی برای مفاصل و استئوآرتریت

استئوآرتریت که طبق تخمین بنیاد آرتروز آمریکا، 31 میلیون نفر را در این کشور تحت تأثیر قرار می‌دهد، زمانی رخ می‌دهد که ساییدگی باعث صاف شدن بالشتک‌های غضروفی بین مفاصل شده و درد و سفتی ایجاد می‌کند. آرتروز مزمن به خوبی به ماساژ پاسخ می‌دهد. وقتی عضلات اطراف مفاصل شل می‌شوند، درد تسکین می‌یابد و سفتی از بین می‌رود.

این فرایند، دامنه حرکت و تحرک بهتری را ایجاد می‌کند. افزایش آرامش، کاهش استرس و احساس رفاه از دیگر مزایای ماساژ درمانی است. حتماً قبل از انجام دادن ماساژ، با پزشک یا فیزیوتراپیست خود صحبت کنید.

بیشتر بخوانید: درمان زانودرد ، معالجه درد زانو با روش های موثر خانگی و دارویی

ماساژ درمانی و آرتروز

صفحه سفیدی که روی آن نوشته massage for osteoarthritis(ماساژ درمانی برای مفاصل) به چشم می خورد|سیوطب

تحقیقات کافی در مورد ماساژ درمانی برای آرتروز وجود ندارد زیرا مطالعات کمی انجام شده است. با این حال، برخی از مطالعات کوچک نشان داده‌اند که ماساژ درمانی می‌تواند برای دردهای مختلف مرتبط با آرتروز موثر باشد. بر اساس مطالعه‌ای که در مجله Pain Pain منتشر شد، افرادی که در 10 جلسه ماساژ درمانی شرکت کردند، در درد مزمن کمر، بهبودی مشاهده کردند.

ماساژ درمانی می‌تواند به تسکین درد و افزایش دامنه حرکتی در افراد مبتلا به آرتریت گردن هم کمک کند. افرادی که برای آرتروز زانو از ماساژ درمانی استفاده کرده‌اند، در میزان درد و سفتی زانو بهبود داشته‌اند. درمان بهینه برای تسکین درد مفاصل، می‌تواند یک جلسه هفتگی 60 دقیقه‌ای ماساژ سوئدی باشد.

بیشتر بخوانید: 6ورزش قوز کمر یا هایپرکیفوز؛ آیا انحنای کمر درمان شدنی است؟

ماساژ درمانی چینی هم می‌تواند به طور کوتاه مدت از درد آرتروز زانو جلوگیری کند. تاکنون هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد ماساژ درمانی دقیقا چگونه کار می‌کند. با این وجود بنیاد آرتروز آمریکا می‌گوید که ممکن است ماساژ، تولید هورمون استرس کورتیزول را کاهش داده و سطح هورمون‌هایی مانند سروتونین را افزایش دهد.

بیشتر بخوانید: درمان خانگی زانودرد با این 15 راه مفید

تسکین درد آرتروز

همان طور که گفتیم ماساژ درمانی یک درمان جایگزین است که برای تسکین درد استفاده می‌شود. بیش از 80 نوع ماساژ درمانی وجود دارد که در آن پزشکان با استفاده از تکنیک‌های مختلف، ماهیچه‌ها و سایر بافت‌های نرم را ماساژ می‌دهند. آرتروز زمانی اتفاق می‌افتد که غضروف بین مفاصل شما از بین می‌رود و باعث درد و سفتی می‌شود.

درمانگران آموزش دیده می‌توانند با ماساژ عضلات اطراف و سایر بافت‌های نرم و از بین بردن حالت سفتی ماهیچه‌ها، درد مفصل آرتروز را تسکین دهند.

بیشتر بخوانید: ورزش دیسک کمر جایگزین جراحی است؟

معروف ترین انواع ماساژ

سوئدی

در این شیوه، درمانگر برای ارتقاء انعطاف‌پذیری و حرکت، روی ماهیچه‌ها و مفاصل تمرکز می‌کند.

بافت عمیق

در این روش، درمانگر از فشار عمیق انگشتان استفاده کرده و بر عضلات سفت یا گره خورده تمرکز می‌کند.

بیشتر بخوانید: ورزش برای تنگی کانال نخاعی، به راحتی آب خوردن

نقاط ماشه‌ای

در این شیوه، درمانگر فشار را بر نقاط ماشه‌ای در بافت میوفاشیال (غشاهای سختی که ماهیچه‌ها را به هم متصل و از آن‌ها پشتیبانی می‌کنند) متمرکز می‌کند.

شیاتسو

در این روش، درمانگر با انگشتان دست خود فشار منظم را بر قسمت‌های بدن اعمال می‌کند.

بیشتر بخوانید: کشکک زانو چیست و چرا دانستن در مورد آن اهمیت زیادی دارد؟

یک جلسه ماساژ درمانی چقدر طول می‌کشد؟

یک جلسه ماساژ درمانی معمولاً 30-60 دقیقه طول می‌کشد؛ اگرچه برخی جلسات ممکن است کوتاه‌تر یا طولانی‌تر باشند. اغلب به بیماران مبتلا به درد مزمن توصیه می‌شود که یک سری جلسات را تکمیل کنند. بسته به محل ماهیچه‌های ماساژ داده شده، ممکن است برای ماساژ روی صندلی بنشینید یا از شما بخواهند روی یک میز پر شده دراز بکشید.

به طور معمول، روغن یا پودر به دستان درمانگر اجازه می‌دهد راحت‌تر روی پوست شما حرکات را انجام دهد.

بیشتر بخوانید: عوارض جراحی تعویض مفصل؛ گاهی عفونت از سرطان خطرناک‌تر است!

خطرات مربوط به ماساژ درمانی

قبل از انجام ماساژ درمانی باید اقدامات احتیاطی خاصی انجام شود. افراد خاصی هستند که نباید از ماساژ درمانی استفاده کنند. افرادی که شرایط زیر را دارند، گزینه مناسبی برای ماساژ درمانی نیستند:

  • ترومبوز ورید عمقی (لخته شدن خون)
  • اختلالات خونریزی یا کسانی که از داروی رقیق کننده خون استفاده می‌کنند
  • پوکی استخوان
  • افرادی که به تازگی شکستگی داشته‌اند
  • تب
  • زخم‌های باز
  • سرطان و تومورها
  • عفونت و التهاب در ناحیه مورد نظر

علاوه بر این، هر کسی که اخیراً جراحی کرده است نباید ماساژ بگیرد. اگر بیماری پوستی دارید (عفونی مانند زگیل یا غیر عفونی مانند پسوریازیس) که ممکن است با لمس یا فشار تشدید شود، ماساژ برای شما توصیه نمی‌شود.

اگر باردار هستید یا پوست بسیار خشک و شکننده، مشکلات قلبی، درماتومیوزیت (بیماری نادری که باعث التهاب ماهیچه‌ها و عارضه‌های پوستی می‌شود) دارید هم نباید ماساژ بگیرید.

بیشتر بخوانید: التهاب مفاصل| عوامل خطرساز آرتریت را بشناسید

آیا ماساژ درمانی واقعا برای مفاصل مفید است؟

فردی زیر ماساژ در حال لبخند زدن سیوطب

محققان هنوز در حال بررسی تأثیر ماساژ درمانی بر سلامتی هستند. با این حال، واضح است که ماساژ درمانی باعث کاهش استرس می‌شود و می‌تواند به مشکلات مزمن مفصلی مانند آرتروز کمک کند. با توجه به محبوبیت ماساژ درمانی برای مفاصل، مهم است که مدارک درمانگر خود را بررسی کنید. برخی درمانگران فیزیوتراپی در زمینه ماساژ درمانی نیز آموزش دیده‌اند.

بیشتر بخوانید: روماتیسم مفصلی عامل درد، تورم و خشکی مفاصل

ماساژ چگونه کار می کند؟

ماساژ دقیقاً چگونه درد و اضطراب را برای افراد مبتلا به آرتروز کاهش می‌دهد؟ ماساژ اضطراب را به خوبی کاهش می‌دهد و می‌تواند شرایط دردناک را کاهش دهد؛ اما مشخص نیست که این اتفاقات چگونه رخ می‌دهند. تحقیقات نشان داده که ماساژ می‌تواند تولید هورمون استرس کورتیزول در بدن را کاهش دهد.

ماساژ سطح هورمون آرژنین-وازوپرسین که ممکن است فشار خون را کاهش دهد را هم کم می‌کند. ماساژ، سطح برخی از سایتوکاین‌های التهابی را کاهش می‌دهد و تولید سروتونین را می‌افزاید.

گروهی از متخصصان در تگزاس معتقدند که ماساژ، بسیاری از بیماران مبتلا به آرتروز و بیماری‌های مرتبط را درمان می‌کند. هرچند همانطور که گفتیم، مکانیزم واقعی عملکرد ماساژ هنوز در دست بررسی است. به عنوان مثال، خواب راحت‌تر ناشی از ماساژ ممکن است به کاهش درد آرتروز کمک کند.

بیشتر بخوانید: درمان درد عضلانی با آسان‌ترین روش‌ها

گروهی از روانشناسان دانشگاه میامی می‌گویند آنچه که بیشتر اهمیت دارد میزان فشار مورد استفاده در ماساژ است. گیرنده‌های فشار تحریک‌کننده یا اعصاب زیر پوست که سیگنال‌های کاهش‌دهنده درد را به مغز منتقل می‌کنند، با فشار متوسط اثر کاهش علائم را ایجاد می‌کنند.

این یعنی نکته مهم استفاده از فشار متوسط ​​است. فشار سبک و لمس سطح پوست، به گیرنده‌های آن فشار وارد نمی‌کند. در نتیجه می‌توان گفت که فشار سبک می‌تواند محرک باشد، نه آرامش بخش.

بیشتر بخوانید: درمان درد مفاصل با روش‌های دارویی، خانگی و جراحی

خلاصه

اگر علاقه دارید یکی از انواع مختلف ماساژ را به عنوان راهی برای تسکین درد خود امتحان کنید، مهم است که ابتدا با روماتولوژیست یا پزشک مراقبت‌های اولیه مشورت کنید تا مطمئن شوید که ماساژ برای شما بی‌خطر است. برخی از تکنیک‌ها ممکن است شامل فشار قوی بر بافت‌ها و مفاصل حساس یا حرکت اندام‌ها به موقعیت‌های مختلف باشد که ممکن است برای افرادی که مفاصل آسیب دیده ناشی از بیماری مانند آرتریت روماتوئید یا اسپوندیلیت انکیلوزان دارند، مشکل باشد.

بسیار مهم است که در صورت احساس درد یا ناراحتی، به درمانگر اطلاع دهید. ماساژ درمانی برای مفاصل باید درد و سفتی آرتریت شما را بهتر کند، نه بدتر. دقت کنید که ماساژ دارو نیست؛ بلکه مکمل درمان آرتریت تجویز شده توسط پزشک شما است.

منبع
creakyjoints

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا